Full Review Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD – standaard- tot groothoekzoom

0

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is zoomobjectief met een wat afwijkend bereik. Het gaat van 20mm groothoek naar 40mm en dat is al min of meer standaard. Opvallend aan deze Tamron is dat het lichtsterk en licht tegelijk is. Ideaal voor vloggen, maar ook voor reisfotografie.

TESTRESULTATEN Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit

  • Lichtsterk

  • Compact

  • Afwijkend bereik

  • Snelle AF-motor

  • Programmeerbare scherpstelling

  •  Iets minder scherp op 40mm
  • Afwijkend bereik
  • Geen beeldstabilisatie

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is een ideaal objectief voor vloggen

Introductie

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD (Model A062) is een zoomobjectief met een wat ongebruikelijk maar daarom ook heel interessant bereik. Het gaat van 20mm groothoek naar 40mm. Die 40mm zou je een iets groothoekige standaard kunnen noemen. Het is dus iets minder groothoekig, maar ook wat langer dan bijvoorbeeld een 16-35mm groothoekzoom. Vergeleken met een 24-70mm standaardzoom is het weer groothoekiger, maar biedt het beduidend minder tele. Wat de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD echt interessant maakt, is de combinatie van het bereik, de lichtsterkte en de afmetingen en het gewicht. Het is namelijk ongeveer net zo licht als de nieuwe Sony EF 16-35mm F4 P.  Dat objectief heeft 4 mm meer aan de groothoekkant en 5 mm minder aan de ‘tele’kant en voor landschap of architectuur is de Sony hierdoor interessanter. Het grote verschil met de Sony is echter dat de Tamron een volle stop lichtsterker is over het hele bereik.  Dat biedt voordelen bij fotografie met weinig licht en bij het maken van opnames waarbij je toch wat minder scherptediepte wil. Het is hierdoor ook extra geschikt voor filmen, waar je een stop minder lichtsterkte niet kan opvangen met een wat langere sluitertijd. Met F2.8 hoef je dus een stop minder omhoog met je gevoeligheid.

Vloggen

Voor bijvoorbeeld landschapsfotografie is een lichtsterkte van F2.8 niet zo belangrijk, maar er is een doelgroep die een objectief als dit vaak juist op die hoogste lichtsterkte zal gebruiken en dat zijn vloggers. Voor vloggen is een brandpunt van 24mm eigenlijk het minste dat je nodig hebt om hoofd en schouders niet te close in beeld te brengen en om redelijk wat van de achtergrond te laten zien. Iets meer groothoek kan voor vloggen ook geen kwaad, zeker niet als je door elektronische stabilisatie mogelijk wat van het beeld kwijtraakt, of als je in bepaalde standen sowieso met een crop te maken hebt, zoals bijvoorbeeld op een aantal standen op de A7R V en A7C R.

En een hoge lichtsterkte is dan wenselijk om je eigen hoofd mooi los te laten komen van de iets onscherpe achtergrond. Tegelijk is een wat langer, bijna standaard brandpunt wel handig als je de camera even draait om een product in beeld te brengen of om een close-up te laten zien van iets waar je over vertelt. De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD vinkt dus duidelijk alle vakjes af waar een goed vlog objectief aan moet voldoen. De Tamron mist de powerzoom van de Sony EF 16-35mm F4 PZ en de mogelijkheden die je daarmee krijgt om de zoom op afstand te bedienen. Daar staat tegenover dat de Tamron een meer traditionele bediening heeft en dat is juist een plus voor fotografen en filmers die niet zo van powerzooms houden. Ook is de Tamron natuurlijk een hele stop lichtsterker.

Reizen

De Tamron 20-40mm F2.8 is ‘maar’ een tweemaal zoom, maar het bereik van 20 tot 40mm is in de praktijk heel veelzijdig.

 

Toch kunnen we ons ook goed voorstellen dat de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD een ideaal objectief kan zijn voor reislustige fotografen die met een minimale set op pad willen. Het objectief is prima voor bijna alles van landschap tot architectuur en van portret tot reportage. Combineer dit met bijvoorbeeld de ook redelijk lichte Tamron 70-300mm F4-5.6 Di III RXD  en je hebt een set van maar twee objectieven met een flink bereik.

Bouw

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD lijkt een bouwwijze te hebben die iets afwijkt van de oudere Tamron zooms, maar helemaal in lijn is met die van de nieuwere. De materiaalkeuze en het uiterlijk zijn direct herkenbaar Tamron. Net als de andere nieuwe zooms van Tamron zijn de instelringen iets dikker dan de rest van de behuizing waardoor je ze goed op de tast kan vinden. Maar wat anders is aan dit objectief is dat de scherpstelring aan de voorzijde zit en de zoomring daarachter. Dat is normaal voor veel merken, maar juist uitzonderlijk bij Tamron. Het zal wel te maken hebben met de wens om dit objectief zo compact mogelijk te maken en kennelijk was dit de manier om dat te bereiken. Door de compacte bouw ontbreken wel een aantal schakelaars die veel van de nieuwere objectieven van Tamron wel hebben. Wat er wel op zit is een USB-C poort. Het objectief kan hierdoor gebruik maken van de Tamron Lens UtilityTM software voor het instellen van de scherpstelringfuncties en firmware-updates

Met een lengte van 87mm is het 12mm korter dan bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm F2.8 en dat is al geen groot objectief. Het gewicht is slechts 365 gram en dat is ook nog eens 55 gram minder dan de 17-28mm. Dat is best een prestatie, aangezien de 17-28mm F2.8 echt een kleiner bereik heeft. De zoomring heeft een korte slag van maar 65 graden, waardoor je er snel mee kunt werken. De filtermaat is 67mm, wat voor heel veel objectieven van Tamron inmiddels de standaard is. Het objectief is weerbestendig en heeft een fluoridecoating op de frontlens.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD gebruik van  Tamron’s VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive). Dit is een AF-aandrijfsysteem dat gebruik maakt van een lineair scherpstelmechanisme voor de motor. Het is van de drie series motoren die Tamron gebruikt (OSD, RXD en VXD) de beste. De VXD-motor kennen we sinds de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD en heeft zich daar ook bewezen met zijn snelheid en nauwkeurigheid. In een veel lichter objectief met kleinere focusgroepen die veel minder hoeven te bewegen dan bij een lichtsterkte tele, zal de AF-snelheid vermoedelijk nog hoger zijn. De VXD-motor is daarnaast ook nog eens stil en dat is voor vloggen natuurlijk zeker van belang. Bij filmen is wel iets van focus breathing zichtbaar. Bij een aantal van de nieuwste Sony objectieven kan focus breathing met een profiel worden gecorrigeerd. De Tamron zal het zonder die digitale correctie moeten doen. Dankzij de USB-C poort en de mogelijkheid om het objectief te programmeren, kan bijvoorbeeld de handmatige scherpstelling lineair of niet-lineair worden gemaakt.Kies je voor lineaire scherpstelling, dan kan zelfs de slag van oneindig tot dichtbij worden ingesteld op van 90 tot 360 graden voor herhaalbare focuspulls. Dit kan met Androidtelefoons zelfs op locatie via de mobiele app.

Close-up

De kortste scherpstelafstand is slechts 17 centimeter  op de 20mm stand. De maximale afbeeldingsmaatstaf komt daarmee op 1:3.8 of 0,26x in de groothoekstand. Daarmee heeft de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD geen macrostand, maar kan je nog wel goede close-ups van kleinere onderwerpen maken.

Beeldkwaliteit

 

 

De beeldkwaliteit van de  Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is goed. Met name op de 20mm is die uitstekend. Er zit wel een klein verloop in richting de 40mm stand en op 40mm is het raadzaam op iets te diafragmeren als je een meer gelijkmatige scherpte over het hele beeld wilt hebben. Met name de hoeken lopen op 40mm iets meer weg. Verder is het objectief vrij ongevoelig voor overstraling en tegenlicht en worden chromatische aberraties voor zover die er zijn, keurig weggewerkt door de lenscorrecties. Datzelfde geldt ook voor de vertekening, waardoor dit objectief goed te gebruiken is voor bijvoorbeeld architectuur of interieurfotografie.

Met F2.8 is zelfs op 20mm nog best een behoorlijke achtergrondonscherpte mogelijk en het bokeh is redelijk voor een groothoekzoom. Bokehballen hebben een klein randje rond een verder vrij zachte middencirkel. Op de groothoekstanden is wel wat lichtafval zichtbaar, die zelfs bij twee stops diafragmeren niet helemaal verdwijnt. De lichtafval verdwijnt wel door in te zoomen en op 40mm is het vrijwel niet zichtbaar.

 

Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD

  specificaties
   
beeldhoek (diag)

94°- 57° (geschat)

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

17 – 29cm (20-40mm)

filterdiameter 67mm
diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

87mm

gewicht

365 gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderheden

licht en lichtsterk

importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs € 829,00
   
scheidend vermogen/10 8,5
contrast/10 9
chromatische aberratie/5 5
vertekening/5 4,5
vignettering/5 4
autofocus/5 5
overstraling/5 5
uitvoering/10 8,5
   
eindwaardering 9,3

Conclusie test Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD  is een stuk goedkoper zijn dan de Sony EF 16-35mm F4 PZ en ook dat maakt dit objectief aantrekkelijk.

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is een mooi objectief voor vloggers en reislustige fotografen. Het is een lekker lichtgewicht zoomobjectief waarmee je prima op stap kan en dat ook goed op een gimbal te balanceren is. De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is een stuk goedkoper dan de Sony EF 16-35mm F4 PZ. Die heeft zo zijn eigen voordelen, maar is wel een stop minder lichtsterk. Voor de prijs is de 20-40mm een aantrekkelijke optie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in