Full Review: Sony FE 50mm F2.5 G – klein maar fijn

0

De Sony FE 50mm F2.5 G is een nieuw standaardobjectief voor Sony full frame camera’s. Het is een van de drie nieuwe compacte G-objectieven van Sony, samen met de Sony FE 40mm F2.5 G en de Sony FE 24mm F2.8 G. Het is compact en licht, maar niet lichtsterk. Maar het is wel een G-objectief. Dat betekent dat het extra voorzieningen heeft als een diafragmaring en een AF/MF schakelaar en dat het ook optisch goed moet presteren.

TESTRESULTATEN Sony FE 50mm F2.5 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede scherpte al bij volle opening

  • Vrijwel geen kleurfouten

  • Heel compact

  • Diafragmaring, klikloos als optie

  • AF/MF schakelaar

  • Focus Hold knop

  • Niet lichtsterk

  • Stevige prijs voor deze lichtsterkte

  • Soms wat LoCA’s

De Sony FE 50mm F2.5 G is licht en klein en hierdoor ideaal voor een compacte camera als de Sony A7C of voor gebruik op een gimbal.

Introductie

Sony heeft het afgelopen jaar vooral veel goede en lichtsterke G- en GM objectieven geïntroduceerd. Twee recente voorbeelden hiervan zijn de Sony FE 20mm F1.8 G  en de Sony FE 50mm F1.2 GM . Min of meer onverwacht komt Sony nu met een serie objectieven met een lage lichtsterkte. Het zijn de Sony FE 24mm F2.8 G, de FE Sony 40mm F2.5 G en de Sony FE 50mm F2.5 G. De objectieven zijn mogelijk het antwoord op de compacte Sigma DG DN objectieven als de Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary  en de Samyang AF 45mm F1.8 FE.. Ze zijn bedoeld voor fotografen die een goede beeldkwaliteit zoeken in een kleine verpakking.

G-lens

 

Sony heeft al twee compacte en betaalbare 50mm objectieven voor full frame. Dat zijn de Sony FE 50mm F1.8  en de Sony FE 50mm F2.8 Macro . Dat zijn echter geen G-modellen. De Sony FE 50mm F2.5 G is dat wel. Ondanks de kleine afmetingen is Sony er in geslaagd de nieuwe, compacte G-objectieven te voorzien van een diafragmaring, een AF/MF schakelaar en een knop om de scherpstelling te vergrendelen. Dat gaat iets ten koste van de breedte van de scherpstelring, maar de toevoegingen zijn heel welkom. De diafragmaring is een uitkomst voor fotografen die werken met een een Sony A7C  .Die camera beschikt namelijk niet over een voorste instelwiel. Een diafragma-instelling op het objectief lost dat gemis op en zorgt ervoor dat je probleem op M de belichting kan regelen.

Fijn voor film

De nieuwe objectieven zijn ook prima geschikt om mee te filmen. De diafragmaring kan namelijk klikloos worden gemaakt. Filmers kunnen hierdoor traploos, tijdens de opname, de belichting aanpassen. Omdat de drie nieuwe objectieven vrijwel even groot en zwaar zijn, kan je ze ook makkelijk verwisselen op een gimbal zonder dat de gimbal opnieuw gebalanceerd moet worden.

Bouw

De Sony FE 50mm F2.5 G is compact. De lengte is 45 mm en de diameter is 68mm. Het is ook licht, met een gewicht van 174 gram. Dat is bijna net zo licht als de de Samyang AF 45mm F1.8 FE. Die is een stop lichtsterker, maar heeft niet de extra mogelijkheden van de G-objectieven en de Samyangs zijn op het gebied van bouwkwaliteit niet te vergelijken met de Sony G-serie. De Sony FE 50mm F2.5 G heeft aan de voorzijde een smalle scherpstelring met vrijwel direct daarachter een nog smallere diafragmaring. Die ringen zijn zo smal omdat er Sony daarachter nog ruimte heeft gecreëerd voor een AF/MF schakelaar, een Focus Hold knop en een knop om de diafragmaring klikloos te maken.

De Sony FE 50mm F2.5 G is weerbestendig en heeft een pakking aan de achterzijde. Ook dit is een verschil met de goedkopere, niet-G objectieven van Sony en maakt deze objectieven tot een betere keuze op de nieuwere, goed weerbestendige body’s van Sony. Het optisch ontwerp van de Sony FE 50mm F2.5 G bestaat uit 9 elementen. Twee daarvan zijn asferisch en een element is gemaakt van glas met een speciale brekingsindex.  Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen en de filtermaat is 49mm. Het objectief wordt geleverd met een bijzondere zonnekap die iets naar binnen loopt aan het uiteinde. Hierdoor kunnen ook op de zonnekap 49mm filters worden geschroefd.

Scherpstelling

watch

Voor de autofocus maakt de Sony FE 50mm F2.5 G gebruik van een dubbele, lineaire motor. Zeker op de nieuwste Sony modellen met Real-time tracking is een snelle scherpstelling noodzakelijk om optimaal van dit systeem gebruik te kunnen maken. De Sony levert op AF-gebied goede prestaties. Een dubbele, lineaire motor zou al snel zijn in een grotere en zwaardere zoom. In een klein en licht objectief waarin maar een hele kleine optische groep bewogen moet worden, is de instelsnelheid dan ook erg hoog. We hebben het objectief kunnen testen op de nieuwe Sony A7 IV en daarmee stelde het objectief zelfs bij heel weinig licht snel en trefzeker scherp. Het objectief heeft wel een beetje last van ‘focus breathing’. Voor filmers is dat wel iets om rekening mee te houden.

Met gezichtstherkenning aan stelde de Sony A7 IV met de 50mm snel en probleemloos scherp op de ‘ogen’.

Voor handmatige scherpstelling beschikt de Sony FE 50mm F2.5 G over een scherpstelring en een AF/MF schakelaar. Hierdoor kan je makkelijk omschakelen. De kortste instelafstand is 35 cm met autofocus en 31 cm als je handmatig scherpstelt. Je krijg dus net iets meer vergroting als je handmatig de scherpte instelt.

Beeldkwaliteit

De Sony FE 50mm F2.5 G levert een hoge beeldkwaliteit, al direct bij volle opening. Het verloop naar de hoeken is heel gering. Met een volle opening die ‘slechts’ F2.5 is, heeft het objectief het op dit punt natuurlijk wat makkelijker dan objectieven die al bij F1.8 beginnen. Met iets diafragmeren tot F4 neemt het contrast nog wat toe. Diafragmeer je naar F5.6 of F8 dan zijn de scherpte en het contrast vrijwel over het hele beeldveld uniform hoog.

Lichtafval op volle opening met de correcties uit (links) en aan (rechts)

Lichtafval is wel zichtbaar als je de correcties uit zet, maar het is niet overdreven veel en met de correcties aan zie je er ook op volle opening niets meer van. Vertekening is ook totaal geen probleem met de correcties aan. Het objectief heeft zonder correcties een heel klein beetje kussenvormige vertekening. Chromatische aberraties zijn ook vrijwel afwezig, op een soort na, en dat zijn LoCA’s. Dat staat voor longitudinale chromatische aberraties. Die zie je in onscherpe gebieden voor- en achter het gebied waarop is scherpgesteld. Bij de Sony FE 50mm F2.5 G is daar in sommige situaties wel iets van te zien. Heel ernstig is het echter niet en het is zeker niet meer dan bij de duurdere Sony FE 55 mm f/1.8 Carl Zeiss Sonnar .

De kwaliteit van de onscherpte is best heel fraai, ondanks dat het objectief ‘maar’ F2.5 is en het diafragma maar 7 bladen heeft. Details in een onscherpe achtergronden laten een mooi verloop zien zonder harde randen en met zachte verlopen. Wel krijg je al snel hoeken te zien in bokehballen zodra je iets diafragmeert.

Fraai scherpteverloop op volle opening.
 

Sony FE 50mm F2.5 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)47°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand

35 cm AF/ 31cm MF

filterdiameter49mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)68×45 mm
gewicht174 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenklikloos diafragma
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 700,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/54
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,1

Conclusie test Sony FE 50mm F2.5  op Sony a7R III en A7 IV

De Sony FE 50mm F2.5 G voelt als een mini-versie van een GMaster objectief.

De Sony FE 50mm F2.5 G is een mooi gebouwd objectief. Het voelt als een mini-versie van een GMaster objectief. De beeldkwaliteit is erg goed en laat heel weinig te wensen over. Zelfs het bokeh is fraai. De mogelijkheid om het diafragma klikloos te maken is heel fijn voor filmers, omdat je hierdoor makkelijk traploos kleine of grote aanpassingen aan de belichting kan maken tijdens een shot. De prijs lijkt hoog voor een objectief met deze lichtsterkte. Maar fotografeer er maar eens mee, en dan kom je er achter dat deze Sony dat bedrag zeker waard is.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in