Review Canon RF 400mm F2.8L IS USM – lichtsterke supertele

0

De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is niet echt een nieuw objectief, maar de RF-versie van de EF 400mm F2.8L IS USM III. Het is dus eigenlijk een teleobjectief met een vaste adapter.

TESTRESULTATEN Canon RF 400mm F2.8L IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Hoge beeld- en bouwkwaliteit

  • Snelle autofocus

  • Bruikbaar met teleconverters

  • Filterhouder aan achterzijde

  • Prijs

  • Geen Control Ring

  • Geen frontfilters

De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is optisch exact gelijk aan de nieuwste EF 400mm F2.8L IS USM.

Introductie

Geen camerasysteem is echt compleet zonder lichtsterke teleobjectieven voor veeleisende sport- en natuurfotografen. Daarom is er voor het R-systeem van Canon nu de Canon RF 400mm F2.8L IS USM. Het is niet echt een nieuw objectief. Het is optisch namelijk exact gelijk aan de EF 400mm F2.8L IS USM III . Daar is op zich niets mis mee. Die EF-versie is namelijk heel erg goed. Het andere grote nieuws van die laatste 400mm in EF-uitvoering was ook nog eens het gewicht, dat 1010 gram minder was dan van zijn voorganger. En dat voel je zeker als je een dag lang met dit objectief in de weer bent. De RF-versie is 50 gram zwaarder doordat het aan de achterzijde een extra stuk tubus heeft, maar daarmee is de RF 400mm lichter dan de EF 400mm F2.8L IS USM III met adapter zou wegen. Dat is dus een voordeel van het kopen van de RF-versie. Een andere reden voor RF-gebruikers is dat je met de RF 400mm F2.8L IS USM dus geen adapter hoeft te gebruiken. Dat scheelt een extra onderdeel dat voor speling kan zorgen of waar vocht en vuil langs binnen kunnen dringen. Die speling kan nog eens extra mee gaan tellen als je ook gebruik gaat maken van teleconverters. Een nadeel is dus wel dat je het objectief niet kan gebruiken op spiegelreflexcamera’s. Ook kan je dus niet gebruik maken van bijvoorbeeld de handige EF-naar-RF adapter met circulair polarisatiefilter. Daar staat tegenover dat de RF 400mm F2.8L IS USM wel is voorzien van een eigen filterhouder aan de achterzijde voor 52mm drop-in filters.

Weinig extra’s

We hebben de Canon EF 400mm F2.8L IS USM III al getest. De Canon RF 400mm F2.8L IS USM heeft hetzelfde optische ontwerp en dat betekent dat dit een formidabel objectief is. Toch is het jammer dat Canon niet net een stapje extra gezet heeft bij het ombouwen van EF naar RF. Wat duidelijk ontbreekt is een Control Ring. Dat is iets dat RF-objectieven functioneel net iets beter maakt dan EF-objectieven. Dat juist die mogelijkheid ontbreekt op een van de allerduurste RF-objectieven is moelijk uit te leggen. Canon had nog een stap verder kunnen gaan door niet een simpele tubus aan het objectief vast te maken, maar er een inschakelbare teleconverter in te bouwen. Dat zou het objectief nog duurder hebben gemaakt, maar op deze prijs maakt € 1000,00 extra ook niet veel meer uit. Voor RF-gebruikers die de EF-versie van dit objectief al hebben, is er geen reden om te upgraden en wie ook nog gebruik maakt van een EOS uit de 5D of 1D-serie of een videocamera met EF-vatting, is de RF zelfs minder aantrekkelijk. Toch is er voor sommige fotografen mogelijk wel een goede reden om te upgraden. De RF-versie heeft namelijk meer contacten voor data-overdracht en voeding tussen de camera en het objectief. Het kan zijn dat de RF 400mm hierdoor beter werkt met hele snelle camera’s zoals de EOS R3, die met 30 beelden per seconde opnames kan maken.

Bouw

De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is qua bouw nauwelijks anders dan de EF-versie. De extra ring die nodig is om de afstand van de EF-bajonet naar de RF-vatting te overbruggen, is zelfs opvallend genoeg niet wit uitgevoerd, maar metaalkleurig. Dit geeft je nog eens extra het gevoel met een EF-objectief met adapter te werken. Alle bedieningselementen zijn ook gelijk aan die van de EF-versie, van de brede scherpstelring, de ring voor het selecteren van een van de twee voorinstellingen en de vier focus-hold knoppen daar nog net voor tot de schakelaars voor het instellen van de scherpstelling, het scherpstelbereik, de snelheid van de handmatige scherpstelling en de beeldstabilisatie. 

Drop-in

Het optisch ontwerp is identiek aan dat van de FE-versie en heeft 17 elementen in 13 groepen. Het objectief bevast 2 fluorietelementen en 1 lenselement van Super ED glas. De elementen zijn voorzien van een Super Spectra coating en zowel het voorste als achterste element hebben een fluorcaoting om vocht en vuil af te stoten. Het diafragma heeft 9 lamellen. De Canon RF 400mm F2.8L IS USM heeft een 52mm drop-in filterhouder aan de achterzijde en wordt geleverd met een helder filter dat gebruikt moet worden als er geen andere filters worden geplaatst. De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is vanzelfsprekend weerbestendig met pakkingen rond alle bewegende delen en een extra pakking op de bajonet. Het heeft ook beeldstabilisatie die volgens CIPA normen goed moet zijn voor 5,5 stops.

Scherpstelling

Voor sport- en natuurfotografie is een snelle en nauwkeurige autofocus heel belangrijk. De Canon RF 400mm f/2.8L IS USM heeft dezelfde autofocusmogelijkheden als de EF-versie. De scherpstelring kan gebruikt worden voor het direct corrigeren van de autofocus en er zijn zelfs drie gevoeligheden instelbaar. Hierdoor kan je kiezen tussen langzaam en heel precies instellen of het maken van snelle aanpassingen over grotere afstanden. Ook kunnen twee scherpstelpunten snel worden voorgeprogrammeerd zodat je daar wanneer dat nodig is, direct naar toe kan gaan. De witte ring voor de scherpstelring laat je direct naar een van deze twee punten gaan.

2,5 meter

De kortste instelafstand van de Canon RF 400mm f/2.8L IS USM is 2,5m. Dat is hetzelfde als bij de EF-versie en de maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen is 0,17x. Dat is dus niet echt geschikt voor macro. Veel natuurfotografen hebben daarom vaak een extra body met een korter (zoom)objectief bij de hand om opnames te maken van situaties die ineens vlakbij plaatsvinden. Bij het gebruik van teleconverters blijft de kortste instelafstand hetzelfde, maar wordt de beeldhoek kleiner. Hierdoor wordt de maximale vergrotingsmaatstaf wel beter.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Canon RF 400mm F2.8L IS USM is bijzonder goed. Dat kunnen we niet alleen aflezen uit de MTF-grafieken, maar weten we ook van een eerdere test van de optisch gelijkwaardige EF 400mm F2.8L IS USM III. De scherpte is egaal gelijk over het hele beeldveld en verandert vrijwel niet tussen F2.8 en F11. Wat wel minder wordt is de lichtafval, die op volle opening bijna twee stops is, maar op F5.6 al minder dan 0,4 stops is. Die hoge beeldkwaliteit, met een uitmuntende scherpte en contrast al bij volle opening zowel in het centrum als de hoeken, zorgt ervoor dat je dit objectief ook uitstekend kan combineren met de 1.4 en 2x teleconverters. Die zorgen weliswaar voor een kleine afname van de beeldkwaliteit en iets minder goede hoeken bij volle opening, maar de scherpte is dan nog altijd hoog. De beeldkwaliteit die je in combinatie met de converters overhoudt, is beter dan wanneer je het beeld zou croppen.

 
Canon RF 400mm F2.8L IS USM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

6°10’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand250 cm
filterdiameter

52mm (achterzijde)

diafragmalamellen9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)168×367 mm
gewicht2890 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderheden

bruikbaar met converters

importeur

www.canon.nl of canon.be

verkoopprijs€ 13.219,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 400mm F2.8L IS USM

De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is een uitstekend objectief, maar er zijn nauwelijks redenen om dit objectief te verkiezen boven de EF-uitvoering.

De Canon RF 400mm F2.8L IS USM is een uitstekend objectief, maar optisch niet beter dan de EF 400mm F2.8L IS USM III. Dat hoeft ook niet, omdat dat objectief nog maar kort beschikbaar is en optisch nauwelijks te verbeteren valt. De RF-versie biedt mogelijk iets meer functionaliteit met extra snelle camera’s als de EOS R3, dankzij de extra contacten, maar mist ten opzichte van andere RF objectieven wel een Control Ring. Of je kiest voor een EF- of de RF-versie hangt dus niet af van of je fotografeert met een camera uit de R-serie, maar of je ook nog met andere camera’s werkt. Wie filmt met een cinecamera van Canon met EF-vatting of naast een R5 ook werkt met een 1Dx, kan misschien wel beter voor de EF-versie kiezen. Dan moet je wel een extra adapter aanschaffen en dat is met de RF-versie natuurlijk niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in