Review Canon RF 10-20mm F4 L IS STM– Super supergroothoek

0

De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM is de meest groothoekige zoom van Canon voor het R systeem. Het objectief heeft aan de groothoekkant 1mm meer bereik dan de EF 11-24mm F4 L USM die Canon voor de spiegelreflexmodellen heeft. Het heeft ook beeldstabilisatie en toch is het tegelijk duidelijk kleiner en lichter dan de EF 11-24mm F4 L USM.

 

TESTRESULTATEN Canon RF 10-20mm F4 L IS STM:

VOORDELEN

NADELEN

  • 10mm groothoekstand

  • Compact en licht

  • Beeldstabilisatie

  • Prijs
  • Geen schroeffilters mogelijk

De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM is de meest groothoekige zoom voor kleinbeeld met autofocus.

Introductie

De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM is Canons meest groothoekige objectief en zelfs de meest groothoekige zoom met autofocus. Aan de groothoekkant heeft het 1mm meer groothoek dan Canons groothoekzoom voor het spiegelreflexssysteem, de Canon EF 11-24mm F4 L USM. 10mm op kleinbeeld levert een beeldhoek op van meer dan 130 graden. Het beeld dat je dan met dit objectief krijgt is geen fisheye-achtig beeld met rond lopende lijnen. Dit is een rectalineair objectief. Dat wil zeggen dat rechte lijnen ook recht blijven lopen in de foto. De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM heeft aan de ‘tele’kant 4 mm minder bereik dan de EF 11-24mm. Het bereik sluit hierdoor niet helemaal aan bij dat van de huidige standaardzooms, die allemaal bij 24mm beginnen. Daar staat tegenover dan het objectief veel kleiner en lichter is dan de EF 11-24mm, en daardoor makkelijker is mee te nemen. Het gewicht is vrijwel hetzelfde als dat van de Sony FE 12-24mm F4 G, dat 2mm langer is aan de groothoekkant. De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM heeft ook beeldstabilisatie, die goed is tot 5 stops. In combinatie met beeldstabilisatie in Canon R-camera’s komt daar nog een stop bij en wordt rekening gehouden met vertekening in de hoeken. Canon noemt dit Peripheral Coordinated IS. Bij video zie je bij veel supergroothoeken dat het beeld door de stabilisatie een beetje gaat wiebelen. We zijn benieuwd of dit met de Canon RF 10-20mm F4 L IS STM niet meer gebeurt.

Bouw

De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM is een compact en relatief licht objectief. Het is zowel korter als (veel) slanker dan de EF 11-24mm F4 L USM en met een gewicht van 570 gram weegt het minder dan de helft dan Canons EF 11-24mm F4 L USM. Net als bij dat objectief kan je er geen filters op schroeven door de bolle frontlens en de vast aangebouwde zonnekap. De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM heeft wel een filterhouder aan de achterzijde voor gelfilters. Maar polarisatiefilters of verlopend grijsfilters kan je dus wel vergeten met dit objectief. ND-filters om bijvoorbeeld de sluitertijd te verlengen kan je wel gebruiken.

Het objectief heeft drie ringen. Direct achter de zonnekap zit de programmeerbare Control-ring met een diamantvormig patroon, gevolgd door de geribbelde scherpstelring en de bredere zoomring. Vlakbij de bajonet zitten de schakelaars voor AF/MF en de beeldstabilisatie. Het objectief is uiteraard weerbestendig en het voorste lenselement heeft een fluorcoating om vocht en vuil af te stoten.

Scherpstelling

De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM gebruikt een STM-motor voor de scherpstelling. Voor deze motor is gekozen om de afmetingen compact te houden. STM motoren zijn (redelijk) snel en nauwkeurig en prima geschikt voor vloeiende overgangen bij video. De kortste scherpstelafstand is 25 cm over het hele bereik en de grootste vergrotingsmaatstaf bereik je dus op de 20mm stand. Die is dan 0,12x.

Beeldkwaliteit

Als we naar de MTF-curves van de Canon RF 10-20mm F4 L IS STM kijken, dan zien we ongeveer eenzelfde beeld als bij de EF 11-24mm F4 L USM. De goed centrum met een verloop naar de hoeken. De kwaliteit lijkt in ieder geval niet minder te zijn. Dat is een goede zaak, omdat de EF 11-24mm een prima supergroothoekzoom is. Het is ook opmerkelijk omdat de RF 10-20mm F4 L IS STM zoveel kleiner is en lichter is. Met minder en kleiner glas zou je meer lichtafval en een minder goede correctie verwachten, maar dat lijkt dus niet het geval te zijn. Dat zijn kennelijk de voordelen van het maken van een ontwerp voor een systeem met een grotere bajonet en een kleinere afstand tot de sensor. De eerste opnames die we hebben gezien laten ook weinig chromatische aberraties zien en redelijke zonnesterren, maar ons eindoordeel bewaren we tot we het objectief uitgebreid hebben kunnen testen.

 Canon RF 10-20mm F4 L IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

130°25’-94°

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

25 cm

filterdiameter

geen, houder voor gelfilters aan achterzijde

diafragmalamellen9
beeldstabilisatorJa, 5 stops, 6 met stabilisatie in camera
afmetingen (dxl)

84×112 mm

gewicht

570 gr

bajonetaansluiting

Canon R

bijzonderheden

Peripheral Coordinated Beeldstabilisatie

importeur

www.canon.nl / www. canon.be

verkoopprijs

€ 2739,99

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 10-20mm F4 L IS STM

De compacte afmetingen en het lage gewicht maken de Canon RF 10-20mm F4 L IS STM veel makkelijker om mee te nemen dan zijn voorganger voor spiegelreflex.

De Canon RF 10-20mm F4 L IS STM is een geweldige stap vooruit op groothoekgebied. Een 10-18mm F4.5-5.6 was al verkrijgbaar van Laowa, maar dat objectief heeft geen autofocus, geen beeldstabilisatie en optisch presteert de Laowa redelijk, maar niet op topniveau. Canon RF 10-20mm F4 L IS STM is groter en zwaarder dan de Laowa, maar is nog altijd compact en klein voor wat hij biedt en met een beeldkwaliteit die niet onderdoet voor de EF 11-24mm F4 is het ook optisch topklasse. Er hangt weliswaar een aardige prijs aan de RF 10-20mm F4 L IS STM, maar het objectief is wel een stuk goedkoper dan de EF 11-24mm F4 L USM. Je kan dus wel zeggen dat het scherp geprijsd is.

conclusietekst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in