Full Review Fujifilm GF 30mm F5.6 T/S – Tiltshift voor het middenformaat

0

De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S is een groothoekobjectief waarmee tilt- en shiftverstellingen mogelijk zijn. Je kan met dit objectief dus het perspectief en de ligging van het scherptevlak veranderen. Voor architectuurfotografie is dat bijna onmisbaar en ook voor landschapsfotografie kan dat heel handig zijn.

TESTRESULTATEN Fujinon GF 30mm F5.6 T/S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge scherpte

  • Vertekeningsvrij

  • Tilt en shift mogelijk

  • Ruime groothoek (24mm eq)

  • Statiefgondel

  • Prijs

  • Geen autofocus

  • Afmetingen en gewicht

Met de Fujinon GF 30mm F5.6 T/S wordt het middenformaatsysteem van Fujifilm echt volwassen en nog interessanter voor professionals.

Introductie

De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S is het eerste objectief van Fujifilm voor de spiegelloze middenformaatcamera’s waarmee tilt- en shiftverstellingen mogelijk zijn. Die verstellingen zijn handig in de architectuurfotografie en landschap, maar ook in de studio. Voor dit soort verstellingen werden traditioneel technische camera’s gebruikt, waarbij een plank met het matglas en de filmhouder en een plank waar het objectief op zat, verbonden waren door een flexibele balg. Fujifilm heeft ooit een unieke reeks middenformaatcamera’s voor 6x8cm opnames op rolfilm uitgebracht waarbij een balg in de camera geïntegreerd was.

Het voordeel van het kunnen shiften en tilten van objectieven is dat je er veel meer controle over je beeld mee kan krijgen. Met tilten kantel je het objectief, waardoor het scherptevlak rond een horizontale of verticale as gekanteld wordt. Je krijgt hierdoor niet meer scherptediepte, maar je kan wel veel beter bepalen waar de scherpte die je bij een bepaald diafragma hebt, moet komen te liggen. Voor een redelijk vlak landschap heb je bijvoorbeeld niet veel scherptediepte nodig, maar wel een scherptevlak dat bijna horizontaal ligt. Zonder tiltverstelling loopt het scherptevlak standaard parallel aan de sensor. Het staat dus verticaal en alleen door extreem te diafragmeren of met focusstacking te werken, kan je dan alles van voor tot achter scherp krijgen.

Shiften gebruik je vaak bij het fotograferen van hoge gebouwen. Zonder verstelling moet je de camera omhoog richten en lijkt het gebouw wat scheef te staan en achterover te vallen. Dat zie je op de linkerfoto. Hou je de camera recht, dan krijg je het gebouw er niet helemaal op. Door het objectief omhoog te shiften, krijg je het gebouw er helemaal op en blijft het keurig recht staan. Dat zie je op de foto rechts.

Shiften houdt in dat je het objectief parallel aan de sensor verschuift. Je kan hierdoor de camera als het ware omhoog of omlaag laten kijken, zonder dat de camera gekanteld hoeft te worden. Hoge gebouwen blijven met zo’n shiftverstelling keurig rechtop staan en lijken dus niet achterover te vallen. In de studio worden ze gebruikt om bijvoorbeeld verpakkingen te fotograferen met de juiste vormweergave. Voor dat doel worden vaak wel objectieven met een wat langer brandpunt gebruikt en daarom komt Fujifilm ook met een 110mm met tiltshift met macro. De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S komt overeen met een 24mm tiltshift op kleinbeeld. Dat is een prima keus.

Bouw

De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S is een fors objectief. Dat kan ook niet anders. Een voorwaarde om met een objectief als dit te kunnen verstellen, is namelijk dat de beeldcirkel van het objectief veel groter is dan de afmetingen van de sensor. Als dat niet zo is, dan ga je zodra je het objectief verstelt, delen van de sensor afschermen, wat zorgt voor zwarte stukken in je beeld. De beeldcirkel van het objectief is daarom 85mm groot. Dat is 30mm meer dan de beeldcirkel die de sensor nodig heeft. Hierdoor is het mogelijk om met dit objectief 15mm in elke richting te shiften. Daar heb je dus grote lenselementen voor nodig. De verstelmogelijkheden zijn 8,5 graden tilt en 15 mm shift.

Het optisch ontwerp van de Fujinon GF 30mm F5.6 T/S bestaat uit 16 lenselementen in 11 groepen. Drie van die elementen zijn asferisch en er zijn twee ED-elementen en één Super ED-element. Hierdoor wordt een geavanceerd optisch ontwerp verkregen dat de noodzaak voor elektronische correctie van vervorming en laterale chromatische aberratie elimineert. Ook sferische aberratie, coma- en veldkromming worden hierdoor tot het uiterste onderdrukt om zo scherpte te kunnen verkrijgen van rand-tot-rand, zelfs wanneer gebruik wordt gemaakt van tilt- shift. Het objectief is verder voorzien van Fujifilms Nano GI Coating-technologie om onnodige lichtreflectie te onderdrukken en ghosting en flare te verminderen.

Het objectief wordt geleverd met een flinke zonnekap. De zonnekap is zo groot dat hij ook bij verstellingen het beeld niet afschermt. Het is ook mogelijk om op een meegeleverde adapter filters te schroeven. Je kan dus met dit objectief verstellen en filters gebruiken. Je hebt er wel grote filters voor nodig, met een filtermaat van maar liefst 105mm.

Ook is er voor de GF 30mm F5.6 T/S een statiefgondel beschikbaar. Die zorgt niet alleen voor een betere balans als de camera op statief staat. De statiefgondel is vooral handig voor shiftverstellingen in combinatie met stitchen, het aan elkaar plakken van verschillende opnames. Als je twee opnames maakt waarbij je het objectief eerst maximaal de ene kant uit verstelt en daarna de andere kant, dan kan je die aan elkaar plakken voor een foto met een grotere beeldhoek je met een enkele opname kan krijgen. Als je dit doet met de camera op statief, dan verschuiven dingen in de voorgrond een klein beetje ten opzichte van dingen in de achtergrond en dat kan het aan elkaar plakken soms lastig maken. Doe je dit met het objectief op het statief, dan heb je hier helemaal geen last van.

Scherpstelling

Met een gewoon objectief krijg je dit beeld niet van voor tot achter scherp, zelfs niet als je het diafragma helemaal dicht draait. Met een tilt-verstelling lukt dat wel.

Uiteraard heeft dit objectief geen autofocus. Voor het soort toepassingen waar de Fujinon GF 30mm F5.6 T/S voor gebruikt gaat worden is dat geen bezwaar. Om te werken met de verstellingen moet je de camera toch op een goed statief zetten, anders heb je te weinig controle en handmatig scherpstellen is dan eerder een voordeel dan een nadeel. Het dwingt je om even na te denken waar – en bij tiltverstellingen ook: hoe – je je scherpte wilt leggen. De kortste instelafstand is 30cm, maar met een tiltverstelling kan je de scherpte eigenlijk nog dichterbij leggen.

Beeldkwaliteit

Voor een groothoek, en zeker een groothoek met zo’n grote beeldcirkel als deze GF 30mm F5.6 T/S, zijn dit erg goede MTF-curves.

Een Fujinon GFX-100 camera koop je vooral voor de enorme scherpte en detailweergave die met deze camera mogelijk is. Voor een Fujinon GF 30mm F5.6 T/S kies je dan ook nog eens als je gebouwen niet recht wil zetten in Photoshop en niet maximaal wil diafragmeren om de nodige scherptediepte te krijgen in een landschap. In beide gevallen verlies je daardoor namelijk beeldkwaliteit. De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S is dus echt een objectief voor kritische fotografen die het maximale uit hun apparatuur willen halen. Dat vraagt om een uitmuntende kwaliteit en die levert de Fujinon GF 30mm F5.6 T/S. Knap is dat die scherpte nauwelijks afneemt richting de hoeken, zelfs als je het objectief verstelt en zelfs op volle opening. Chromatische aberraties zijn zo goed als afwezig en ook vertekening is minimaal. Dat is belangrijk, omdat beide niet met een profiel kunnen worden gecorrigeerd vanwege de verstelmogelijkheden. Het objectief kan ook goed met tegenlicht overweg en het negenbladige diafragma geeft subtiele 18-puntige zonnesterren.

Het enige negatieve dat we kunnen vinden is de lichtafval. Die is aanwezig, maar niet heel erg sterk. Het is een minpuntje omdat hij bij verstellingen asymmetrisch is. Als je er last van hebt, zal je het handmatig moeten corrigeren.

Review: Fujifilm GF 30mm F3.5 R WR – medium-size wide-angle

 

Fujinon GF 30mm F5.6 T/S

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

84°7’

sensorformaat

44x33mm

min. instelafstand

30 cm

filterdiameter105 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

87x139mm

gewicht

1340 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm GF

bijzonderheden

filters op zonnekap

importeur

www.fujifilm-x.com

verkoopprijs

€ 4499,-

  
scheidend vermogen/1010
contrast/109,5
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54,5-
autofocus/5n.v.t.
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,6

Conclusie test Fujinon GF 30mm F5.6 T/S

De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S is een heel waardevol objectief voor met name architectuurfotografen.

De Fujinon GF 30mm F5.6 T/S is een hele welkome aanvulling op het objectievenaanbod van Fujinon. Dit is zeker geen objectief voor iedereen en het is geen objectief dat je zomaar even gebruikt. Met een tiltshift moet je leren werken en ook de prijs is dusdanig dat je hem er niet even bijkoopt. Maar voor fotografen die het maximale aan kwaliteit uit hun GFX-camera willen halen en die architectuur, interieurs of landschappen fotograferen of productfotografie in de studio doen, is dit een heel waardevol objectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in