Review Canon EOS R6 II – snelle hybride

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:8 minuten gelezen

De Canon EOS R6 II heeft een nieuwe kleinbeeldsensor met meer pixels dan de originele R6. De camera is vooral veel sneller en biedt ook meer videomogelijkheden. Het is dus een nog betere hybride camera.

TESTRESULTATEN Canon EOS R6 II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Nieuwe 24 mp sensor

  • Heel snel 40 bps

  • Verbeterde AF

  • Extra videomogelijheden

De Canon EOS R6 II is een evolutie van de nog niet zo oude EOS R6 en biedt net weer even iets meer.

Introductie Canon EOS R6 II

De Canon EOS R6 II is de opvolger van de net twee jaar oude EOS R6. De body is vrijwel hetzelfde gebleven en ook aan de zoeker en het scherm is nauwelijks iets veranderd. De grote verandering zit binnenin met de komst van een nieuwe 24 megapixel sensor. Die heeft dus vier megapixel meer dan de sensor van de R6. Hoewel het geen BSI of stacked sensor is, kan je met deze sensor wel twee keer zo snel fotograferen als met de R6. Die haalde 12 beelden per seconde met de sluiter en 20 beelden met de elektronische sluiter. Met de EOS R6 II is de snelheid 12 beelden met sluiter en maar liefst 40 beelden met de elektronische sluiter, in raw. De autofocus is verfijnd met nieuwe algoritmes die Canon de afgelopen jaren onder andere voor de R3 heeft ontwikkeld en de videomogelijkheden zijn verbeterd. Dat maakt de R6 II vooral tot een betere hybride camera. 4K 60p heeft geen crop meer en zelfs 6K 30p ProRes Raw is mogelijk over HDMI. De camera wordt ook minder warm tijdens het filmen waardoor langere opnames mogelijk zijn en haalt duidelijk meer foto’s uit dezelfde accu.

Wij, van de pers, mochten alvast even werken met een pre-productie model!

Bouw en bediening

De body van de Canon EOS R6 II is bijna niet veranderd ten opzichte van de EOS R6. Dat is ook een vrij nieuw ontwerp dat nog moeiteloos een tijd mee kan. Er is wel een detail veranderd dat mogelijk wat verdeeldheid zal veroorzaken onder Canon gebruikers. De aan/uit knop is namelijk verplaatst. Bij de EOS R6 en R5 zit die op de linkerschouder, waardoor je altijd twee handen nodig had om de camera uit te zetten. Bij de EOS R6 II zit die op de rechterschouder. Hierdoor kan je de camera met je rechterhand aan zetten en opnames maken. Dat vinden we beter, maar we kunnen ons voorstellen dat Canon gebruikers er aan moeten wennen. Gebruik je naast de EOS R6 II ook een R5, dan geldt dat dubbel. Al hopen we dat de opvolger van de R5 ook de aan/uit knop naar de rechterkant verplaatst. Nu die knop niet meer links zit, is er ruimte over en Canon heeft daar nu de schakelaar voor film en foto geplaatst. Verder is de grip hetzelfde en zijn ook de zoeker en het kantel- en draaibare scherm onveranderd.

De OLED-zoeker heeft  3,69 miljoen beeldpunten en een vergroting van 0,76x en het LCD-scherm is 7,5 cm. groot en heeft 1,62 miljoen beeldpunten. Het is kantelbaar, draaibaar en aanraakgevoelig. Een klein verschil met de zoeker van de R6 is dat de EOS R6 II nu ook een  OVF-weergave. Die simuleert de weergave van een optische zoeker. De zoeker van de R6 II is echter geen HDR model, waardoor het verschil met de standaardweergave niet heel groot is. Voor opslag heeft de Canon EOS R6 twee UHS II SD kaartsleuven. Dat is eenvoudiger en minder kostbaar dan een SD-sleuf plus CFexpress.

Voor raw video is het echter niet geschikt en daarvoor moet dan ook een externe recorder worden gebruikt. Aan de linkerkant zijn de poorten ook onveranderd, wat betekent dat de camera nog steeds een micro HDMI poort heeft. Voor een camera die zich zo als hybride profileert, is dat toch wat jammer.

Wij, van de pers, mochten alvast even werken met een pre-productie model!

Beeldkwaliteit

De Canon EOS R6 II heeft een nieuwe sensor met 24 megapixel. Het is geen BSI of stacked sensor, maar kan toch tenminste 40x per seconde worden uitgelezen. Dat betekent dat de sensor vrij snel is. Ten opzichte van de EOS R6 heeft de camera 4 megapixel meer, ofwel 20%. Dat is geen heel groot verschil en zal in de praktijk niet heel erg zichtbaar zijn. Voor fotografen die net dat beetje extra bereik nodig hebben, betekent die extra 4 megapixels wel dat je net iets meer kan croppen met nauwelijks verlies aan kwaliteit.

Video

Met de Canon EOS R6 II kan je nu zowel in 4K 30p als in 4K 60p filmen zonder crop in het beeld. Bij de R6 was er in 4K 60p wel sprake van een kleine crop. In beide gevallen gebruikt de camera dus de hele sensor en worden er geen pixels overgeslagen, maar wordt het beeld oversampelt, wat zorgt voor een hogere scherpte. |De echte cinematografen kunnen met de EOS R6 II ook in 6.2K ProRes Raw filmen via HDMI naar een Atomos Ninja V+ recorder. Helaas is de HDMI uitgang nog steeds een micro HDMI (type D) in plaats van een full size HDMI.  De hoogste opnamesnelheid in Full HD is op de R6 II verhoogd van 120 naar 180 beelden en er zijn wat extra gereedschappen bij gekomen. Zo kan je voor de opname het beeld in false colors zien, wat een hele handige manier is om je belichting te beoordelen, zeker als je in log filmt. De R6 II kan in combinatie met een aantal Canon objectieven de focus breathing compenseren en de opnamelimiet is een stuk langer geworden. Oververhitting is op de R6 II nog minder een probleem dan dat op de R6 was.

Autofocus

Het autofocussysteem van de EOS R6 was al modern en die camera is maar net twee jaar oud. Inmiddels is de EOS R3 verschenen en die heeft weer een iets sneller, iets verfijnder systeem waar de EOS R6 II ook weer van profiteert. Het zijn geen grote verschillen, maar het is allemaal net weer even iets verbeterd. Het is nog steeds het Dual Pixel systeem. Zo herkent de camera nu ook paarden en zelfs zebra’s en is er tijdens het filmen de mogelijkheid om de autofocus niet opnieuw te laten scherpstellen als het onderwerp tijdelijk even buiten het kader gaat.

Bijzondere functies

De EOS R6 II heeft nu een pre-shooting mogelijkheid. Tijdens het fotograferen kan de camera met 30 raw-beelden per seconde fotograferen en tegelijk bufferen. Zodra je dan de ontspanknop volledig indruk begint de camera op te nemen en tegelijk worden de beelden die tot een halve seconde daarvoor zijn opgenomen ook bewaard. Zo mis je geen moment meer. Tijdens het filmen kan de camera zelfs 3 of 5 seconden bufferen. Hierdoor hoef je de camera niet meer heel lang te laten draaien in de hoop het juiste moment te vangen, maar kan je simpelweg op record drukken en pak je het volledige moment, ook met de aanloop daarnaartoe.

Ten opzichte van de concurrentie

De voornaamste concurrent van de EOS R6 II is toch wel de Sony A7 IV. De Sony heeft een 33 megapixel sensor en daarmee het voordeel van een hogere resolutie. De Sony kan echter niet tippen aan de hoge snelheid van de EOS R6 II, met maar 10 beelden per seconde. Als het gaat om video, hebben beide hun sterke en minder sterke punten. Beide hebben een goede 4K tot 30 beelden per seconde in 10 bit en log. De Sony heeft meer hulpmiddelen. Ook heeft de Sony een full size HDMI aansluiting, die zorgt voor een veel robuustere aansluiting van een externe recorder. De Sony biedt echter niet de 6K raw optie van de Canon en heeft enkel 4K60p in APS-C, waar de Canon dit gewoon als standaardmogelijkheid biedt, met behoudt van de volledige beeldhoek en ook nog eens oversampelt, dus met uistekende kwaliteit. Wie van hoge snelheid houdt, kan bij de Canon filmen met 180 beelden per seconde in Full HD, tegen 120 beelden met de Sony.

 

Canon EOS R6 II

 specificaties
  
sensor

24 Mp kleinbeeld

video

tot 6.2K raw over HDMI, 4K60p en 1080/180p intern

ISO

100-102.400 (50-204.800 uitgebreid)

max. seriesnelheid12x /40 x (met sluiter en elektronisch)
opslagmedia2 x UHS II SD
capaciteit accu

580 opnamen

afmetingen

138x98x88 mm

gewicht (incl accu)670 g
verkoopprijs

€ 2929,- (body)

importeur

www.canon.nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Canon EOS R6 II

De Canon EOS R6 is vooral voor de hybride beeldmaker een stuk interessanter.

De Canon EOS R6 II is geen grote stap vooruit, maar maakt wel de EOS R6 weer net even beter. De originele EOS R6 was al best een snelle camera, maar de R6 II verdubbelt de maximale opnamesnelheid nog eens. In combinatie met de pre-shooting standen wordt actiefotografie met de R6 II een stuk makkelijker. De filmmogelijkheden zijn ook verbeterd. De R6 was een goede filmcamera en de R6 II is nog aantrekkelijker, zeker voor high end gebruikers die nu 6.2K in ProRes kunnen filmen. De mogelijkheid om langere opnames te maken zonder oververhitting en de automatische correctie van de focus breathing op een aantal Canon objectieven maken de camera zeker voor de hybride beeldmaker een stuk interessanter.