Review Canon RF 600mm 4L IS USM – lichte en lichtsterke supertele

0

De Canon RF 600mm F4L IS USM is eigenlijk geen echt nieuw objectief. Het optisch ontwerp en de ergonomie is hetzelfde als van de EF 600mm F4L IS USM III. De vast aangebouwde adapter heeft zelfs een metaalkleur om dit te benadrukken. Dat is geen probleem, omdat de EF-versie heel nieuw en ook heel goed is.

TESTRESULTATEN Canon RF 600mm 4L IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Hoge beeld- en bouwkwaliteit

  • Relatief licht voor dit type

  • Snelle autofocus

  • Bruikbaar met teleconverters

  • Filterhouder aan achterzijde

  • Prijs

  • Geen Control Ring

  • Geen frontfilters

De Canon RF 600mm F4L IS USM is de RF-versie van de EF 600mm F4L IS III USM.

Introductie

Als je een compleet camerasysteem wilt zijn, dan moet je ook lange teleobjectieven hebben. Voor fotografen die gebruik maken van de spiegelloze R-modellen van Canon is er op dit gebied veel keus. Voor fotografen met een klein budget is er de baanbrekende Canon RF 600mm F11 IS STM.  Voor natuur- en sportfotografen die onder alle omstandigheden, dus ook bij slecht weer en weinig licht, de mooiste beelden willen maken is er de Canon RF 600mm F4L IS USM. Deze lichtreus is drie stops lichtsterker dan de RF 600mm F11 IS STM. Hierdoor kan je kortere sluitertijden en/of lagere ISO-waardes gebruiken en krijg je veel minder scherptediepte en dus een mooier bokeh en achtergronden die veel vager zijn. Hierdoor zijn foto’s van sporters met volle tribunes in de achtergrond of dieren tegen een achtergrond van bomen en bladeren veel mooier. De achtergrond leidt zo minder af en alle aandacht komt op het onderwerp te liggen. Voor die drie extra stops betaal je wel heel veel extra. De RF 600mm F4L IS USM kost ongeveer 17x zoveel als de Canon RF 600mm F11 IS STM en is ruim drie keer zo zwaar. Naast de veel hogere lichtsterkte krijg je ook betere optische prestaties, een snellere autofocus, meer schakelaars en mogelijkheden en een veel hogere bouwkwaliteit.

Niet te verbeteren

Bijzonder aan RF 600mm F4L IS USM  is dat het eigenlijk geen nieuw objectief is. In feite is het de EF 600mm F4L IS III USM met een aangebouwde adapter. Die EF-versie is wel vrij nieuw. Optisch is die beter dan zijn voorganger en de versie III is ook veel lichter. Het verschil is bijna 900 gram. Aan de EF 600mm F4L IS III USM viel dus niet zoveel te verbeteren. Om er een RF-model van te maken heeft Canon er eigenlijk gewoon een stuk tubus aan vast gemaakt. Dat stuk is zelfs metaalkleurig, zodat je eigenlijk heel goed kan zien dat het om de spiegelreflexversie gaat met wat extra’s er achter. De RF-versie is door de extra tubus 40 gram zwaarder dan de EF-versie, maar wel lichter dan de EF 600mm F4L IS III USM zou zijn in combinatie met een adapter.

Gemiste kans

De Canon EF 600mm F4L IS III USM is een formidabel objectief en ook de RF-versie ervan zal niet teleurstellen voor de gelukkigen die er een kopen. Toch is het jammer dat Canon niet net een stapje extra gezet heeft bij het ombouwen van EF naar RF. Wat in ieder geval ontbreekt is een Control Ring. Dat is iets dat RF-objectieven functioneel net iets beter maakt dan EF-objectieven. Dat juist die mogelijkheid ontbreekt op een van de allerduurste RF-objectieven is moelijk uit te leggen. Canon had nog een stap verder kunnen gaan door niet een simpele tubus aan het objectief vast te maken, maar er een inschakelbare teleconverter in te bouwen. Dat zou het objectief nog duurder hebben gemaakt, maar op de hoge prijs van dit objectief maakt € 1000,00 extra ook niet veel meer uit, denken wij. Voor RF-gebruikers die de EF-versie van dit objectief al hebben, is er weinig reden om te upgraden en wie ook nog gebruik maakt van een EOS uit de 5D of 1D-serie of een videocamera met EF-vatting, is de RF zelfs minder aantrekkelijk. Toch is er voor sommige fotografen mogelijk wel een goede reden om te upgraden. De RF-versie heeft namelijk meer contacten voor data-overdracht en voeding tussen de camera en het objectief. Het kan zijn dat de RF 600mm hierdoor beter werkt met hele snelle camera’s zoals de EOS R3, die met 30 beelden per seconde opnames kan maken.

Bouw

De Canon RF 600mm F4L IS USM is vrijwel exact gelijk aan de EF-versie. Canon benadrukt  zelfs dat het in principe om hetzelfde objectief gaat door het extra gedeelte aan de achterzijde metaalkleurig te maken in plaats van wit. Zo lijkt het echt alsof er een aparte adapter gemonteerd is. Alle bedieningselementen zijn ook gelijk aan die van de EF-versie, van de brede scherpstelring, de ring voor het selecteren van een van de twee voorinstellingen en de vier focus-hold knoppen daar nog net voor tot de schakelaars voor het instellen van de scherpstelling, het scherpstelbereik, de snelheid van de handmatige scherpstelling en de beeldstabilisatie.  

Filterhouder

Optisch is de RF600mm exact gelijk aan de EF 600mm F4L IS III USM. Het optisch ontwerp heeft 17 elementen in 13 groepen, opvallend genoeg net als de EF 400mm F2.8L IS III USM. De elementen zijn voorzien van een Super Spectra coating en zowel het voorste als achterste element hebben een fluorcaoting om vocht en vuil af te stoten. Het diafragma heeft 9 lamellen, voor een mooie ronde opening, al zal je met deze lichtsterkte en dit brandpunt over een mooi bokeh sowieso niet te klagen hebben. De Canon RF 600mm F4L IS USM heeft net als de 400mm een 52mm drop-in filterhouder aan de achterzijde en wordt geleverd met een helder filter dat gebruikt moet worden als er geen andere filters worden geplaatst. De Canon RF 600mm F4L IS USM is vanzelfsprekend weerbestendig met pakkingen rond alle bewegende delen en een extra pakking op de bajonet. Het heeft ook beeldstabilisatie die volgens CIPA normen goed moet zijn voor 5,5 stops. Dat getal blijft hetzelfde als de stabilisatie van het objectief wordt gecombineerd met die van de camera. De stabilisatie van de camera zorgt dus niet voor extra winst. Voor een objectief met zo’n lang brandpunt valt dat te verwachten.

Scherpstelling

Dit is een objectief dat veel voor sport- en natuurfotografie zal worden gebruikt. Om snelbewegende atleten of dieren scherp vast te leggen met heel weinig scherptediepte, is een goed autofocussysteem erg belangrijk. De Canon RF 600mm f/4L IS USM heeft vrijwel dezelfde autofocusmogelijkheden als de EF-versie. De Ring-USM motoren zijn hetzelfde en dat geldt ook voor de bediening. De scherpstelring kan gebruikt worden voor het direct corrigeren van de autofocus en er zijn zelfs drie gevoeligheden instelbaar. Hierdoor kan je kiezen tussen langzaam en nauwkeurig instellen of het maken van snelle aanpassingen over grotere afstanden. Ook kunnen twee scherpstelpunten snel worden voorgeprogrammeerd zodat je daar wanneer dat nodig is, direct naar toe kan gaan. De witte ring voor de scherpstelring laat je direct naar een van deze twee punten gaan. Een klein verschil tussen de RF 600mm f/4L IS USM en de EF-versie is wel dat de RF 600mm extra contacten heeft. Hierdoor is meer en dus een snellere dataoverdracht tussen het objectief en de camera mogelijk. Voorlopig is nog niet bekend of dit ook zorgt voor een snellere of betere autofocus, maar het kan zijn dat dat met nieuwe camera’s (EOS R3?) of toekomstige firmwareupgrades wel het geval wordt.

420 cm

De kortste instelafstand van de Canon RF 600mm f/4L IS USM is 420 cm. Dat is hetzelfde als bij de EF-versie en de maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen is 0,15x. Dat is dus niet echt geschikt voor macro. Vanwege die lange ‘kortste’ instelafstand is het daarom altijd handig om een tweede camera met bijvoorbeeld een 70-200mm of een 24-70mm bij hand te houden. Anders mis je ineens de actie als je onderwerp heel dichtbij komt.

Beeldkwaliteit

De Canon RF 600mm F4L IS USM is bijzonder goed. Dat laat de MTF-curve duidelijk zien en weten we ook uit eerdere ervaringen met de EF 600mm F4L IS III USM. De scherpte is al bij volle opening uitstekend en hoog tot in de hoeken, het contrast is bijzonder goed en kleurfouten zijn vrijwel afwezig. Alleen zou je op volle opening wat lichtafval kunnen zien, die vermindert als je diafragmeert. Dankzij die hoge scherpte en vooral het ontbreken van chromatische aberraties, kan je dit objectief prima gebruiken met de teleconverters van Canon. Die vergroten het beeld, maar ook de lensfouten. Heb je een objectief dat vrijwel geen lensfouten heeft, dan ga je die ook niet zien wanneer je de converters gebruikt. Je verliest wel een heel klein beetje aan scherpte, maar dat is minder dan wanneer je werkt zonder converter en het beeld naderhand cropt.

 

Canon RF 600mm F4L IS USM

  specificaties
   
beeldhoek (diag)

4°10’

sensorformaat

full frame

min. instelafstand

420 cm

filterdiameter 52mm
diafragmalamellen 9
beeldstabilisator ja, 5,5 stops
afmetingen (dxl) 168×472 mm
gewicht 3090 gr
bajonetaansluiting Canon RF
bijzonderheden bruikbaar met converters
importeur

www.canon.nl of canon.be

verkoopprijs € 14.299,00
   
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
   
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 600mm F4L IS USM

De Canon RF 600mm F4L IS USM is een uitstekend objectief, maar hij is eigenlijk nauwelijks anders of beter dan de EF 600mm F4L IS USM III.

De Canon RF 600mm F4L IS USM is een hele goede tele. Hij is echter nauwelijks anders of beter dan de EF 600mm F4L IS USM III. Daar viel ook niet veel aan te verbeteren, omdat de EF-versie nog erg nieuw is en ook veel lichter is dan het model daarvoor. Wie al een EF-naar-RF adapter heeft, zou daarom bijna net zo goed voor de EF-versie kunnen gaan. Zeker zolang de RF-versie nog niet leverbaar is. Toch lijkt de RF-versie nog wel een paar kleine voordelen te bieden ten opzichte van het EF-model, voor wie het maximale uit de nieuwste camera’s wil halen. De RF-versie heeft namelijk extra contacten,  die op bijvoorbeeld de EOS R3 zouden kunnen zorgen voor een betere aansturing van de autofocus. Ook voorkom je met de RF 600mm dat je bij het gebruik van een teleconverter moet werken met twee tussenstukken, wat kan zorgen voor extra speling. Ga je 100% voor het R-systeem, dan kies je dus voor de RF-600mm. Werk je daarnaast nog met een cinecamera van Canon met EF-vatting of met een 1Dx-model, dan kan misschien wel beter voor de EF-versie kiezen met een extra adapter aanschaffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in