(P)Review Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD – standaard- tot groothoekzoom

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:7 minuten gelezen

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is zoomobjectief met een wat afwijkend bereik. Het gaat van 20mm groothoek naar 40mm en dat is al min of meer standaard. Opvallend aan deze Tamron is dat het lichtsterk en licht tegelijk is. Ideaal voor vloggen, maar ook voor reisfotografie.

TESTRESULTATEN Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Compact

  • Afwijkend bereik

  • Snelle AF-motor

  • Afwijkend bereik

  • Geen beeldstabilisatie

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is een ideaal objectief voor vloggen

Introductie

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD (Model A062) is een zoomobjectief met een wat ongebruikelijk maar daarom ook heel interessant bereik. Het gaat van 20mm groothoek naar 40mm. Die 40mm zou je een iets groothoekige standaard kunnen noemen. Het is dus iets minder groothoekig, maar ook wat langer dan bijvoorbeeld een 16-35mm groothoekzoom. Vergeleken met een 24-70mm standaardzoom is het weer groothoekiger, maar biedt het beduidend minder tele. Wat de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD echt interessant maakt, is de combinatie van het bereik, de lichtsterkte en de afmetingen en het gewicht. Het is namelijk ongeveer net zo licht als de nieuwe Sony EF 16-35mm F4 PZ.  Dat objectief heeft 4 mm meer aan de groothoekkant en 5 mm minder aan de ‘tele’kant en voor landschap of architectuur is de Sony hierdoor interessanter. Het grote verschil met de Sony is echter dat de Tamron een volle stop lichtsterker is over het hele bereik.  Dat biedt voordelen bij fotografie met weinig licht en bij het maken van opnames waarbij je toch wat minder scherptediepte wil.

Vloggen

Voor bijvoorbeeld landschapsfotografie is een lichtsterkte van F2.8 niet zo belangrijk, maar er is een doelgroep die een objectief als dit vaak juist op die hoogste lichtsterkte zal gebruiken en dat zijn vloggers. Voor vloggen is een brandpunt van 24mm eigenlijk het minste dat je nodig hebt om hoofd en schouders niet te close in beeld te brengen en om redelijk wat van de achtergrond te laten zien. Iets meer groothoek kan voor vloggen ook geen kwaad, zeker niet als je door elektronische stabilisatie mogelijk wat van het beeld kwijtraakt.

 

En een hoge lichtsterkte is dan wenselijk om je eigen hoofd mooi los te laten komen van de iets onscherpe achtergrond. Tegelijk is een wat langer, bijna standaard brandpunt wel handig als je de camera even draait om een product in beeld te brengen of om een close-up te laten zien van iets waar je over vertelt. De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD vinkt dus duidelijk alle vakjes af waar een goed vlog objectief aan moet voldoen. De Tamron mist de powerzoom van de Sony EF 16-35mm F4 PZ en de mogelijkheden die je daarmee krijgt om de zoom op afstand te bedienen. Daar staat tegenover dat de Tamron een meer traditionele bediening heeft en dat is juist een plus voor fotografen en filmers die niet zo van powerzooms houden. Ook is de Tamron natuurlijk een hele stop lichtsterker.

Reizen

Toch kunnen we ons ook goed voorstellen dat de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD een ideaal objectief kan zijn voor reislustige fotografen die met een minimale set op pad willen. Het objectief is prima voor bijna alles van landschap tot architectuur en van portret tot reportage. Combineer dit met bijvoorbeeld de ook redelijk lichte Tamron 70-300mm F4-5.6 Di III RXD  en je hebt een set van maar twee objectieven met een flink bereik.

Bouw

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD lijkt een bouwwijze te hebben die iets afwijkt van de andere Tamron zooms. De materiaalkeuze en het uiterlijk zijn direct herkenbaar Tamron. Net als de andere nieuwe zooms van Tamron zijn de instelringen iets dikker dan de rest van de behuizing waardoor je ze goed op de tast kan vinden. Maar wat anders is aan dit objectief is dat de scherpstelring aan de voorzijde zit en de zoomring daarachter. Dat is normaal voor veel merken, maar juist uitzonderlijk bij Tamron. Het zal wel te maken hebben met de wens om dit objectief zo compact mogelijk te maken en kennelijk was dit de manier om dat te bereiken.

Met een lengte van 87mm is het 12mm korter dan bijvoorbeeld de Tamron 17-28mm F2.8 en dat is al geen groot objectief. Het gewicht is slechts 365 gram en dat is ook nog eens 55 gram minder dan de 17-28mm. Dat is best een prestatie, aangezien de 17-28mm F2.8 echt een kleiner bereik heeft. De zoomring heeft een korte slag van maar 65 graden, waardoor je er snel mee kunt werken. De filtermaat is 67mm, wat voor heel veel objectieven van Tamron inmiddels de standaard is. Het objectief is weerbestendig en heeft een fluoridecoating op de frontlens. Het objectief kan gebruik maken van de Tamron Lens UtilityTM software voor het instellen van de scherpstelringfuncties en firmware-updates

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD gebruik van  Tamron’s VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive). Dit is een AF-aandrijfsysteem dat gebruik maakt van een lineair scherpstelmechanisme voor de motor. Het is van de drie series motoren die Tamron gebruikt (OSD, RXD en VXD) de beste. De VXD-motor kennen we sinds de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD en heeft zich daar ook bewezen met zijn snelheid en nauwkeurigheid. In een veel lichter objectief met kleinere focusgroepen die veel minder hoeven te bewegen dan bij een lichtsterkte tele, zal de AF-snelheid vermoedelijk nog hoger zijn. De VXD-motor is daarnaast ook nog eens stil en dat is voor vloggen natuurlijk zeker van belang.  Waar we benieuwd naar zijn, is focus breathing. Bij een aantal van de nieuwste Sony objectieven kan focus breathing met een profiel worden gecorrigeerd. De Tamron zal het zonder die digitale correctie moeten doen.

Close-up

De kortste scherpstelafstand is slechts 17 centimeter  op de 20mm stand. De maximale afbeeldingsmaatstaf komt daarmee op 1:3.8 of 0,26x in de groothoekstand. Daarmee heeft de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD geen macrostand, maar kan je nog wel goede close-ups van kleinere onderwerpen maken.

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit kunnen we nog niet veel zeggen. Tamron claimt dat die hoog is en als we afgaan op andere objectieven van Tamron die overlappen qua bereik, zoals de Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD  en de Tamron 28-75mm Di III VXD G2  dan hebben we weinig reden om daaraan te twijfelen. Maar zoals altijd willen we dat graag met onze eigen ogen verifiëren.

 

Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

94°- 57° (geschat)

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

17 – 29cm (20-40mm)

filterdiameter67mm
diafragmalamellen

n.n.b.

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

87mm

gewicht

365 gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderheden

licht en lichtsterk

importeur

 

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs€ n.n.b.
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD  zal ongetwijfeld een stuk goedkoper zijn dan de Sony EF 16-35mm F4 PZ.

De Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD is nog niet verkrijgbaar. Volgens Tamron zullen we daar tot de herfst van dit jaar op moeten wachten. Vloggers en reislustige fotografen zullen dus nog echt even geduld moeten hebben voordat ze met dit lichtgewicht zoomobjectief op stap kunnen. De prijs is nog niet bekend, maar we durven er zondermeer vanuit te gaan dat het objectief een stuk goedkoper zal zijn dan de Sony EF 16-35mm F4 PZ.