Review: Canon EOS R10 – stap in het R-systeem

0

De Canon EOS R10 is een APS-C camera met een 24 megapixel sensor. Het is het goedkoopste, lichtste en meest compacte model van Canon met een R-vatting.

TESTRESULTATEN Canon EOS R10:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact en licht
  • Nieuwe 24 megapixel sensor
  • Foto’s tot 23 beelden per seconde
  • 4K60p video
  • Ingebouwde flits
  • Niet weerbestendig
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

De Canon EOS R10 is de goedkoopste instap in het R-systeem

Introductie Canon EOS R10

De Canon EOS R10 is samen met de EOS R7 de eerste APS-C camera in het spiegelloze R-systeem van Canon. Je mag wel zeggen dat hiermee het Canon EF-M systeem toch wel echt verleden tijd is. De EOS R10 is het eerste R-model met twee getallen in de naam en dat wil zeggen dat dit meer een instapmodel is dan de R7. Een echt instapmodel is het ook weer niet. Dat zijn bij Canon meestal de modellen met 3 cijfers in de naam. Of we die nog gaan zien in het R-systeem, durven we niet te zeggen. De EOS R10 is het lichtste en meest compacte model in de R-serie, maar heeft zowel beginnende als iets gevorderde fotografen behoorlijk wat te bieden. De camera is snel, met 15 beelden met mechanische sluiter en zelfs 23 beelden met elektronische sluiter. Daarmee is het nog geen echte sportcamera, want met maar 1 SD-kaart en een niet al te grote buffer kan je geen hele grote serie achter elkaar schieten. Maar de R10 doet het toch maar en geen andere camera in deze klasse komt daarbij in de buurt. Ook kan de R10 filmen in 4K, tot zelfs 60p. En dat is in deze klasse bijzonder. Daar staat tegenover dat de R10 niet echt weerbestendig is en dat de camera ook geen beeldstabilisatie heeft. Afhankelijk van het aanbod aan objectieven hoeft dat niet zo’n probleem te zijn. Voorlopig zijn er tegelijk met de EOS R7 en de EOS R10 twee nieuwe APS-C objectieven aangekondigd: de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM en de RF-S 18-150mm F3.5-5.6 IS STM.

Bouw en bediening

De Canon EOS R10 deelt veel mogelijkheden met de tegelijk uitgebrachte EOS R7, maar de body is wel duidelijk simpeler. De body is een stuk lichter en dat heeft te maken met wat meer gebruik van kunststof en wat minder onderdelen. Dat zit hem niet eens zozeer in de bediening. De R10 heeft namelijk gewoon twee instelwielen op de bovenkap en een AF/MF schakelaar op de voorzijde. Wel heeft de R10 bijvoorbeeld maar 1 SD-kaart sleuf. Ook is de batterij wat kleiner. Het grootste verschil zie je niet, maar voel je wel, zeker als je wat langere sluitertijden gebruikt. De EOS R10 heeft namelijk geen ingebouwde beeldstabilisatie. Voor stabilisatie ben je dus aangewezen op de optische stabilisatie van de objectieven en – bij video – op de elektronische stabilisatie. De zoeker is wel hetzelfde als bij de R7, met 2,36 miljoen beeldpunten. Het scherm is draai- en kantelbaar, maar heeft een iets lagere resolutie, met net iets meer dan 1 miljoen beeldpunten.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R10 heeft een 24 megapixel sensor. Canon heeft al heel lang sensoren met dit aantal pixels, maar deze moet wel nieuw zijn. Dat blijkt alleen al uit de opnamesnelheid die mogelijk is met deze sensor. Voor de beeldkwaliteit zal ook uitmaken dat de sensor van de R10 gekoppeld is aan de Digic X processor. Hoeveel verschil het maakt met voorgaande modellen, zullen we graag testen zodra we een R10 in ons testlab hebben.

Video

Met de Canon EOS R10 kan op twee manieren gefilmd worden in 4K. Tot 30 beelden per seconde kan dat met gebruik van de hele breedte van de sensor. Hierbij wordt het 4K beeld berekend uit een 6K beeld dat wordt opgenomen. Dit zorgt voor een verhoging van de beeldkwaliteit. 4K 60p is ook mogelijk, maar dan wordt niet meer de hele breedte van de sensor gebruikt, maar 64% daarvan. De kwaliteit is hierdoor wat minder dan met 30 of 25 beelden per seconde, maar het is al heel mooi dat 4K60p op een model als dit mogelijk is. Anders dan bij de R7 kan de R10 niet filmen in log.

Autofocus

De EOS R10 heeft een autofocussysteem dat vrijwel het hele beeld bestrijkt. Het maakt, mede dankzij de Digic X processor, gebruik van de algoritmes waar bijvoorbeeld ook de EOS R3 gebruik van maakt. Zo kan de EOS R10 mensen, dieren en voertuigen herkennen en deze in C-AF ook goed volgen. Daarnaast is er nog een aparte oog- en gezichtsherkenning.

Bijzondere functies

De EOS R10 heeft functies die misschien wel typerend zijn voor instapcamera’s, maar waar gevorderde fotografen ook hun voordeel mee kunnen doen. Zo is er bijvoorbeeld een ingebouwde flitser die handig is om in tegenlicht schaduwpartijen op te helderen. Verder kan de R10 panorama’s in de camera maken en is er een optie voor focus stacking.

 Canon EOS R10
 specificaties
  
sensor24 Mp APS-C
video4K30p – 4K60p met crop
ISO100-32.000 (51.200 uitgebreid) 
max. seriesnelheid1x
opslagmediax
capaciteit accux opnamen
afmetingenmm
gewicht (incl accu)x g
verkoopprijs€ (body)
importeur 
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test camera X

citaat.

Conclusietekst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in