(P)review Sony FE 50mm F1.2 GM

0

De Sony FE 50mm F1.2 GM is het meest lichtsterke objectief van Sony voor de full frame camera’s met een E-vatting. Optisch en mechanisch moet het voldoen aan de hoogste normen. Aan een objectief als dit hangt dan natuurlijk ook een stevig prijskaartje.

TESTRESULTATEN Sony FE 50mm F1.2 GM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoogste lichtsterkte in Alpha-systeem
  • Degelijk gebouwd
  • Weerbestendig
  • klikbaar en klikloos diafragma

 

  • Flnke prijs

De Sony FE 50 mm F1.2 is het standaardobjectief voor fotografen voor wie alleen het beste goed genoeg is.

De Sony FE 50mm F1.2 GM is een objectief waarvan vooral fans van andere merken vaak beweerden dat het onmogelijk te maken zou zijn. De reden? De E-vatting van Sony is gebaseerd op de oude Minolta bajonet en deze is kleiner dan de nieuwe vattingen van bijvoorbeeld Canon en Nikon. Sony beweert echter al jaren dat F1.2 objectieven met deze bajonet best mogelijk zijn en het bewijs is nu geleverd. De Sony FE 50mm F1.2 GM is overigens niet het eerste objectief met een lichtsterkte van F1.2 en autofocus voor het Alpha systeem. Die eer gaat naar de Sigma 35mm F1.2 DG DN Art. Het is echter wel het eerste F1.2 objectief van Sony en samen met de Sigma pas het tweede objectief met deze lichtsterkte en autofocus. Er zijn ook wel objectieven van andere fabrikanten met nog hogere lichtsterktes, maar deze zijn vrijwel zonder uitzondering volledig mechanisch, hebben geen diafragmakoppeling en zijn ook over het algemeen op volle opening niet exceptioneel. De Sigma is dat wel en van de Sony hebben we ook hoge verwachtingen.

Een objectief met een extreme lichtsterkte van F1.2 kan natuurlijk niet heel compact of licht zijn. Toch is de Sony FE 50mm F1.2 GM niet uitzonderlijk groot of zwaar. Het gewicht is net geen 800 gram en qua afmetingen is het vrijwel gelijk aan de Sony FE 50mm F1.4 ZA SSM Carl Zeiss Planar Aan een objectief als de Sony FE 50mm F1.2 GM hangt natuurlijk ook geen klein prijskaartje. Voor wie de prijs onoverkomelijk is, biedt Sony immers ook nog altijd de hierboven genoemde 50mm F1.4 en wie het nog lichter en goedkoper wil hebben zonder veel in te leveren in optische kwaliteit kan ook nog kiezen voor de Sony FE 55mm F1.8 ZA Carl Zeiss. Wil je echter het maximale aan bokeh of moet je geregeld met heel weinig licht toch topkwaliteit beelden schieten, dan is de Sony FE 50mm F1.2 een echte aanrader.

Bouw

De Sony FE 50mm F1.2 GM is een objectief in de GMaster lijn van Sony. Dat wil zeggen dat het heel degelijk gebouwd is en over een aantal extra mogelijkheden beschikt die je op veel andere objectieven niet aantreft. Zo heeft het een diafragmaring die je zowel kan laten inklikken op een/derde stops als klikloos kan gebruiken voor bijvoorbeeld videowerk. Het objectief heeft ook een AF/MF schakelaar en een knop om de scherpstelling vast te zetten. 

Uiteraard is het de Sony FE 50mm F1.2 GM volledig weerbestendig met pakkingen zowel in het objectief rond alle bewegende delen, inclusief de knoppen en schuiven, als rond de bajonet. Het voorste lenselement heeft een fluorcoating die ervoor moet zorgen dat stof, vet, vuil en vocht zich minder goed kan hechten aan het glas waardoor het objectief beter schoon blijft. Dat voorste lenselement is overigens niet bol, maar hol, net als bijvoorbeeld bij de Sony FE 55mm F1.8 ZA Carl Zeiss.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 10 groepen. Drie van de lenselementen zijn XA elementen (extreem asferisch). Het diafragma heeft maar liefst 11 lamellen voor een zo rond mogelijke diafragmaopening en hierdoor dus een optimaal bokeh. De filtermaat is 72mm en het objectief wordt geleverd inclusief zonnekap.

Scherpstelling

De Sony FE 50mm F1.2 GM maakt voor de scherpstelling gebruik van maar liefst vier lineaire XD (eXtreme Dynamic) motoren. Dankzij deze motoren moet het objectief heel snel kunnen scherpstellen en ook snel en precies onderwerpen kunnen volgen. Mede door het gebruik van zwevende lenselementen moet de hoge beeldkwaliteit over het hele bereik goed zijn, zelfs op de kortste instelafstand van 40 centimeter. Voor filmers is het fijn dat het objectief een lineaire scherpstelling heeft als er handmatig wordt ingesteld. Dat vergemakkelijkt het handmatig verleggen van de scherpte in filmopnames.

Beeldkwaliteit

https://web.archive.org/web/20230408154803/https://www.youtube.com/watch?v=Q3RFSS7vNTYatje

Zodra we een exemplaar van de Sony FE 50mm F1.2 in ons testlab hebben, zullen we een volledige review publiceren.

 Sony FE 50mm F1.2 GM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)47°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand40 cm
filterdiameter72
diafragmalamellen11
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)78-108 mm
gewicht778 gr
bajonetaansluitingSony E-vatting
bijzonderhedenklikloos diafragma
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 2300,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sony FE 50mm F1.2 GM op Sony a7R III

Zodra we de Sony FE 50mm F1.2 GM in ons testlab hebben volgt een complete review.

De Sony FE 50mm F1.2 GM is naar verwachting leverbaar vanaf april en de adviesprijs is € 2300,00 incl. BTW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in