Review DJI Mini 3 – Beste instapdrone

0

De DJI Mini 3 is de tweede drone van derde generatie drones van DJI met een gewicht van onder de 250 gram. De Mini 3 heeft dezelfde body en camera als de Mini 3 PRO. De Mini 3 kost een stuk minder dan de Mini 3 PRO en biedt toch een groot deel van de mogelijkheden.

TESTRESULTATEN DJI Mini 3:

VOORDELEN

NADELEN

  • Relatief grote 1/1.3” sensor

  • Lichtsterk F1.7 objectief

  • Verticale opnames

  • Lange vluchttijd

  • Geen 10bit video

  • Geen obstacle avoidance

  • Geen D-Cinelike profiel

De Mini 3 biedt veel van de mogelijkheden van de Mini 3 PRO voor minder geld.

Introductie DJI Mini 3

DJI heeft met de Mini 3 hetzelfde gedaan als met de Mavic 3 Classic: een goedkopere versie uitbrengen van hun high end drone. Voor veel Mini-liefhebbers was de Mini 3 PRO niet echt een upgrade van de Mini 1 en 2, omdat de PRO ruim twee keer zo duur is. De klasse van onder de 250 gram is wel heel populair, omdat je dan met de drones mag vliegen zonder certificaat. Vanwege de aanwezigheid van een camera, moet je de drone wel laten registeren, maar meer eisen worden er niet aan gesteld. Logisch dus, dat er vraag is naar een wat goedkopere drone met de (beeld)kwaliteit van de Mini 3 PRO. De Mini 3 voldoet daar precies aan. De Mini 3 biedt heel veel van de verbeteringen van de Mini 3 PRO, maar dan voor een lagere prijs. Daar lever je wat mogelijkheden voor in, maar voor niet-professionals zullen die misschien niet zo zwaar wegen. Wat krijg je allemaal wel? De Mini 3 PRO is een stabiele en stille drone en datzelfde geldt voor de Mini 3. De camera is in principe ook hetzelfde. Het is een 1/1.3” sensor met 12 megapixel met een 24mm (kleinbeeld equivelent) objectief met een lichtsterkte van F1.7. Je kan er in jpeg en raw mee fotograferen en filmen tot 4K met 30 beelden per seconde of 2.7K tot 60 beelden per seconde. De camera kan zelfs verticaal gedraaid worden voor staande foto’s of verticale films voor TikTok, net als bij de Mini 3 Pro. De Mini 3 kan gebruik maken van dezelfde controllers als de Mini 3 PRO. Dus zowel de RC-N1 als de prachtige RC met ingebouwd scherm met een 700 nits helderheid.

Wat krijg je dan niet ten opzichte van de Mini 3 PRO? De Mini 3 heeft geen obstacle avoidance. Er zijn alleen sensoren die naar beneden kijken voor het bepalen van de positie. Je zal dus zelf moeten opletten dat je nergens tegenaan vliegt. Verder kan je met de Mini 3 alleen fotograferen in 12 megapixel. De camera heeft een Quad-Bayer sensor en met de Mini 3 PRO kan je dus ook 48 megapixel opnames maken. Filmen kan met de Mini 3 PRO in 4K60p in 10 bit in D-Cinelike. Met de Mini 3 kan dat in 4k tot 30 beelden per seconde in 8 bit en D-Cinelike is niet mogelijk. Daar staat wel tegenover dat de  Mini 3 wat minder stroom verbruikt en daardoor een langere vliegtijd uit dezelfde accu’s haalt. Tot 38 minuten is mogelijk, volgens opgaaf van DJI. Maar dan is de accu wel helemaal leeg. Dus in de praktijk doe je er goed aan om ruim daar binnen te blijven.

Bouw en bediening

De Mini 3 heeft vrijwel dezelfde kunststof behuizing als de Mini 3 PRO. Dat betekent dat hij iets groter is dan de Mini 1 en 2. Hierdoor zijn de vliegprestaties ook iets beter, omdat de motoren verder van elkaar zitten. Er is wel een zichtbaar verschil tussen de 3 en de PRO en dat is het ontbreken van sensoren aan de voor en de bovenzijde van de Mini 3. De Mini 3 heeft aan de voorzijde 2 openingen, maar dat zijn geen sensoren maar ventilatieopeningen. De Mini 3 gebruikt dezelfde accu’s als de Mini 3 PRO en dat is ook logisch, gezien het feit dat ze dezelfde body delen. Voor wie wil upgraden vanaf een Mini 2 is dat misschien jammer, maar het zorgt er wel voor dat je de Mini 3 ook prima als back-up voor een Mini 3 PRO kan gebruiken. Doordat de Mini 3 net iets minder beroep doet op de accu, is de vliegtijd die je ermee kan halen het langst van alle Mini’s. Als dat nog niet genoeg is, zijn er accu’s leverbaar met extra capaciteit. Dan komt het gewicht wel boven de 250 gram en mag je alleen maar vliegen met de drone met een certificaat. De Mini 3 heeft, zoals gezegd, geen sensoren voor het vermijden van obstakels. Daar staat tegenover dat er voor de Mini 3 wel weer bescherming voor de propellers te koop is en dat was voor de PRO niet het geval. Hiermee kan je in ieder geval binnen vliegen zonder dat je het risico loopt de drone of iets in de omgeving te beschadigen.  

Beeldkwaliteit

De Mini 3 heeft dezelfde 1/1.3” sensor als de Mini 3 PRO. Dat is een Quad Bayer sensor met 48 miljoen pixels, waarbij iedere rode, groene en blauwe pixel in vieren is gedeeld. Bij de Mini 3 PRO kan je die afzonderlijk laten vastleggen in een 48 megapixel bestand. Standaard fotografeert de PRO echter in 12 megapixel en dat is ook de enige mogelijkheid op de Mini 3. De beeldkwaliteit van de Mini 3 zal dan vergelijkbaar zijn met die van de 12 megapixel bestanden uit de PRO en betekent een flinke kwaliteitswinst ten opzichte van de Mini 2, die een veel kleinere sensor heeft. Waar je bij de Mini 2 al op de laagste ISO-waarde wat ruis kan zien op 100%, is dat  bij de sensor van de Mini 3 niet het geval. Als het donkerder wordt, heeft de Mini 3 ook nog eens het voordeel van een lichtsterker objectief, waardoor je minder snel omhoog moet met je gevoeligheid.

Video

Op videogebied levert de Mini 3 dezelfde maximale resolutie als de Mini 3 PRO. Toch zijn er wel verschillen. De Mini 3 PRO haalt maximaal 150 Mb/sec als bitrate, waar de Mini 3 100 Mb/sec haalt. De Mini 3 PRO kan mede daardoor in 4K met 60 beelden per seconde filmen, de Mini 3 met maximaal 30 beelden per seconde. Wil je wel met 60 beelden per seconde filmen, dan zal je bij de Mini 3 terug moeten naar 2.7K. Het is wel mooi dat die optie er is en dat je niet meteen terug moet naar full HD. Voor filmers die het maximale aan kwaliteit willen hebben, zal het ontbreken van de mogelijkheid om in 10bit met een D-Cinelike profiel te kunnen filmen wel een gemis zijn. Hierdoor heb je meer kleurdiepte en een vlakker profiel, wat een hoop extra speelruimte in de nabewerking oplevert. Wie niet veel wil nabewerken zal het verschil niet zo snel merken. Wat je ook zonder nabewerking wel zou kunnen merken bij de Mini 3, is het ontbreken van geavanceerde mogelijkheden als Hyperlapse, Active Track 4.0 en Point of Interest opnames, die allemaal wel op de PRO zitten. De Mini 3 heeft wel Quickshots voor speciale opnames. In vergelijking met de Mini 2, die qua videospecificaties niet veel onderdoet voor de Mini 3, zal je toch een verschil zien in beeldkwaliteit door de grotere sensor en het lichtsterkere objectief, helemaal als je met minder licht, binnen of in de avond video’s maakt.

Vliegen

De Mini 3 is een van de best vliegende drones in deze gewichtscategorie. Bij de Mini 1 was het echt nog uitkijken met wind. Een nauwelijks waarneembaar briesje op straat kan zomaar windkracht 3 of hoger zijn op iets grotere hoogte en wie de Mini 1 dan tegen de wind in terug probeerde te krijgen, kan dan weleens in de problemen komen. De Mini 2 was al een stuk sterker en de 3 serie doet daar weer een stapje boven op. Met de Mini 3 PRO hebben we al in aardig winderige omstandigheden probleemloos kunnen vliegen. Je ziet wel dat de drone bij windvlagen flink moet werken om zijn positie vast te houden. De grotere DJI Air 2S doet dat ogenschijnlijk met minder moeite, maar de Mini 3 PRO kan vrijwel met dezelfde wind vliegen als de Air 2S en in het beeld zie je ook bijna geen verschil. Wat wel een verschil maakt tussen de Mini 3 en de PRO zijn het ontbreken van sensoren voor het ontwijken van obstakels naar voren en achteren.  De Mini 3 heeft wel sensoren naar beneden. Die heeft de drone minimaal nodig om veilig te kunnen landen, maar er is geen beveiling tegen botsen met bomen, gebouwen of mensen. Nu hoor je sowieso met dit soort drones in Europa met VLOS te vliegen (Visual Line of Sight). Dat wil zeggen dat je altijd zicht moet hebben en houden op je drone. Dus theoretisch zou het ontbreken van ‘obstacle avoidance’ niet zo groot probleem moeten zijn. De Mini 1 en 2 hadden het ook niet en ook daarbij was het niet zo’n bezwaar. De Mini 3 heeft – op papier tenminste – een signaalbereik van 10 kilometer, met een 720p beeldoverdracht. Dat is hetzelfde als bij de Mini 2 en 2 kilometer minder dan de Mini 3 PRO, die ook nog eens een full HD signaal heeft. In de praktijk mag je met de Mini 2 toch alleen maar vliegen binnen gezichtsafstand, dus met de transmissie van de beelden zit het dan altijd wel goed.

Bijzondere functies

De meest bijzondere functie van de Mini 3 is natuurlijk dezelfde als die van de Mini 3 PRO: de mogelijkheid om de camera een kwart slag te kunnen draaien. Hierdoor zijn verticale video’s mogelijk. Voor TikTokkers een bijna onmisbare functie. Voor fotografen is het hierdoor ook mogelijk om staande opnames te nemen van (hoge) gebouwen of landschappen en dat vergroot de creatieve mogelijkheden natuurlijk enorm. Een andere optie die nog steeds wel bijzonder is, is de nieuwe RC-controller. Die biedt vrijwel alles dat de veel duurdere RC-PRO biedt. Hij heeft een groot, ingebouwd scherm met een 700 nits helderheid waardoor er ook met zonnig weer goed mee te werken is. De controller is licht en eenvoudig te gebruiken. Je hoeft hierdoor niet meer met een losse telefoon of tablet te werken met kabels er tussen. De meerprijs van de controller ten opzichte van de RC-N1 die geen scherm heeft, is zo’n 150 euro en dat is voor het gebruiksgemak en het goede scherm niet veel. Tenzij je echt op een krap budget zit of graag een tablet wilt gebruiken omdat die een nog groter scherm heeft.

Ten opzichte van de concurrentie

De Mini 3 heeft buiten de drones van DJI (nog) niet veel concurrentie. Autel heeft met de Nano een drone van minder dan 250 gram met een vergelijkbare prijs, maar die heeft een kleinere sensor die meer vergelijkbaar is met die van de Mini 2. De Nano + heeft een grotere sensor, in feite dezelfde als in de Mini 3 zit, maar de Nano + zit qua prijskaart weer veel meer in de richting van de Mini 3 PRO. Dan blijven binnen DJI de Mini 3 PRO en de Mini 2 over. De Mini 2 kan niet worden gebruikt met de RC-controller met scherm en heeft een kleinere sensor en een minder lichtsterk objectief. De Mini 2 is wel nog iets goedkoper dan de Mini 3, dus als je gewoon een leuke drone zoekt met een behoorlijke beeldkwaliteit voor weinig geld, dan is dat nog steeds een goede keus. De Mini 3 PRO is, zoals de naam zegt, de Mini voor dronepiloten die de maximale kwaliteit willen halen uit een drone van onder de 250 gram. Wie vooral in jpeg fotografeert en films direct uit de camera gebruikt zonder nabewerking, zal nauwelijks verschil in beeldkwaliteit zien tussen de 3 en de 3 PRO. Het hangt dus van je werkwijze af of je de PRO meerwaarde heeft en het extra bedrag waard is. Zo niet, dan is de Mini 3 de beste keus in de categorie onder de 250 gram.

 
DJI Mini 3
 specificaties
  
sensor

12 Mp 1/1.3”

video4K30p, 2.7K/60p
ISO

100-3200 

max. seriesnelheid
opslagmedia

Micro SD

capaciteit accu

38 minuten

afmetingen148x90x62 mm (opgevouwen)
gewicht (incl accu)

248 g

verkoopprijs€ 489,-  (alleen drone)
importeur

www.dji.com

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test DJI Mini 3

De Mini 3 is een stap vooruit ten opzichte van de Mini 2

De Mini 3 is een mooie kruising van de Mini 2 en de Mini 3 PRO. Op de minder belangrijke punten (obstacle avoidance, speciale opnamestanden en transmissie) biedt hij hetzelfde als de Mini 2. Maar qua camera en sensor biedt hij hetzelfde als de Mini 3 PRO en dat verschil zal je zien in iedere foto en iedere video-opname die je ermee maakt. Op dat gebied is de Mini 3 echt een flinke stap vooruit ten opzichte van de Mini 2 en doet de Mini 3 niet veel onder voor de PRO. De mogelijkheid om dezelfde accu’s en controllers te gebruiken als op de 3 PRO is ook een voordeel, al zullen bezitters van een Mini 2 daar op het punt van de accu’s mogelijk anders over denken. Ook fijn is dat je steeds meer drones met RC-controller kan gebruiken. Hierdoor kan je die eenmaal (bij een drone) aanschaffen en dan losse drones erbij kopen ter vervanging, als backup of voor speciale doeleinden, zoals het maken van bijvoorbeeld verticale opnames. De Mini 3 in combinatie met de RC-controller is daarom voor consumenten de beste drone die je op dit moment kan kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in