Preview Canon EOS R50 – camera voor vloggers

0

De Canon EOS R50 is het nieuwe instapmodel bij Canons EOS R-camera’s met cropsensor (APS-C). Hij is bedoeld voor content creators die meer kwaliteit en mogelijkheden willen dan je met een smartphone hebt. Hij levert de beeldkwaliteit van de EOS R10 in een compactere en eenvoudigere body. Je kan hem beschouwen als het equivalent van de EOS M50 II bij de R-camera’s.

TESTRESULTATEN Canon EOS R50:

VOORDELEN

NADELEN

  • Dezelfde sensor als de EOS R10

  • Autofocus met onderwerpherkenning

  • Video zonder crop

  • Geen hoofdtelefoonuitgang

  • Geen IBIS

De EOS R50 is bedoeld voor content creators: vloggers, TikTokkers en YouTubers.

Introductie Canon EOS R50

Canon Eos R50 productshot

De EOS R50 is de meest betaalbare EOS R-camera; hij is nog net iets goedkoper dan de EOS R10. De EOS R50 is in wezen ontworpen als een RF-vatting-equivalent van de M50: een gebruiksvriendelijke camera met verwisselbare lens die overal mee naartoe kan.
Maar hij krijgt wel Canons nieuwste sensor en autofocussysteem. Vooral dat laatste zal bij de beoogde doelgroep van content creators in de smaak vallen, want zij zijn niet gewend om zoals een professionele videomaker manueel te focussen.

Bouw en bediening

De EOS R50 is verrassend klein, ondanks de grote RF-lensvatting aan de voorkant. De grip is vrij klein, maar voldoende om de camera stabiel te houden als er een compact objectief zoals de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM op zit. Zoals bij instapmodellen gebruikelijk is het aantal fysieke bedieningselementen beperkt. De bediening vertrouwt meer op de touchscreen-gebruikersinterface. Voor beginnende gebruikers toont de R50 uitleg over de modus of de functie die werd ingeschakeld. Ook de Creative Assist-modus, met een reeks pictogrammen die opties zoals helderheid of kleur vertegenwoordigen, is aanwezig.

De EOS R50 heeft een volledig uitklapbaar aanraakscherm en een elektronische zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten. De EOS R50 gebruikt dezelfde LP-E17-batterij als de andere kleine camera’s van Canon. Volgens de CIPA-norm is die goed voor 370 opnames met het lcd of 230 met de zoeker. Wie er langdurig mee wil filmen, kan de camera tijdens opnames van stroom voorzien dankzij USB PD (power delivery).

De R50 heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS), iets wat bepaalde APS-C camera’s van Sony en Fujifilm wel hebben. Ook de duurdere EOS R7 heeft IBIS. Bij filmen zonder statief of gimbal kan dat een nadeel zijn. Er is wel Movie Digital beeldstabilisatie (IS), wat betekent dat beeldmateriaal minder wordt beïnvloed door cameratrilling. Daarbij wordt wel een deel van het beeld gecropt.

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R50 heeft zoals gezegd dezelfde 24 megapixel sensor als de EOS R10 II, en ook het beeldverwerkingssysteem is hetzelfde. Dat betekent dat we dezelfde beeldkwaliteit mogen verwachten. Wanneer je de elektronische sluiter gebruikt, haalt de EOS R50 tot 15 opnames per seconde. Bij de mechanische sluiter zijn dat er nog steeds 12 per seconde.

Video

De EOS R50 kan 4K-video opnemen met maximaal 30 frames per seconde. De 4K video wordt gemaakt via een downsampling van een 6K-registratie op de volledige breedte van de sensor en zou dus zeer gedetailleerd moeten zijn. Het gebruik van de volledige breedte van de sensor betekent ook dat je geen rekening moet houden met een cropfactor waardoor de beeldhoek van je objectieven verkleint.

De camera heeft een microfoonaansluiting, maar mist een aansluiting voor een koptelefoon. Dat is op wel meer goedkope camera’s zo, maar het is wel jammer want zo kun je de audioniveaus minder goed controleren.

Het is ook mogelijk om de EOS R50 te gebruiken als webcam met UVC/UAC (USB Video Class (USB Audio Class) via gewone USB-verbinding. Zo kun je livestreams of videoconferenties opzetten zonder extra apparatuur.

Autofocus

Het autofocussysteem van de EOS R50 zal wel weer een enorm voordeel zijn voor content creators – en ook voor gewone fotografen. Het is getraind om mensen (ogen, gezichten en hoofden), dieren (met name honden, katten, vogels en paarden) of voertuigen (motorsportauto’s en motoren, treinen en vliegtuigen) te herkennen. Er is ook een ‘Auto’-optie die probeert te identificeren welke van deze onderwerpen zich voor de camera bevinden.

Daarnaast heeft de R50 ook een AF-modus die is ontworpen voor vloggen, die de gezichtsdetectiemodus combineert met prioriteit aan wat zich het dichtst bij de camera bevindt. Dat is handig voor vloggers die zichzelf filmen maar dan wel willen dat de camera focust op een voorwerp dat ze tonen.

Ten opzichte van de concurrentie

De Canon EOS R50 neemt het op tegen andere camera’s die mikken op vloggers, zoals de Nikon Z 30 en de Sony ZV-E10. Qua specificaties ontlopen deze elkaar amper: een fotoresolutie van ongeveer 24 megapixel, wat volstaat voor video in 4K-resolutie aan 30 fps. De R50 heeft daarbij het voordeel van een elektronische zoeker; de Sony en Nikon hebben alleen een lcd-scherm, dat op alle drie toestellen volledig uitklapbaar is.

 

Canon EOS R50

 specificaties
  
sensor24,2 Mp
video4K 30p
ISO100 – 32.000 (51.200 uitbr).
max. seriesnelheid12x (mechanisch), 15x (elektronisch)
opslagmedia1x  UHS-I SD
capaciteit accu230 (EVF) of 370 (LCD) opnamen
afmetingen116 x 86 x 69 mm
gewicht (incl accu)375 g
verkoopprijs€ 839,- (body)
importeurcanon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Canon EOS R50

Wat bij Canon nog ontbreekt, zijn betaalbare RF-S objectieven met een ruimere beeldhoek.

De EOS R50 mikt volop op nieuwe gebruikers die de overstap maken van een smartphone naar een ‘echte’ camera om betere foto’s en (vooral) video te maken. Dat verklaart de focus op een eenvoudige bediening waarbij de camera het werk doet – met een puik autofocussysteem en volautomatische mogelijkheden. Wat bij Canon nog ontbreekt, zijn betaalbare RF-S objectieven met een ruimere beeldhoek, zeg maar het equivalent van de EF-S 10-18mm F4.5-5.6 IS STM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in