Review Canon RF 28mm F2.8 STM – pancake kleinbeeld groothoek

2

De Canon RF 28mm F2.8 STM is een betaalbare en lichte groothoek voor de kleinbeeld systeemcamera’s van Canon. Het is ook prima bruikbaar als standaardobjectief op de nieuwe APS-C systeemcamera’s zoals de EOS R100.

TESTRESULTATEN Canon RF 28mm F2.8 STM:

VOORDELEN

NADELEN

 • Licht en compact

 • Scherp geprijsd

 • Control ring

 • Niet lichtsterk

 • Niet weerbestendig

 • Geen beeldstabilisatie

De Canon RF 28mm F2.8 STM is als eerste of enige groothoek een hele mooie keuze.

Introductie

De Canon RF 28mm F2.8 STM is een licht, compact en betaalbaar groothoekobjectief voor het RF-systeem van Canon. Op de kleinbeeldcamera’s zoals de R5 heeft het een beeldhoek van 75 graden. Als eerste of enige groothoek is een 28mm een hele mooie keuze. Je krijgt er net iets meer mee in beeld dan met een 35mm, maar je mist die al wat overdreven ruimtelijke weergave van een 24mm. Een 28mm is hierdoor ideaal voor het fotograferen van mensen in hun omgeving. Het is dankzij de geringe lengte van maar 2,5 centimeter en het lage gewicht van 120 gram (dat is echt heel laag), ook een prima optie als standaardobjectief voor de APS-C modellen. De APS-C camera’s van Canon hebben een cropfactor van 1,6x.Op deze camera’s werkt de 28mm dan als een 45mm op kleinbeeld. Zet je dit objectief op de nieuwe EOS R100, het huidige instapmodel van Canon, dan wegen objectief en camera nog altijd minder dan een pond en je wint meer dan een volle stop aan lichtsterkte ten opzichte van de kitzoom.

De Canon RF 28mm F2.8 STM is alleen niet voorzien van beeldstabilisatie. Voor korte brandpunten als dit is dat op camera’s die zelf stabilisatie hebben geen enkel probleem, maar op een instapmodel als de EOS R100 is dat natuurlijk wel iets om rekening mee te houden.

Bouw

Het lage gewicht geeft al aan dat dit objectief niet gebouwd is voor professioneel gebruik. De behuizing is dus grotendeels van kunststof. De bajonet zelf is wel van metaal en dat is een goede zaak. Het objectief heeft aan de voorzijde een smalle scherpstelring. Gebruik je de autofocus, dan kan je deze ring een andere functie toekennen en hem gebruiken als Control ring.  De ring kan dan bijvoorbeeld het diafragma aansturen of gebruikt worden voor belichtingscorrectie. Links op de zijkant zit daarvoor een schakelaar met drie standen: MF, Control en AF. Meer bedieningselementen zijn er niet, maar voor een klein objectief als dit, is het eigenlijk al best heel aardig.

Het optisch ontwerp bestaat uit 8 lenselementen in 6 groepen. Er is geen aparte fluorcoating op het voorste lenselement en het objectief is ook niet afgedicht om binnendringen van vocht en stof te voorkomen. Dus even voorzichtig met dit objectief op het strand en in de regen. De filtermaat is een gangbare 55mm.

Scherpstelling

De Canon RF 28mm F2.8 STM gebruikt een STM stappenmotor voor de aandrijving van de autofocus. Die zijn stil en als de focusgroep niet al te zwaar is ook best snel. Met een totaalgewicht van 120 gram voor het hele objectief is duidelijk dat de motor niet al teveel gewicht hoeft te verplaatsen, dus dat zit wel goed. De scherpstelling is alleen niet intern, zoals tegenwoordig vaak het geval is. Bij het scherpstellen beweegt de hele optische groep naar voor of naar achter en het objectief kan dus een beetje langer worden. De kortste instelafstand is 23 centimeter en de maximale vergrotingsmaatstaf is dan 0,17x. Dat is redelijk voor een groothoek als dit.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van de Canon RF 28mm F2.8 STM ziet er eigenlijk heel goed uit, zeker als we bedenken dat dit een behoorlijk goedkoop groothoekobjectief is. De matige lichtsterkte helpt natuurlijk wel iets, maar zo’n klein verloop van het centrum naar de hoeken voor een groothoek op volle opening is toch heel netjes. We zijn heel benieuwd naar de overige aspecten van dit objectief zoals lichtafval en chromatische aberraties. Met de scherpte zit het in ieder geval wel goed.

 

Canon RF 28mm F2.8 STM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

75°

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

23cm

filterdiameter

55mm

diafragmalamellen

7

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)

69x25mm

gewicht

120 gr

bajonetaansluiting

Canon RF

bijzonderheden

Control ring

importeur

www.canon.nl / www.canon.be

verkoopprijs

€ 389,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 28mm F2.8 STM

De RF 28mm F2.8 past heel mooi tussen de RF 50mm F1.8 en de RF 16mm F2.8 groothoek.

Het is mooi om te zien dat Canon naast hele goede, maar dure objectieven voor professioneel gebruik ook een aardige reeks aan betaalbare objectieven aan het maken is. De RF 28mm F2.8 past heel mooi tussen de RF 50mm F1.8 en de RF 16mm F2.8 groothoek en de prijs is heel redelijk.

2 REACTIES

 1. Beste Frits,

  Bedankt voor de scherpe blik. De 25 centimeter lengte van het objectief moet inderdaad 2,5 centimeter of 25 millimeter zijn. We hebben dat inmiddels aangepast. De kortste instelafstand van 23 centimeter is wel correct. Dat is namelijk de kortste afstand waarop je nog met dit objectief kan scherpstellen, gemeten vanaf de sensor van de camera tot het onderwerp. Die is dus 23 centimeter.
  Jan Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in