Full Review Canon RF 135mm F1.8 L IS USM – Lichtsterke middellange telelens

0

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een middellange tele die voor veel soorten fotografie bruikbaar is. Het objectief is bijzonder lichtsterk en heeft beeldstabilisatie die kan samenwerken met de stabilisatie in de Canon camera’s.

TESTRESULTATEN Canon RF 135mm F1.8 L IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Prijs

  • Focus Breathing

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een lichtsterke tele die prima voor portretten, mode, sport of landschap gebruikt kan worden.

Introductie

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is de opvolger van de EF 135mm F2 USM. Dat was altijd een bijzonder objectief in het Canon assortiment. Het had namelijk een hoge lichtsterkte en in combinatie met het relatief lange brandpunt een prachtig bokeh. Het was ook nog eens een L-objectief en tegelijk was het vrij gunstig geprijsd. Dat laatste is zeker niet meer het geval. De nieuwe Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een objectief dat in alles meer biedt, maar de prijs is ook flink gestegen. De nieuwe 135mm is langer, dikker, zwaarder en heeft een grotere filtermaat en meer lenselementen. Het is ook nog eens 1/3e stop lichtsterker en het heeft beeldstabilisatie gekregen. De oude 135mm F2 had dat niet. De beeldstabilisatie van de nieuwe Canon RF 135mm F1.8 L IS USM werkt natuurlijk samen met de stabilisatie in de Canon camera’s als de R5 en R6 en dan is een winst tot 8 stops mogelijk. Dat is niet alleen handig voor fotografie bij weinig licht, maar natuurlijk ook bij video uit de hand. Een brandpunt van 135 mm is een stuk langer dan bijvoorbeeld een 85mm, maar portretten zijn er nog steeds prima mee te doen. Het perspectief is wat vlakker dan dat van een 85mm en voor veel gezichten is dat net iets flatteuzer.

F1.8, 1/1.000, ISO 320, 135mm

Verder is een lichtsterke 135mm ideaal voor binnensporten met weinig licht en  je kan er ook al echte tele-opnames met een gecomprimeerd perspectief mee maken in landschapsfotografie. Ook voor bruiloften en evenementen is dit objectief heel geschikt. Het is ook voor detailopnames goed bruikbaar, dankzij een kortste instelafstand van 70 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf bedraagt dan 0,26x.

Bouw

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM overtreft in alle opzichten zijn voorganger, de Canon EF 135mm F2 L USM. De RF-versie is ruim 2 cm. langer, bijna 1 cm. dikker en 185 gram zwaarder. De filtermaat is ook groter, van 72mm naar 82mm. Daar krijg je dan wel het nodige voor terug, in de vorm van beeldstabilisatie, extra lichtsterkte, een programmeerbare Control ring aan de voorzijde en twee programmeerbare knoppen net achter de brede scherpstelring. Vlak voor de bajonet zitten aan de linkerzijde de schakelaar voor AF-MF en voor het aan- en uitzetten van de stabilisatie. Het enige dat het nieuwe objectief niet meer heeft is het venster waarop je de ingestelde afstand af kan lezen.

Het optisch ontwerp bestaat uit 17 elementen in 12 groepen en heeft 3 UD elementen. De glasoppervlakken zijn voorzien van Canon SSC Super Spectra Coating. Het diafragma heeft 9 lamellen (1 meer dan de oude 135mm) en het objectief is weerbestendig, inclusief een pakking op de bajonet. Het wordt geleverd met een kloeke zonnekap. Net als de meeste andere recente L-lenzen, is de RF 135 F1.8 L voorzien van fluorcoatings op de voorste en achterste lenselementen om aanhechting van vuil te voorkomen en het schoonmaken te vergemakkelijken.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de RF 135mm F1.8 L IS USM gebruik van een lineaire Nano USM motor. In combinatie met de EOS R6 Mark II zorgt deze voor een stille en vooral ook snelle autofocus. Met deze camera en lens heb je geen problemen om actieve sporters te blijven volgen. Er is behoorlijk wat focus breathing; wanneer je het focuspunt verlegt, vergroot of verkleint het beeldkader zichtbaar.

 

F1.8, 1/800, ISO 100, 135mm Dankzij de minimale instelafstand van 70 mm zijn close-ups mogelijk. De ‘bokehballen’ zijn fraai, zonder storende ‘uienringen’.

De kortste instelafstand is met 70 cm. korter dan die van de oude EF 135mm F2 L USM. Die kwam niet verder dan 90 cm. en voor bijvoorbeeld een portret kan die 20 cm. veel verschil maken. Dat verschil in instelafstand is terug te zien in de maximale vergrotingsmaatstaf die omhoog is gegaan van 0,19x naar 0,26x of van bijna 1:5 naar ruim 1:4. Een verschil is wel dat de oude 135mm bruikbaar was met tussenringen en die zijn er voor de RF 135mm nog niet.

Beeldkwaliteit

De EF 135mm F2 L USM stond al bekend als een bijzonder scherp objectief, maar de nieuwkomer presteert nog een stuk beter. De scherpte is zeer goed over het gehele frame, ook al op F1.8. Je wint amper scherpte door te diafragmeren. De oude 135mm had redelijk wat lichtafval op volle opening. Bij de RF 135mm is er nog heel minieme vignettering op F1.8, maar je ziet deze alleen als je de vignetteringscorrectie in het cameramenu uitschakelt. Chromatische aberraties heb ik niet vastgesteld, wat voor een dergelijk objectief erg goed is. Er is minimale kussenvormige vertekening, maar die zal bij de meeste onderwerpen niet opvallen. De achtergrondscherpte (bokeh)is erg fraai; lichtpunten in de achtergrond worden afgebeeld als zacht ‘bokehballen zonder lelijke ‘uienringen’ of harde randen. Naar de beeldrand toe verschijnen de typische ‘katogen’ die inherent zijn aan dit soort objectieven.

F1.8, 1/640, ISO 100, 135mm De achtergrondonscherpte (bokeh) van de RF 135mm F1.8 L IS USM is erg fraai.

Het beeldstabilisatiesysteem (IS) in de RF 135mm F1.8 L IS USM presteert uitstekend. Het zoekerbeeld blijft stabiel, en ik krijg bij sluitertijden tot 1/10 sec nog scherpe beelden. In combinatie met de hoge lichtsterkte maakt het dit objectief goed bruikbaar bij weinig licht. Uiteraard moet je onderwerp wel stilstaan, want beweging van het onderwerp kan nooit gecompenseerd worden door IS of IBIS.

 

Canon RF 135mm F1.8 L IS USM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

18°00’

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

70 cm

filterdiameter82 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorJa
afmetingen (dxl)

135x91mm

gewicht

935 gr

bajonetaansluiting

Canon RF

bijzonderheden

Control ring

importeur

www.canon.nl

verkoopprijs

€ 2739,-

  
scheidend vermogen/109,5
contrast/109
chromatische aberratie/54,5
vertekening/54,5
vignettering/54,5
autofocus/54,5
overstraling/54,5
uitvoering/108,5
  
eindwaardering9

Conclusie test Canon RF 135mm F1.8 L IS USM

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een bijzonder objectief, maar is ook wel stevig geprijsd.

De RF 135mm F1.8 L IS USM is een prachtig objectief voor EOS R camera’s. Een vast brandpunt is uiteraard minder flexibel dan een zoom, maar je krijgt er een extra mooi bokeh op volle opening voor terug en de hoge lichtsterkte zorgt ervoor dat je ook bij weinig licht met dit objectief nog met acceptabele sluitertijden kan werken. Vergeleken met een lichtsterke telezoom is de Canon RF 135mm F1.8 L IS USM ook een stuk lichter en handzamer. Geweldige objectieven zijn zelden goedkoop, en de RF 135 F1.8 L bevestigt die regel. De prijs die je voor dit fraaie objectief moet neertellen is stevig, zeker als we kijken naar bijvoorbeeld de Sony 135mm F1.8 GM. Die is optisch ook uitstekend en mist in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in