Full Review: Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 – de standaardzoom verbeterd

0

Tamron brengt een vernieuwde versie uit van een van haar populairste zoomobjectieven voor Sony E-camera’s. De Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 heeft een snellere autofocus, betere optische prestaties en een paar leuke extra’s.

TESTRESULTATEN Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2:

VOORDELEN

NADELEN

  • Snellere VXD-motor

  • Programmeerbare scherpstelring

  • Betere prestaties op 75mm

  • Compact

  • Lichtsterk

  • Geen beeldstabilisatie

  • Begint pas bij 28mm

De Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 is nog aantrekkelijker dan zijn voorganger, nu de mindere punten daarvan zijn verbeterd.

Introductie

De Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 (model A063) wordt de opvolger van de 28-75mm F2.8 Di III RXD. Dat objectief kwam in 2018  op de markt en kennelijk verkoopt het zo goed dat het voor Tamron lucratief is om het verder te ontwikkelen. Een 28-75mm is behoorlijk lichter en goedkoper dan de klassieke 24-70mm F2.8, en daardoor voor meer fotografen aantrekkelijk. Dat je door de stap van 24 naar 28mm wel een kleinere beeldhoek krijgt (75 in plaats van 85 graden), moet je er wel bijnemen. Mogelijk was ook de komst van de 28-70mm F2.8 DG DN Contemporary van concurrent Sigma een reden voor Tamron om haar eigen 28-75mm F2.8 te verbeteren. Zo krijgt de nieuwe versie de snelle VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive)-scherpstelmotor die ook in de 70-180mm F2.8 wordt gebruikt. Het optische ontwerp is ook veranderd. Maar net als zijn voorganger heeft de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 geen interne beeldstabilisatie. Dat is niet zo’n probleem als je met een Sony-camera met IBIS werkt.

Optisch beter

Het optisch ontwerp van de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 is ook verbeterd. Op de 28mm presteerde de voorganger al heel goed. Aan de telekant viel er vooral op volle opening in de hoeken nog wat winst te behalen. De MTF-curves die Tamron van de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 heeft gepubliceerd zien er op dit punt veelbelovend uit. Een andere verandering is dat de scherpstelring van de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 programmeerbaaar wordt. Dat betekent dat hij ook een Focus-knop krijgt. Via de Tamron Lens  Utility software kan je scherpstelring programeren zodat je hem bijvoorbeeld kan gebruiken als diafragmaring. Met de Focus-knop kan je vervolgens wisselen tussen twee ingestelde functies.

Bouw

De Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 is vrijwel even groot als zijn voorganger, maar ziet er net wat anders uit. Dat komt doordat de zoom- en scherpstelringen iets uitsteken. Hierdoor zijn ze op het gevoel beter te vinden, en gemakkelijker bruikbaar met handschoenen. Ook is de algehele constructie verbeterd. Bij de originele 28-75mm F2.8 Di III RXD was een opvallend kenmerk dat je de gietnaden, die in lengterichting over het objectief liepen, kon zien. Op alle objectieven die Tamron hierna introduceerde, was dat niet meer het geval. Net als bij het oudere model is de filtermaat 67mm en is het objectief licht van gewicht en weerbestendig uitgevoerd. Door de fluorcoating op het frontelement is er minder kans op stof, condens en vingerafdrukken. Een verdere verandering is dat de Tamron nu programmeerbaar is. Via de Tamron Lens Utility-software en de apart aan te schaffen Tamron Connection Cable kun je functies van het objectief aanpassen. Zo kun je de scherpstelring gebruiken als diafragmaring, of de draairichting van de scherpstelring veranderen. Je kunt ook functies uit het cameramenu toewijzen aan de Focus-knop op het objectief.

Scherpstelling

Voor de autofocus van de 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 maakt Tamron gebruik van de VXD-motor (Voice-coil eXtreme-torque Drive) die ook in bijvoorbeeld de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD zit. Dit is een lineair werkende motor die echt een stuk sneller is dan de RXD motor die in de huidige 28-75mm F2.8 Di III RXD zit.In de praktijk zorgt dat voor een snellere initiële focusacquisitie. Het objectief is bruikbaar met de focusfuncties van Sony-camera’s, zoals Eye-AF en Real Time AF-Tracking. In de test konden we het objectief goed gebruiken om actie vast te leggen. Net als zijn voorganger kan de Tamron behoorlijk dichtbij scherpstellen.

 

Net als zijn voorganger kan de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 dichtbij scherpstellen. De kortste instelafstand is 18 cm op 28mm. De maximalae vergrotingsmaatstaf die je hiermee kan behalen is 1:2.7.

Beeldkwaliteit

De nieuwe Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 (boven) is in de hoeken een fractie beter dan de oude (onder). In het centrum zijn de verschillen klein en of dit in de praktijk zichtbaar zal zijn, is de vraag.

De MTF curves die Tamron heeft gedeeld van de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 laten zien dat de prestaties op 28mm ongeveer gelijk zijn aan die van zijn voorganger. Op 75mm zien we echter een heel duidelijk verschil en met name in de hoeken bij volle opening. Daar liet de Tamron 28-75mm F2.8 Di III RXD het een beetje afweten. Voor portretfotografie was dat nog niet zo’n probleem, maar als je noodgedwongen op volle opening een foto maakte op 75mm waarbij je wel een egale scherpte over het hele beeldvlak nodig had, dan zag je wel dat de hoeken niet helemaal scherp waren.

Op 75mm is de nieuwe Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 (boven) duidelijk beter dan de oude (onder).

De nieuwe versie presteert optisch heel goed aan de groothoekzijde, net als zijn voorganger. Waar die op 75mm minder goed presteerde, biedt de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 door het nieuwe optische ontwerp met LD- en asferisch glas betere prestaties. De scherpte blijft op 75mm bij F2.8 ook in de hoeken goed, al is de scherpte in het beeldmidden hoger. Voor onder meer portretfotografie is een hogere scherpte in het midden dan aan de beeldrand overigens geen probleem. Door te diafragmeren tot F4 wordt de scherpte ook in de hoeken zeer goed. Het objectief toont lichte tonvormige vertekening in de groothoekstand. Op F2.8 is over het hele zoombereik duidelijke vignettering waar te nemen, ook met de correctie in de camera geactiveerd. Op F4 verdwijnt deze. Overstraling wordt goed onderdrukt door de lenscoatings.

 
Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2
 specificaties
  
beeldhoek (diag)75°-32°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand

18 cm

filterdiameter67mm
diafragmalamellen

9

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

76×118 mm

gewicht

540 gr.

bajonetaansluitingSony E
bijzonderhedenprogrammeerbare scherpstelring
importeur

www.transcontinenta.nl

verkoopprijs

€ 949,00

  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/54
vertekening/54,5
vignettering/54
autofocus/54
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering8,5

Conclusie test Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2

De verbeterde optische formule van de Tamron 28-75mm F2.8 Di III VXD G2 zorgt voor een hoge resolutie over het hele beeld.

De nieuwe Tamron heeft veel te bieden: het is een compacte standaardzoomlens met een constante lichtsterkte van F2.8. De verbeterde optische formule zorgt voor een hoge resolutie over het hele beeld. Het ontbreken van beeldstabilisatie is bij gebruik van camera’s zonder IBIS een nadeel, maar houdt de lens wel licht en betaalbaar.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in