Full Review: Canon EOS R10 – stap in het R-systeem

0

De Canon EOS R10 is een APS-C camera met een 24 megapixel sensor. Het is een van de goedkoopste, lichtste en meest compacte modellen van Canon met een RF-vatting. Wat offer je daarvoor op in vergelijking met de duurdere EOS R7?

TESTRESULTATEN Canon EOS R10:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact en licht
  • Nieuwe 24 megapixel sensor
  • Foto’s tot 23 beelden per seconde
  • 4K60p video
  • Ingebouwde flits
  • Niet weerbestendig
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

De Canon EOS R10 is de goedkoopste instap in het R-systeem

Introductie

De Canon EOS R10 is samen met de EOS R7 de eerste APS-C camera in het spiegelloze R-systeem van Canon. Je mag wel zeggen dat hiermee het Canon EF-M systeem toch wel echt verleden tijd is. De EOS R7 en R10 werden samen aangekondigd, en hebben beide bestaansrecht. De EOS R7 is een krachtige middenklasser, en kan beschouwd worden als de spiegelloze tegenhanger van de EOS 90D. Maar met een prijs van €1.520 euro voor de body laat de R7 nog plaats voor een goedkopere camera onder in het gamma. Dat is dan de R10, die voor minder dan duizend euro over de toonbank gaat (of € 1.119,99 samen met de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-lens). Zo heeft Canon een instapmodel voor wie een eerste EOS R camera zoekt en geen full-frame wenst. Via de EF-EOS R vattingadapter die tijdens de introductieperiode gratis wordt meegeleverd, kunnen Canon-fotografen ook bestaande EOS EF objectieven blijven gebruiken.

De EOS R10 is het eerste R-model met twee getallen in de naam en dat wil zeggen dat dit meer een instapmodel is dan de R7. Een echt instapmodel is het ook weer niet. Dat zijn bij Canon meestal de modellen met 3 cijfers in de naam. Inmiddels is er daarom ook de EOS R100, voor de kleinste budgetten. De EOS R10 is daarmee niet meer het lichtste en meest compacte model in de R-serie. Het model heeft zowel beginnende als iets gevorderde fotografen wel behoorlijk wat te bieden. De camera is snel, met 15 beelden met mechanische sluiter en zelfs 23 beelden met elektronische sluiter. Daarmee is het nog geen echte sportcamera, want met maar 1 SD-kaart en een niet al te grote buffer kan je geen hele grote serie achter elkaar schieten. Maar de R10 doet het toch maar en geen andere camera in deze klasse komt daarbij in de buurt. Ook kan de R10 filmen in 4K, tot zelfs 60p. En dat is in deze klasse bijzonder. Daar staat tegenover dat de R10 niet echt weerbestendig is en dat de camera ook geen beeldstabilisatie heeft. Afhankelijk van het aanbod aan objectieven hoeft dat niet zo’n probleem te zijn. Voorlopig zijn er tegelijk met de EOS R7 en de EOS R10 twee nieuwe APS-C objectieven aangekondigd: de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM en de RF-S 18-150mm F3.5-5.6 IS STM.

Bouw en bediening

De Canon EOS R10 heeft een compacte vormfactor, en is nog net iets kleiner dan de EOS R7. Dankzij de diepe grip ligt hij toch goed in de hand. De body is ook een stuk lichter dan de R7, en dat komt doordat er meer gebruik kunststof gebruikt werd. Ook is de R10 niet weerbestendig afgewerkt, en heeft hij geen beeldstabilisatie in de body.

Onder in de grip is ruimte voor de herlaadbare accu en een enkele SD geheugenkaart – de EOS R7 heeft twee kaartslots. De R10 gebruikt een LP-E17 accu die volgens de CIPA norm goed is voor 430 opnames met het scherm of 260 met de elektronische zoeker. In de praktijk haal je meer opnames. Die zoeker is een OLED-scherm met 2,36 miljoen beeldpunten en de keuze uit 60 Hz of 120 Hz verversingsfrequenties. De zoeker van de R7 heeft dezelfde resolutie maar toont een iets groter beeld. Zoals de meeste nieuwe Canon-camera’s is ook de R10 uitgerust met een volledig uitklapbaar touchscreen dat in bijna elke hoek kan draaien en draaien; dit is een 3 inch scherm met 1,04 miljoen dots.

Aan de linkerkant zitten aansluitingen voor Micro HDMI en USB-C, audio in en een externe jack-poort. Er is geen hoofdtelefoonaansluiting, wat op de R7 wel het geval is. De USB-C poort ondersteunt Power Delivery, zodat je de accu via deze poort kunt opladen. De EOS R10 heeft overigens ook iets wat de R7 niet heeft: een ingebouwde flitser, wat handig kan zijn om in tegenlicht schaduwpartijen op te helderen.

Hoewel het een instapmodel is, bevat de Canon EOR R10 de nodige fysieke bedieningselementen om de camera vlot in te stellen. Hij bevat een instelwiel voor de opnamestand, twee instelwielen voor het regelen van sluitertijd, diafragma of belichtingscompensatie, een AF-ON knop, een klassiek joystickje om het focuspunt te verplaatsen, en een door programmeerbare vierwegs D-pad. Aan de voorzijde zit nog de AF/MF-schakelaar met nog een programmeerbare knop.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R10 heeft een 24 megapixel sensor. Canon heeft al heel lang sensoren met dit aantal pixels, maar de sensor in de R10 is een nieuw ontwerp met snellere uitleestijden. Daarmee haalt de R10 een reekssnelheid van 23 opnames per seconde mits je de elektronische sluiter gebruikt. Twee kanttekeningen: dit hoge tempo houdt hij maar anderhalve seconde aan, en bij gebruik van de elektronische sluiter is er kans op rolling shutter. Met de mechanische sluiter haal je een nog steeds respectabele 15 beelden per seconde.  Dat de sensor van de R10 gekoppeld is aan de Digic X processor, zal voor de beeldkwaliteit onder sommige omstandigheden ook een klein verschil maken.

 

JPEG-opnames recht uit de camera zijn correct belicht en hebben aangename, licht gesatureerde kleuren. Ondanks de lagere resolutie en dus grotere pixels doet de R10 het wel iets minder goed dan de R7 bij hoge gevoeligheden. Opnames aan ISO 3.200 hebben al aan scherpte ingeboet. Als je in raw werkt, is een beter resultaat haalbaar door zelf ruisonderdrukking toe te passen.

Video

Je kan een filmopname op elk moment starten door op de opnameknop te drukken, maar als je eerst de opnamemodus op video zet, krijg je meer opties. Met de Canon EOS R10 kan op twee manieren gefilmd worden in 4K. Tot 30 beelden per seconde kan dat met gebruik van de hele breedte van de sensor. Hierbij wordt het 4K beeld berekend uit een 6K beeld dat wordt opgenomen. Dit zorgt voor een verhoging van de beeldkwaliteit. 4K 60p is ook mogelijk, maar dan wordt niet meer de hele breedte van de sensor gebruikt, maar 64% daarvan. De kwaliteit is hierdoor wat minder dan met 30 of 25 beelden per seconde, maar het is al heel mooi dat 4K60p op een model als dit mogelijk is. Anders dan bij de R7 kan de R10 niet filmen in log.

Autofocus

De EOS R10 gebruikt Canons Dual Pixel CMOS AF II autofocussysteem dat vrijwel het hele beeldveld bestrijkt. De autofocus herkent automatisch personen, dieren en voertuigen; je dient het gekozen onderwerp wel in te stellen. Waar instapmodellen van spiegelreflexcamera’s vroeger vaak een minder goede autofocus hadden, is dat bij de EOS R10 zeker niet het geval. De scherpstelling gebeurt vlot, de onderwerpherkenning werkt goed en de camera blijft bewegende onderwerpen goed volgen. Bij dierfotografie had de camera soms problemen om het onderwerp van de achtergrond te onderscheiden als er weinig licht was; de EOS R7 doet het in onze ervaring  beter op dat vlak.

Bijzondere functies

De EOS R10 heeft functies die misschien wel typerend zijn voor instapcamera’s, maar waar gevorderde fotografen ook hun voordeel mee kunnen doen. Zo is er bijvoorbeeld een ingebouwde flitser die handig is om in tegenlicht schaduwpartijen op te helderen. Verder kan de R10 panorama’s in de camera maken en is er een optie voor focus stacking.

 Canon EOS R10
 specificaties
  
sensor24 Mp APS-C
video4K30p – 4K60p met crop
ISO100-32.000 (51.200 uitgebreid)
max. seriesnelheid15x
opslagmediaSingle UHS-II SD card slot
capaciteit accu450 opnamen
afmetingen123 x 88 x 83 mm
gewicht (incl accu)426 g
verkoopprijs€ 979,- (body)
importeurwww.canon.nl / www.canon.be
  
 beoordeling
beeldkwaliteit8,5
scherpstelling9,5
lichtmeting8,5
witbalans9
scherm/zoeker7,5
prijs-kwaliteit8
bonus7
  
eindwaardering8,3

Conclusie test Canon EOS R10

De betrouwbare autofocus en reekssnelheid van 15 bps zijn pluspunten van de EOS R10

 

De Canon EOS R10 is een goede keuze voor een fotograaf met een beperkt budget. De betrouwbare autofocus en reekssnelheid van 15 bps zijn pluspunten. Voor een goede 500 euro meer heb je de R7, die naast een hogere resolutie en snellere reeksopnames ook minder ruis bij hoge gevoeligheden en ingebouwde beeldstabilisatie biedt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in