Review Fujifilm X-T50 – high end middensegment 

0

De Fujifilm X-T50 komt boven de X-T30 II, die ook nog een tijd leverbaar zal blijven. Je kan hem zien als de grote broer van de X-T30 II, maar je mag hem ook zien als het kleine broertje van de X-T5. De camera deelt de processor en de sensor met de X-T5 en zelfs veel van de mogelijkheden, maar dan wel in een kleinere behuizing en voor een kleinere prijs.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-T50:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge resolutie in foto en video

  • Compact

  • Knop voor filmstijlen

  • Niet weerbestendig

De Fujifilm X-T50 is een camera in het middensegment, maar met veel mogelijkheden van de topklasse modellen.

 

Introductie Fujifilm X-T50

Fujifilm ziet de X-T50 als de opvolger van de X-T30 II. Dat wil zeggen dat er geen X-T40 komt. De reden voor dit sprongetje is omdat Fujfilm met de vijfde generatie processor bezig is. Met deze naam loopt de X-T50 dus keurig in de pas met de X-T5. Eigenlijk had de X100 VI volgens dezelfde logica dus de X100 V-S of V X moeten heten, of iets dergelijks, maar daarvoor zit er teveel verschil tussen de originele X100 V en de huidige VI. Ook de X-H2 serie loopt op het punt van naamgeving wat uit de pas. Goed, de X-T50 dus. Het is de opvolger van de X-T30 II, maar ook weer niet helemaal. De X-T50 wordt namelijk ietsjes duurder dan de X-T30 II en die camera blijft dan ook leverbaar voor mensen met een kleiner budget of fotografen die 40 megapixel niet nodig hebben. Dat is namelijk een van de grote verschillen tussen de X-T30 II en de X-T50. De X-T50 heeft de 40 megapixel die we kennen van de X-T5 en de X-H2. Gekoppeld aan de X-processor 5 heeft de X-T50 dus grotendeels dezelfde specificaties als de high end modellen waar het om beeldkwaliteit gaat. De autofocus is verbeterd dankzij Ai-algoritmes die zorgen voor een snellere en betere herkenning van onderwerpen. De beeldstabilisatie is ook nieuw ontworpen zorgt nu voor een winst van 7 stops.

 

 

Alle filmsimulaties onder een knop

Uiterlijk zijn er ook verschillen met de X-T30 II. De body is een fractie groter, iets meer afgerond en op de linkerschouder zit een knop die direct toegang geeft tot Fujifilms filmsimulaties. Daarmee lift de camera helemaal mee op de huidige trend van analoge fotografie. Met die filmsimulaties kan je je jpegs in de camera direct de look en feel van een Fujifilm Astia, Velvia of zwartwit Neopan geven. De X-T50 heeft nu ook Reala Ace. Dat is Fujifilms 20e filmsimulatie. Reala Ace vergt veel rekenkracht om alle bewerkingen uit te voeren en die zijn alleen met de nieuwe X-processor 5 mogelijk.

Verschillen met de grote broer, de X-T5 zijn er ook. Zo kan er maar 1 SD kaart in de camera, is het scherm alleen horizontaal kantelbaar en niet verticaal, is de hoogste opnamesnelheid voor fotografie lager en is de body niet weersbestendig. Toch zijn dat geen hele grote verschillen. Wie niet per se onder alle weersomstandigheden moet fotograferen of bij snelle actie absoluut het perfecte moment moet pakken, zal het verschil tussen de X-T5 en de X-T50 nauwelijks merken.

Bouw en bediening

De body van de X-T50 is een fractie groter dan die van de X-T30 II, maar dat zie je eigenlijk alleen als je ze echt naast elkaar zet. De X-T50 is ook een stukje zwaarder en dat zou je wellicht kunnen voelen. Hij zit met 438 gram een beetje tussen de 378 gram van de X-T30 II en de 557 gram van de X-T5 in. De X-T50 heeft drie grote draaiknoppen, maar vooral links zit er echt een andere dan op de andere twee X-T modellen. Waar de X-T30 II links een knop heeft voor de opnamesnelheden en bracketing en je bij de X-T5 de IS0-waardes met die knop bedient, kan je op de X-T50 de filmsimulaties instellen. Hierdoor zijn die erg toegankelijk. Er zitten standen op de knop waaronder je eigen simulaties in kan stellen en er is een stand waarmee je met een instelwiel door de simulaties kan draaien, zodat je snel de juiste kan vinden. Linksboven op de achterkant zit bij de X-T50 nu een knop die je in kan drukken om de opnamesnelheid te selecteren. De knoppen hebben allemaal een iets duidelijkere klik gekregen dan bij de X-T30 II. Dat zie je niet, maar voel je wel en het werkt prettiger.

Aan de rechterkant zit de bekende Q(uick)-knop, maar die stulpt nu meer naar buiten dan bij de X-T30 II. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar dat is juist gedaan om te voorkomen dat je hem per ongeluk indrukt bij het oppakken van de camera. Door de uitstulping glijdt je duim er nu als vanzelf onder, in plaats van er op. De X-T50 heeft plaats  voor 1 UHS-II SD kaart, naast de NP-W126S accu, die in economy stand goed is voor 390 opnames. In de praktijk zal dat aantal wel hoger liggen, denken we. Het scherm kan horizontaal omlaag en omhoog gekanteld worden. Het is echter niet draaibaar of vertikaal kantelbaar zoals bij de X-T5. Ook is de body niet weersbestendig.

Beeldkwaliteit

 

 

De maximale beeldkwaliteit die je met de X-T50 kan halen, is hoger dan met de X-T30 II mogelijk is, dankzij de toename in resolutie. Dat lukt echter alleen als je ook objectieven die geschikt zijn voor het hoge pixelaantal. Vandaar dat Fujifilm samen met de X-T50 ook een nieuwe kitlens uitbrengt. De Fujinon 18-55mm F2.8-4 die al jaren bekend staat om zijn goede prestaties, wordt vervangen door de Fujinon 16-50mm F2.8-4.8 met iets meer groothoek, een iets korter telebereik en een iets lagere lichtsterkte aan die telekant. Maar het objectief is wel weerbestendig en geopimaliseerd voor body’s met een 40 megapixel sensor. Ten opzichte van de 26 megapixel sensor van de X-T30 II zijn de microlenzen voor de pixels van de X-T50 sensor verbeterd, waardoor deze meer licht opvangen en doorgeven aan de pixels. De pixels zijn op de X-T50 natuurlijk kleiner, omdat er meer zitten op hetzelfde oppervlak, maar de beeldkwaliteit op pixelniveau is hierdoor niet verminderd en voor het hele beeld zorgt dat dus voor een verbetering. Wat ook helpt voor een betere beeldkwaliteit is de verbeterde beeldstabilisatie, die nu 7 stops is.

Video

De Fujifilm X-T50 kan net als de X-T5 filmen in 6.2K, tot 30 beelden per seconde, in 10 bit 4:2:2. Daarmee is een hoge beeldkwaliteit in video mogelijk. Je kan ook kiezen voor 4K HQ, wat berekend wordt uit dit 6.2K beeld. Beide hebben een kleine 1,2x crop. 4K is ook mogelijk, tot 50 en 60 beelden per seconde, zowel in 17:9 als 16:9, en tot 240 beelden per seconde in Full HD. 4K tot 30 beelden per seconde kan zonder crop, maar de kwaliteit is dan door subsampling iets lager dan het 4K HQ beeld. Een goede reden om wanneer mogelijk voor de hoogste resolutie, 6.2K, te kiezen, is dat de rolling shutter dan het laagst is. Die is dan namelijk 1/33e van een seconde, tegenover 1/88e van een seconde voor filmen in 4K. Als bonus is het ook mogelijk om video in ProRes Raw of Blackmagic Raw naar een externe recorder te sturen of op te nemen via USB-C op een externe SSD. Dat is een bijzondere prestatie voor een camera in deze prijsklasse. De X-T50 heeft natuurlijk ook een aantal functies niet die de X-T5 wel heeft en de body is kleiner en er is geen mogelijkheid om een externe ventilator aan te sluiten. Bij lange opnames op de hoogste resolutie kan opwarming daardoor uiteindelijk wel een rol gaan spelen.

Autofocus

De Fujifilm X-T50 heeft 50% meer PDAF-punten op zijn40 megapixel X-TRANS CMOS 5 sensor zitten de X-T30. De X-T50 heeft er 3,33miljoen PDAF-pixels, tegenover 2,16 miljoen op de 26 megapixel CMOS 4 sensor. Hierdoor is de hoeveelheid informatie die de camera krijgt voor de autofocus groter en dat zorgt, samen met een betere processor en nieuwe Ai-algoritmes voor een betere onderwerpsherkenning. De autofocussnelheid is met 0,02 sec wel hetzelfde als X-T30.

Ten opzichte van de concurrentie

De X-T50 zal de concurrentie aan moeten gaan met de Canon EOS R7 en de Sony A6700. De Fujifilm wint het in ieder geval op resolutie. De Canon komt nog aardig mee met 33 megapixel, maar de Sony zit met 26 megapixel nog op het niveau van de X-T30 II. Ook kan de Fujifilm met 6.2K in een hogere resolutie filmen. De beeldstabilisatie van de Canon is vergelijkbaar met die van de Fujifilm, maar de Sony blijft ook hier wat achter. De Canon is wel sneller dan de Fujifilm, met 15 beelden met mechanische sluiter en 30 beelden met elektronische sluiter. Voor sport- of natuurfotografie zou de Canon hierdoor wel een streepje voor kunnen hebben. Ook heeft de Canon 2 kaartsleuven en een grotere accu. Daar staat tegenover dat de Canon wel weer een stuk groter en zo’n 50% zwaarder is. Wat de Fujifilm natuurlijk echt anders maakt, zijn de filmsimulaties en het gemak waarmee je ze toe kan passen. Ook heeft de X-T50 die retrolook die nu helemaal in is, al al zou je, als het je vooral daarom te doen is, ook voor een Nikon Z Fc kunnen kiezen. Maar qua specificaties kan die dan weer niet aan de Fujifilm tippen.

 Fujifilm X-T50
 specificaties
  
sensor

40,2 Mp

video

6.2K/30p

ISO

125-12.800 (64-51.200 Extended)

max. seriesnelheid8x met sluiter, 20x elektronisch
opslagmedia

1x UHS II SD

capaciteit accu

305 opnamen (normal mode)

afmetingen

124x84x49 mm

gewicht (incl accu)

438 g

verkoopprijs

€ 1499,00 (body)

importeur

www.fujifilm.eu/nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm X-T50

De Fujifilm X-T50 is een krachtige digitale camera, maar wordt regelmatig aangezien voor een oude analoge en dat is soms best handig.

De Fujifilm X-T50 is een hele krachtige APS-C camera in een lekker compact jasje dat er ook nog eens fraai uitziet. Met zijn hoekige prisma en grote draaiknoppen zijn er genoeg mensen die niet eens doorhebben dat je met een moderne digitale camera aan het fotograferen bent, en dat is voor bijvoorbeeld straatfotografie best een voordeel. De prijs vinden we, gezien de hoge resolutie en goede resultaten, heel redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in