Site pictogram Focus Review

Review Canon RF 135mm F1.8 L IS USM – Lichtsterke middellange telelens

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een middellange tele die voor veel soorten fotografie bruikbaar is. Het objectief is bijzonder lichtsterk en heeft beeldstabilisatie die kan samenwerken met de stabilisatie in de Canon camera’s.

TESTRESULTATEN Canon RF 135mm F1.8 L IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Beeldstabilisatie

  • Weerbestendig

  • Prijs

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een lichtsterke tele die prima voor portretten, mode, sport of landschap gebruikt kan worden.

Introductie

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is de opvolger van de EF 135mm F2 USM. Dat was altijd een bijzonder objectief in het Canon assortiment. Het had namelijk een hoge lichtsterkte en in combinatie met het relatief lange branpunt een prachtig bokeh en het was ook nog eens een L-objectief en tegelijk was het vrij gunstig geprijsd. Dat laatste is zeker niet meer het geval. De nieuwe Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een objectief dat in alles meer biedt, maar de prijs is ook flink gestegen. De nieuwe 135mm is langer, dikker, zwaarder en heeft een grotere filtermaat en meer lenselementen. Het is ook nog eens 1/3e stop lichtsterker en het heeft beeldstabilisatie gekregen. De oude 135mm F2 had dat niet. De beeldstabilisatie van de nieuwe Canon RF 135mm F1.8 L IS USM werkt natuurlijk samen met de stabilisatie in de Canon camera’s als de R5 en R6 en dan is een winst tot 8 stops mogelijk. Dat is niet alleen handig voor fotografie bij weinig licht, maar natuurlijk ook bij video uit de hand. Een brandpunt van 135 mm is een stuk langer dan bijvoorbeeld een 85mm, maar portretten zijn er nog steeds prima mee te doen. Het perspectief is wat vlakker dan dat van een 85mm en voor veel gezichten is dat net iets flatteuzer. Verder is een lichtsterke 135mm ideaal voor binnensporten met weinig licht en kan je er ook al echte tele-opnames met een gecomprimeerd perspectief mee maken in landschapsfotografie. Ook voor bruiloften en evenementen is dit objectief heel geschikt.

Bouw

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM overtreft in alle opzichten zijn voorganger, de Canon EF 135mm F2 L USM. De RF-versie is ruim 2 cm. langer, bijna 1 cm. dikker en 185 gram zwaarder. De filtermaat is ook groter, van 72mm naar 82mm. Daar krijg je dan wel het nodige voor terug, in de vorm van beeldstabilisatie, extra lichtsterkte, een programmeerbare Control ring aan de voorzijde en twee programmeerbare knoppen net achter de brede scherpstelring. Vlak voor de bajonet zitten aan de linkerzijde de schakelaar voor AF-MF en voor het aan- en uitzetten van de stabilisatie. Het enige dat het nieuwe objectief niet meer heeft is het venster waarop je de ingestelde afstand af kan lezen.

Het optisch ontwerp bestaat uit 17 elementen in 12 groepen en heeft 3 UD elementen. De glasoppervlakken zijn voorzien van Canon SSC Super Spectra Coating. Het diafragma heeft 9 lamellen (1 meer dan de oude 135mm) en het objectief is weerbestendig, inclusief een pakking op de bajonet. Het wordt geleverd met zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de RF 135mm F1.8 gebruik van een lineaire Nano USM motor, voor een stille en vooral ook snelle autofocus. De kortste instelafstand is met 70 cm. korter dan die van de oude EF 135mm F2 L USM. Die kwam niet verder dan 90 cm. en voor bijvoorbeeld een portret kan die 20 cm. veel verschil maken. Dat verschil in instelafstand is terug te zien in de maximale vergrotingsmaatstaf die omhoog is gegaan van 0,19x naar 0,26x of van bijna 1:5 naar ruim 1:4. Een verschil is wel dat de oude 135mm bruikbaar was met tussenringen en die zijn er voor de RF 135mm nog niet.

Beeldkwaliteit

De EF 135mm F2 L USM stond bekend als een bijzonder scherp objectief. Maar het ontwerp daarvan stamt uit 1996. De nieuwe Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is meer dan een kwart eeuw jonger en je kan ervan uitgaan dat de prestaties op alle vlakken beter zullen zijn, met een hogere scherpte en minder chromatische aberraties. De oude 135mm had vooral redelijk wat lichtafval op volle opening en we zijn benieuwd of de nieuwe, dankzij een moderner ontwerp en een grotere diameter, daar geen last meer van heeft.

 

Canon RF 135mm F1.8 L IS USM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

18°00’

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

70 cm

filterdiameter82 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorJa
afmetingen (dxl)

135x91mm

gewicht

935 gr

bajonetaansluiting

Canon RF

bijzonderheden

Control ring

importeur

www.canon.nl

verkoopprijs

€ 2739,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 135mm F1.8 L IS USM

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een bijzonder objectief, maar is ook wel stevig geprijsd.

De Canon RF 135mm F1.8 L IS USM is een objectief voor liefhebbers. Een vast brandpunt is uiteraard minder flexibel dan een zoom, maar je krijgt er een extra mooi bokeh op volle opening voor terug en de hoge lichtsterkte zorgt ervoor dat je ook bij weinig licht met dit objectief nog met acceptabele sluitertijden kan werken. Vergeleken met een lichtsterke telezoom is de Canon RF 135mm F1.8 L IS USM ook een stuk lichter en handzamer. De prijs die je voor dit fraaie objectief moet neertellen is stevig, zeker als we kijken naar bijvoorbeeld de Sony 135mm F1.8 GM. Die is optisch ook uitstekend en mist in vergelijking met de Canon eigenlijk alleen de beeldstabilisatie.

Mobiele versie afsluiten