Review Fujifilm X-S20– Meer kracht en betere video

0

De Fujifilm X-S20 lijkt van buiten weinig verandert ten opzichte van de X-S10. Schijn bedriegt, in dit geval. De camera heeft een nieuwe processor en een andere accu en tal van kleine verfijningen die er echt een betere camera van maken. Met die extra mogelijkheden komt ook een iets hogere prijs.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-S20:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grotere accu die veel langer meegaat

  • Betere videofuncties, o.a. 6.2K

  • Onderwerpsherkenning

  • Koptelefoon aansluiting

  • Iets hogere prijs.

De Fujifilm X-S20 is op veel kleine punten verbeterd en is vooral voor content creators extra interessant.

https://web.archive.org/web/20230607135952/https://www.youtube.com/watch?v=nKVIaEGIlr4

 

Introductie Fujifilm X-S20

Zet je de Fujifilm X-S20 naast zijn voorganger, dan zie je vrijwel geen verschil. Kijk je nog beter, dan zie je misschien dat de grip iets groter is en sommige knoppen ook. Toch is de X-S20 ondanks die geringe uiterlijke verschillen wel degelijk een behoorlijke upgrade ten opzichte van het vorige model. Die grotere grip herbergt een grotere accu die bijna 2x zoveel capaciteit heeft als die van de X-S10. Hierdoor verdubbelt het aantal opnames dat je volgens de CIPA norm kan maken tot 750. In de praktijk merken we dat je met veel camera’s vaak makkelijk het dubbele kan halen van de CIPA norm en dat maakt dit getal nog indrukwekkender.

Inwendig zijn er nog meer verschillen. De belangrijkste is de komst van een nieuwe processor, de X Processor 5. Dat is dezelfde die we kennen van de laatste X-H en X-T modellen. Met die processor krijgt de X-S20 ook een aantal van de functies van die topmodellen.

 

 

Fotografen zullen hun voordeel kunnen doen met een verbeterde beeldstabilisatie (1 stop extra) en onderwerpsherkenning gebaseerd op deep learning voor de autofocus. Filmers krijgen nog meer. Zo kan de X-S20 nu filmen in 6.K en er is een aparte Vlog-instelling op de keuzeknop boven op de camera. In de vlog stand verandert de interface zodat het maken van content nog eenvoudiger wordt en kan de camera de scherpstelling aanpassen zodra er een product voor wordt gehouden, net als bij de product showcase functie op de vlogcamera’s van Sony. De camera kan nu ook eenvoudig als webcam worden gebruikt dankzij de snellere USB-C aansluiting en er er is een 3,5mm ingang voor een koptelefoon bijgekomen.

Bouw en bediening

De Fujifilm X-S20 verschilt niet heel veel van de X-S10 en dat hoeft ook niet. De X-S10 was en is een fijne camera om mee te fotograferen. De X-S20 neemt alle sterke punten over en doet daar nog een schepje bovenop sommige punten. De X-S10 heeft een grote grip en die van de X-S20 is nog weer groter. Hierdoor heeft de X-S20 plaats voor een accu die bijna 2x zoveel capaciteit heeft. De zoeker van de X-S20 is dezelfde als die van de X-S10, maar het scherm heeft wel een hogere resolutie gekregen, van 1,04 naar 1,84 megapixel. Dankzij de iets grotere grip zijn de knoppen op de bovenkap net iets forser. Op de keuzeknop voor de programmainstellingen is er een extra functie bijgekomen: Vlog. Wie goed kijkt ziet op de achterzijde nog iets bijzonders: 2 schroefgaten. Die zijn voor het aansluiten van de actieve koeling die Fujifilm voor de X-H2 serie heeft ontwikkeld. Diezelfde koeling past nu dus ook op de X-S20 en dat zorgt ervoor dat de camera ondanks de relatief compacte body toch prima langere opnames aankan zonder oververhitten.

De USB-C aansluiting is sneller geworden en gaat van 5Gbps naar 10Gbps. Iets soortgelijks geldt voor de SD-kaartsleuf die nu geschikt is voor de snellere UHS II kaarten. Voor de hogere videokwaliteit die deze camera kan leveren is dat natuurlijk nodig om bestanden goed weg te kunnen schrijven. De X-S20 heeft ook een grotere buffer en samen met UHS-II SD kaarten om bestanden sneller weg te schrijven, zorgt die ervoor dat je veel grotere series snel achter elkaar kan schieten. Waar de X-S10 stokte bij 21 gecomprimeerde raw-bestanden zou je er met de X-S20 341 achter elkaar moeten kunnen maken.

Beeldkwaliteit

De Fujifilm X-S20 heeft dezelfde 26 megapixel sensor als zijn voorganger, de X-S10. De nieuwe processor kan voor kleine verschillen in de verwerking zorgen, maar verwacht geen grote verschillen in de beelkwaliteit die je met de S-X20 kan halen. Wie regelmatig gebruik maakt van JPEG bestanden uit de camera, zal misschien wel blij zijn met de mogelijkheid om met de S-X20 in HEIF te kunnen schieten. HEFI bestanden zijn 10 bit, tegenover JPG dat maar 8 bit is.

Video

De grootste verschillen tussen de X-S10 en de X-S20 zitten op videogebied. De lijst met verbeteringen in de X-S20 is vrij lang. Zo heeft de X-S20 nu een 6.2K ‘open gate’ mogelijkheid. Dat houdt in dat de camera in feite de hele sensor vastlegt als videobeeld in een 3:2 verhouding. Hier kan je dan naderhand vrijwel ieder formaat uit croppen, tot zelfs staand 4K beeld toe. Ook kan je de extra informatie gebruiken om bijvoorbeeld te pannen in het beeld. De maximale opnamesnelheid in 6.2K is 30 beelden per seconde, in 4K is dat 60. Met de X-S20 kan je filmen in 10 bit 4:2:2, waar de X-S10 niet verder gaat dan 8 bit. Voor nabewerking en het gebruik van log-profielen om hoge contrasten te overbruggen is dat een groot voordeel. Er is nu ook een F-log2 instelling op de X-S20 die volgens Fujifilm meer dan 13 stops dynamisch bereik aan kan. Dat is een stop meer dan Fujifilm claimt met F-log. Via HDMI kan je zelfs 12 bit raw uitsturen en de bitrate van de X-S20 is ook bijna twee keer zo hoog als die van de X-S10. Dat is natuurlijk ook nodig om 10bit 4:2:2 uit te sturen zonder veel extra compressie.

Autofocus

De X-S20 heeft in principe hetzelfde autofocussysteem als de X-S10, maar de nieuwe processor zorgt ervoor dat er toch verschillen zijn. Zo heeft de S-X20 nu onderwerpsherkenning voor dieren en zaken als auto’s, treinen en vliegtuigen gekregen. Wat mooi is, is dat je deze niet altijd zelf hoeft te selecteren, maar dat je dat aan de camera over kan laten in Auto Subject Detection.  Verder is de tracking sneller en nauwkeuriger en is er voor vloggende videofilmers de Product Priority functie waarmee je de scherpte van je gezicht naar een product kan laten gaan als je dat voor het objectief houdt.

Bijzondere functies

De Fujifilm X-S20 kan dankzij de nieuwe processor en de snellere USB-C aansluiting nu uitstekend als plug en play webcam gebruikt worden. Ook handig voor filmers is dat de X-S20 de actieve koeling kan gebruiken die Fujifilm voor de X-H2S heeft ontwikkeld. Hierdoor zijn langere opnametijden mogelijk zonder oververhitting.

Ten opzichte van de concurrentie

De Fujifilm X-S20 is met al zijn vernieuwingen weer een hele aantrekkelijke camera. Wie een APS-camera verkiest boven een kleinbeeld model, vanwege kosten, gewicht of compactheid, kan natuurlijk moeilijk om Fujifilm heen, al is het maar vanwege de grote keuze aan speciaal voor APS-C ontworpen objectieven. De meeste andere merken bieden een beperkt assortiment dat ook nog eens voor het grootste deel bestaat uit relatief goedkope consumentenzooms. Wil je iets bijzonders of met meer lichtsterkte, dat moet je vaak kiezen voor een kleinbeeldobjectief dat groter en duurder is dan een speciaal voor APS-C gemaakt model. In APS-C zijn er verder weinig camera’s met meer resolutie, een hogere beeldsnelheid en al helemaal niet met betere videospecifiaties dan deze X-S20, zeker niet in deze prijsklasse. Op bepaalde punten komen andere merken redelijk in de buurt van de X-S20. De Sony A6600 heeft ook een flinke accu waarmee je vergelijkbare aantallen opnames kan maken als met de X-S20, de Canon EOS R10 is nog een fractie sneller, maar als totaalpakket is de X-S20 erg aantrekkelijk.

 Fujifilm X-S20
 specificaties
  
sensor

26 Mp

video

6.2K/30p 4:2:2 UHD

ISO

160-12.800 (80-51.200 uitgebr.) 

max. seriesnelheid

8x mech/20x electr./30 met 1,25x crop

opslagmedia

1x UHS II SD

capaciteit accu

750 opnamen

afmetingen

127x85x65mm

gewicht (incl accu)

491 g

verkoopprijs

€ 1399,- (body)

importeur

www.fujifilm-x.com

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm X-S20

De Fujifilm X-S20 is met alle vernieuwingen een van de beste en meest veelzijdige APS-C camera’s in zijn prijsklase.

De Fujifilm X-S20 heeft dankzij de nieuwe processor en accu zoveel meer mogelijkheden gekregen dat de camera meer dan helemaal bij de tijd is. Voor fotografen zijn de betere autofocus, stabilisatie en buffer belangrijke verbeteringen. Voor filmers is de X-S20 bijzonder allround. Dat de prijs van de X-S20 hoger is dan van de X-S10, vinden we dan ook niet meer dan redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in