
De Canon EOS R7 is de eerste APS-C camera van Canon met de nieuwe R-bajonet. De camera is compact en licht. De sensor heeft een hoge resolutie en de EOS R7 is daarmee ideaal voor sport- en natuurfotografen en natuurlijk ook als camera voor op reis of dagelijks gebruik.
TESTRESULTATENCanon EOS R7: | |
VOORDELEN | NADELEN |
|
|
De Canon EOS R7 is een fijne allround camera die op sommige punten meer biedt dan full frame.
Introductie Canon EOS R7
De Canon EOS R7 is een van de twee APS-C camera’s die Canon heeft uitgebracht in het R-systeem. De andere is de EOS R10. De komst van deze camera’s betekent dat full frame en APS-C bij Canon eindelijk weer naadloos op elkaar aansluiten, net als bij de spiegelreflexmodellen het geval was. Het betekent tegelijk ook wel het einde van het EOS M systeem, dat qua vatting niet aansloot op andere onderdelen van het EOS-systeem.
De EOS R7 is compacter en lichter dan de full frame modellen en dat geldt ook voor de nieuwe APS-C objectieven. Voor het APS-C systeem zijn al direct twee zooms beschikbaar: de Canon RF-S 18-45mm F3.5-6.3 IS STM en de Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Van deze twee is die laatste het meest interessant, met een bereik van 29 tot 240mm (kleinbeeld equivalent) en een gewicht van maar 310 gram. Voor langs het sportveld of op vakantie is dit een mooi objectief.
De EOS R7 heeft dezelfde grote bajonet als de full frame EOS R camera’s. De RF-objectieven passen hierdoor probleemloos en zonder adapter op de EOS R7. De kleinere APS-C sensor zorgt er dan voor dat de beeldhoek 1,6x kleiner is dan op full frame camera’s. Een 600mm wordt hierdoor effectief een 960mm. Voor fotografie waarbij een flink bereik belangrijk is, zoals sport- en natuurfotografie kan dat een groot voordeel zijn. De pixeldichtheid is groter dan van bijvoorbeeld de EOS R5, waardoor de beeldkwaliteit bij opnames waarvoor je sowieso wilt croppen uiteindelijk hoger is met de R7. Een bijkomend voordeel is dat de camera snel is, dat de AF vrijwel het hele beeld bestrijkt en dat beelden snel kunnen worden weggeschreven naar twee UHS-II SD-kaarten.
Bouw en bediening
De Canon EOS R7 heeft een echte EOS-vormgeving, met een zoeker in het midden, veel afgeronde hoeken en een flinke, diepe greep. De camera heeft twee instelwielen, een aan de voorzijde, min of meer op de bovenkap, met de ontspanknop daaronder. Op de bovenkap zitten verder de draaiknop voor de belichtingsinstellingen en de aan/uitknop. Die draaiknop voor de belichtingsprogramma’s heeft helaas geen lock. De EOS R7 heeft een bijzondere, tweede draaiknop de bovenkap . Hij lijkt erg op de draaiwielen op de achterzijde van de grotere EOS-modellen, maar is kleiner en staat rechtop op de bovenkap. De locatie van dit draaiwiel is perfect. Waar je nog weleens je hand moet verplaatsen om bij het instelwiel op de achterzijde van de full frame EOS-camera’s te kunnen, ligt je duim eigenlijk al automatisch op dit kleinere instelwiel. Om die reden heeft Canon kennelijk besloten dat het daarom ook een goed idee was om de joystick voor de autofocus in het midden van het draaiwiel te plaatsen. Over de combinatie van die twee bedieningselementen hebben we onze bedenkingen.
De combinatie van de joystick met het instelwiel daaromheen zal namelijk niet iedereen bevallen. Het kost niet heel veel moeite om het wiel te verdraaien terwijl je eigenlijk alleen een focuspunt wilde selecteren. Voor sommigen zal dit een kwestie van wennen zijn en anderen zullen er vermoedelijk last van blijven houden. De lay-out van de achterzijde is vertrouwd voor gebruikers van eerdere APS-C modellen van Canon. Op de voorzijde, rechtsonder de bajonet zit een AF/MF schakelaar. Op de linkerschouder zitten geen bedieningselementen. De EOS R7 is weerbestendig, beschikt over een microfoon- en koptelefoonaansluiting en er kunnen twee UHS-II SD-kaarten in.
Zoeker en scherm
De zoeker van de Canon EOS R7 heeft 2,36 miljoen beeldpunten. Het is dezelfde resolutie als in de Canon EOS R10, maar dat is een camera die in een andere prijsklasse zit. Voor een camera als de EOS R7 vinden we deze resolutie eigenlijk wat mager. Het 7,5 cm. scherm is draaibaar en kantelbaar en heeft 1,62 miljoen beeldpunten. Dat is voor een scherm wel een mooie resolutie. Het is lekker scherp en de touchbediening werkt heel fijn, zoals we van Canon gewend zijn.
Beeldkwaliteit

De sensor van de EOS R7 heeft 33 megapixels. Daarmee is het de APS-C camera met het hoogste aantal pixels. Het is echter niet de eerste Canon APS-C camera met deze resolutie. De Canon EOS 90D uit 2019 had ook al 33 megapixel. Volgens Canon is de sensor nieuw en datzelfde geldt zeker voor de processor. De sensor kan veel detail weergeven maar daarvoor zijn dan uiteraard wel goede objectieven nodig. De jpeg’s uit de EOS R7 zien er goed uit, met inderdaad veel details en goede scherpte. Hoeveel je echt uit de R7 kan halen zie je echter pas als je in raw gaat schieten. Zonder aanpassingen werkt de EOS R7 in de jpegs namelijk alle ruis uit je foto’s, maar dat gaat ook wat ten koste van de scherpte. De raw-bestanden hebben iets meer ruis, maar zijn ook duidelijk scherper. Met een wat subtielere bewerking valt hier dus nog een hoop winst te halen. Het dynamisch bereik van de sensor is goed en kan zich prima meten met de concurrentie en datzelfde geldt grotendeels voor de prestaties bij hoge ISO’s. Op pixelniveau is er wel iets meer ruis dan bij moderne sensoren met minder pixels, maar bij gelijke afbeeldingsgrootte zal je daar vermoedelijk niks meer van zien.
Video
De Canon EOS R7 kan filmen in 4K met 30 beelden per seconde met gebruik van de hele sensor. Hierbij worden dus 7K gebruikt en wordt de resolutie teruggerekend naar 4K. Deze oversampeling zorgt voor een hoge beeldkwaliteit. Het enige nadeel van deze stand is dat de uitleessnelheid van de sensor wat lager is, waardoor je wat last hebt van het jello-effect als je de camera snel heen en weer beweegt. Jello houdt in dat het beeld schuin trekt of zelfs lijkt te wiebelen. Gebruik je de oversampeling niet, dan is dat effect minder. Voor het filmen van actie is dat aan te bevelen, ook al is de scherpte dan iets lager. De EOS R7 kan ook filmen in C-log 3 en HDR in 10 bit. 4K60p is zelfs ook mogelijk, maar dan gebruikt de R7 niet meer alle pixels en is de kwaliteit dus iets minder hoog. Filmen in Full HD kan tot 120 beelden per seconde. Tijdens het filmen kan het beeld gestabiliseerd worden door de ingebouwde beeldstabilisatie die kan samenwerken met Movie Digital IS, Canon’s elektronische beeldstabilisatie.
Autofocus
De EOS R7 heeft een Dual Pixel CMOS AF II scherpstelsysteem dat bijna 100% van het beeld bedekt. Het systeem herkent mensen, dieren en voertuigen. De EOS R7 kan scherpstellen tot -5 EV (met F1.2 objectieven en het centrumpunt). In de praktijk werkt de autofocus heel snel, zeker in combinatie met de RF- en RF-S objectieven. Wel merkten we dat de camera snel de neiging heeft om scherp te stellen op objecten op de voorgrond, zelfs als hij in eerste instantie begonnen is met het volgen van het onderwerp van je keuze. Je kan dit gelukkig wel aanpassen als je daar regelmatig last van hebt. Neem dus even de tijd om het autofocussysteem te leren kennen. Wie al bekend is met het AF-systeem van bijvoorbeeld een Canon EOS R5 of zelfs een EOS R3 zal snel vertrouwd zijn met dat van de EOS R7. In feite is het grotendeels gelijk, inclusief de onderwerpsherkenning. Als je de mogelijkheid hebt om die te gebruiken, dan haal je echt het maximale uit het systeem. De onderwerpsherkenning in combinatie met de toch al goede tracking zorgt voor een hoog percentage foto’s met goede scherpstelling.
Bijzondere functies
De Canon EOS R7 is snel, met 15 beelden per seconde met mechanische sluiter en zelfs 30 beelden per seconde met elektronische sluiter. In beide standen kan je dan nog steeds de autofocus gebruiken. De EOS R7 heeft beeldstabilisatie en die levert volgens Canon een winst op van maximaal 8 stops in combinatie met 5-assige stabilisatie in RF-objectieven en 7 stops met bijvoorbeeld de nieuwe RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. In de praktijk kwamen we daar aardig bij in de buurt, al kan het ook weleens voorkomen dat door de grote beweeglijkheid van de sensor je onderwerp wellicht wel is gestabiliseerd, maar een ander deel van de foto misschien wat minder scherp is dan je zou verwachten. De camera kan de sluiter dicht doen bij het wisselen van objectieven, zodat stof minder gemakkelijk op de sensor kan vallen.
Raw-Burst en In-camera Focus Stacking
De EOS R7 heeft twee bijzondere functies die de camera extra interessant maken voor natuur en sportfotografen. De eerste is de mogelijkheid om een serie raw-opnames te maken met prebuffering. Wat de camera dan eigenlijk doet is continue min of meer filmen in raw vanaf het moment dat je de ontspanknop half indrukt. Zodra je dan de ontspanknop helemaal indrukt, bewaart hij het laatste deel van de opnames die al gemaakt zijn plus opnames vanaf het moment van indrukken van de ontspanknop. De EOS R7 maakt opnames met 30 beelden per seconde en heeft in de buffer ongeveer ruimte voor 15 opnames. Je krijgt dus de halve seconde voor het moment van ontspannen erbij. Hierdoor mis je als het goed is geen moment meer. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de camera voor deze stand de elektronische sluiter gebruikt. Bij snel meebewegen van de camera met je onderwerp kan je hierdoor mogelijk wat jello gaan zien. De tweede bijzondere optie is om een serie opnames te maken met focus stacking en die ook in de camera al tot een jpeg te laten verwerken. Focus-stacking zit al langer in Canon camera’s, maar de mogelijk om er direct een kant en klare jpeg van te laten maken, is nieuw. Niet alleen hoef je hierdoor geen gebruik meer te maken van een computer, maar zie je al direct of de opnames goed gestackt kunnen worden.
Canon EOS R7 | |
specificaties | |
sensor | 33 Mp – APS-C |
video | 4K30p of 4K60p |
ISO | 100-32000 (51.200 uitgebreid) |
max. seriesnelheid | 15x (sluiter) 30x (electronisch |
opslagmedia | 2x UHS-II SD |
capaciteit accu | 660 opnamen |
afmetingen | 12x90x92 mm |
gewicht (incl accu) | 612 g |
verkoopprijs | € nnb |
importeur | / www.canon.be |
beoordeling | |
beeldkwaliteit | 9 |
scherpstelling | 9 |
lichtmeting | 9 |
witbalans | 9 |
scherm/zoeker | 7 |
prijs-kwaliteit | 8 |
bonus | 9 |
eindwaardering | 8,6 |
Conclusie test Canon EOS R7
Met nog wat meer RF-S objectieven wordt de Canon EOS R7 nog interessanter.
De Canon EOS R7 is een prima APS-C camera die de concurrentie met de APS-C topmodellen van Fujifilm en Sony best aan kan. De camera heeft een sensor met een hoge resolutie, is snel en de Dual Pixel AF en beeldstabilisatie zijn goed. Zowel de camera als de APS-C objectieven zijn compact. Daarmee heeft de R7 veel te bieden aan fotografen die graag met een spiegelloze EOS werken, maar die niet per se full frame nodig hebben. In de toekomst zullen we vast nog wat meer keus aan compacte en betaalbare RF-S objectieven krijgen en dan wordt de R7 nog interessanter. De prijs van de camera vinden we redelijk.