Review Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM – instapzoom

0

De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM is een APS-C objectief dat als kitzoom geleverd zal gaan worden met de nieuwe Canon EOS R10 en EOS R7. Het is inschuifbaar en daardoor heel compact en met 130 gram ook erg licht.

TESTRESULTATEN Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Heel compact
  • Licht gewicht
  • Beeldstabilisatie
  • Niet lichtsterk
  • Begint pas bij 29mm (eq)
  • Geen zonnekap

 

De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM is heel compact en superlichtgewicht en dus een prima objectief op de EOS R10.

Introductie

De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM is een heel compact en licht APS-C objectief voor het R-systeem. Het zal als kitzoom geleverd worden bij bijvoorbeeld de Canon EOS R7 en R10. Vooral voor die laatste, de EOS R10, is dit objectief een logische keus, omdat het de eveneens lichte camera nauwelijks zwaarder of groter maakt. Het is een inschuifbaar objectief en dat houdt in dat je hem voor het gebruik even uit moet draaien. Gelukkig zit er geen blokkering op, zodat dit gemakkelijk gaat. Het objectief heeft beeldstabilisatie en dat is zeker voor EOS R10 nodig, omdat die camera geen stabilisatie in de body heeft. De stabilisatie van de RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM moet voor fotografie goed zijn voor 4 stops winst en voor video, in combinatie met de elektronische stabilisatie voor 7,5 stops.

Kort bereik

Het brandpuntbereik loopt van 18-45mm. De Canon APS-C sensoren zijn iets kleiner dan die van andere merken. Brandpunten moeten daarom niet met 1,5x maar met 1,6x vermenigvuldigt worden om het vergelijkbare brandpunt op full frame te krijgen. Dan kom je op een 29-72mm objectief op full frame. Dat is niet zoveel groothoek. Een groothoekstand van 16mm zou het objectief wat bruikbaarder hebben gemaakt. Dat zou het ontwerp vermoedelijk ook wat ingewikkelder hebben gemaakt. Het objectief is ook niet zo lichtsterk, met een grootste opening van F4,5 op groothoek en F6.3 op tele. Wie daar moeite mee heeft, kan beter kiezen voor nieuwe RF-S 18-150mm die in de groothoekstand F3.5 is en in de telestand eveneens F6.3, maar dat is dan op 150mm. Op 45mm zal de 18-150mm wat lichtsterker zijn.

Bouw

De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM is heel licht en compact. Zelfs de bajonet is kunststof. Wie niet veel wisselt, zal daar overigens wel prima mee uit de voeten kunnen. Het objectief is maar 44mm lang, maar dat is wel in ingeschoven stand. Voor gebruik moet het worden uitgedraaid naar de 18mm groothoekstand. Hierdoor wordt het iets langer. Er zit gelukkig geen blokkering op, zodat je dit zelfs met de camera al aan je oog direct kan doen. Het objectief heeft een smalle scherpstelring met een diamantpatroon aan de voorzijde en een iets bredere zoomring daarachter. Verder zijn er geen schakelaars.

Zonnekap

Het optisch ontwerp bestaat uit 7 elementen in 7 groepen. Dat is voor deze tijd verrassend eenvoudig. Wel zijn 2 van die elementen asferisch. Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen en de filtermaat is 49mm. Het objectief wordt helaas niet geleverd met een zonnekap. Die kost ruim € 20,- extra en voor de adviesprijs had zo’n stukje kunststof er best wel bij mogen zitten.

Scherpstelling

Een STM-motor zorgt voor de scherpstelling van de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. Die motor stuurt een schroef aan die zorgt voor een lineaire verplaatsing van de autofocusgroep. STM motoren staan bekend om hun soepele en stille scherpstelling en met lichte, kleine optische groepen die verplaatst moeten worden zijn ze ook behoorlijk snel. Doordat ze weinig geluid produceren zijn ze ook heel geschikt voor video.

De kortste instelafstand met autofocus is 20cm op 18mm. Voor close-ups kan je echter beter instellen op 45mm, omdat daar de beste vergroting wordt gehaald. Dat is 0,16x. Met handmatige scherpstelling kan je nog iets dichterbij, tot 15 cm en de maximale vergroting is dan 0,25x. Dat is geen macro, maar wel redelijk, zeker voor APS-C.

De MTF curves van de Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM laten een behoorlijke centrumscherpte zien bij volle opening, met een redelijk verloop naar de hoeken, zowel op de groothoekstand als de telestand. Wel worden fijne details naar de hoeken toe al snel wat minder gedetailleerd weergegeven. Het helpt natuurlijk wel dat de grootste diafragmaopening pas begint bij F4.5 en oploopt naar F6.3. Full frame equivalent hebben we het dan over F6.3- F9  als we kijken naar de scherptediepte. Als het objectief bijvoorbeeld al wat last zou hebben van beeldveldwelving, dan valt dat zelfs op volle opening al volledig weg in de scherptediepte. Dat scheelt. Ook helpt het dat Canon niet voor een meer ambitieuze 16mm groothoekstand gegaan is. Voor een ‘kitzoom’ van nog 130 gram zijn dit redelijke prestaties. Dat moet ook wel, omdat dit objectief niet alleen geschikt is voor de 24 megapixel EOS R10, maar ook voor de 33 megapixel R7. Al zullen er voor die laatste camera nog wel wat lichtsterkere en optisch betere opties worden uitgebracht, vermoeden we.

Beeldkwaliteit

 Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)74°20’-33°40’
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand20 cm
filterdiameter49 mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorja, 4 stops
afmetingen (dxl)69×44 mm
gewicht130 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedeninschuifbaar
importeur

www.canon.nl / www.canon.be

verkoopprijs€ 359,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM prima als objectiefje voor allround gebruik op de APS-C camera’s.

De Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM lijkt een prima objectiefje te zijn voor fotografen als eerste aanschaf of voor als je je camera lekker licht en compact wilt houden. Het brandpuntbereik is oké voor allround gebruik en de beeldkwaliteit ziet is niet slecht voor een instapzoom. De prijs van dit objectief los is vrij stevig, zeker als we kijken wat er voor een vergelijkbaar EF-S objectief wordt gevraagd, maar de meeste fotografen zullen dit objectief waarschijnlijk samen met een camera kopen en de meerprijs is dan een stuk lager.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in