Review Canon EOS R100 – betaalbare instapper

0

De Canon EOS R100 is het goedkoopste model in de R-lijn. De camera heeft een 24 megapixel sensor en een compacte en lichte body. De EOS R100 heeft natuurlijk de grote RF-bajonet en daarmee heb je toegang tot alle objectieven in het R-systeem.

TESTRESULTATEN Canon EOS R100:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en compact

  • Scherp geprijsd

  • Instap in R-systeem

  • Geen beeldstabilisatie

  • Geen mechanische eerste sluiter

De EOS R100 is de goedkoopste R-camera van Canon.

Introductie Canon EOS R100

De Canon EOS R100 is een camera die de traditie van de betaalbare APS-C spiegelreflexcamera’s van Canon voortzet. Die serie begon bij de EOS 300D, destijds de eerste digitale camera onder de duizend euro. De EOS R100 is nog goedkoper en heeft uiteraard flink wat meer te bieden. Uiteraard heeft een camera als de EOS R100 niet de laatste nieuwe mogelijkheden. De zoeker, sensor en processor zijn allemaal al enige jaren oud. Daar is ook niks mis mee. De sensor heeft 24 megapixels en de DIGIC-8 processor komt uit de EOS M50 Mark II. Samen zorgen die voor behoorlijke prestaties. De beeldkwaliteit van de sensor is goed en de camera kan filmen in 4K. De snelheid is beperkt tot 6,5 beelden per seconde in One-Shot AF en ongeveer 3,5 beelden per seconde met continu autofocus. Eigenlijk het enige dat we missen is beeldstabilisatie. Maar dat hebben modellen van de concurrentie in deze prijsklasse ook vrijwel niet.

Bouw en bediening

De Canon EOS R100 is zowel compact als licht. Dat lage gewicht komt door het gebruik van veel kunststof in de body en de wat spartaanse uitvoering van de camera. Zo is de camera niet extra weerbestendig gemaakt, is er geen beeldstabilisatie en is het aantal knoppen beperkt. De zoeker heeft 2,36 miljoen beeldpunten en een frequentie van 60 Hz, het scherm is 7,5 cm groot en heeft 1,04 miljoen beeldpunten.

De EOS R100 beschikt ook over een ingebouwde flitser met een richtgetal van 6 bij ISO 100 op 1 meter. Opnames worden weggeschreven naar een enkele UHS 1 SD-kaart (SDHC, SDXC). Voor video is er wel een microfooningang, maar geen koptelefoonuitgang.

Beeldkwaliteit

De 24 megapixel sensor van de Canon EOS R100 levert een bekende en beproefde beeldkwaliteit, met goede kleuren en scherpte op de laagste gevoeligheid van 100 ISO en een hoogste gevoeligheid van 12.800. Die is nog met een stop uitbreidbaar, maar voor een behoorlijke kwaliteit zouden we zelf niet snel hoger gaan dan 3200 of 6400. De camera heeft een sluiter zonder eerste sluitergordijn. Dat wil zeggen dat je een halfelektronische sluiter hebt met een mechanische sluiter als tweede gordijn. Bij gebruik van hele lichtsterke objectieven op volle opening kan dat weleens zorgen voor wat hardere achtergrondonscherpte of ongelijke belichting bij snelle sluitertijden. We verwachten echter dat gebruikers van een EOS R100 niet vaak met een F1.2 objectief zullen werken. Met de gebruikelijke RF-S objectieven is dit in de praktijk dus geen probleem. De EOS R100 kan in raw en jpeg fotograferen, maar niet in HEIF, wat met een aantal duurdere Canons wel mogelijk is.

Video

De EOS R100 kan filmen in MP4 in 4K in 24 of 25 beelden per seconde en in Full HD tot 60 beelden per seconde. Er is ook nog een mogelijkheid om zonder geluid te filmen met 100 beelden per seconde in gewoon HD (1280×720 pixels). De camera kan ook 4K timelapse films maken in 30 of 25 beelden per seconde. De maximale opnameduur is net geen 30 minuten.

Autofocus

De EOS R100 heeft een hybride AF systeem met 143 autofocuszones. Het systeem heeft gezichts- en oogherkenning. Het autofocussysteem is dus veel geavanceerder dan dat van de goedkopere APS-C spiegelreflexcamera’s van Canon, die het veelal nog met maar 9 AF-punten moesten doen. Voor video schakelt de camera over naar contrastdetectie.

Bijzondere functies

De EOS R100 is natuurlijk geen camera waar je hele bijzondere mogelijkheden op verwacht. Het is gewoon een goed basismodel. Het meest bijzondere is misschien wel die grote RF-bajonet, waar dus niet alleen alle RF-objectieven op passen, maar ook alle Canon EF en EF-S objectieven met een adapter. Daardoor heb je heel veel keus aan brandpunten en kan je met de EOS R-100 ook net zo makkelijk met een fisheye objectief als met de relatief betaalbare Canon RF 800mm F11 fotograferen, waarmee je op deze APS-C camera een 1200mm equivalent objectief krijgt. Probeer dat maar eens met een telefoon.

Ten opzichte van de concurrentie

De Canon EOS R100 is de goedkoopste systeemcamera van Canon, maar heeft wel degelijk concurrentie van instapmodellen van andere merken. De Nikon Z30 zit in dezelfde prijsklasse. Deze camera heeft echter geen zoeker. Dat lijkt een geen probleem als je vorige camera een telefoon was, maar de schermen van deze camera’s zijn niet echt te vergelijken met die van telefoons uit dezelfde prijsklasse. In de zon is een zoeker toch echt een groot pluspunt, tenzij je vooral wilt vloggen. Sony heeft voor deze prijs de A6000/A6100. De techniek in de EOS R100 is al een paar jaar oud, maar de Sony A6000 is nog een aantal jaren ouder. De Canon lijkt dan een betere keus met vooral ook een moderner menusysteem dan de Sony. Het enige model in deze prijsklasse dat wel over beeldstabilisatie beschikt, is de Olympus OM-D E-M10 Mark III. Die heeft een iets kleinere Micro Four Thirds sensor en enkel contrastdetectie autofocus. De Olympus heeft wel een echte mechanische sluiter en goede bedieningsmogelijkheden, al vinden sommigen het menu verwarrend door de enorme keus aan opties en de body wat al te klein. De keuze aan objectieven voor de Olympus is heel groot.

 Canon EOS R100
 specificaties
  
sensor
24 Mp APS-C
video

4K tot 25 bps, Full HD tot 60 bps

ISO

100-12.800 (25.600 uitgebreid)

max. seriesnelheid

6,5x

opslagmedia

1x UHS 1SD

capaciteit accu

320 opnamen

afmetingen

116x88x59mm

gewicht (incl accu)

356g

verkoopprijs€ 719,0 (met RF-s 18-45mm F4.5-6.3)
importeur

www.canon.nl / www.canon.be

 

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Canon EOS R100

Met de EOS R100 kan je veel meer doen dan met welke smartphone dan ook en de kwaliteit is ook nog eens duidelijk beter.

De Canon EOS R100 is geen camera waar je eens lekker mee op kan scheppen onder fotografen. Maar het is wel een scherp geprijsde camera waarmee je prima kunt fotograferen en filmen en die je, dankzij de RF-bajonet, toegang geeft tot een grote keus aan objectieven. Hierdoor kan je met de EOS R100 veel meer doen dan met welke smartphone dan ook en de kwaliteit is ook nog eens duidelijk beter. De prijs is gezien de mogelijkheden redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in