Full Review: Sony ZV-E10 – vlogspecialist

0

Met miljoenen vloggers wereldwijd is deze doelgroep groot genoeg om er speciale camera’s en accessoires voor uit te brengen. De Sony ZV-E10 is een spiegelloze APS-C camera met verwisselbare objectieven die vooral de zichzelf filmende influencers en Youtubers aan zal spreken. Je kan er ook prima mee fotograferen, maar als je dat het belangrijkst vindt, dan zijn er betere camera’s. Ook van Sony.

TESTRESULTATEN Sony ZV-E10:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en compact
  • Verwisselbare objectieven
  • Draai- en kantelbaar scherm
  • Bijzondere microfoons
  • Handige vloghulpjes
  • Geen zoeker
  • Geen beeldstabilisatie op de sensor
  • Geen touch voor menu’s
  • Crop bij gebruik van actieve stabilisatie
  • Geen gezichts/oog herkenning in 4K
  • 8 bit 4:2:0 video
  • Geen UHS II SD-kaarten

De Sony ZV-E10 is een goede camera als je er liever voor dan achter wil staan.

Introductie Sony ZV-E10

Er wordt geschat dat er wereldwijd zeker 35 miljoen influencers actief zijn. Dat zijn uiteraard niet allemaal vloggers, maar de populariteit van het vloggen neemt in ieder geval sterk toe. Vloggen, een samentrekking van video en bloggen (het bijhouden van een weblog) is een populaire vorm van influencing. Alleen al op YouTube zijn over de 15 miljoen vloggers actief die iedere maand gezamenlijk zo’n 80 miljoen filmpjes uploaden. Met zoveel concurrentie kan de goede kwaliteit van jouw films je een mooie voorsprong geven. Met een camera met grotere sensor en een beter objectief kun je je onderscheiden van de vele shaky smartphonefilmpjes. Maar nog belangrijker dan de beeldkwaliteit is de mogelijkheid om goed geluid op te kunnen nemen. Dit is dan ook een van de punten waarop de Sony ZV-E10 zich onderscheidt van andere APS-C camera’s van Sony.

Systeemcamera

De introductie van de Sony ZV-E10 is verschillende keren uitgesteld. Gelukkig heeft dit uitstel niet tot afstel geleidt. De ZV-E10 kan je zien als de grote broer van de Sony ZV-E1. Dat is een camera met een 1”sensor die is afgeleid van de Sony RX100 modellen. De ZV-E1 biedt grotendeels dezelfde bijzondere mogelijkheden als de ZV-E1, maar biedt op twee punten duidelijk meer. Om te beginnen is de ZV-E10 een APS-C camera. De sensor is dus veel groter. Verder is de ZV-E10 een systeemcamera met een E-bajonet. Je kan dus gebruik maken van de enorme keus aan objectieven voor Sony. Dat is een voordeel ten opzichte van de ZV-E1, die een niet-verwisselbare zoomlens heeft. Het is ook wel een voordeel dat je eigenlijk moet benutten, wil je echt verschil tussen beide modellen zien. De Sony 16-50mm kitlens die je bij de ZV-E10 kan kopen is niet erg lichtsterk en ook niet bijzonder goed en doet eigenlijk het voordeel van de grotere sensor grotendeels teniet. Het biedt door de lagere lichtsterkte bijvoorbeeld niet meer mogelijkheden om te spelen met de achtergrondonscherpte en dwingt je tegelijk al snel om de gevoeligheid van de sensor te verhogen als er iets minder licht is.

Het inwendige van de Sony ZV-E10 komt redelijk overeen met dat van de Sony a6100 als het om de sensor en aanverwante elektronica gaat. De EV-E10 mist echter de zoeker van de a6100. Daar staat tegenover dat de EV-E10 een aanraakgevoelig en draai- en kantelbaar scherm heeft en dat is een primeur voor de spiegelloze APS-C modellen van Sony. Ook heeft de ZV-E10 een bijzondere ingebouwde microfoon en kan de camera gebruikt worden met de digitale microfoons van Sony. De a6100 is een betere fotocamera, maar wil je vloggen, dan biedt de ZV-E10 toch weer echt wat meer.

Omgekeerd

Een vlogger gebruikt de camera vaak omgekeerd, op een gimbal of selfiestick. Dat betekent een stuk minder controle over de camera. Veel knoppen zitten namelijk aan de achterkant, ze zijn dan onbereikbaar. Als vlogger ben je daarom grotendeels aangewezen op de automatische belichting en scherpstelling. Hier laat de ZV-E10 een aantal specifiek voor dit gebruik bedoelde innovaties zien. Een opmerkelijke functie is de productpresentatie-modus. Je activeert en deactiveert deze door op de knop van het prullenbakje te klikken. Dit is een knop, hoewel aan de achterkant van de camera, die toch gemakkelijk bereik- en vindbaar is, linksonder in de hoek. Wanneer je productpresentatie activeert wordt de autofocus-instelling met gezichtsprioriteit uitgeschakeld. Daardoor zal de camera in principe scherpstellen op hetgeen het dichts bij de camera is. Houd je dus een product voor je dan gaat de AF automatisch naar je product toe. Vergeet productpresentatie niet uit te schakelen als je verder gaat met andere zaken, want dan kan het zijn dat de scherpte op je schouder of arm komt te liggen als je met de camera uit de hand vlogt.

Bouw en bediening

De Sony ZV-E10 is een camera waarin behoorlijk wat kunststof is verwerkt. Dat maakt hem wel lekker licht en zorgt ervoor dat de camera met kitlens prima kan worden gebruikt op lichte gimbals als de Zhiyun M2. Geheel in lijn met de andere APS-C camera’s van Sony heeft de ZV-E10 geen voorste draaiwiel. De bovenkap is echter wel heel anders ingedeeld dan de A6xxx modellen. De aan/uit schakelaar zit niet langer rond de ontspanknop, maar is nu een aparte schuifschakelaar geworden. Rond de ontspanknop zit nu een schakelaar waarmee je kan zoomen met objectieven die hiervoor geschikt zijn. Verder zit er op de bovenkap een schakelaar om te wisselen tussen fotografie, filmen en de S&Q standen. Ook is er een grote, rode omrande knop voor het starten en stoppen van de opname. Met een kleiner knopje kan je de ‘Background Defocus’ functie aanzetten. De rest van de bovenkap wordt volledig in beslag genomen door de grote microfoon en de flitsschoen.

Aan de linkerkant vinden we de microfoon en koptelefoon ingang, een USB-C poort waarmee je ook de camera kan laden en een micro HDMI poort. Op de achterzijde zit het draai- en kantelbare scherm dat ook aanraakgevoelig is. Helaas kan je er nog altijd de menu’s niet mee bedienen en dat vinden we niet meer van deze tijd. Je kan het gelukkig wel gebruiken voor de autofocus, het maken van een opname en het inzoomen naar 100% bij het terug kijken van beelden. Het scherm is 7,5cm groot en heeft 921.000 beeldpunten.

Verder zitten er op de achterzijde de gebruikelijke bedieningsknoppen en het tweede draaiwiel, dat veronderstelt dat Sony gebruikers twee rechterduimen hebben. Onder de camera zit de klep voor de Sony FW50 accu en de SD-kaart. Geen nieuwe Z-serie accu dus en ook de SD-kaart sleuf is wat beperkt. Deze accepteert namelijk alleen UHS-1 kaarten. Die zijn voldoende snel voor de goed gecomprimeerde video van de ZV-E10. Maar heb je al geinvesteerd in snellere UHS-II kaarten, dan passen die eenvoudigweg niet in deze camera.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de 24 megapixel sensor van de ZV-E10 is een oude bekende die al meerdere generaties mee gaat. Je mag er dus scherpe opnames met redelijk weinig ruis en een goed dynamisch bereik van verwachten. Voor video isl 4K duidelijk beter zijn dan Full HD en als je de camera teveel beweegt zal je de misschien wel enige, maar ook grootste zwakte van de sensor duidelijk kunnen zien: jello. Dit is namelijk geen moderne BSI sensor met snelle uitlezing. Het videobeeld zal dus wat gaan schuintrekken of wiebelen bij het bewegen van de camera.

Video

De Sony ZV-E10 is eigenlijk veel meer een videocamera dan een fotocamera. De camera biedt alles dat we inmiddels van Sony camera’s verwachten, zoals focus peaking, zebra’s en de mogelijkheid om zowel in S-log 2 als 3 te filmen. Helaas biedt de camera ook niet meer dan we verwachten. Video is 8 bit 4:2:0. De ZV-E10 heeft dus geen 10 bit output en dat maakt S-log 3 ook minder zinvol. Ook heeft de ZV-E10 geen beeldstabilisatie op de sensor. Je zal dus voor een objectief met beeldstabilisatie moeten kiezen als je niet op een statief of gimbal werkt. De camera kan wel gebruik maken van een elektronische crop. Die zorgt bij filmen in 4K voor een 1,4x crop. De Sony 16-50mm kitlens is dan eigenlijk al niet meer wijd genoeg om mee te vloggen en je krijgt dan al snel behoefte aan de Sony E 10-18mm F4 OSS. Die is echter niet goedkoop.

https://web.archive.org/web/20220203151923/https://www.youtube.com/watch?v=iUkHhlVYO8k

Autofocus

Natuurlijk heeft de ZV-E10 de Real-time tracking die we zo waarderen in de andere, moderne Sony camera’s. Hierdoor blijf je vrijwel altijd scherp tijdens het vloggen, zelfs als je veel beweegt voor de camera. Een bijzondere functie die Sony op de ZV-E1 introduceerde is ‘Product Showcase’. Met deze functie kan je snel scherpstellen op iets dat je vlak voor de camera houdt. Zodra je het product dat je wilt laten zien weg haalt, stelt de camera weer snel scherp op je ogen of gezicht. Zonder deze functie zou de autofocus proberen de scherpstelling zoveel mogelijk op je gezicht te laten liggen en zou het proberen om het object in de voorgrond te negeren.

Een andere extra functie is ‘Background Defocus’. Druk je op deze knop, die boven op de camera zit, dan opent de camera het diafragma zo ver mogelijk. De sluitertijd wordt daarop aangepast, wat er wel voor zorgt dat je vanaf dat moment filmt met een vaak vrij snelle sluitertijd, in plaats van de gewenste sluitertijd van twee maal de opnamesnelheid. Naast al deze fraaie mogelijkheden is het een teleurstelling om te moeten constateren dat de autofocus niet werkt met gezichts/ogen-prioriteit in 4K. Kennelijk is Sony van mening dat je als vlogger voldoende hebt aan Full HD en dat is toch wel erg 2019.

Audio

Als kijker zijn we redelijk tolerant voor af en toe een bibberig beeld, een zoekende automatische scherpstelling en minder accurate kleuren. Niemand wil echter voor langere tijd naar slechte audio luisteren. Een slecht verstaanbare vlogger loopt ongetwijfeld likes mis. Vooral windgeruis gooit vaak roet in het eten, en iemand die praat op meer dan anderhalve meter van de microfoon, wordt al snel overstemt door omgevingsgeluiden. Goede en handige microfoons met een efficiënte windbescherming voor buitenopnames zijn dus essentieel voor de vlogger. Sony heeft dat goed begrepen en biedt bij veel camera’s naast een gewone 3,5 mm jack-ingang voor een microfoon, ook de mogelijkheid om een microfoon, XLR-adapter of audio-ontvanger via de hotshoe met de camera te koppelen. Daarvoor heeft de flitsschoen extra contacten die het gebruik van een gewone reportageflitser niet in de weg zitten.

Wat de ZV-E10 echt onderscheidt van andere APS-C modellen van Sony is degoede ingebouwde microfoon met drie capsules. Dit is misschien wel de meest vlog-vriendelijke functie van de ZV-E10. De directionele stereomicrofoon is gericht op het geluid direct voor de camera en hij onderdrukt andere omgevingsgeluiden. Handig en doordacht is de meegeleverde windbescherming die in de flitsschoen geschoven kan worden, zodat hij de grote microfoon op de bovenplaat van de camera bedekt.

Wil je nog beter verstaanbaar stemgeluid, bijvoorbeeld in een zeer rumoerige omgeving, of omdat je verder van de camera verwijderd bent, kijk dan naar de optionele audio accessoires van Sony. Heel handig bijvoorbeeld is de draadloze lavaliermicrofoon (€ 240,-), vaak dasspeld- of reversmicrofoon genoemd. De zender met ingebouwde accu en microfoon kun je direct aan je eigen shirt of revers bevestigen, of aan die van de persoon die je interviewt. Een handige windbescherming wordt meegeleverd. Ook de ontvanger heeft een ingebouwde accu en microfoon, zodat zowel de vragensteller als de geïnterviewde goed te verstaan zijn. Helaas ontbreekt bij de ontvanger-microfoon de mogelijkheid om windbescherming te monteren. Wel is deze microfoon uit te schakelen. Wil je het eenvoudiger en goedkoper houden dan levert Sony ook een bedrade lavaliermicrofoon. Het is opvallend genoeg een stereomicrofoon maar wordt helaas zonder windbescherming geleverd. De draad van een meter is voldoende lang, tenzij je hem onder je kleding door wilt laten lopen.

Beeldstabiliatie

De ZV-E10 is geen compactcamera met vast objectief, al zou je dat met de 16-50mm kitlens met powerzoom en optische beeldstabilisatie in eerste instantie misschien wel denken. De camera zelf heeft helaas, helaas geen ingebouwde beeldstabilisatie en moet het voor de stabilisatie dus hebben van de optische stabilisatie van het objectief, eventueel in combinatie met actieve – lees: elektronische – stabilisatie op de sensor. Er zijn drie modi voor de beeldstabilisatie; standaard (alleen optische stabilisatie mits aanwezig in het objectief), uit en active. Bij deze laatste instelling wordt het beeld een flink stuk gecropped en vindt er (extra) elektronische beeldstabilisatie plaats. Gebruik je een objectief zonder optische stabilisatie dan heb je alleen de keuze tussen uit of active. Er is dus geen fysieke IBIS (in body image stabilisation) in de vorm van een bewegende sensor aanwezig. Loop je al vloggend rond met de camera dan is de active-modus aan te raden om voldoende stabiel beeld te krijgen. Je moet dan wel rekening houden met de extra crop. Met het 16-50mm objectief op 16mm blijft er met mijn gestrekte arm dan net voldoende groothoek over voor een kop-schouder uitsnede.

De Sony 16-50mm biedt een redelijk bereik van (omgerekend naar full frame) 24mm tot 75mm. Met actieve stabilisatie verlies je echter wat groothoek waardoor je veel met gestrekte arm zult moeten vloggen.

Wil je meer groothoek om de camera iets minder ver van je af te moeten houden of gewoon om wat meer achtergrond in beeld te krijgen, dan is de enige optie mét optische stabilisatie de Sony E 10-18mm F4 OSS. Dit objectief is niet goedkoop, maar wel lekker licht en biedt een duidelijk bredere beeldhoek. Enige vorm van bokeh kan je met de lage lichtsterkte van F4 en de grote scherptediepte die je hiermee krijgt, wel vergeten. Door het ontbreken van IBIS in de camera, is een lichtsterkere optie als de Tamron 11-20mm F2.8 Di III RXD  geen goede optie voor vloggen.

Bijzondere functies

Defocus is een handige functie die met een druk op de knop kan worden ingesteld om de achtergrondonscherpte aan te passen. Je kiest dan tussen clear (achtergrond scherp) of defocus (onscherpe achtergrond). Kies je deze laatste instelling dan zal de camera het diafragma van het objectief helemaal openzetten voor een zo klein mogelijke scherptediepte. Dit is echter wel een functie met beperkingen; om het extra licht dat door de grotere diafragmaopening op de sensor valt te compenseren, moet de sluitertijd of de gevoeligheid aangepast worden. Bij gebruik van de manual videomodus krijg je dan dus gewoon een overbelicht beeld te zien. Ingesteld op A of P wordt de sluitertijd verhoogd. Dit is voor video niet altijd een goede keuze, aangezien een te hoge sluitersnelheid voor schokkerige bewegingen kan zorgen. Voor vloeiende bewegingen hoort de sluitertijd immers het dubbele van je framerate te zijn. Bij gebruik van de defocus-functie kun je daarom het beste je gevoeligheid op automatisch instellen.

Ook handig is de drukknop bovenop de camerabody om snel te kunnen schakelen tussen foto, video en slowmotion-video. In de laatste stand neem je video op met 100 frames per seconde, waardoor je op een 25 fps-tijdlijn een viervoudige vertraging krijgt. Je verliest dan wel de mogelijkheid om audio op te nemen.

Ten opzichte van de concurrentie

De Sony ZV-E10 is een camera die niet heel veel concurrentie heeft als je let op wat de ZV-E10 bijzonder maakt. Geen andere camera biedt het bijzondere microfoonsysteem in combinatie met de autofocus met Product Showcase en de mogelijkheid om digitale microfoons te gebruiken. De ZV-E10 is dan ook heel specifiek voor een bepaalde doelgroep gemaakt. Kijk je iets verder, dan is een camera als de Canon M50 II een mogelijke concurrent. Deze camera heeft ook een 24 megapixel APS-C sensor en kan filmen in 4K. De Canon kan dat alleen in 24 bps, de Sony in 24, 25 of 30. De Dual Pixel AF van de Canon mist misschien de handige extra AF-functies van de Sony, maar presteert voor vloggen ook goed. De Canon is een stuk groter dan de Sony, maar is dankzij zijn elektronische zoeker ook meer allround. De Sony is kleiner en iets makkelijker te gebruiken met een gimbal. De Canon is redelijk wat goedkoper, maar we durven niet te beloven dat het EF-M systeem nog lang blijft bestaan. De Sony is wat dat betreft met zijn E-bajonet toekomstbestendiger.

 
Sony ZV-E10
 specificaties
  
sensor24 Mp
video4K tot 30 bps, Full HD tot 120 bps
ISO100-32.000 , 50-51.200 uitgebreid
max. seriesnelheid11x
opslagmedia1x SD UHS-I
capaciteit accu440 opnamen
afmetingen115x64x44 mm
gewicht (incl accu)343 g
verkoopprijs€ 750,00 (body) € 860 incl. kitlens
importeurwww.sony.nl

Conclusie test Sony ZV-E10

De ZV-E10 is een heel praktisch stuk gereedschap, vooral in combinatie met de optionele grip.

Sony heeft met de ZV-E10 de vlogger goed gereedschap gegeven. De kitlens is meteen ook wel het meest praktische objectief voor deze camera, zeker wanneer je de camera samen met de optionele GP-VPT2BT grip, (€ 200,-) dat ook als driepootstatiefje dienst doet, gebruikt. Je kunt dan met je duim de powerzoom en de knoppen voor starten van een video of het maken van een foto bedienen. Ook de C1-knop, standaard toegewezen aan de defocus-functie, is op het handvat te vinden. Het handvat koppelt via bluetooth met de camera. Jammer is vooral het ontbreken van de beeldstabilisatie wat de keus aan. De prima audiomogelijkheden staan daar weer tegenover en maken heel wat goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in