Review Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR – Middenformaat groothoekzoom

0

De Fujinon Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR is de langverwachte groothoekzoom voor de middenformaatcamera’s van Fujifilm. Vergeleken met kleinbeeld komt dit objectief overeen met een 16-28mm. GFX-fotografen krijgen met dit objectief weer nieuwe creatieve mogelijkheden binnen hun systeem.

TESTRESULTATEN Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Ultragroothoekzoom

  • Weerbestendig

  • Geschikt voor filters

  • Redelijk geprijsd

  • Geen beeldstabilisatie

De Fujinon GF 20-35mm F4 R WR biedt de wijdste beeldhoek van alle GF-objectieven

Introductie

De Fujinon Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR is de supergroothoekzoom die nog echt ontbrak in het GFX-systeem.  De grootste groothoekzoom tot nu toe was de GF 32-64mm F4 R LM WR en in vastbrandpunt is er de GF 23mm F4 R LM WR. Deze groothoekzoom biedt dus een wijdere beeldhoek dan tot nu toe mogelijk was in het middenformaatsysteem van Fujifilm. Dat is niet alleen goed nieuws voor landschap- of architectuurfotografen, maar ook voor bijvoorbeeld reportage- of modefotografen.

Fujinon GF 20-35mm F4 R WR danseres

De beeldhoek van de GF 20-35mm F4 R WR komt overeen met die van een 16-28mm zoom op kleinbeeld. Dat is een populair brandpuntsbereik in kleinbeeld. De Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR is redelijk compact en kan met gewone 82mm schroeffilters gebruikt worden, wat bijdraagt aan de brede inzetbaarheid. Het objectief is goed weerbestendig, maar heeft geen beeldstabilisatie. Op de GFX-camera’s is dat ook niet nodig omdat de camera’s beeldstabilisatie hebben die prima is voor zulke korte brandpunten.

Bouw

Fujinon GF 20-35mm F4 R WR productshot

De Fujinon GF 20-35mm F4 R WR is een degelijk gebouwd objectief. Het is 88,5mm in diameter en 112,5mm lang en het weegt 725 gram. Dat is ongeveer een centimeter dikker en langer dan bijvoorbeeld de Sigma 16-28mm F2.8 DG DN die ongeveer dezelfde beeldhoek heeft op kleinbeeld. De Fujinon moet wel een duidelijk grotere beeldcirkel hebben om een middenformaatsensor van 33x44mm volledig te dekken en dan vallen die afmetingen dus best mee. Het objectief heeft de scherpstelring vrijwel helemaal aan de voorzijde en de wat bredere zoomring neemt bijna het hele middengedeelte in beslag. Daarachter komt de diafragmaring, die ook in de A-stand kan worden gezet als je deze niet wilt gebruiken. Het objectief is vergaand stof- en vochtdicht gemaakt met 12 pakkingen rond bewegende delen en het is ook vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Het voorste lenselement is ook nog eens voorzien van een extra coating om het gemakkelijk schoon te houden en waterafstotend te maken.

Fujinon GF 20-35mm F4 R WR illustratie

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 10 groepen en bevat 3 asferische lenselementen, 1 asferisch element van ED-glas (met een lage brekingsindex) en 3 ‘gewone’ ED-elementen. Het diafragma heeft 9 afgeronde lamellen en de filtermaat is een alleszins redelijke 82mm. Je kan dus gewoon schroeffilters op dit objectief gebruiken.

Scherpstelling

Fujinon GF 20-35mm F4 R WR, stadsbeeldavondopname

In de GF 20-35mm F4 R WR hoeft maar een kleine groep lenselementen heen en weer te bewegen voor de scherpstelling. Dat zou moeten zorgen voor een snelle autofocus. De kortste instelafstand is 35 cm en dat geeft een maximale vergrotingsmaatstaf van 0,14x ofwel 1:7.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de GF 20-35mm F4 R WR zijn uitgesplitst naar 10, 20 en 40 lijnen per millimeter. Hoe meer lijnen per millimeter, hoe lastiger het wordt voor een objectief om ze goed weer te geven. De curves links zijn daarom hoger (= beter) dan de curves rechts. Toch zijn ook de MTF curves van 40 lijnen per millimeter nog behoorlijk goed, al is er een klein verloop naar de hoeken zichtbaar. De MTF-curves zijn bij volle opening. Met een of twee stops diafragmeren verwachten we nog iets betere resultaten.

 

Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

108°-76°

sensorformaat

Middenformaat 33x44mm

min. instelafstand

35cm

filterdiameter

82mm

diafragmalamellen

9, afgerond

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

89x113mm

gewicht

725gr

bajonetaansluiting

Fujinon GF

bijzonderheden

Supergroothoek

importeur

www.fujifilm-x.com

verkoopprijs

€ 2799,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR

De Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR is degelijk en redelijk geprijsd.

De Fujifilm GF 20-35mm F4 R WR is een fraaie aanvulling van de objectievenlijn van Fujifilm. Met deze zoom krijg je als middenformaatfotograaf eindelijk de beschikking over een extreme groothoek en dan ook nog in de vorm van een zoom. Het objectief is degelijk gebouwd en de prijs is heel redelijk voor een middenformaat objectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in