Full Review Fujifilm X-T5 – Fotografie eerst

0

De Fujifilm X-T5 is compacter en lichter dan zijn voorganger en is tegelijk op heel veel punten verbeterd. Het grootste verschil met de X-T4 is natuurlijk de 40 megapixel sensor die we al eerder zagen op de X-H2. De X-T5 kan prima filmen, maar is iets minder een hybride dan de X-H2. Je zou kunnen zeggen dat de X-T5 het topmodel is voor fotografen.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-T5:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge resolutie sensor

  • High res mode

  • Compactere en lichtere body

  • Traditionele bediening

  • Twee-weg kantelbaar scherm

  • Scherm niet draaibaar

  • 4K HQ met crop en 4K niet oversampelt

De Fujifilm X-T5 is meer op fotografen gericht dan de X-H2.

Introductie Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5 maakt de nieuwe generatie high end modellen van Fujifilm compleet. Na eerder de X-H2S met 26 megapixel stacked sensor en de X-H2 met 40 megapixel sensor te hebben uitgebracht, is er nu de X-T5. Waar de X-T3 en de X-T4 werden beschouwd als de topmodellen van Fujifilm, die op een flink aantal punten beter waren dan de (oudere) X-H1, positioneert Fujifilm de X-H2 serie nu weer heel duidelijk boven de X-T serie. Tenminste, als je het maximale aan prestaties wilt en helemaal als je hybride wilt werken. Als je zowel veel fotografeert als filmt, dus. De X-T5 is een camera waarmee je ook heel goed kan filmen, maar die vooral fotografen zal aanspreken. Helemaal als je houdt van een camera met een traditionele, meer analoge manier van bedienen met aparte draaiknoppen voor de sluitertijd en de gevoeligheid en waarbij je het diafragma het liefst op het objectief bedient. Ondanks dat de X-T5 dezelfde sensor en processoren heeft als de X-H2, biedt hij iets minder videomogelijkheden en kan je er niet mee vloggen. Het scherm kan namelijk zowel horizontaal als verticaal kantelen, maar niet draaien. De iets minder uitgebreide videomogelijkheden komen voor een deel door de keuze voor twee SD-kaarten in plaats van een SD- en een CFexpress kaart. De camera kan daardoor geen hele grote 8K bestanden wegschrijven. Daar staat tegenover dat je dus ook geen dure CFexpress kaarten hoeft te kopen als je met twee kaarten tegelijk wilt werken. En de videomogelijkheden die de X-T5 wel heeft, zijn nog steeds heel erg uitgebreid.

Bouw en bediening

De Fujifilm X-T5 is geen X-T4 met een nieuwere sensor en processor, maar een compleet nieuwe camera. Hij is zowel lichter als kleiner en dat is een trendbreuk met eerdere X-T modellen die eigenlijk alsmaar zwaarder werden. De X-T5 is weer terug naar een gewicht dat net onder dat van de X-T3 ligt. Fujifilm heeft dat niet bereikt door meer kunststof te gebruiken. De body is nog steeds even robuust. Verschillen zitten onder andere in een aluminium heatsink in plaats van een van koper, een nieuw, lichter ontwerp voor de beeldstabilisatie en betere, dunnere en daardoor duurdere maar lichtere glaselementen in de zoeker. Verder is er gelukkig juist heel weinig veranderd aan de X-T5. Hoewel Fujifilm in de -H en -S modellen meer de weg op gaat van programmeerbare knoppen, is de X-T5 nog steeds heel traditioneel, met aparte draaiknoppen voor de belichtingstijden, het instellen van de gevoeligheid en de belichtingscorrectie. Hierdoor heb je een goede controle over de camera en kan je ook snel zien waar je camera op staat ingesteld, ook zonder op een scherm te kijken.

De zoeker heeft 3,69 miljoen pixels en het scherm 1,8 miljoen. De accu gaat nu in Economy stand 740 opnames mee, maar er is geen mogelijkheid meer om een  grip met extra accu’s te bevestigen. Wel komt er een extra gripje met Arca-Swiss aansluiting voor mensen die net iets meer willen hebben om beet te pakken. De X-T5 is heeft twee kaartsleuven voor UHS-II SD-kaarten. Je hoeft dus geen CFexpress kaarten en een CFexpress kaartlezer aan te schaffen om met de X-T5 met twee kaarten te werken en voor veel fotografen zal dat een voordeel zijn. Het is in ieder geval voordeliger. Aan de andere zijkant vinden we de gebruikelijke aansluitingen voor USB en HDMI. De X-T5 heeft nu USB-C met PD (Power Delivery), maar slechts een micro-HDMI poort in plaats van de full-size HDMI die de X-H2 heeft. Ook is er wel een microfoonaansluiting, maar geen directe koptelefoon aansluiting. Het is wel mogelijk om een koptelefoon via USB-C te gebruiken, maar dan kan je die poort natuurlijk niet tegelijk gebruiken om de camera te voeden.

Beeldkwaliteit

Een fashionbeeld met de X-T5. Model: Bente.

De beeldkwaliteit van de X-T5 is exact gelijk aan die van de X-H2. Beide hebben dezelfde sensor en dezelfde processor. Dat betekent dat je op de laagste gevoeligheden de hoogste beeldkwaliteit kan verwachten die je met een APS-C camera kan halen, als je tenminste de objectieven gebruikt die Fujifilm aanbeveelt voor deze camera’s met hun hoge resolutie. De camera krijgt bij ISO 6400 wel wat ruis, maar die alleszins acceptabel. Verwacht je vaak bij weinig licht te fotograferen, dan heeft de X-H2S met zijn lagere pixelaantal wel een klein streepje voor. Net als de X-H2 kan de X-T5 high res opnames maken door 20 beelden te schieten met kleine verschuivingen van de sensor. Daarvoor moet de camera wel op een statief staan en er is geen herkenning van bewegende onderwerpen in beeld. Ook worden de beelden niet in de camera verwerkt en vooral dat laatste is jammer, omdat je hierdoor niet de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld bij landschapsopnames te controleren of alles goed is gegaan.

Op 6400 ISO ga je wat ruis zien, maar niet overmatig veel en de detailweergave blijft heel goed.

Video

De Fujifilm X-T5 is vooral door het scherm dat niet draaibaar is, meer een camera voor fotografen, tenzij je filmt maar niet vlogt. Want de X-T5 heeft zeker meer dan voldoende videomogelijkheden voor high end videowerk. De camera heeft niet de 8K mogelijkheid die de X-H2 wel heeft. Dat heeft vooral te maken met het ontbreken van een CFexpress kaartsleuf. Ook kan je hierdoor niet intern in ProRes filmen. Wel kan je met de X-T5 in 6.2K filmen tot 30 beelden per seconde en in 4K tot 50 en 60 beelden per seconde in 10 bit 4:2:2. Die 6.2K is mooi, omdat je hierdoor nog kan croppen of pannen in het beeld in de nabewerking als je einddoel 4K is. Via HDMI kan het 6.2K zelfs als raw-bestand worden uitgestuurd naar een Atomos Ninja V+ en dan kan je dus in ProRes Raw filmen. 4K filmen is mogelijk in twee smaken. In HQ 4k krijg je een bestand dat oversampelt is van 6.2K en dus heel gedetailleerd. Zowel 6.2K als 4K HQ hebben wel een crop van 1,2x. 4K HQ is net als 6K beschikbaar tot 30 bps. Gewoon 4K is niet oversampelt, maar gebruikt wel de volle breedte van de sensor. De X-T5 kan filmen in slowmotion tot 240 beelden per seconde. Natuurlijk zijn de gebruikelijke opties als F-log, F-log2 en HLG aanwezig en kan je filmen in Fujifilms stijlen, waaronder bijvoorbeeld Eterna. De X-T5 heeft een microfooningang en een koptelefoon gebruiken is mogelijk, maar alleen via de USB-poort met behulp van een adapter. Je verliest dan de mogelijkheid om de camera tegelijk te voeden via een powerbank.

Autofocus

De autofocus van de X-T5 is gelijk aan die van de X-H2 en dat is een prima systeem. Het is dankzij de extra processor en toegepaste Ai snel en kan onderwerpen beter herkennen dan de autofocus van de X-T4. Dat geldt zowel voor het identificeren van de onderwerpen, als voor de grootte ervan. De X-T5 kan namelijk beter op kleinere onderwerpen scherpstellen. 

Eye-AF werkt prima, zelfs als de ogen wat afgeschermd zijn.

Bijzondere functies

Het meest opvallende kenmerk van de X-T5 is misschien wel het scherm dat zowel horizontaal als verticaal kan kantelen. Hierdoor kan je zowel staande als liggende opnames maken van hoge en lage standpunten, zonder dat je het scherm buiten de camera hoeft te draaien. Voor fotografie werkt dat makkelijker en het is ook lekker robuust. Vloggen is met dit scherm niet mogelijk, maar je kan daarvoor natuurlijk wel een externe monitor gebruiken.

Een andere bijzondere mogelijkheid is de snelste (elektronische) sluitertijd van 1/180.000e van een seconde. Daar staat geen 0 teveel in. Ook de X-H2 heeft die mogelijkheid, maar de concurrentie komt niet verder dan 1/32.000e en dat vinden we ook al heel snel. Je zal het vermoedelijk niet vaak nodig hebben, maar je kan er wel hele speciale effecten mee bereiken.

Ten opzichte van de concurrentie

De Fujifilm X-T5 heeft in eigen huis natuurlijk concurrentie van beide X-H2 modellen. Die zijn wat groter, zwaarder en duurder, maar bieden ook meer mogelijkheden. Waar het om beeldkwaliteit voor fotografen gaat, doet de X-T5 voor geen enkele camera onder. Wie houdt van de wat meer traditionele, analoge manier van werken zal de X-T5 verkiezen boven de X-H2 en ook het merkbaar lagere gewicht en de compactere body kunnen daarvoor een goede reden zijn. De Canon EOS R7 is een andere concurrent. Die heeft weliswaar 7 megapixels minder, maar met 33 megapixel is ook de EOS R7 een hoge resolutie camera. De R7 is sneller dan de X-T5, maar de zoeker is weer wat minder. De voornaamste reden om voor de Canon of de Fujifilm te kiezen, is het systeem. Met de EOS R7 krijg je toegang tot het uitgebreide Canon systeem, maar dat heeft erg weinig RF objectieven die speciaal voor APS-C zijn gemaakt. Fujifilm heeft juist de grootste keuze aan objectieven voor APS-C, waaronder lichtsterke en weerbestendige versies.

 

Fujifilm X-T5

 specificaties
  
sensor

40 Mp APS-C

video

6.2K/30p, 4K/60p en 1080/240p

ISO

125- 12.800 (64-51.200 uitgebreid)

max. seriesnelheid15x
opslagmedia

2x UHS-II SD

capaciteit accu580 opnamen /740 in Economy
afmetingen

130x91x64 mm

gewicht (incl accu)

557 g

verkoopprijs€ 1999,- (body)
importeurwww.Fujifilm-X.com
  
 beoordeling
beeldkwaliteit9,5
scherpstelling9,5
lichtmeting8
witbalans9
scherm/zoeker9
prijs-kwaliteit9
bonus9
  
eindwaardering9

Conclusie test Fujifilm X-T5

Het lagere gewicht en de compactere afmetingen van de X-T5 zijn fijn en en dat geldt ook voor de bediening.

De Fujifilm X-T5 kan je zien als het kleinere broertje van de X-H2, met iets minder (video)mogelijkheden. Als je er zo naar kijkt, lijkt het alsof de X-H2 altijd interessanter is, als je de meerprijs kan betalen. In de praktijk ligt het toch anders. De X-T5 is met zijn meer traditionele knoppen voor sluitertijd en ISO een hele fijne camera om mee te werken en ook het lagere gewicht en de compactere afmetingen zijn heerlijk. Zeker als je de camera combineert met compacte vaste brandpunten of de wat lichtere zoomobjectieven. Wie niet het onderste uit de kan moet hebben voor video, doet er daarom zeker goed aan eens te kijken naar de X-T5. En die iets lagere prijs, daar kan je dan nog mooi een extra objectief voor kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in