Review Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z – lichtsterke allrounder

0

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is een bijzondere standaardzoom. Dat zit hem in de lichtsterkte. Er bestaan al heel veel objectieven met een bereik van 24-105mm, maar die zijn allemaal tenminste F4. De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is een volle stop lichtsterker. Hierdoor hoef je niet meer te kiezen tussen het bereik van een 24-105mm of de lichtsterkte van een 24-70mm F2.8. Nu kan je het allebei hebben. Als de prijs en het gewicht je tenminste niet afschrikken.

TESTRESULTATEN Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte voor bereik

  • Geoptimaliseerd voor video

  • Klikloze diafragmaring

  • Elektronisch parfocaal

  • Bruikbaar met motorzoom

  • Statiefvoet

  • Prijs

  • Afmetingen

  • Gewicht

  • Statiefgondel heeft geen klikstops

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is een super allround objectief, maar de prijs, de afmetingen en het gewicht zijn niet mis.

Introductie

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is een van de meest bijzondere objectieven die in 2023 op de markt is gekomen. Het is namelijk een volle stop lichtsterker dan alle andere objectieven met dit bereik.

Met dit objectief hoef je niet meer te kiezen tussen  een 24 tot 105mm met een lichtsterkte van F4 of een standaardzoom van 24-70mm met een korter bereik maar een hogere lichtsterkte van F2.8. De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z heeft het namelijk alle twee: bereik en lichtsterkte. Voor veel fotografen zou dit een droom kunnen zijn die uitkomt. Maar je betaalt daar wel voor, op twee manieren. Het objectief is namelijk zo’n 1000 euro duurder dan de RF 24-70mm F2.8 L IS USM. Het is ook een stuk zwaarder en groter. Het is meer dan 7 centimeter langer en meer dan 400 gram zwaarder dan de 24-70mm F2.8. Het verschil met de Canon RF 24-105mm F4 L IS USM is nog groter. De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is dikker, ruim 9 centimeter langer en bijna twee keer zo zwaar. De F2.8 versie kost ruim twee keer zoveel als de F4 versie. Daar krijg dan wel weer veel meer voor dan alleen die extra stop licht.

Video-ready

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is volgens Canon een objectief van een nieuwe generatie. Het is namelijk een echt hybride objectief dat zowel voor fotografen als veeleisende filmers geschikt is. De hoge lichtsterkte en snelle autofocus in combinatie met een verbeterde beeldkwaliteit en natuurlijk dat mooie bereik, zijn allemaal interessant voor fotografen. Voor filmers komt daar nog een correctie van de focus breathing bij en een elektronische correctie van de scherpstelling bij het zoomen tijdens het filmen. Dat zorgt ervoor dat het objectief in de praktijk werkt alsof het parfocaal is.

Om er een echte cinezoom van te maken, kan dit objectief ook nog worden uitgerust met een aparte unit waardoor je met toetsen op het objectief kan zoomen.

Als kers op de taart is er dan ook nog het traploos instelbare diafragma. Ook de beeldstabilisatie is verbeterd. Het objectief zelf is goed voor 5,5 stops correctie en in combinatie met beeldstabilisatie in de camera is 8 stops haalbaar.

Bouw

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is een fors objectief. Het is ongeveer net zo groot en zwaar als bijvoorbeeld een doorsnee 70-200mm F2.8 zoom, met een lengte van net geen 20 centimeter, een diameter net onder de 9 centimeter en een gewicht van ruim 1,3 kilo. Het goede nieuws is wel dat het objectief zowel intern zoomt als scherpstelt. De afmetingen en de balans veranderen dus niet tijdens het verstellen. Op de Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z zit zo’n beetje alles wat je aan instelmogelijkheden op een objectief kan bedenken.

Aan de voorzijde, bijna direct na de 82mm filterdraad, zit de programmeerbare multicontrolring. Daarachter komt de scherpstelring met een vrij grof ribbelpatroon. Daarachter zitten de custom/focus lock knoppen en daarna komt de zoomring. Die heeft een wat fijner ribbelpatroon en de zoomring verloopt ook een beetje van iets breder aan de voorkant tot smaller naar achteren.  Nog verder naar achter, vlak voor de statiefgondel, zit de diafragmaring die klikloos is en die volgens Canon het diafragma in stapjes van 1/32e van een stop kan verstellen. Dat is praktisch gezien dus vrijwel traploos. Er is ook nog een IRIS-lock knop aanwezig. De statiefgondel heeft een afneembare voet, maar geen klikstops op 0 en 90 graden. Als je de gondel wilt gebruiken om snel van horizontaal naar verticaal te wisselen, is het ontbreken van die klikstops jammer. Anderen zullen het misschien weer toejuichen. Achter de statiefgondel zitten nog vier schakelaars. Twee voor de begrenzing van het scherpstelbereik en AF/MF en twee voor de beeldstabilisatie. Een om deze aan en uit te zetten en een om de juiste stand te selecteren. Het objectief is uiteraard volledig weerbestendig en het wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM maakt voor de scherpstelling gebruik van twee Nano USM motoren. Dit zijn kleine lineaire motoren en we hebben daar goede ervaringen mee. De motoren zijn snel, stil en nauwkeurig. Bijzonder is dat het objectief volgens Canon ‘elektronisch’ parfocaal is. Parfocaal wil zeggen dat de ligging van het scherptevlak tijdens het zoomen niet veranderd. Hierdoor kan je tijdens een filmopname in- of uitzoomen zonder dat je onderwerp onscherp wordt. Dit objectief is dus niet optisch parfocaal, maar Canon lost dat op door tijdens het zoomen de scherpte steeds kleine beetjes bij te sturen, zodat je wel het effect van een parfocaal objectief krijgt. Het objectief heeft al weinig focus breathing en op de body’s die de correctie ervan ondersteunen kan de focus breathing ook nog elektronisch worden geminimaliseerd.

De kortste instelafstand is 45 centimeter en dat blijft zo over het hele zoombereik. De maximale vergrotingsmaatstaf haal je hierdoor op 105mm en die is 0,29x of bijna 1:3. Dat is heel redelijk. Nog net geen macro, maar prima geschikt voor close-ups. Op de 24mm-stand is het maar 0,08x en dat is weer niet zo indrukwekkend.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM zijn beter dan die van de RF 24-105mm F4 L ISM. De winst zit vooral in de hoeken en vooral in de groothoekstand, al is de F2.8 ook op 105mm beter. En die F4-versie vonden we ook al prima. Er zit dus duidelijk nog vooruitgang in optische ontwerpen. Om eerlijk te zijn, moet dit objectief ook wel beter zijn. Het prijsverschil tussen de F4-versie en deze nieuwe F2.8 RF 24-105mm is namelijk aanzienlijk en enkel een hogere lichtsterkte zou dat nog niet rechtvaardigen. De optische prestaties van de Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM zijn volgens Canon vergelijkbaar met die van de RF 24-70mm F2.8 L IS USM. Als we naar de MTF-curves kijken, dan lijkt deze claim wel te kloppen. Je kan deze 24-105mm zoom dus met recht beschouwen als de verlengde versie van de 24-70mm F2.8. Dat maakt de Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM nog niet perfect. Met name in de groothoekstand halen de hoeken op volle opening niet de kwaliteit van het centrum. Voor reportagewerk bij weinig licht, zal dat ook zelden een probleem zijn. En voor een egale scherpte over het hele beeldveld volstaat het om een stop of twee te diafragmeren.

 

Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°-23°20’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand45 cm
filterdiameter

82 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

ja, 5.5-8 stops

afmetingen (dxl)

89x199mm

gewicht

1330gr

bajonetaansluiting

Canon RF

bijzonderheden

PZ-E2 motorzoom

importeur

www.canon.nl / www.canon.be

verkoopprijs

€ 3659,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z kan met name voor hybride beeldmakers een droomobjectief zijn.

De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is een soort van Zwitsers zakmes onder de standaardzooms. Hij biedt een prachtig allround bereik van behoorlijk groothoek tot redelijk tele. Canon heeft met de RF 28-70mm F2 L USM een nog lichtsterkere standaardzoom, maar het zoombereik van de Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z is naar beide kanten echt beduidend groter. Voor reportagefotografie en evenementen is de Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z hierdoor veel bruikbaarder. De Canon RF 24-105mm F2.8 L IS USM Z heeft filmers ook heel wat te bieden. Voor een cineobjectief vallen het gewicht en de afmetingen zelfs nog wel mee. De prijs is stevig, maar je krijgt daar een aantal unieke mogelijkheden voor terug. Het hangt af van hoeveel gebruik je daarvan maakt, of je dit objectief stevig aan de prijs vindt, of juist een koopje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in