Full review: Sony FE 14mm F1.8 GM

0
Tegenlicht wordt goed beheerst en tot in de uiterste hoeken is de weergave foutenvrij. Diafragma F5.6.

De Sony FE 14mm F1.8 GM is het meest groothoekige vastbrandpuntobjectief van Sony. Het is klein en licht en lichtsterk met een maximale lensopening van F1.8. Het lage gewicht is een voordeel voor landschapsfotografen en met de hoge lichtsterkte kan deze 14mm wel eens een goede keus voor astrofotografie zijn.

TESTRESULTATEN Sony FE 14mm F1.8 GM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Uitstekende beeldkwaliteit, ook op volle opening

  • Lichtsterk

  • Licht en klein voor een F1.8 14mm

  • Weerbestendig

  • Snelle AF

  • Gel-filterhouder op bajonet

  • Geen schroeffilters mogelijk

  • Lichte focusbreathing

De Sony FE 14mm F1.8 GM is de lichtste en kleinste groothoek met dit bereik en lichtsterkte.

bouwlocatie
Een vergroting van 100% toont de fraaie, gedetailleerde en realistische weergave. Dit dankzij het objectief èn de Sony A1 camera.

 

De Sony FE 14mm F1.8 GM is het meest groothoekige objectief in het Sony assortiment met een vast brandpunt. De beeldhoek is een indrukwekkende 114 graden. Van een vast brandpunt objectief verwacht je niet alleen hogere optische prestaties, maar ook kleinere afmetingen en een lager gewicht dan van zooms in hetzelfde bereik. Wat gewicht en afmetingen betreft, maakt de Sony FE 14mm F1.8 GM die verachtingen helemaal waar.  De Sony FE 12-24mm F2.8 GM biedt nog iets meer groothoek, maar is 1.3 stops minder lichtsterk een een flink stuk groter en zwaarder. De Sony FE 14mm F1.8 GM weegt 460 gram, de Sony FE 12-24mm F2.8 GM weegt met 850 gram bijna twee keer zoveel. Hoe goed de ontwerpers van Sony hun best hebben gedaan om dit objectief compact en licht te houden, blijkt helemaal als we het vergelijken met de enige directe concurrent: de Sigma 14mm F2.8 DG HSM ART.  Die is niet alleen een stuk langer, maar met 1120 gram (in de door ons geteste Canon versie) ook zelfs zwaarder dan de Sony FE 12-24mm F2.8 GM zoom. Dat verschil zal deels komen omdat de Sony 14mm direct voor spiegelloze camera’s is ontworpen en de Sigma niet en omdat de Sony gebruik maakt van een extreem asferisch frontelement, waardoor het totaal aantal lenselementen lager kan worden gehouden

Dat lage gewicht en de geringe afmetingen zorgen ervoor dat het objectief minder ruimte in je cameratas in neemt en zich makkelijker mee laat nemen. Dat is fijn voor fotografen die veel onderweg zijn of lange stukken met hun apparatuur moeten lopen. En dat is vaak het geval bij landschapsfotografen. Die zullen dus zeker blij zijn met de nieuwe 14mm. De hoge lichtsterkte maakt dit objectief ook een goede kandidaat voor nacht- en astrofotografie, mits de beeldkwaliteit uiteraard ook op volle opening voldoende goed is. Dit zullen we natuurlijk zo snel mogelijk testen. Door de bolle frontlens en de vast aangebouwde zonnekap is het gebruik van schroeffilters op dit objectief niet mogelijk, maar je kan wel kleine filters knippen en die in een filterhouder aan de achterzijde schuiven. Hierdoor kan je wel gebruik maken van ND-filters. Filmers kunnen zo voorkomen dat hun sluitertijden te kort worden en landschapsfotografen kunnen hierdoor toch lange sluitertijden gebruiken om water of wolken in beweging te fotograferen.

Bouw

Vrijwel alle recente GM-objectieven van Sony zijn op dezelfde wijze gebouwd. De scherpstelring aan de voorzijde, de diafragmaring met schakelaar om de ring klikloos te maken, de Focus-hold knop en de AF/MF schakelaar zijn inmiddels hele vertrouwde elementen. De diafragmaring klikt in op 1/3estops en heeft een A-stand. Om van A naar F16 over te gaan moet je iets meer kracht gebruiken; wij vinden dat een betere oplossing dan een extra ontkoppelschuifje. De Focus holdtoets is programmeerbaar, bijvoorbeeld ter controle als vergroter bij MF. De Sony FE 14mm F1.8 GM is vanzelfsprekend weerbestendig, met pakkingen rond alle bewegende delen en een extra pakking op de achterzijde om binnendringen van vocht en vuil via de bajonet te voorkomen. Het objectief heeft vast aangebouwde zonnekap die de bolle frontlens beschermt.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 11 groepen. Twee elementen (1) zijn extreem asferisch en dat is vooral bij het voorstel lenselement goed te zien. Dat voorste lenselement is voorzien van een fluorcoating. Die helpt om het glas schoon te houden en zorgt dat water er makkelijk af loopt. Verder bevat het objectief 1 asferisch element (2), een element van Super ED glas (3) en twee elementen van ED-glas (4). Het diafragma bestaat uit 9 bladen. Schroeffilters kunnen niet op dit objectief gebruikt worden, maar gelfilters wel, in een filterhouder aan de achterzijde. Sony levert een mal mee om deze op maat te knippen. Uiteraard zullen er snel genoeg speciale adapters beschikbaar komen om 100mm vlakfilters met dit objectief te kunnen gebruiken. Er is geen beeldstabilisatie, deze is body-geïntegreerd.

Scherpstelling

De Sony FE 14mm F1.8 GM beschikt net als bijvoorbeeld de Sony FE 20mm F1.8 G over een dubbele XD (eXtreme Dynamic) motor voor de scherpstelling. Dit zijn linaire scherpstelmotoren die heel snel en nauwkeurig werken. De XD-motoren vormen een ideale combinatie met Sony’s Real-time tracking omdat de autofocus bewegende onderwerpen hierdoor perfect kan volgen. Dat zorgt niet alleen voor meer scherpe foto’s, maar ook voor perfecte tracking shots tijdens het filmen. Het enige minpunt dat we konden ontdekken is dat dit objectief niet helemaal vrij is van focusbreathing. Hierdoor lijkt het objectief een beetje te zoomen bij het verleggen van de scherpte. In video kan dat zichtbaar zijn.

De Sony FE 14mm F1.8 GM heeft een aparte AF/MF schakelaar en een vrijwel lineaire respons tijdens het handmatig scherpstellen. Dat is een hele verbetering in vergelijking met de oudere GM-objectieven waarbij de grootte van de scherpstelslag veel meer afhankelijk was van de snelheid waarmee je de ring draaide. Dat kan wel zorgen voor meer nauwkeurigheid, maar het herhaalbaar verleggen van de scherpte tijdens het filmen was hiermee onmogelijk. Gebruik bij handmatig scherpstellen dan wel de zoekervergroting en/of de andere hulpmiddelen, want alles lijkt van voor- tot achteraan scherp te worden afgebeeld.

landhuis
Zonlicht tegen, een weergave zonder nevenbeelden of overstraling. We zien een natuurgetrouw resultaat. (diafragma F8).

 

De close-up weergave (tot 25 cm-sensorvlak) is ook mooi, gunstig bij bloemenvelden, voorgrondobjecten en zo meer. De vergrotingsmaatstaf die daarbij hoort is 0,1x. Niet overdreven veel, maar dit is natuurlijk geen macro-objectief. Door die korte instelafstand is het wel mogelijk om op F1.8 behoorlijk onscherpe achtergronden te krijgen.

Beeldkwaliteit

MTF curves van de Sony FE 14mm F1.8 GM bij volle opening en op F8

Extreme groothoeken hebben traditioneel vooral last van twee zaken: lichtafval en verlies van scherpte in de hoeken. De Sony FE 14mm F1.8 GM is volgens Sony een objectief dat ook goed geschikt zou moeten zijn voor astrofotografie. Dat vraagt om een goede kwaliteit in de hoeken bij volle opening zonder coma of chromatische aberraties en met zo min mogelijk lichtafval. Gelukkig heeft Sony de volle lensopening van de Sony FE 14mm F1.8 GM prima bruikbaar gemaakt. Het beeldmidden is op F1.8 al uitstekend, maar de hoeken zijn ook beslist goed, mede geholpen door de softwarematige lenscorrecties. Diafragmeren zorgt wel voor enige toename van de beeldkwaliteit, maar is nauwelijks nodig om een hogere scherpte te halen. Hoe groot de invloed van de nieuwste sensoren en processoren is, bleek toen we het objectief ook op een Sony A7 II gebruikten. Het verschil in contrast, dynamisch bereik en kleurweergave ten opzichte van de Sony A1 is echt groot.

De zon vormt al snel (F11) een stervorm. Om bokeh te krijgen, zal je met een 14mm objectief natuurlijk wel moeten zorgen voor een behoorlijk verschil in afstand tussen je onderwerp en de achtergrond. De bokeh die je dan krijgt is mooi, ook in de beeldhoeken.

Lensfouten
bouwplaats
Dankzij de enorme beeldhoek kon de spoelmachine in zijn geheel gefotografeerd worden.

 

De Sony FE 14mm F1.8 GM is bijna geheel vrij van lensfouten. Er op volle opening wel enige lichtafval, maar er is geen overstraling, geen coma, geen chromatische aberratie, zelfs geen vertekening in de opnames te vinden. Wel is het natuurlijk uitkijken met mensen en dieren in de hoeken: ze worden perspectivisch vervormd weergegeven. Maar dat is géén lensfout. Het is het logische gevolg van het gebruik van een extreme beeldhoek.

Astro

De hoge lichtsterkte biedt uiteraard veel voordelen bij weinig licht. Om te beginnen kan je de sluitertijden hierdoor korter houden. Bij het fotograferen van sterrenhemels, de aurora borealis en andere verschijnselen aan de nachtelijke hemel zijn belichtingstijden tot 15 seconden nog doenlijk: langer belichten geeft de sterren al streepjes mee … Ook een lagere ISO-gevoeligheid is wenselijk omwille van de betere kleur- en contrastweergave. Is een F2.8-objectief op volle lensopening niet helemaal top in de hoeken, dan moet je een stop diafragmeren. Dat diafragma (F4) staat ruim twee stops verwijderd van F1.8 met alle ongunstige gevolgen vandien. Dankzij de goede beeldkwaliteit van de Sony FE 14mm F1.8 GM bij volle opening kan je die extra lichtsterkte bij astrofotografie ook echt benutten.

 

Sony FE 14mm F1.8 GM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)114°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand25 cm
filterdiameter
diafragmalamellen9
beeldstabilisator
afmetingen (dxl)83×100 mm
gewicht460 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenfilterhouder achterzijde
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 1599,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,5

Conclusie test Sony FE 14mm F1.8 GM op Sony A7R III

De Sony FE 14mm F1.8 GM is lichtsterk, compact, handzaam, weerbestendig en heeft een uitstekende afbeeldingskwaliteit.

Wat is dit een goed objectief! Lichtsterk, compact, handzaam, weerbestendig en met een uitstekende afbeeldingskwaliteit. Er is één minpuntje: er is een lichte focus breathing, die storend kan zijn voor videofilmers. De Sony FE 14mm F1.8 GM is in uitvoering uniek en de verkoopprijs vinden we gunstig. Het zou zomaar kunnen zijn dat ook voor dit objectief een wachtlijst ontstaat..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in