Tip: Rendergarden

0

Bij het bewerken van 4K video opnames in Adobe Premier Pro, werd mijn computer traag. Heel traag. Het renderen (“maken van een eindversie”) van 1 minuut 4K video met beeldstabilisatie en kleuraanpassinge in Adobe After Effects, kon -afhankelijk van de complexiteit van de bewerkingen – oplopen tot een uur.

Een uur wachten op het renderen van een minuut video, terwijl ik een zware Windows PC (4-core processor, SSD, 32 GB RAM en 2 zware grafische kaarten in SLI) gebruikte! Ik zou een nog zwaardere computer kunnen kopen, of het renderen van mijn video’s in de cloud uitbesteden bij zogenaamde Render Farms, waar grote aantallen zware computers het rekenwerk van Adobe After Effects uitvoeren. Dat leek me allemaal wat omslachtig of duur worden.

All Cores with RenderGarden

Toen ik  in Windows de belasting van de verschillende PC onderdelen bekeek, kwam ik er achter dat de harde schijf, het RAM geheugen, de grafische kaarten en 3 van de 4 cores allemaal wachtten op 1 van de 4 cores van de processor, die hard aan het rekenen was. Kan dat niet wt handiger, Adobe?
Render garden is een programma, die je  video opknipt in meerdere delen. Die delen worden via Adobe After Effects aan de afzonderlijke cores van de processor aangeboden, waardoor alle cores, in plaats van 1 aan het werk gaan. Hoe meer cores je processor heeft, des te groter de winst die je kan boeken. De duidelijke  intallatieprocedure is niet voor beginners, maar dat is 4K bewerken ook niet. De gratis proefperiode van Render Farm heb ik gebruikt om het allemaal aan de praat te krijgen (netwerk aanleggen, software installeren, schijven delen). Bij de eerste test boekte ik een winst van ongeveer 25% (3 kwartier in plaats van een uur). Als 3 van de 4 cores van de procesor volledig stil hadden gestaan, en er in de rest van de keten geen bottleneck ontstaat, dan zou ik een winst van 75% (1 kwartier, in plaats van een uur) verwachten. Ik beschouw het als een goed begin, want op de site van de Mekajiki, de maker van Render Garden, worden hogere rendementen beloofd. Misschien lijkt 25% weinig, maar voor een processor die 25% sneller is, moet je meestal flink investeren (soms zelfs ook een nieuw moederbord er bij kopen).

Stel dat het renderen op 1PC met Render Garden nog altijd te veel tijd kost, of als je een processor met weinig cores hebt? Ook dan heeft Render Garden een oplossing. Als je nog een oude computer hebt staan – en die kans is groot als je 4K video bewerkt – dan kan Render Garden het rekenwerk ook verdelen over beide computers (een eigen Render Farmpje), als beide computers tenminste dezelfde bestanden kunnen benaderen (bijvoorbeeld via een netwerk) en je Adter Effects op beide computers hebt geinstalleerd (daarvoor is geen extra After Effects licentie nodig). Omdat ik twee PC’s heb met dezelfde procesoor en eenzelfde hoeveelheid RAM, halveerde ik nog eens de tijd die ik nodig had om mijn beelden te renderen (20 minuten, in plaats van 40). Die investering van 99 euro in  Render Garden heb ik snel terug verdiend!

Render Garden: voor Windows & PC

{youtube}u_685BqGu8c{/youtube}

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in