Review: Sony FE 24mm F2.8 G

0

De Sony FE 24mm F2.8 G is een van de drie nieuwe, extra-compacte Sony objectieven voor de full frame camera’s. Het is niet lichtsterk, maar het is wel een G-objectief. Dat betekent dat het extra voorzieningen heeft als een diafragmaring en een AF/MF schakelaar en dat het ook optisch goed moet presteren.

TESTRESULTATEN Sony FE 24mm F2.8 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Heel compact

  • Diafragmaring

  • AF/MF schakelaar

  • Focus Hold knop

  • Snelle AF

  • Niet lichtsterk

  • Stevige prijs

De Sony FE 24mm F2.8 G is door zijn afmetingen en gewicht een ideaal objectiefje voor reis- en straatfotografie.

Introductie

Na een reeks erg goede objectieven met een goede tot zeer goede lichtsterkte zoals de Sony FE 20mm F1.8 G  en de Sony FE 50mm F1.2 GM komt Sony met een kleine serie objectieven met een lage lichtsterkte. Het zijn de Sony FE 24mm F2.8 G, de FE Sony 40mm F2.5 G en de Sony FE 50mm F2.5 G. De objectieven zijn mogelijk het antwoord op de compacte Sigma DG DN objectieven als de Sigma 24mm F3.5 DG DN  en zijn bedoeld voor fotografen die een goede beeldkwaliteit zoeken in een kleine verpakking. Met de compacte afmetingen van de nieuwe Sony’s hebben ze ook een streepje voor op de vaste brandpunten van Tamron met F2.8 lichtsterkte, zoals de Tamron 24mm F2.8 Di III OSD . Die zijn weliswaar licht, maar met hun 67mm filtermaat niet heel compact. De Tamrons zijn wel een stuk goedkoper.

G-lens

 

Sony heeft al een aantal redelijk compacte en betaalbare vastbrandpunt objectieven voor full frame zoals de Sony FE 28mm F2.0  en de Sony FE 50mm F1.8 . Die objectieven zijn zowel optisch als qua uitvoering van mindere kwaliteit dan deze nieuwe serie. De nieuwe objectieven zijn namelijk G-modellen. Ondanks de kleine afmetingen is Sony er in geslaagd de objectieven te voorzien van een diafragmaring, een AF/MF schakelaar en een knop om de scherpstelling te vergrendelen. Dat gaat iets ten koste van de breedte van de scherpstelring, maar de toevoegingen zijn heel welkom. De diafragmaring kan namelijk klikloos worden gemaakt en daarmee is de Sony FE 24mm F2.8 G ideaal voor filmers, die hierdoor traploos, tijdens de opname, de belichting aan kunnen passen. Het is ook een uitkomst voor fotografen die werken met een een Sony A7C. Die camera beschikt namelijk niet over een voorste instelwiel. Een diafragma-instelling op het objectief lost dat gemis op en zorgt ervoor dat je probleem op M de belichting kan regelen.

Bouw

De Sony FE 24mm F2.8 G is compact. De lengte is 45 mm en de diameter is 68mm . Het is ook licht, met een gewicht van 168 gram. Daarmee is het niet het kleinste objectief voor Sony full frame camera’s dat je kan kopen. De Samyang AF 24mm F2.8 FE, de Samyang AF 35mm F2.8 FE en de pancake Sony FE 35mm F2.8 ZA zijn nog kleiner. Die missen echter allen de extra mogelijkheden van de G-objectieven en de Samyangs zijn op het gebied van bouwkwaliteit niet te vergelijken met de Sony G-serie.

De Sony FE 24mm F2.8 G is weerbestendig en heeft een pakking aan de achterzijde. Ook dit is een verschil met de goedkopere, niet-G objectieven van Sony en maakt deze objectieven tot een betere keuze op de nieuwere, goed weerbestendige body’s van Sony. Het optisch ontwerp van de Sony FE 24mm F2.8 G bestaat uit 8 elementen in 7 groepen. Het objectief heeft 3 asferische elementen en 1element van glas met een speciale brekingsindex. Het diafragma heeft 7 lamellen en de filtermaat is 49mm. Het objectief wordt geleverd met zonnekap.

Scherpstelling

watch

Voor de autofocus maakt de Sony FE 24mm F2.8 G gebruik van dubbele lineaire motoren. Zeker op de nieuwste Sony modellen met Real-time tracking is een snelle scherpstelling noodzakelijk om optimaal van dit systeem gebruik te kunnen maken. Hopelijk levert de Sony op dit punt goede prestaties. Zowel de Tamron FE 24mm F2.8 Di III OSD als de Samyang FE 24mm F2.8 AF zijn namelijk niet heel snel. Voor handmatige scherpstelling beschikt de Sony FE 24mm F2.8 over een scherpstelring en een AF/MF schakelaar. Hierdoor kan je makkelijk omschakelen. De kortste instelafstand is 18 cm. Dat is merkbaar minder dan de 12cm van de Tamron, die hierdoor tot 1:2 kan fotograferen. De vergrotingsmaatstaf van de Sony is 0,19x

Beeldkwaliteit

We hebben het objectief nog niet in de praktijk kunnen proberen. Zodra dat het geval is, zullen we een volledige review publiceren. Tot dan moeten we afgaan op de MTF-curves, hier bij 10 en 30 lijnenparen per millimeter. De MTF-grafieken zien er goed uit, met een klein verlies aan scherpte richting de hoeken voor onderwerpen met fijne details. Dat is voor een supergroothoek niet ongewoon.

 Sony FE 24mm F2.8 G
 specificaties
  
beeldhoek (diag)84°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand18 cm
filterdiameter49mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)68×45 mm
gewicht168 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenklikloos diafragma
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 700,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 24mm F28  op Sony a7R III

Zodra we de Sony FE 24mm F2.8 G in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Sony FE 24mm F2.8 G  wordt in april 2021 leverbaar en de verkoopprijs is € 700,00

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in