REVIEW: Sony FE 35mm F1.4 GM

0
Als je vlakke testkaarten of stenen muren fotografeert op F1.4 zie je dat de scherpte in de hoeken net iets lager is dan in het centrale deel. Als je de lens in het echt gebruikt is dat zelden te merken, omdat de beeldhoeken bijna altijd buiten de scherptediepte liggen en dus niet scherp kunnen zijn. F1.4, 1/2.000S, ISO 100

Sony introduceert een standaardobjectief met een vaste brandpuntsafstand van 35mm. De Sony FE 35mm F1.4 GM maakt deel uit van de reeks professionele G Master-objectieven.
Voldoet de nieuwkomer aan de verwachtingen die dat wekt?

TESTRESULTATEN Sony FE 35mm F1.4 GM:

VOORDELEN

NADELEN

  • optisch uitmuntend
  • prijzig

De Sony FE 35mm F1.4 GM is al het vijfde objectief van Sony met deze brandpuntsafstand, en zou het beste ooit moeten zijn.

Sony koos jaren geleden voor de ‘One Mount’ strategie, waarbij één lensvatting dienst doet voor alle camera’s, van de goedkope systeemcamera’s met cropsensor tot en met de professionele videocamera’s. Intussen zijn er al 59 objectieven met de Sony F mount uitgebracht, waarvan 38 met full-frame FE mount.

Je kunt nooit teveel 35mm objectieven hebben, moet Sony gedacht hebben.
De Sony FE 35mm F1.4 GM is het vierde objectief met deze brandpuntsafstand, na de Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA (2013), de Distagon T* FE 35mm F1.4 (2014) en de FE 35mm F1.8 (2019). 35mm is dan ook een veelzijdige brandpuntsafstand.
35mm is een geliefde brandpuntsafstand bij reportage- en straatfotografen, omdat je net wat meer in beeld krijgt dan met een 50mm objectief, maar zonder de vertekening die je met bredere beeldhoeken riskeert.
Een 35mm is echter ook perfect voor een portret waarbij de omgeving een rol speelt.
Een hoge lichtsterkte helpt dan om je onderwerp los te laten komen van de achtergrond en om een aangename achtergrondonscherpte (het bokeh) te creëren.

Sony FE 35mm F1.4 GM

Bouw en bediening

De Sony FE 35mm F1.4 GM is een deel van Sony’s G Master-serie. Deze bestaat uit hoogwaardige objectieven met een uitmuntende beeldkwaliteit, die toch licht en relatief compact zijn. Volgens Sony is de FE 35mm F1.4 GM ontworpen naar het voorbeeld van de bekroonde FE 24mm F1.4 GM.
Zoals alle G Master objectieven is de Sony FE 35mm F1.4 GM stof- en spatwaterdicht afgewerkt. Het gebruik van metaal en hoogwaardig kunststof zorgt ervoor dat je het objectief ook in uitdagende omstandigheden kunt gebruiken. Het weegt 524 gram en is slechts een paar millimeter langer dan de FE 24mm F.

Sony FE 35mm F1.4 GM
De kortste scherpstelafstand bedraagt 27 cm bij gebruik van de autofocus. F1.4, 1 .400S, ISO 100

 

De Sony FE 35mm F1.4 GM is bovendien zowel kleiner als lichter dan de Distagon T FE 35mm F1.4, die 630 gram weegt en 112 mm lang is. Er zit geen stabilisatie in het objectief, maar dat verwacht je normaal gesproken ook niet bij een lichtsterke prime, en de full-frame body’s van Sony hebben natuurlijk ook stabilisatie ingebouwd. Het objectief heeft een brede focusring en een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en manuele scherpstelling. Dichter tegen de bajonet staat een diafragmaring met posities per derde stop tussen F1.4 en F16. Naar wens kan het diafragma ook trap- en klikloos gemaakt worden (declick), zodat je het soepel en geruisloos groter en kleiner kunt maken. Dat is een voordeel voor videomakers, omdat er dan geen duidelijke helderheidsverschillen optreden wanneer je het diafragma open- of dichtdraait tijdens de opname. Een focusvergrendelknop rondt de fysieke bedieningselementen af.

Ontwerp

De Sony FE 35mm F1.4 GM beschikt over heel wat speciale lenselementen en glassoorten. Twee XA (extreme aspherical) -elementen zijn geslepen met een nauwkeurigheid tot 0,01 micron (een honderdduizendste millimeter). Deze dragen bij tot een hoog oplossend vermogen. Een ED (extra-low dispersion) -element vermindert chromatische aberratie.

Het objectief heeft een diafragma met elf afgeronde lamellen, wat voor een mooie achtergrondonscherpte moet zorgen.
De asferische elementen zorgen ervoor dat er geen ‘uienringen’ te zien zijn in cirkelvormige lichtbronnen op de achtergrond.

Het objectief heeft niet één maar meteen twee XD Linear-scherpstelmotoren. Deze gebruiken een elektromagnetische aandrijving om het grote focuselement snel, precies en geruisloos te verplaatsen. Videomakers die verkiezen om manueel scherp te stellen, zullen opgetogen zijn over de scherpstelring met lineaire respons, daarmee stel je schokvrij scherp.
De Sony FE 35mm F1.4 GM kan scherpstellen tot op 25 cm (met manuele scherpstelling ) of 27 cm (met autofocus). De vergrotingsfactor daarbij bedraagt 0,23x – nog ver van het echte macrobereik, maar wel bruikbaar voor close-up opnames van niet al te kleine voorwerpen.

Samen met de A7R IV levert het objectief beelden met een grote hoeveelheid detail. F1.4, 1/640, ISO 100

 

Prestaties

Om de best mogelijke indruk te krijgen van de mogelijkheden van de Sony FE 35 mm F1.4 GM, heb ik hem gecombineerd met de 61 megapixel A7R IV – op dit moment de full-frame camera met de hoogste resolutie op de markt. Deze combinatie levert beelden met een verbazingwekkende hoeveelheid detail van hoek tot hoek, zelfs wijd open met F1.4. Daarbij dient opgemerkt dat in de realiteit de scherpte in de hoeken eerder door het scherptediepteverloop beperkt zal worden dan door de optische kwaliteit.
Dankzij Sony’s hybride autofocussysteem stelt de lens exact scherp, ongeacht waar het onderwerp in het beeldkader staat. Ook de realtime oogautofocus werkt betrouwbaar. Bij de grootste openingen is er lichtafval naar de hoeken, die bij F4 volledig verdwijnt. Die vignettering wordt automatisch gecorrigeerd als je in het cameramenu bij lenscompensatie de optie schaduwcompensatie inschakelt. Ook de lichte kussenvormige vertekening zul je alleen opmerken als je de ingebouwde vervormingscompensatie niet gebruikt.

 Sony FE 35mm F1.4 GM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)63°
sensorformaatfull-frame
min. instelafstand27 cm
filterdiameter67 cm
diafragmalamellen11
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)96 mm
gewicht524 gr
bajonetaansluitingSony E
bijzonderhedentraploos diafragma
importeurSony Benelux
verkoopprijs€ 1700,-
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9.3

Conclusie test Sony FE 35mm F1.4 GM op Sony A7R IV

Met de A7R IV is het een droomcombinatie voor wie het zich kan veroorloven.

De Sony FE 35mm F1.4 GM is een waardevolle aanvulling voor Sony’s G Master-serie. In vergelijking met de goedkopere FE 35mm F1.8 biedt hij niet alleen een hogere lichtsterkte, maar vooral een hogere optische kwaliteit en een prachtige beeldvoordracht.
Met de A7R IV is het een droomcombinatie voor wie het zich kan veroorloven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in