(P)Review Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF – APS-C groothoekzoom

0

De Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF is de allereerste zoom van Tokina voor spiegelloze APS-C camera’s. Het objectief is verkrijgbaar in Sony E-bajonet. Het is lekker compact en lichtsterk en scherp geprijsd.

TESTRESULTATEN Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Compact

  • Scherpe prijs

  • Geen beeldstabilisatie

  • Iets korter bereik

De atx-m 11-18mm F2.8 AF is Tokina’s eerste zoom voor APS-C systeemcamera’s.

Introductie

https://web.archive.org/web/20230418193210/https://www.youtube.com/watch?v=G1QiBe9jGI0

 

Tokina is zeker geen nieuwkomer op het gebied van groothoekzooms, integendeel. Toch is de Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF de eerste groothoekzoom voor de APS-C camera’s systeemcamera’s van Sony.  De Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF is met F2.8 lekker lichtsterk en een volle stop lichtsterker dan de nieuwe groothoekzoom van Sony in dit bereik, de Sony E PZ 10-20mm F4 G. De Tokina zal wel de concurrentie aan moeten gaan met de Tamron 11-20mm F2.8 Di III A RXD. Die heeft dezelfde lichtsterkte en dezelfde maximale beeldhoek, maar biedt tegelijkertijd 2mm extra aan de lange kant van het zoombereik. De Tamron is echter wel iets langer dan de Tokina. De Tokina wint het dus als het gaat om compactheid. Net als de Tamron heeft de Tokina geen beeldstabilisatie, maar dat is voor camera’s met stabilisatie in de body geen probleem. Die weten wel raad met de korte brandpunten van de Tokina. Voor camera’s als de A6000 en A6400 die nog geen stabilisatie hebben is het dus wel een kwestie van iets meer opletten om de camera stil te houden en de sluitertijden niet te lang te laten worden.

Bouw

De Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF is een stijlvol objectief om te zien. De behuizing is vrij strak en simpel, met enkel een zoomring en een scherpstelring. Beide hebben een andere diameter, waardoor je je nooit zal vergissen in de verschillende ringen als je de camera aan je oog hebt. De scherpstelring heeft een grotere diameter en zit aan de voorzijde, de zoomring zit iets dichter naar de body toe en heeft een kleinere doorsnede. Er is geen schakelaar voor de scherpstelling of iets dergelijks.

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 elementen in 11 groepen. Het objectief heeft twee asferische elementen en twee lenzen gemaakt van SD glas (glas met een lage brekingsindex) dat chromatische aberraties tot een minimum moet beperken. Het diafragma heeft 9 lamellen. Dat zijn er twee meer dan de Tamron heeft. Theoretisch zou dit moeten zorgen voor een rondere weergaven van onscherpe lichten in de opname. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap en de filtermaat is 67mm.

Scherpstelling

De Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF communiceert volledig met Sony’s protocollen voor de autofocus en is dus volledig bruikbaar met Eye-AF en Real-time tracking. Het objectief is volgens Tokina ook prima geschikt voor video. Hopelijk betekent dat ook dat dit objectief een enigszins lineaire handmatige scherpstelling heeft. De kortste instelafstand is 19cm. Dat levert een vergrotingsmaatstaf op van 1:9.2 ofwel 0,11x. Dat is bij lange na geen macro, maar zorgt er wel voor dat je redelijk dichtbij kan scherpstellen op onderwerpen en daardoor nog wat bokeh kan creëren (op volle opening).

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF laten een goede centrumscherpte zien op volle opening op 11mm, met een klein verloop naar de hoeken. We verwachten dat die nog wel iets bij zullen trekken met een beetje diafragmeren.

Afgaand op de MTF-curves is de beeldkwaliteit op 18mm iets lager, met vooral een iets groter verlies van scherpte in de hoeken. Tokina claimt dat het objectief vrijwel vertekeningsvrij is en dus ook bruikbaar is voor bijvoorbeeld architectuurfotografie. Dat zal echter alleen het geval zijn als gebruik wordt gemaakt van de lenscorrecties in de camera (of in software).

 

Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

104°- 77°

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

19 cm

filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

74x74mm

gewicht

335gr

bajonetaansluiting

Sony-E

bijzonderheden

USB-poort

importeur

TSE-Imaging

verkoopprijs

€ nnb

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF

De Tokina moet het opnemen tegen een Tamron met vrijwel hetzelfde bereik en dezelfde lichtsterkte.

De Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF is nieuw in deze klasse, maar moet het wel meteen opnemen tegen een Tamron met vrijwel hetzelfde zoombereik en dezelfde lichtsterkte. De Tokina lijkt goed te presteren, maar datzelfde geldt ook voor de Tamron. De Tokina is scherp geprijsd, ten opzichte van de Sony objectieven, maar dat geldt eveneens voor de Tamron. Uiteindelijk zal de keus voor een van beide objectieven dus neerkomen persoonlijke voorkeuren voor de uitstraling of door eerdere ervaringen met een van beide merken en de prijs. Mogelijk dat Tokina de prijs van de Tokina atx-m 11-18mm F2.8 AF in de toekomst nog iets zal laten zakken en dan is het een aantrekkelijk en concurrerend objectief.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in