Full Review Sony A7C

0

De full-frame systeemcamera’s van Sony waren altijd al bij de kleinste op de markt, maar volgens Sony is er blijkbaar vraag naar een nog kleiner en lichter model. Daarom is er nu de Sony A7C. Deze zou je kunnen omschrijven als de componenten van de Alpha 7III, verpakt in een body die maar net iets groter is dan de Sony A6600, een systeemcamera met APS-C sensor.

TESTRESULTATEN Sony A7C:

VOORDELEN

Nadelen

  • Kleine body met grote sensor

  • Goede beeldkwaliteit

  • Licht

  • Draai en kantelbaar scherm

  • Effectieve Real Time Tracking

  • Geen voorste instelwiel

  • Kleine zoeker

  • Weinig  programmeerbare knoppen

  • Geen autofocus joystick

  • Geen nieuwe menustructuur

De Sony A7C is de kleinste full frame systeemcamera met zoeker en beeldstabilisatie.

De Sony A7C is net niet de kleinste full frame systeemcamera bij introductie. Dat is de Sigma FP. Die heeft echter geen zoeker en geen ingebouwde beeldstabilisatie. De Sony A7C heeft dat wel. Dat maakt de Sony aantrekkelijker voor een grotere groep fotografen en filmers. Door de kleine afmetingen is de A7C een ideale reiscamera, zeker in combinatie met de nieuwe, compacte Sony FE 28-60mm F4-5.6. Daarnaast is de camera  volgens Sony ideaal voor vloggers. De reden daarvoor is het draai- en kantelbare scherm. De A7C is na de A7S III pas de tweede spiegelloze full frame camera van Sony met zo’n scherm. De videomogelijkheden van de A7C zijn niet zo uitgebreid als van de A7S III, maar waarschijnlijk ruim voldoende voor de meeste vloggers en het lagere gewicht van de A7C is een voordeel als je langdurig met de camera op armslengte loopt.

De Sony A7C zou je hardwarematig kunnen zien als een A7 III in een behuizing die veel lijkt op die van de Sony A6600. Hij heeft dezelfde 24 megapixel Exmor CMOS sensor met BSI-technologie en BIONZ X beeldprocessor als de A7 III. Toch is de A7C een hele andere camera, met voor- en nadelen. Dat komt deels door de andere behuizing, deels doordat de A7C een nieuwer model is. Net als de APS-C camera’s van Sony heeft de A7C geen voorste instelwiel en dat is toch eigenlijk wel een groot gemis. Hierdoor moet je vrijwel de hele bediening met je duim doen. Ook is de zoeker kleiner, ontbreekt de AF-joystick en heeft de A7C maar een kaartsleuf. Daar staat tegenover dat de A7C een draai- en kantelbaar scherm heeft, net als de A7S III. Helaas heeft de A7C niet de nieuwe interface van de A7S III. Wat de A7C wel heeft is Real Time Tracking autofocus. Hierdoor kan de camera scherpstellen op een onderwerp en dat volgen door het hele beeld. Je kan hierdoor prima met de camera werken zonder zelf een scherpstelveld te selecteren. Dat maakt het gemis van een joystick een stuk draagbaarder. Wil je toch zelf een punt selecteren, dan kan dat met het achterste instelwiel.

Bouw en bediening

De Sony A7C meet slechts 124,0 x 71,1 x 59,7 millimeter en weegt 509 gram, slechts een paar gram meer dan de Alpha 6600. Het lage gewicht komt op rekening van de magnesiumlegering waaruit de camerabody is vervaardigd. De behuizing is een uit een stuk. Dat zorgt voor een stevige maar lichte body, met minder naden waarlangs water of stof kunnen binnendringen. De A7C is hierdoor behoorlijk weerbestendig. De camera ligt redelijk goed in de hand. Dat komt mede door de grip van de A7C. Die is iets kleiner dan die van de A7 III, maar er past nog steeds de grote NP-FZ100 accu in. Volgens de CIPA-norm haalt de Alpha 7C daarmee 740 opnames met gebruik van het scherm of 680 opnames met gebruik van de elektronische zoeker. Door die grote grip kunnen de vingers van je rechterhand soms wel wat weinig ruimte hebben als je objectieven gebruikt met een grote diameter.

De Alpha 7C bevat slechts één slot voor UHS-II geheugenkaarten. Die zit niet in het batterijvak of aan de rechterkant, maar op de linkerzijkant. Ook dat is een voordeel voor vloggers en filmers. Je kan hierdoor gemakkelijk de kaart vervangen, ook als de camera op een gimbal gemonteerd is. Inzake de bediening zijn er ook verschillen met de Alpha 7 III.  Die heeft vier draaiknoppen heeft om camera-instellingen aan te passen, bevat de Sony A7C er slechts drie: een horizontale aan de achterzijde net onder de topplaat, een verticale op de achterzijde naast het scherm, en een op de bovenplaat om belichtingscompensatie in te stellen. Door hun positie bedien je deze draaiknoppen alle drie met je duim. Een draaiknop aan de voorzijde die je met je wijsvinger kan instellen was handiger geweest.

Scherm en zoeker

De Alpha 7C bevat ook een elektronische zoeker. Deze bevindt zich net als op de A6xxx-serie aan de linkerzijde van de body, zoals op een meetzoekercamera, en niet centraal, zoals op de A7-serie. De zoeker heeft dezelfde resolutie als die op de Alpha 7III (2,36 megapixel), maar is wel aanzienlijk kleiner (1 cm diagonaal, vergroting 0,59x). Dit lijkt de belangrijkste toegeving die Sony heeft moeten maken om de body zo compact te houden. De zoeker is merkbaar kleiner dan van de andere A7-modellen, maar ook weer niet onwerkbaar klein. De grootte went. Als je brildragend bent, kan het wel wat lastiger zijn om het hele beeld te overzien. Aan de achterzijde bevindt zich een 3-inch lcd-scherm met 921.000 beeldpunten. Het is aanraakgevoelig voor de autofocus en kan gebruikt worden om het menu in te stellen. Het scherm klapt zijwaarts open en kan dan 180 graden gedraaid worden, zodat vloggers zichzelf in beeld kunnen nemen.

Beeldstabilisatie

Deze compenseert camerabewegingen over vijf assen, en biedt een winst van 5 stops volgens de CIPA-norm. Het is een nieuw ontworpen beeldstabilisatie die mede bijdraagt aan de compacte afmetingen. De stabilisatie is op papier net iets minder effectief dan die van de grotere modellen. Het systeem van de A7C zou goed moeten zijn voor vijf stops waar de A7 III 5,5 stops zou moeten halen. In de praktijk is het verschil niet erg waarneembaar. Vier stops is met de A7C zeker haalbaar en wie goed zijn best doet kan ook nog bij iets langere tijden scherpe opnames maken.

Autofocus

De Sony A7C gebruikt de nieuwste Real Time tracking AF technologie van Sony, en kan ogen (zowel van mensen als van dieren) herkennen. De camera volgt een onderwerp zodra de ontspanknop half wordt ingedrukt. Als ‘Touch Tracking’ geactiveerd is, hoef je alleen het gekozen onderwerp op het scherm aan te raken om het te selecteren. Het hybride AF-systeem bevat 693 fasedetectiepunten, die circa 93 procent van het sensorgebied beslaan, en 425 extra contrastdetectiepunten. Hierdoor kan je je onderwerp tracken over vrijwel het hele beeld. De Real Time tracking op de A7C werkt heerlijk en voor sommige fotografen zal dit ongetwijfeld een reden zijn om de A7C te verkiezen boven de A7 III. De Sony A7C bevat geen joystick om een focuspunt te kiezen, maar wel een AF-ON knop om de autofocus te starten. Daarnaast is het mogelijk om de draaischijf op de achterzijde te gebruiken voor het selecteren van een autofocuspunt.

Beeldkwaliteit

Met dezelfde sensor en beeldprocessor als de Alpha 7 III viel te verwachten dat de beeldkwaliteit van de Alpha 7C vergelijkbaar zou zijn en in de praktijk is dat ook het geval. Het standaard ISO-bereik gaat van ISO 100 tot ISO 51.200 en kan worden uitgebreid tot ISO 50 – 204.800. Het is een dual-gain sensor met een boost in het dynamisch bereik en het ruisniveau bij 640 ISO. De Alpha 7C ondersteunt ook 16-bits verwerking en 14-bits uncompressed RAW-uitvoer. Het enige nadeel van de uncompressed bestanden is dat ze vrij groot zijn. Het dynamisch bereik is nog altijd van topklasse en de sensor produceert weinig ruis, zeker ook bij hoge ISO-waardes. De jpegs zien er goed uit, mede dankzij de intelligente verscherping die zijn werk goed doet zonder halo’s te creëren.

Dankzij een nieuw ontwikkelde sluiter maakt de Alpha 7C serie-opnames met maximaal tien beelden per seconde (Hi+), met behoud van autofocus en lichtmeting. De Sony A7C houdt dat hoge tempo gedurende maximaal 223 JPEG (Fine L) -afbeeldingen, 115 gecomprimeerde RAW-afbeeldingen of 45 niet-gecomprimeerde RAW-afbeeldingen vol. De nieuwe sluiter werkt tot 1/4000e seconde. 1/8000e seconde is alleen elektronisch beschikbaar.

Video

De videomogelijkheden van de Sony A7C staan op hoog niveau. Hij filmt in 4K-resolutie (QFHD: 3840 x 2160 pixels) aan 24 , 25 en 30 fps, en in Full HD aan maximaal 120 fps. De Alpha 7C ondersteunt ook HDR- (HLG18) en S-Log / S-Gamut-profielen. In 4K maakt de camera gebruik van de volledige breedte van de sensor, waardoor de beeldkwaliteit hoog is. Wat wel jammer is, is dat de A7C nog altijd maar in 8 bit filmt, net als de A7 III. Na de introductie van de A7S III, die in 10 bit filmt, hoopten we toch echt dat dit ook het geval zou zijn bij alle nieuwe Sony camera’s die daarna zouden verschijnen. Voor de scherpte maakt het niet uit, maar het zou wat meer flexibiliteit in de nabewerking hebben gegeven, vooral als je van S-log 3 gebruik maakt. Hetzelfde geldt voor de menustructuur. Op de A7S III zijn de film- en fotomenu’s van elkaar gescheiden. Dat is nog niet het geval op de A7C. Je kan met de A7C prima filmen, maar wil je fotografie en film afwisselen, dan betekent dat veel aanpassen in de menu’s.

Bekijk hieronder wat je met de A7C als filmcamera kan doen:

Ook bij video gebruikt de camera autofocus met realtime oogherkenning. In het menu kan de AF-overgangssnelheid in zeven stappen worden aangepast en de gevoeligheid voor het AF-onderwerp in vijf stappen, zodat de autofocus bij het filmen niet te onrustig gaat ‘jagen’ naar het onderwerp. In video werkt de autofocus wel iets anders dan tijdens het fotograferen. Starten van de tracking doe je namelijk door Touch Tracking in te schakelen. Vervolgens tik je dan op ergens op het scherm om het onderwerp te selecteren, waarna de camera het gaat volgen. De A7C heeft gelukkig, ondanks de kleine afmetingen, zowel een microfoon- als een koptelefooningang. De A7C kan ook gebruikt worden met de digitale microfoons van Sony, die geen aparte kabel nodig hebben.

Nieuwe kitlens

Bij een kleine camera past een kleine lens. Samen met de Alpha 7C brengt Sony daarom de FE 28-60 millimeter F4-5.6 uit, volgens Sony ‘s werelds kleinste en lichtste full-frame zoomlens. Net als de Nikkor Z 24-50mm F3.5-6.3 heeft dit objectief een telescopische constructie, waardoor het erg compact is wanneer je het niet gebruikt (slechts 45 mm lang). Voor je ze gebruikt moet je de lens uitschuiven. Ondanks het compacte formaat en lichte gewicht is het objectief wel stof- en vochtbestendig. Het is compatibel met filters met filtermaat 40,5 millimeter.

Dankzij drie asferische elementen worden aberraties over het gehele zoombereik onderdrukt en wordt een hoge resolutie bereikt tot aan de rand van het beeld. De minimale scherpstelafstand van 30 centimeter in het groothoekbereik tot 45 centimeter in het telefotobereik maakt close-up fotografie mogelijk. De beeldkwaliteit van de FE 28-60mm is erg goed. Lees hier de review van de Sony FE 28-60mm F4-5.6.

Sony.nl

Specificaties Sony A7C

sensorfull-frame 24 mp CMOS
video4K/24-25-30p, Full HD 24 tot 120p
iso100-51.200 (50-204.800 uitgebreid) 
seriesnelheid10 bps
opslagmedia1x UHS-II SD 
capaciteit accu740 opnamen (met EVF)
afmetingen124x71x60mm
gewicht (incl accu)509 g (incl. accu)
verkoopprijs€ 2099,- (body)
importeurwww.sony.nl
  
 Sony A7C
beoordeling 
beeldkwaliteit9
scherpstelling9
lichtmeting9
witbalans8
scherm/zoeker7
prijs-kwaliteit8
bonus8
  
eindwaardering8,3


Conclusie test Sony A7C

De Sony A7C is een fijne compacte camera die zowel voor reisfotografie als vloggen prima geschikt is.

De Sony A7C is een bijzondere full frame camera. De minpunten zoals het ontbreken van een voorste instelwiel, een relatief kleine zoeker of een autofocus joystick vallen in de praktijk best mee. Dankzij de uitstekende Real Time tracking AF kan je er snel en intuïtief mee werken en het draai- en kantelbare scherm is niet alleen handig voor vloggers, maar ook voor fotografen die weleens laag boven de grond een opname in staand formaat willen maken. De kleine afmetingen en het lage gewicht maken de camera extra aantrekkelijk. Zeker in combinatie met de Sony FE 28-60mm is de A7C nauwelijks groter  dan gangbare APS-C camera’s, maar heb je wel een camera met de beeldkwaliteit van een full frame sensor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in