Review: DJI Mini 3 PRO – professionele kwaliteit  in mini-verpakking

0

De DJI Mini 3 PRO is een drone in de lichtste gewichtsklasse. De foto- en videomogelijkheden kan je vergelijken met de grotere DJI Mavic drones. Met de Mini 3 PRO hoef je je door het lage gewicht echter geen zorgen te maken over strengere regels in de toekomst.

TESTRESULTATEN DJI Mini 3 PRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Onder de 250 gram

  • Relatief grote sensor

  • Omgevingssensoren

  • Lichtsterk

  • Sterkere accu en motoren

  • Verticaal opnemen

  • Smartcontroller

  • Stevige prijs

  • Geen zijsensoren

  • Geen log-profiel

De Mini 3 PRO is een serieus alternatief voor de Mavic Air2S

Introductie DJI Mini 3 PRO

De DJI Mini 3 PRO is een toestel dat de dronemarkt weleens stevig op zou kunnen schudden. De originele Mini was nog een echte beginnersdrone. De eerste Mini had een kleine sensor met 12 megapixel waarmee je enkel in jpeg kon fotograferen en maximaal in 2,7K kon filmen. De Mini 2 had iets sterkere motoren, raw-foto’s en 4K video, maar nog steeds dezelde kleine sensor. Ook hadden de Mini’s tot nu toe geen sensoren om te voorkomen dat de drones ergens tegenaan vliegen. De DJI Mini 3 PRO is op vrijwel alle gebieden verbeterd. Hij heeft sterkere motoren, een sterkere accu, sensoren naar voor, achter en onder (maar niet opzij) en misschien wel het allerbelangrijkst: een veel grotere sensor met een lichtsterker objectief waardoor de video en filmmogelijkheden flink verbeterd zijn.

Betere foto’s en video

De nieuwe sensor is 1/1.3 inch.. Dat is veel groter dan de 1/2.3 inch van de Mini 2. De lichtsterkte van de Mini 3 PRO is ook beter met F1.7, waar de Mini 2 F2.8 heeft. De nieuwe sensor heeft 48 miljoen pixels, die gecombineerd een 12 megapixel fotobestand opleveren. De 48 megapixels kunnen echter ook apart worden opgeslagen voor nabewerking. Video is mogelijk in 4K tot 60 beelden per seconde en in Full HD tot 120 beelden per seconde. De Mini 3 PRO kan eindelijk ook filmen in HDR. Voor filmers die graag zelf willen graden is er het vlakke D-Cinelike-profiel. Daarmee blijft de Mini 3 nog wel iets achter op de Mavic Air 2S die in 10 bit log kan filmen. De Mini 3 PRO filmt enkel in 8 bit. De Mini 3 Pro heeft ook een nieuwe gimbal, die verder omhoog kan draaien en die de camera zelfs verticaal kan draaien. Dat is zowel leuk voor filmpjes op Tiktok of Insta als voor verticale foto’s. Een klein minpuntje dat misschien nog met firmware kan worden opgelost is dat in de verticale stand je geen gebruik kan maken van Mastershots of Active Track.

Nieuwe controller

Afgezien van de Fly More combo’s is de Mini 3 PRO leverbaar in 3 versies: zonder controller, met standaard controller en met de nieuwe smartcontroller. Die laatste lijkt sprekend op de DJI RC PRO controller die alleen al veel duurder is dan de Mini 3 PRO met smartcontroller. De smartcontroller van de Mini 3 PRO heeft eenzelfde maat scherm dat helder genoeg is om ook buiten goed mee te werken. Qua functionaliteit ontlopen de nieuwe smartcontroller en de RC PRO elkaar niet veel. Eigenlijk het enige dat de smartcontroller niet heeft, is de mogelijkheid om apps van derden te downloaden.

Toekomstbestendig

Al die upgrades zorgen ervoor dat nieuwe Mini 3 PRO een stuk duurder wordt dan de Mini 2, die waarschijnlijk dan ook leverbaar zal blijven als instapdrone. Waarom zou je dan voor een Mini 3 PRO kiezen, terwijl je voor nauwelijks meer een Mavic Air 2S kan kopen die nog net iets betere specificaties heeft? Dat heeft vooral met de nieuwe regelgeving te maken. Door het lage gewicht van minder dan 250 gram mag je met de Mini 3 PRO namelijk zonder cursus vliegen in gebieden waar geen restricties zijn. Het enige dat je moet doen is de drone registreren. En het allermooiste is dat dat ook de komende jaren zo blijft. Dat geldt echter niet voor de drones in de Mavic serie. Geen enkele consumentendrone heeft tot nu toe een Europese certificaat. Hierdoor vallen na een overgangssituatie die tot volgend jaar duurt, alle drones boven de 250 gram in de A3 open klasse. Hierdoor moet je over niet al te lange tijd bijvoorbeeld minimaal 150 meter afstand van gebouwen, waardoor je in bebouwde omgeving zeker 300 meter vrije ruimte nodig hebt. Ook mag je dan veel minder dicht bij mensen vliegen. Met de Mini 3 PRO heb je daar geen last van, nu niet en ook niet in de toekomst.

Bouw en bediening

De DJI Mini 3 PRO weegt nog steeds minder dan 250 gram. Hoe DJI er dan extra omgevingssensoren, een grotere accu en een grotere sensor met een lichtsterker objectief in heeft weten te stoppen, is dan ook bijna een raadsel. Natuurlijk is de drone van plastic. Dat heeft voor- en nadelen als je ergens tegenaan vliegt. Het voordeel is dat je niet veel schade aan zal richten. Het nadeel is natuurlijk dat de drone zelf wat minder kan hebben. De pootjes hebben een nieuw ontwerp. Je hoeft ze niet meer in een bepaalde volgorde uit te klappen en de propellers staan iets verder uit elkaar. Op de drone zie je aan de voorzijde heel duidelijk de beide voorwaartse sensoren zitten en direct daarachter zitten ook de sensoren die naar achter kijken. Verder heeft de drone nog sensoren aan de onderzijde. Tussen de voorwaartse sensoren zit een uitsparing, waardoor de camera ook een eind omhoog kan kijken met vrij zicht. De accu kan in de camera geladen worden via USB-C.

Beeldkwaliteit

Video

De beeldkwaliteit van de Mini 3 PRO is beter dan van de Mini 2 dankzij de grotere sensor in combinatie met de hogere lichtsterkte. De Mini 3 PRO kan 48 megapixel DNG bestanden maken en filmen in 4K 60 p in D-cinelike, helaas alleen in 8 bit. Voor een drone van deze afmetingen en dit gewicht is dat (bijna) ongekend. Beelden die we tot nu toe hebben kunnen beoordelen laten goed gedetailleerde opnames zien met minder ruis dan we tot nu toe van Mini’s gewend zijn. Vergeleken met systeemcamera’s blijft het natuurlijk wel een relatief kleine sensor. Fijne details die wat verder weg zijn, lopen hierdoor al wel gauw in elkaar over.

Video

De Mini 3 PRO kan filmen in 4K tot 60 beelden per seconde. In HDR is de maximale opnamesnelheid 30 beelden per seconde en slowmotion is mogelijk in Full HD tot 120 beelden per seconde. De Mini 3 PRO heeft met D-Cinelike een vlak profiel dat gemakkelijk te graden is. Jammer genoeg heeft de camera geen log-profiel, maar de HDR-functie zorgt er wel voor dat grote contrasten redelijk goed te overbruggen zijn.

Ten opzichte van de concurrentie

De DJI Mini 3 PRO is het antwoord van DJI op de in Nederland niet goed verkrijgbare Autel EVO Nano Plus. Dat was de eerste drone onder de 250 gram met sensoren en een grotere sensor. Net als de Mini 3 Pro is de Autel Nano Plus flink duurder dan de Mini 2. De Autel heeft echter niet de mogelijkheid om verticaal te filmen en de Autel wordt ook niet geleverd met een smartcontroller zoals de DJI. De sensor van de Autel is een fractie groter, maar de lichtsterkte van de Nano Plus is weer iets lager. In de praktijk zal dat niet vele verschil maken. De DJI kan filmen in 4K60p, de Autel enkel in 24, 25 of 30 beelden per seconde in 4K. Wat wel in het voordeel is van de Autel is dat de drone ook in log kan filmen.

 

DJI Mini 3 PRO

 specificaties
  
sensor

48 Mp

video

4K 60p – Full HD 120p

ISO

100-6400

max. seriesnelheid1x
opslagmedia

Micro SD

capaciteit accu2453 mAh
afmetingen

171x245x62 mm

gewicht (incl accu)

249 g

verkoopprijs

€ 739,00

importeur

www.DJI.com

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test DJI Mini 3 PRO

De DJI Mini 3 is de ideale reisdrone.

De DJI Mini 3 PRO is een goed alternatief voor de grotere Mavic modellen van DJI. Hij is nog steeds licht en klein, dus ideaal voor op reis. Tegelijk heeft hij een mooie, grote sensor waardoor de beeldkwaliteit zichtbaar beter is dan van de Mini 2. Ook is de kans dat je ermee crasht is een stuk kleiner door de omgevingssensoren. Met zoveel verbeteringen is het niet raar dat de prijs een stuk hoger dan van de Mini 2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in