Review Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM – macro groothoek

0

De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM is de eerste 24mm vastbrandpunt groothoek voor de spiegelloze R-camera’s van Canon. Het is redelijk lichtsterk en kan ook heel dichtbij scherpstellen.

TESTRESULTATEN Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Licht

  • 1:2 Macro

  • Control Ring

  • Niet weerbestendig

De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM is een lekker licht groothoekobjectief voor op reis en vloggen.

Introductie

De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM is een compact groothoekobjectief voor de full frame spiegelloze R-camera’s van Canon. Het is een prima beeldhoek voor landschappen, architectuurfotografie en reportage. Het objectief is redelijk lichtsterk. Het scheelt maar 2/3e stop met de meest lichtsterke 24mm’s. Hierdoor kan je dit objectief prima gebruiken bij weinig licht. Ook kan je op volle opening de achtergrond onscherp maken, als je onderwerp tenminste niet te ver van je af is. Hierdoor krijg je wat meer een 3D-gevoel in je foto’s of video’s. Dat is zeker mooi als je dit objectief gebruikt om te vloggen. 24mm is een goed brandpunt om mee te vloggen. Als je geen crop in je video hebt, krijg je met een 24mm als vlogger nog redelijk wat ruimte rond je hoofd zodat kijkers ook een goed idee van de omgeving kunnen krijgen.

Macro

 

De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM is niet alleen een lichtsterke groothoek, maar kan ook gebruikt worden als macro-objectief. Je kan met dit objectief namelijk een vergrotingsmaatstaf van 1:2 halen. Je zit dan wel heel dicht op je onderwerp, dus voor schuwe insecten is dit niet de beste keus. Maar je krijgt dankzij de grote beeldhoek wel dichtbijopnames met een bijzonder perspectief en veel informatie over de omgeving. Het objectief heeft beeldstabilisatie  die volgens Canon goed is voor 5,5 stops winst. Op de EOS R3 en R5 camera’s werkt deze stabilisatie samen met de stabilisatie in de camera’s en kan je een winst tot 7 stops halen.

Bouw

De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM is redelijk compact met een lengte van 63mm. Het is met een gewicht van 270 gram ook behoorlijk licht. De behuizing is dan ook deels van kunststof. De bajonet is wel van metaal. De RF 24mm F1.8 is niet weerbestendig en heeft ook geen pakking op de achterzijde. Het objectief heeft aan de voorzijde een Control Ring aan de voorzijde die programmeerbaar is en gebruik kan worden voor bijvoorbeeld het bedienen van het diafragma of de gevoeligheid. Ook kan je de Control Ring gebruiken om de autofocusinstelling aan te passen. Achter de Control Ring zit de scherpstelring. Aan de linkerkant zitten twee schakelaars. Een voor de autofocus en een voor de stabilisatie.

Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 9 groepen. Het objectief heeft 1 UD lens en 1 asferische lens. De glasoppervlakken zijn voorzien van Canon SCC coating. Het diafragma bestaat uit 9 lamellen en geeft een ronde opening op F1.8. De filtermaat is een bescheiden 52mm.

Scherpstelling

https://web.archive.org/web/20221231074512/https://www.youtube.com/watch?v=7zMk5LHXu8s

De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM heeft een STM-stappenmotor. Die is stil en vrij snel, zeker omdat er in dit objectief niet veel hoeft te worden verplaatst. STM-motoren zijn heel geschikt zijn voor video, omdat ze soepel scherpstellen van het ene punt naar het andere. Dat is ideaal voor het maken van focus pulls. De kortste instelafstand is 14 cm. en de vergrotingsmaatstaf die je op die afstand haalt is 0,5x ofwel 1:2.

Beeldkwaliteit

De MTF curve laat een goede scherpte zien in het centrum, maar ook al snel een flink verloop naar de hoeken. Dat zal wel verbeteren bij diafragmeren, maar hoeveel weten we pas als we dit objectief getest hebben.

 

Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°00’

sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand

14 cm

filterdiameter52 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)74×63 mm
gewicht270 gr
bajonetaansluiting

Canon R

bijzonderheden

1:2 macro

importeur– www.canon.be
verkoopprijs€ 769,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM

Door de redelijke prijs, de compacte afmetingen en de veelzijdigheid zal de Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM een groot publiek aanspreken.

In het EF-systeem was er een ruime keus aan 24mm objectieven. De Canon RF 24mm F1.8 Macro IS STM is het eerste 24mm vastbrandpunt objectief. Door de redelijke prijs, de compacte afmetingen en de veelzijdigheid zal dit objectief een groot publiek aanspreken. Jammer is toch wel dat een objectief dat je ook makkelijk mee op reis kan nemen, niet extra is afgedicht tegen vocht en stof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in