Review Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – lichte groothoek tot standaardzoom

0

De Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM is Canon’s kitzoom voor de kleinbeeld R-camera’s. Het is licht en compact en betaalbaar. Het objectief heeft een bereik van een hele bruikbare 24mm groothoek tot 50mm standaard. Goed voor landschap, reportage en straatfotografie. Voor portretten wil je wellicht iets meer tele dan dit objectief biedt.

 

TESTRESULTATEN Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en compact

  • Betaalbaar (in kit)

  • Beeldstabilisatie

  • Lage lichtsterkte

  • Niet weerbestendig

     

De Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM is klein en licht, maar heeft wel beeldstabilisatie.

De Canon EOS R8 is de meest recente kleinbeeldcamera in het R-systeem. Met een gewicht van onder de 500 gram is de camera licht van gewicht en ook de prijs weegt niet al te zwaar. De EOS R8 kan je natuurlijk prima gebruiken met de professionele L-objectieven. De camera zal echter vaker worden geleverd met de eveneens compacte en lichte Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM. Dit objectief weegt met 270g minder dan de helft van de EOS R8 en vormt daarmee een lekker lichte en compacte combo die zich gemakkelijk mee laat nemen. Om het objectief zo compact te krijgen, is gekozen voor een brandpuntbereik dat afwijkt van de gebruikelijke 24-70mm standaardzoom. Waar Sony ervoor koos om voor de nieuwe kitlens aan iedere kant wat te beknibbelen met de FE 28-60mm F4-5.6, heeft Canon ervoor gekozen om de telekant extra in te korten tot 50mm, maar de 24mm groothoekstand te behouden. Hierdoor is het een groothoek tot standaard zoomobjectief. Daarmee is dit objectief de tegenhanger van de Nikon Z 24-50mm F4.5-6.3. De Canon is een fractie zwaarder en iets langer dan de Nikon, maar de Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM heeft dan ook wel ingebouwde beeldstabilisatie.

Die is op camera’s zonder stabilisatie (zoals sommige van de allereerste R-modellen) goed ivoor 4,5 stops en in combinatie met de ingebouwde beeldstabilisatie van R-camera’s voor 7 stops. Met dit objectief krijg je dus een Dual-IS systeem. Tegenover al deze fijne eigenschappen staat wel dat het objectief niet erg lichtsterk is, met een grootste opening van F4.5 op 24mm. Dat is echter vrij gebruikelijk. De 24-50mm van Nikon heeft dezelfde lichtsterkte en dat geldt ook voor bijvoorbeeld de Canon RF 24-105mm F4.5-6.3 IS STM.

Bouw

De Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM is een inschuifbaar objectief. Dat wil zeggen dat je het eerst moet uitdraaien voordat je ermee kan gaan fotograferen. Dat is tegenwoordig gebruikelijk. Het zorgt ervoor dat het objectief in ingeschoven toestand lekker klein is om mee te nemen. Het objectief heeft een volledig kunststof behuizing en datzelfde geldt voor de bajonet. Voor een objectief met dit gewicht is een kunststof bajonet makkelijk sterk genoeg en voor een kitlens hebben we daar geen problemen mee. Rond de bajonet zit echter geen pakking en dat geldt ook voor de rest van het objectief. Ook dat was normaal voor een kitlens, maar de Sony FE 28-60mm F4-5.6 laat zien dat het ook anders kan, met pakkingen rond alle bewegende delen. Dat zorgt voor extra gemoedsrust voor fotografen of filmers die een objectief als dit willen gebruiken om op buitensportavonturen het gewicht te beperken. De adviesprijs van de Sony is weliswaar iets hoger dan van de Canon, maar als kit met een camera ontlopen ze elkaar niet veel. Het is jammer dat Canon de 24-50mm op dit punt niet net ietsje meer premium heeft gemaakt. Oppassen dus met regen, stof en zand. Het objectief twee ringen. De eerste, vanaf de voorzijde gezien, is de scherpstelring die bij gebruik van de autofocus geprogrammeerd kan worden voor andere functies.

De Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM in werkstand.

Direct daarachter zit de zoomring. Die heeft een flinke slag nodig om het objectief naar zijn werkstand te draaien en je moet dan even door een zwaar punt draaien. Het zoomen daarna gaat vrij soepel. Tussen de zoomring en de bajonet zitten links twee schakelaars voor de scherpstelling (AF/Control/MF) en voor de stabilisatie (ON/OFF).

Het optisch ontwerp bestaat uit 8 lenzen in 8 groepen. Twee van die lenzen zijn PMo asferisch. Er zit geen fluorcoating op het voorste glasoppervlak. Het objectief heeft een diafragma met 7 lamellen en de filtermaat is 58mm. Met het objectief wordt geen zonnekap meegeleverd.

Scherpstelling

De Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM heeft een STM-motor die zorgt voor interne scherpstelling van het objectief. Het hele objectief weegt al niet veel en de focusgroep is dus nog lichter. Dat zorgt voor een bijna onhoorbare en redelijk snelle scherpstelling. Op de nieuwste camera’s ondersteund de Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ook de functie voor het corrigeren van focusbreathing. Dat gaat natuurlijk ten koste van een deel van de beeldhoek, maar zorgt er wel voor dat de beeldhoek tijdens het filmen niet verandert als je scherpstelt van dichtbij naar oneindig of andersom.

De kortste instelafstand varieert met het ingestelde brandpunt, van 30 centimeter op 24mm tot 35 centimeter op 50mm. Dat is iets beter dan bijvoorbeeld de Nikon Z 24-50mm, die 35 centimeter over het hele bereik haalt. Maar verwacht geen macromogelijkheden op deze instelafstanden. De maximale vergrotingen zijn 0,11x op 24mm en 0,19x op 50mm, of bijna 1:5 op het langste brandpunt.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM zijn oké, maar niet echt indrukwekkend. Vergeleken met die van de Nikon Z 24-50mm F4.5-6.3 die we eerder hebben getest, is het verloop op volle opening op de 24mm stand groter. Nu berekent iedere fabrikant het op zijn eigen manier en zijn resultaten niet onderling vergelijkbaar, maar een indicatie is het wel. Of je dit in de praktijk erg gaat zien, hopen we binnenkort te testen. Veel toename van de beeldkwaliteit door diafragmeren hoef je niet te verwachten, omdat je met ongeveer een en tweederde stop in de groothoekstand en met tweederde stop op 50mm al op F8 zit. Al met al is dit niet het ideale objectief voor een hoge resolutiecamera als de EOS R5 en is dit objectief meer geschikt voor bijvoorbeeld de 24 megapixel sensor van de EOS R8.

 Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84° 00′-46° 00′

sensorformaatkleinbeeld
min. instelafstand

30-35cm (24-50mm brandpunt)

filterdiameter

58 mm

diafragmalamellen

7

beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

69x58mm

gewicht

210gr

bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderheden

inschuifbaar

importeur

www.canon.nl / www.canon.be

verkoopprijs

€ 409,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test lens Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Met dit objectiefje neem je waarschijnlijk je camera vaker mee en daardoor maak je meer (mooie) foto’s.

De Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM is lekker licht en compact. Je haalt met dit objectief niet het maximale uit je kleinbeeldcamera, maar als je je camera vaker meeneemt en gebruikt, doordat er zo’n klein objectiefje op zit, dan heb je dus uiteindelijk meer mooie foto’s. Dat is het hele idee achter dit soort objectieven. De adviesprijs vinden we wat stevig, maar de prijs is natuurlijk een stuk leuker als je dit objectief tegelijk met je camera koopt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in