Full review: Sony FE 28-60mm F4.0-5.6

0

De Sony FE 28-60mm F4.0-5.6 is de standaardzoom voor de nieuwe Sony A7C. Maar het is ook los te koop voor iedereen die graag een heel compact en toch redelijk veelzijdig objectief op zijn full frame Sony wil hebben.

TESTRESULTATEN Sony FE 28-60mm F4.0-5.6:

VOORDELEN

Nadelen

  • Ingeschoven kleinste zoom voor Sony FE

  • Goede beeldkwaliteit

  • Bijzonder licht

  • Weerbestendig

  • Kort bereik

  • Lage lichtsterkte

  • Geen beeldstabilisatie

  • Prijs

De Sony FE 28-60mm F4.0-5.6 is niet alleen een handig objectiefje op de Sony A7C, maar helpt ook om grotere A7 modellen compact te houden.

De Sony FE 28-60mm F4.0-5.6 is een nieuwe instap-standaardzoom van Sony. Het is een objectief met hele compacte afmetingen. Dat heeft Sony deels bereikt door de zoom inschuifbaar te maken. Hierdoor is het heel klein als je ermee rond loopt of als je de camera in je tas wil doen. Dat betekent ook dat je het eerst uit moet draaien voor je er een foto mee kan maken. Het is ook zo klein omdat het een beperkt bereik en een beperkte lichtsterkte heeft. Het bereik is nog 10mm kleiner dan Sony’s oude instapzoom, de FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS. En een lichtsterkte van F4 bij 28mm en F5.6 bij 60mm is natuurlijk niet bijzonder hoog.

Het resultaat is een heel klein objectief dat je gemakkelijk voor een vastbrandpunt aan zou kunnen zien. Het is ingeschoven maar 45mm lang. Het is ook heel licht, slechts 167 gram. Het past in een recente trend die we ook bij een aantal andere merken zien. Zo heeft Nikon ook een soortgelijke inschuifbare zoom uitgebracht met een bereik van 24-50mm, de Nikkor Z 24-50mm f/4.0-6.3. Nog iets minder lichtsterk, maar wel met een fijne 24mm groothoekstand. Panasonic heeft een niet inschuifbare, maar eveneens hele compacte Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 als standaardzoom. Met dit soort objectieven voor spiegelloze camera’s wordt de overstap van APS-C naar full frame een heel stuk makkelijker, omdat de afmetingen en het gewicht van een camera met standaardzoom niet meteen enorm toenemen.

Kijk je naar de afmetingen, het gewicht en de specificaties, dan lijkt het alsof dit objectief in bijna alles minder is dan de oude kitlens van Sony, de FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS. Het gewicht, de lichtsterkte en het bereik zijn minder en het nieuwe objectief heeft ook nog eens geen stabilisatie. Opvallend genoeg is de prijs wel hoger. En dat heeft een reden. De FE 28-70mm is optisch gezien geen hoogvlieger. Wil je met dat objectief enigszins scherpe hoeken dan moet je al gauw naar F8 of F11. Op volle opening in de groothoekstand is eigenlijk alleen het centrale deel van het beeld scherp. Een nieuwe, compacte standaardzoom die ook op volle opening al een behoorlijk beeld geeft, is dan ook meer dan welkom. Of dat bijna 500 euro moet kosten, is wel de vraag, maar koop je dit objectief in combinatie met een camera, dan is de prijs al een stuk aantrekkelijker.

Bouw 

De behuizing van de Sony FE 28-60mm F4.0-5.6 is grotendeels van kunststof. Dat kan natuurlijk ook niet anders als je het gewicht laag wilt houden. Ingeschoven is het mooi compact, met een smalle scherpstelring aan de voorzijde en een iets bredere zoomring daarachter. Net onder de zoomring zit een witte stip in ingeschoven positie staat die keurig tegenover een wit lijntje. Om het objectief te kunnen gebruiken moet je de zoomring verdraaien tot het getal 28 boven de witte lijn verschijnt. Er komt dan een tubus naar buiten en het objectief wordt dan bijna twee keer zo lang. Ondanks het lage gewicht, de kunststofconstructie en het feit dat het hier om een instapzoom gaat, is de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 verrassend genoeg wel voorzien van pakkingen om het objectief weerbestendig te maken.

Het objectief past hierdoor prima bij zowel de nieuwe A7C als de duurdere modellen als de A7R IV, die ook allemaal weerbestendig zijn. Om het objectief uit te schuiven, moet je wel een beetje kracht zetten en het verdraaien van de zoomring gaat niet heel soepel. Je voelt daaraan wel dat het geen GM-objectief is. Het objectief heeft een optisch ontwerp dat bestaat uit 8 elementen in 7 groepen. Dat is redelijk bescheiden, maar drie van die elementen zijn wel asferisch. Het diafragma heeft 7 lamellen, die  afgerond zijn om op volle opening een ronde diafragmaopening te vormen. Dit moet zorgen voor een fraaier bokeh. Wil je filters gebruiken op dit objectief, dan moet je op zoek naar kleine 40,5mm filters of een step-up ring gebruiken.

Scherpstelling

De Sony FE 28-60mm F4.0-5.6 heeft een geruisloze en snelle scherpstelling, dankzij een lineaire scherpstelmotor. Door de lage lichtsterkte is dit objectief natuurlijk nooit zo snel zal zijn als meer lichtsterke zooms in dit bereik, maar dit objectief heeft weinig moeite om onderwerpen te tracken in de Real Time Tracking stand. De kortste instelafstand is 30cm in de groothoekstand en 45cm in de langste zoomstand. De maximale vergrotingsmaatstaf die je hiermee kan behalen is 0,16x.

Beeldkwaliteit

Als het om beeldkwaliteit gaat is de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 is een flinke stap vooruit vergeleken met de veel oudere FE 28-70mm F3.5-5.6. Het objectief is op volle opening op 28mm al flink scherp. Niet alleen in het centrum, maar ook in de hoeken. En dat is heel fijn. Dat zorgt ervoor dat je de geringe lichtsterkte van dit objectief wel maximaal kan gebruiken. Met de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 hoef je niet perse te diafragmeren tot F11 om goed scherpe foto’s te krijgen. Diafragmeren in de groothoekstand zorgt eigenlijk vooral voor een kleine contrasttoename. Op wat langere zoomstanden, van 40 tot 60mm, zie je nog wel een kleine toename van de scherpte in de hoeken als je diafragmeert F8. De aanvangslichtsterkte is vanaf 42mm al F5.6. Het gaat hier dus om een stop diafragmeren.

(3): 28mm F4 (4): 28mm F8 (5): 60mm F5.6 (6): 60mm F8

Een ander sterk punt van dit objectief is de afwezigheid van chromatische aberraties. Dat zorgt voor een mooi schoon beeld, zonder storende kleurrandjes langs contrastovergangen of kleurzwemen in onscherpe partijen in de voorgrond of de achtergrond. De afwezigheid van die laatste vorm, van longitudinale chromatische aberratie, komt natuurlijk ook doordat dit geen lichtsterk objectief is. Dat helpt.

De gevoeligheid voor tegenlicht is ook gering. Je kan wel wat vlekken krijgen, vooral als je een felle lichtbron aan de rand van je beeld hebt. Het contrast blijft dat over het algemeen nog steeds goed. Om zonnesterren te krijgen, moet je toch wel diafragmeren tot minimaal F16. De zonnesterren zijn dan redelijk fraai en hebben 14 punten.

De enige twee punten waar het objectief iets minder op scoort, zijn de lichtafval en de vertekening. In de groothoekstand heeft de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 wat last van tonvormige vertekening. Op de Sony A7C is het zelfs niet mogelijk om met dit objectief de correctie voor de vertekening uit te zetten. Je zal deze vertekening dus niet terug zien in je opnames, tenzij je een rawconverter hebt die geen gebruik maakt van het lensprofiel. Als we kijken naar de prestaties van dit objectief in de hoeken in de groothoekstand, dan is het verlies aan beeldkwaliteit door de correctie heel gering.

Lichtafval op volle F4 op 28mm met correcties uit.

Lichtafval is iets nadrukkelijker. Het is het hoogst op 28mm en volle opening en wordt minder als je diafragmeert of inzoomt. Op 60mm heeft de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 vrijwel geen lichtafval.

 Sony FE 28-60mm F4.0-5.6
 specificaties
  
beeldhoek (diag)75°- 40°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand30-45 cm
filterdiameter40,5
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)66 – 45 mm
gewicht167 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedeninschuifbaar
importeurwww.sony.nl
verkoopprijs€ 499,00
  
scheidend vermogen8
contrast8
chromatische aberratie8
vertekening7
vignettering7
autofocus8
overstraling7
uitvoering6
  
eindwaardering7,5

Conclusie test Sony FE 28-60mm F4.0-5.6 op Sony A7R III

De Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6 lijkt weinig spectaculair, maar zo’n goede beeldkwaliteit in zo’n kleine verpakking is toch heel aantrekkelijk.

Vergeet de oude 28-70mm kitlens. Als je op stap wilt met een compacte Sony set, maar toch de flexibiliteit wil van een zoom, kies dan voor de Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6. Met een klein vast brandpunt als de Sony FE 35mm F2.8 win je anderhalve stop lichtsterkte, maar verlies je de veelzijdigheid van het zoombereik van groothoek naar licht tele. Op vakantie of voor reportagefotografie is dat zoombereik, hoe beperkt ook, heel handig om te hebben.  En door de goede optische prestaties van je dit objectief kan je de meerwaarde van een full frame sensor echt benutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in