Full review: Canon PowerShot Zoom

0
vissersboot
100mm
vissersboot
100mm

De Canon PowerShot Zoom kan het best worden omschreven als een digitale monoculaire verrekijker.
Tegelijkertijd is het een digitale camera met een (omgerekend) zoombereik van maar liefst 100-400mm. En dat alles in een apparaatje dat in je handpalm past en je met één hand kunt bedienen.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon PowerShot Zoom:

VOORDELEN

Nadelen

  • heel compact
  • leuke gadget voor erbij
  • er moet genoeg licht zijn
  • opnamekwaliteit is niet zo goed bij digitale zoom

Klein maar krachtig

Als je de Canon PowerShot Zoom uitpakt, ben je verbaasd over de compactheid van de kijker/camera, want voor een telezoom van 400mm (omgerekend naar full-frame) is hij erg klein. Hij meet iets meer dan tien centimeter in de lengte. Door het lage gewicht van 145 gram is hij voor iedereen hanteerbaar. De ingebouwde Li-Ion accu van 800 mAh wordt via de usb-c aansluiting opgeladen. Met een volgeladen accu kun je gemakkelijk een dag op pad, als je de Zoom tenminste niet urenlang als verrekijker gebruikt. Hij is niet weerbestendig uitgevoerd, maar een paar spetters doen niet direct kwaad. De foto’s en filmpjes worden opgeslagen op een microSDHC-kaartje. De Power-Shot is voorzien van optische beeldstabilisatie. De CMOS-sensor meet 1/3” oftewel 4,8 x 3,6 mm, telt 12 megapixels (4.000 x 3.000 pixels) en legt de foto’s vast als jpeg.

Twee foto’s van de sleepboot Telstar in de haven van IJmuiden, een met 100mm en met 400mm ingezoomd op het Telstar-logo. ONBEWERKTE OPNAMES, DIRECT UIT DE CAMERA | 1/500S, F5.6, ISO 160

In de videomodus neemt hij op in Full-HD (mpeg-4/H.264), je filmt met 25 fps bij gebruik van het Europese PAL-systeem, bij NTSC is dat 29,97 fps of voor een ‘filmisch’ effect 23,98 fps. De camera is voorzien van een stereomicrofoon om geluid bij de bewegende beelden op te nemen. Er is geen aansluiting aanwezig voor een externe microfoon en ook een luidspreker ontbreekt. Aan de linkerzijkant bevindt zich een klepje waarachter de usb-c aansluiting en de sleuf voor het geheugenkaartje schuilgaan. Via die usb-c aansluiting (480 Mb/s) kun je de foto- en videobestanden vervolgens exporteren. Je kunt bovendien beelden delen via wifi en bluetooth naar je smartphone.

Bediening

Aan de bovenzijde heeft de Canon PowerShot Zoom drie knoppen: een aan/uitknop, een menuknop en een zoomknop. De term ‘zoom’ is eigenlijk niet terecht, want in feite kun je alleen kiezen uit brandpuntsafstanden van omgerekend 100mm en 400mm. Eventueel kun je door nogmaals op de zoom-knop te drukken naar een brandpuntsafstand van omgerekend 800mm gaan, maar dan gaat het om een digitale ‘zoom’-mogelijkheid.

Aan de onderzijde vind je eveneens drie knoppen: een draaiknop voor de dioptrie-instelling (-3 tot +3), een ontspanknop voor foto’s (met de tekst Photo) en een ontspanknop voor video (met rode stip). Deze twee laatste knoppen werken ook als op- en neer-knoppen in het menu, terwijl de zoomknop bovenop functioneert als settoets voor menu-opdrachten. De knoppen zitten dicht bij elkaar en het vergt enige behendigheid en gewenning om ze vlot te kunnen bedienen. De oled-zoeker met 2,36 miljoen beeldpunten is voorzien van een oogsensor die hem inschakelt als je de PowerShot Zoom voor je oog neemt.

Een torenvalk op een paaltje. Uitsnede naar de beeldhoek van 800mm uit een 400mm-opname, naar eigen smaak bewerkt in Adobe Photoshop | 1/500s, F6.3, ISO 160

Mogelijkheden

Via het menu regel je zaken als onder- en overbelichten, de AF-instellingen (gezichtsherkenning of centraal punt), de transportmodus (enkelbeeld of continu, max. 10 bps) en de film-modus (zie boven). Het menu geeft je ook de mogelijkheid om je beelden terug te kijken via de elektronische zoeker.
Je verbindt de Canon PowerShot Zoom met je smartphone via wifi en bluetooth (en de CameraConnect-app), waarna je ook de gps-informatie van die smartphone kunt koppelen aan je opnames.

In de praktijk

Door de geringe omvang van de Canon PowerShot Zoom is er eigenlijk geen reden te bedenken om hem niet mee te nemen op je activiteiten buiten. Of dat nu tijdens het dagelijkse jogging-rondje is of het uitlaten van de hond, je kunt altijd bijzondere gebeurtenissen vastleggen. Vooral natuurliefhebbers hebben zo altijd genoeg millimeters bij de hand om een opname te maken van leuke soorten die ze tegenkomen. In de 400mm-stand is de kortste instelafstand ca. 5 m, in de 100mm-stand is dat ongeveer 1 m, zodat je daarmee ook vlinders en bloemen behoorlijk in beeld kunt brengen. Bij een geslaagde scherpstelling is het scherpstelkader groen, bij onscherpte (te dichtbij) wordt dat geel. Je kunt wel alsnog een onscherpe foto maken…

De resultaten

De Canon PowerShot Zoom produceert foto’s van een kwaliteit die te vergelijken is met die van een eenvoudige compactcamera. De opnames met 100mm zijn van hoge kwaliteit en dankzij de optische beeldstabilisatie doen de opnames gemaakt met een brandpuntsafstand van 400mm daar niet voor onder. De opnames zijn goed scherp en mooi van kleur mits er voldoende licht voorhanden is. De digitale zoom naar 800mm zorgt er weliswaar voor dat het onderwerp groter in beeld komt, maar de opnamekwaliteit heeft er wel onder te lijden. Beter is om deze stand alleen voor observatie te gebruiken en je bij het fotograferen te beperken tot 400mm. Je kunt dan later alsnog het beeld bijsnijden om het onderwerp groter in beeld te krijgen. De 12 megapixel grote beelden bieden daarvoor genoeg ruimte.

 Camera Canon PowerShot Zoom
 specificaties
  
brandpuntsafstandomgerekend 100 en 400mm (800mm)
beeldhoekfotografie: 24,5° / 6,2° (3,1°)
video: 22,6° / 5,7° (2,8°)
verrekijker: 28,6° (zichtbaar)
beeldveldverrekijker: 434 m / 108 m
(54 m) (op 1.000 m)
diafragmaF5.6 en F6.3
optische zoom4x
sluitertijden1/8.000-1/30 s
resolutie12,1 mp
min. instelafstandca. 1 en 5 m
beeldstabilisatieja, vierassig
opslagmediamicroSDHC UHS-I
accuingebouwd
lengte103 mm
gewicht (incl accu)x g
verkoopprijs€ 339,99
importeurcanon.nl/.be
  
 beoordeling
beeldkwaliteit8,5
scherpstelling9
lichtmeting8
witbalans8
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit8
bonus10
  
eindwaardering8,5

Conclusie test Canon PowerShot Zoom

Ook wanneer je al een teleobjectief hebt, is dit een leuke gadget voor erbij

Eigenlijk zou iedereen die in de natuur rondloopt, maar geen verrekijker wil meeslepen, de Canon PowerShot Zoom bij zich moeten hebben. Je kunt er vogels, zoogdieren en andere natuurverschijnselen in meer detail mee bekijken dan met het blote oog of een gewone compactcamera. En je kunt er leuke opnames mee maken van een behoorlijke kwaliteit. Ook wanneer je al een teleobjectief hebt, is dit een leuke gadget voor erbij, bijvoorbeeld wanneer je een ander objectief gebruikt en er plotseling een bijzondere vogel verschijnt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in