
Optics 2022 van softwareontwikkelaar Boris FX is een programma om visuele effecten aan foto’s toe te voegen. Wat maakt deze software bijzonder?
TESTRESULTATEN Boris FX Optics 2022: | |
VOORDELEN | NADELEN |
|
|
Software van Boris FX is bijvoorbeeld gebruikt voor de Harry Potter films
Introductie
Als de naam Boris FX je niet meteen bekend in de oren klinkt: dat kan kloppen. De Amerikaanse onderneming maakt hoofdzakelijk professionele software voor videobewerking en visuele effecten voor video. De software werd bijvoorbeeld gebruikt voor de Harry Potterfilms, de Matrix-trilogie en Avatar. Met Optics mikken de makers op fotografen en visuele kunstenaars. Met deze software kunnen zij de visuele hoogstandjes evenaren die in de film- en videowereld ingeburgerd zijn.

De Interface
Optics 2022 werkt als standalone-programma of als plug-in voor Adobe Photoshop en Lightroom. Als je het als standalone-programma gebruikt, open je de foto die je wilt bewerken in het programma. In Photoshop verschijnt de plug-in onder Filters, en in Lightroom kies je voor Bewerken in… Optics 2002 kan raw-bestanden van de meeste courante camera’s openen, maar de raw-ontwikkelingsopties zijn beperkter dan die in Adobe Camera Raw en Lightroom. Het is daarom verstandiger eerst de raw-ontwikkeling in Photoshop of Lightroom te doen, en het bewerkte beeld dan naar Optics te sturen. De interface wijkt niet erg af van andere beeldbewerkers.

Centraal zie je een voorvertoning van de foto die je bewerkt. In de linkerkolom vind je een paneel met de filters die je op een beeld hebt toegepast, vergelijkbaar met het Lagen-paneel in Photoshop. Daaronder staat een paneel met voorinstellingen (Presets) voor de filters die je selecteert. De filters zelf selecteer je in een balk onderaan het scherm. Ze zijn ingedeeld in tien categorieën: Color, Diffusion/Blurs, Film Lab, Grads/Tint, Image, Lens/Distort, Light, Particle Illusion, Render en Stylize. Ook zaken die in Photoshop op een Aanpassingslaag belanden, zoals Curves, heten filters in Optics 2022, wat misschien wat verwarrend is. Er is ook nog een categorie Custom voor filters die je aangepast hebt, en onder Favorites kun je filters die je vaak gebruikt bewaren. De rechterkolom toont een histogram, en een Parameterspaneel waarin je alle denkbare parameters van een filter aan kunt passen.
Keuzestress

Het aantal visuele effecten in Optics Pro is duizelingwekkend. De tien categorieën bieden samen meer dan 170 verschillende filters. Zo vind je onder Film Lab tien verschillende filters die de kleuren en tonaliteit van de foto aanpassen: Bleach Bypass, Cross Processing, Film Damage, Film Effect, Film Stocks, Flashing, Grain, Looks, Vintage Color 2 Strip en Vintage Color 3 Strip. Elk filter telt dan weer meerdere voorinstellingen waaruit je kunt kiezen. Onder Film Stocks bijvoorbeeld vind je meer dan 350 presets; van simulaties van chemische foto- en cinefilm, historische procedés als cyanotype en daguerrotype, tot simulaties van de visuele stijl van bekende speelfilms (van 500 Days of Summer tot World War Z). We hebben het niet nageteld, maar volgens Boris FX zijn er in totaal meer dan 1500 presets waarmee je aan de slag kunt gaan. Voor deze test hebben we ze niet allemaal uitgeprobeerd, en ze zijn ook niet allemaal geschikt voor elke foto.

Werken met lagen
Je hoeft de filters in Optics 2022 niet altijd op de volledige afbeelding toe te passen; je kunt net als in Photoshop met maskers werken. De software biedt zeven gereedschappen om maskers te maken, waaronder de handige EZ Mask-tool. Hiermee schilder je ruwweg met een rode en groene borstel over delen die je wel of niet wilt maskeren, waarna Optics 2022 een automatisch masker aanmaakt (dat je nog kunt verfijnen). Je kunt maskers gemakkelijk kopiëren tussen lagen door ze te slepen en neer te zetten. Een andere manier om het effect van filters te beïnvloeden, is de overvloeimodus (Blending Mode) te kiezen. Je kunt ook de sterkte van het effect aanpassen. De bewerkte foto’s kun je exporteren als tiff, jpeg of png. Als je je bewerkingen tussentijds wilt opslaan, moet dat in tiff-formaat met de Setup erbij. Dan worden alle filters en maskers bewaard. Optics heeft dus niet een eigen bestandsformaat, zoals psd bij Photoshop. Je kunt een Setup ook apart opslaan, zodat je een reeks foto’s met dezelfde filters kunt bewerken. Regelmatig je werk opslaan lijkt ons overigens raadzaam. Tijdens de tests gebeurde het meermaals dat Optics 2022 vastliep (op de gebruikte de macOS-versie). Op de gebruikersforums van Optics blijkt het een vaker voorkomend probleem. Het uitschakelen van Live Thumbnails en het deactiveren van GPU-versnelling wordt als oplossing aanbevolen. Hopelijk brengt een update beterschap.
Conclusie Boris FX Optics 2022
Optics is op zich eenvoudig en biedt tegelijk heel veel effecten.
Optics biedt een duizelingwekkende hoeveelheid visuele effecten en filters die je kunt toepassen op je foto’s, waaronder behoorlijk geavanceerde simulaties van lensflare, sneeuw, een sterrenhemel… Het programma is op zich eenvoudig in gebruik, maar het zal enige tijd duren voor je alle opties hebt verkend. Boris FX Optics 2022 is beschikbaar als abonnement ($ 9,- per maand of $ 99,- per jaar) en als permanente licentie ($ 149,-), en je kunt het gratis uitproberen.