Full Review Fujifilm GFX100 II – krachtiger, sneller

0

De Fujifilm GFX100 II is het nieuwe vlaggenschip in Fujifilm middenformaat systeem. De camera biedt meer snelheid, een betere buffer en beeldstabilisatie en een beter autofocussysteem. De filmmogelijkheden zijn uitgebreid en de nieuwe zoeker is ook het bekijken waard met 9,4 megapixels en een 1,0x vergroting.

TESTRESULTATEN Fujifilm GFX100 II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Excellente beeldkwaliteit

  • Verbeterde autofocus

  • Hoge opnamesnelheid: 8 bps

  • 8 stops IBIS

  • 8K video

  • Grote en gedetailleerde zoeker

  • Rolling shutter in video

De Fujifilm GFX100 II kan qua mogelijkheden met de meeste professionele kleinbeeldcamera’s wedijveren maar is een klasse apart als het gaat om beeldkwaliteit.

Introductie Fujifilm GFX100 II

Na de komst van de GFX100S leek de originele GFX100 ineens veel minder interessant: groter, zwaarder, duurder en op sommige punten echt de mindere van de GFX100S. Met de GFX100 II herstelt Fujifilm de rangorde weer. De Fujifilm GFX100 II is iets groter dan de 100S, maar beduidend kleiner dan de originele GFX100. Tegelijk heeft de GFX100 II veel meer te bieden. De camera heeft een nieuwe sensor die sneller kan worden uitgelezen en een nieuwe, 2x snellere X-processor 5. De GFX100 II heeft ook een grotere 128 Gb buffer en een CFexpress type B kaartsleuf.  

De camera kan hierdoor opnames maken tot 8 beelden per seconde tot 1000 JPEG’s in volle resolutie. Het autofocussysteem is ook sneller en de beeldstabilisatie is goed voor 8 stops compensatie. De GFX100S is hierdoor voor meer vormen van fotografie inzetbaar. Met name voor sport- en natuurfotografie zal de extra snelheid verschil gaan maken. Natuurlijk is de GFX100 II daarmee geen echte sport- of natuurcamera geworden, al is het maar omdat daarvoor bijvoorbeeld de lange lichtsterke tele’s ontbreken. Maar als de objectieven geschikt zijn voor het soort sport, is de camera het zeker. De videomogelijkheden zijn ook sterk uitgebreid, waardoor de GFX100 II nu een echte hybride camera is. In lijn met de hoge kwaliteit heeft de camera ook een prachtige zoeker gekregen. We hebben de camera inmiddels ook uitgeprobeerd in de Zwitserse Alpen in januari en glijpartijen in de sneeuw en temperaturen onder 0 heeft de GFX100 II moeiteloos doorstaan. De weerbestendigheid is dus dik in orde.

Bouw en bediening

De Fujifilm GFX100 II heeft een volledig nieuw ontwerp. In vergelijking met het vorige model is de GFX100 II lichter en compacter en ontbreekt de vast aangebouwde verticale greep. De camera is bekleed met een materiaal met een nieuwe leerstructuur die er high-tech uitziet en lekker veel grip biedt. De ruimte rechts naast de zoeker wordt bijna helemaal ingenomen door een groot E-inkt scherm dat ook veel informatie geeft als de camera uit staat. Gebleven zijn de afneembare zoeker die met een optioneel tussenstuk kan worden opgeklapt en het scherm dat zowel horizontaal als verticaal achter de camera kan opklappen. De zoeker heeft 9,44 megapixels en kan in boostmode 120x per seconde ververst worden. De vergroting is 1,0x. Je ziet dus vrijwel hetzelfde door de zoeker als wat je met je blote oog ziet.

De camera heeft naast een SD-kaartsleuf ook een CFexpress type B kaartsleuf. Die is hard nodig om de grote  hoeveelheid data die je met 8 bps kan schieten, weg te schrijven. Voor 8K video is het ook handig, al kan je die ook via USB-C naar een externe SSD wegschrijven.

Beeldkwaliteit

De Fujifilm GFX100 II heeft een 102 megapixel sensor, net als de GFX100. Die levert een uitstekende beeldkwaliteit. De resolutie is hoger dan bij de beste kleinbeeldcamera’s waardoor kleurverlopen nog fijner worden weergegeven. Ook is het dynamisch bereik een kleine stop beter dan bij de beste kleinbeeldcamera’s. De camera kan hierdoor makkelijker omgaan met opnames in tegenlicht of opnames waarbij je van binnen naar buiten kijkt. Ook opnames op hogere gevoeligheden zien er nog prima uit en hebben relatief weinig ruis.

De camera kan een nog hogere kwaliteit leveren door met pixelshift 4 of 16 opnames te maken. In dat laatste geval krijg je een enorme 400 megapixel opname. De losse bestanden moeten dan wel achteraf worden samengevoegd. Hierdoor is dit niet iets dat je op locatie veel zal doen, omdat je niet kan controleren of de hoge resolutieopname helemaal gelukt is. Gebruik in de studio ligt meer voor de hand.

De verbeterde beeldstabilisatie draagt bij werken uit de hand bij aan scherpere opnames en dat is zeker bij avondfotografie merkbaar. Sluitertijden tot 1/15 uit de hand zijn met een 55mm geen probleem en zelfs 1/6e ging nog goed. Het is dus makkelijker geworden om zonder statief het maximum uit de camera te halen.

Video

De Fujifilm GFX100 II is nu een volwaardige hybride camera met video tot 8K/30p en 4K/60p. Raw video over de grote HDMI aansluiting, intern ProRes en wegschrijven naar een externe SSD via de USB-C poort, het kan allemaal met de GFX100 II. In 4K/60p is de uitleestijd van de sensor 15 milliseconden, wat behoorlijk snel is. Rolling shutter is door de grote sensor wel aanwezig als je snelle camerabewegingen uitvoert. In 8K is de uitleestijd nog een stuk langzamer waardoor de kans op rolling shutter nog groter is. Voor rustige shots is 8K echter prima bruikbaar en je haalt dan een hoge beeldkwaliteit. De camera heeft een enorme keuze aan codecs en opnameformaten, van bijna de volledige sensor tot 35mm. 8K is echter altijd gecropt. De camera keest dan een 8K deel van de sensor uit. Anamorphic desqueeze wordt ook ondersteund net als F-log 2 met 14 stops dynamisch bereik. frame.io is nu standaard ingebouwd en voor lange video’s kan de camera worden voorzien van Fujifilm’s FAN-001 voor extra koeling.

 frame.io

Autofocus

De autofocus van de Fujifilm GFX100 II is merkbaar beter dan van zijn voorganger: Dat komt doordat de sensor sneller kan worden uitgelezen, doordat de processor de data sneller kan verwerken en door de komst van nieuwe, op Ai gebaseerde algoritmes waardoor de onderwerpsherkenning van mensen, dieren, vogels, treinen, vliegtuigen en auto’s merkbaar beter is. Dat zorgt voor veel betere tracking. Handmatig scherpstellen is ook makkelijker dankzij de scherpe zoeker en een nieuwe focusmap-functie. Zo perfect als de beste Sony-camera’s is het systeem echter nog niet als het gaat om herkennen en volgen van onderwerpen, maar het verschil merk je alleen wanneer je regelmatig met beide werkt. Voor middenformaat is de autofocus van de Fujifilm GFX100 II wel echt next-level.

Bijzondere functies

Het meest bijzondere aan de Fujifilm GFX100 Ii blijft toch wel de 100 megapixel sensor die bijzonder gedetailleerde en scherpe opnames mogelijk maakt. De nieuwe zoeker en hogere snelheid noemden we ook al. Tot Iets meer dan vijf beelden per seconde is die zoeker overigens black-outvrij, waardoor het volgen van een onderwerp nog makkelijker is. De Fujifilm GFX100 II heeft verder een nieuwe filmsimulatie: Astia Ace, die een sterke , maar ook hele realistische kleurweergave heeft.

 Fujifilm GFX100 II
 specificaties
  
sensor100 Mp, 44x33mm, 11.648×8736 pix
video8K/30p, 4K/60p,  FHD/12
ISO80-12.800 (40-102.400 uitgebreid
max. seriesnelheid8.7x (in 35mm met electr. sluiter)
opslagmedia1x UHS-II SD en 1x CFexpress type B
capaciteit accu540 opnames/ 1 uur video
afmetingen152x117X98 mm
gewicht (incl accu)948g
verkoopprijs€ 7999,00 (body)
importeurwww.Fujifilm.eu
  
 beoordeling
beeldkwaliteit10
scherpstelling8,5
lichtmeting5
witbalans5
scherm/zoeker5
prijs-kwaliteit5
bonus9
  
eindwaardering9,5

Conclusie test Fujifilm GFX100 II

De GFX100 II kost maar net iets meer dan de duurste kleinbeeldcamera’s. Maar de GFX100 II is dan ook “meer dan kleinbeeld”, zoals Fujifilm dat noemt.

De beeldkwaliteit van de Fujifilm GFX100 II is fantastisch, maar dat was bij het vorige model ook al het geval. Wat vooral veranderd is, is de bruikbaarheid en veelzijdigheid. De GFX100 II laat zich eigenlijk net zo makkelijk gebruiken als high end kleinbeeldcamera’s, maar heeft wel een 1,7 x grotere sensor. De prijs is maar net iets hoger dan van de duurste kleinbeeldcamera’s, maar dat is de GFX100 II zeker waard, als je op zoek bent naar de hoogste beeldkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in