Review Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM – Professionele telezoom

0

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is een professionele telezoom met een hoge lichtsterkte. Voor spiegelloze camera’s is dit een uniek objectief dat we veel terug zullen zien langs de lijn en bij andere sportwedstrijden. Het biedt veel snelheid en gebruiksgemak en voor professionals kan dit objectief net het verschil maken tussen het shot hebben of net missen.

TESTRESULTATEN Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Bijzonder bereik

  • Hoge lichtsterkte

  • Bereik uitbreidbaar met extenders

  • Beeldstabilisatie

  • Stevige prijs

  • 112mm filtermaat

  • Geen drop-in filters mogelijk

  • Kortste instelafstand vrij groot

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is in ieder geval voor spiegelloze camera’s een unieke telezoom.

Introductie

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is een telezoom met een vaste lichtsterkte van F2.8 over het hele bereik. Dat is niet uniek, maar wel bijzonder. Sigma heeft eerder de 120-300mm F/2.8 DG OS Sports gehad en Nikon de AF-S 120-300mm F2.8E FL ED SR VR. Beide objectieven zijn bedoeld voor spiegelreflexcamera’s. Ze kunnen natuurlijk met een adapter op spiegelloze camera’s worden gebruikt, maar voor spiegelloze camera’s is de Canon wel de enige met dit bereik en deze lichtsterkte die geen adapter nodig heeft. Zo’n lichtsterke telezoom is een ideaal objectief voor sportfotografen. Vaak gebruiken die nu zowel een 300 of 400mm F2.8 in combinatie met een 70-200mm F2.8 voor acties die dichterbij zijn.

Met de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM heb je voor dit soort werk nu nog maar 1 objectief en 1 camerabody nodig. Dat is niet alleen makkelijker, maar het scheelt natuurlijk ook wisselen en daardoor voorkomt je dat je net een deel van de actie mist. Voor natuurfotografen zal het bereik vaak wat te kort zijn, al kan je dit objectief wel uitbreiden met de 1.4 en 2x Extenders van Canon. Hiermee krijg je dan een 140-420mm F4  of een 200-600mm F5.6. Dat zal iets ten koste gaan van de beeldkwaliteit, maar we verwachten dat die ook met de Extenders nog heel behoorlijk zal zijn. Dat is iets dat we natuurlijk wel graag willen testen.

Ook voor video en fashion

Voor portretfotografen zal de kortste instelafstand van 1,80m k een probleem zijn. Dat is bijna twee keer zo lang als normaal is voor bijvoorbeeld een 70-200mm F2.8 zoom. Op 300mm en F2.8 krijg je weliswaar een nog mooiere achtergrondonscherpte en een nog iets vlakker perspectief dan op 200mm F2.8. Maar als je naast de vrij grote instelafstand ook nog eens het prijskaartje in meerekent, dan is dit niet de meest logische keus voor portretten. Voor ‘full body shots’, voor bijvoorbeeld modereportages is de 100-300mm wel weer goed geschikt en ook voor videowerk kan dit objectief een prima keus zijn. De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM heeft ingebouwde beeldstabilisatie die goed is voor 5.5 stops correctie en 6 stops in combinatie met camera’s die ingebouwde beeldstabilisatie in de body hebben zoals ondermeer de EOS R5.

Bouw

Natuurlijk is de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM een uiterst degelijk gebouwd objectief. Canon heeft een enorme ervaring in het bouwen van professionele objectieven en dit objectief valt mede dankzij het stevige aanschafbedrag in de ubercategorie. Het is niet echt klein, maar dat kan ook niet anders. Het is iets zwaarder, even dik en zo’n 8 cm langer dan de Canon EF 300mm F2.8L IS II USM.  De filtermaat van 112mm is misschien wel de meest opvallende afmeting. Dat is fors. In die maat is niet veel keus en de filters die er zijn, zijn duur. Maar ja, afgezet tegen de prijs van dit objectief valt zo’n filter dan nog wel mee. Er is geen voorziening voor (drop-in) filters aan de achterzijde en dat is jammer. Zeker nu toch best een aantal fotografen die zijn overgestapt van Canon EF naar RF misschien drop-in filters voor de EF-RF adapter zullen hebben en voor de lichtsterke vastbrandpunt teleobjectieven van Canon 52mm drop-in filters ook min of meer standaard zijn. Dat dat niet kan, is geen onwil, maar komt door het optisch ontwerp. Die vastbrandpuntobjectieven hebben achterin meestal vrij veel loze ruimte en dat is bij deze zoom minder het geval.

Programmeerbaar

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM heeft een groot aantal bedieningselementen, bovenop de brede, niet te missen zoomring en de smallere scherpstelring. Aan de voorzijde zit een viertal programmeerbare functieknoppen in een ring rond het objectief. Direct daarna, maar nog voor de scherpstelring, komt de controlring waarmee bijvoorbeeld het diafragma, de sluitertijd of de belichtingscompensatie kan worden ingesteld. De controlring heeft kleine klikjes en kan alleen via een servicecenter klikloos worden gemaakt. Dat is wel jammer voor filmers. Na de scherpstelring vinden we de wat smalle scherpstelring en vervolgens, aan de linkerzijde, voor de statiefgondel, een cluster met knoppen voor het instellen van een geheugen (voor bijvoorbeeld de afstand), het instellen van de focus limiter, de AF/MF schakelaar en twee knoppen voor de stabilisatie waarmee die aan- of uitgezet kan worden en waarmee een van de drie stabilisatiestanden kan worden geselecteerd. Aan de rechterzijde zit nog een extra Focus Preset knop waarmee je een bepaalde afstand die in het geheugen is gezet, direct kan oproepen. Het is ook mogelijk om deze knop een andere functie te geven.

Het optisch ontwerp bestaat uit 23 lenselementen in 18 groepen en bevat 1 fluoriet, 4 UD en 1 GMo asferisch element. Natuurlijk is dit objectief goed afgedicht tegen stof en vocht, met pakkingen rondom alle bewegende ringen en knoppen en zit er een extra coating op de frontlens die vocht- en vuilwerend is. Het diafragma heeft 9 lamellen en het objectief wordt geleverd met een statiefvoet en een grote zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling gebruikt de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM een Dual Nano USM motor die twee optische groepen aanstuurt. Die dubbele motor werkt snel en stil en nauwkeurig en is zowel voor (snelle) fotografie als video uitstekend. De kortste instelafstand is 180 centimeter over het hele bereik. Dat zorgt natuurlijk voor een grotere vergroting op 300mm (ingezoomd) dan op 100mm: 0,16x op 300mm tegen 0,06x op 100mm. Dat is niet heel groot en voor bijvoorbeeld portretfotografie is dit objectief hierdoor niet erg geschikt, al is de scherptediepte op 300mm op F2.8 natuurlijk wel prachtig dun. Met de Extenders van Canon kan je de beeldhoek verkleinen terwijl de kortste instelafstand gelijk blijft. Hierdoor wordt de maximale vergroting groter.

Beeldkwaliteit

We hebben nog geen MTF-waardes gezien van  dit objectief en het ook nog niet in ons testlab. Gezien de eerdere ervaringen die we hebben met gelijksoortige lichtsterke, lange zooms zoals de Canon EF 200-400mm F4L IS USM Extender 1.4x, verwachten we o het gebied van beeldkwaliteit veel van dit objectief. Zodra we de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM hebben getest zullen we deze review updaten.

 

Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

24° – 8°15’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

180 cm

filterdiameter

112mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

128x323mm

gewicht

2650gr

bajonetaansluiting

Canon RF

bijzonderheden

hoge lichtsterkte

importeur

www.canon.nl / www.canon.be

verkoopprijs

€ 12.199,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM

De Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is wel duurder dan een 70-200mm F2.8 en een 300mm F2.8 samen, maar biedt dan ook wel meer gemak.

Een objectief met de specificaties van de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM is natuurlijk niet goedkoop. De lichtsterke telezooms van Nikon en Sigma zijn iets tot veel goedkoper, maar bieden lang niet alle voordelen die de Canon RF 100-300mm F2.8L IS USM biedt en de Nikon kan natuurlijk niet eens op een Canon camera gebruikt worden. Voor professionele sportfotografen of zij die dat willen worden, zijn het vooral het grote gemak en de snelheid van werken waardoor dit objectief zijn geld waard kan zijn. Wie iets minder te besteden heeft, kan natuurlijk altijd kiezen voor de combinatie van een RF 70-200mm F2.8L IS USM en een EF 300mm F2.8L IS II USM. Die zijn samen goedkoper en je houdt dan nog wat geld over voor een tweede body.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in