Review Fujifilm X100V

0
camerastuffreview-FUJIFILM-X100V
eisa banner
eisa productafb Fujifilm X100 V

EISA COMPACT CAMERA 2020-2021
Fujifilm X100 V

De Fujifilm X100 V lijkt op zijn voorgangers in de X100-serie, maar is in feite een geheel nieuw ontwerp. Het is de meest geavanceerde compactcamera van dit moment. De X100V heeft dezelfde sensor en briljante hybride optische/elektronische zoeker als de geavanceerde Fujifilm X-Pro3 systeemcamera, en de prestaties zijn ook van dezelfde klasse. Hij beschikt over een nieuw en verbeterd 23mm F2 objectief, samen met een kantelbaar scherm dat de camera niet omvangrijker maakt. Dit alles in een kleine camera die weerbestendig is en in een jaszak past, waardoor hij ideaal is voor reizen en straatfotografie.

De Fujifilm X100 V werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

camerastuffreview-FUJIFILM-X100V
De Fujifilm X100V is heel geschikt voor straatfotografie, ook tijdens de corona-crisis. F8, 1/160S, ISO 320

De X100V is de vijfde generatie van Fujifilms premium compactcamera. De X100-serie heeft een trouwe schare aanhangers die al maanden reikhalzend naar de Fujifilm X100V uitkeek. Net als zijn voorgangers heeft hij een grote beeldsensor en een vast objectief. Wat is er nieuw?

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Camera Fujifilm X100V:

VOORDELEN

Nadelen

  • nieuwe sensor
  • grote hybride zoeker
  • aanraakgevoelig lcd
  • vaste brandpuntsafstand
  • vaste brandpuntsafstand

De Fujifilm X100V levert dezelfde uitstekende beeldkwaliteit als een X-Pro3. De scherpte is zeer goed van rand tot beeldhoek, ook op F2

camerastuffreview-FUJIFILM_X100V

Voor deze opname met de Fujifilm X100V is gebruik gemaakt van de nieuwe Classic Negfilmsimulatie (Superia 400-film). F2, 1/160S, ISO 320

 

Bijna tien jaar geleden, op de Photokina 2010, deed Fujifilm een verrassende aankondiging. Ze werkte aan een compactcamera met een sensor in APS-C formaat, dus even groot als in de meeste systeem- en spiegelreflexcamera’s, een vast objectief met een brandpuntafstand van 23mm (omgerekend naar full-frame 35mm) en een hybride optische en elektronische zoeker. Het retro design was geïnspireerd op klassieke meetzoekercamera’s, en de camera kreeg ook klassieke bedieningselementen zoals een diafragma-ring en instelwieltjes voor sluitertijd en belichtingscompensatie. Toen de X100 in 2011 op de markt kwam, kon hij menig straat-en reisfotograaf te bekoren. Sindsdien bracht Fujifilm gemiddeld om de twee jaar een nieuwe versie uit: de X100S (2013), de X100T (2015) en de X100F (2017). Nu is het de beurt aan de vijfde generatie, de Fujifilm X100V. Die bouwt voort op de succesformule, maar brengt enkele belangrijke verbeteringen.

Bouw en bediening

camerastuffreview-FUJIFILM_X100V
Via het wiel naast de flitsschoen stel je sluitertijd en gevoeligheid in.

 

Hoewel de binnenkant volledig nieuw is, behoudt de X100V de vertrouwde retro-look van de X100-reeks. Hij is verkrijgbaar in twee versies: volledig zwart, of in ‘zilver’. De bovenzijde is vervaardigd uit glad aluminium. Aan de rechterzijde kreeg de camera een iets andere vormgeving, met een afgeronde handgreep aan de voorzijde en een duimsteun aan de achterzijde. Daardoor ligt hij beter in de hand. De X100V is de eerste in de X100-reeks die weerbestendig is afgewerkt. Maar: om de camera volledig tegen regen en stof te beschermen, moet je de adapterring AR-X100 en het beschermfilter PRF-49 aanschaffen. Anders kan er vocht of vuil via de lens binnendringen.

Het 3 inch lcd-scherm aan de achterzijde is nu aanraakgevoelig, wat het bedienen van het cameramenu gemakkelijker maakt. Je kunt het aanraakscherm gebruiken om een focuspunt te kiezen en om af te drukken, mocht je dat willen. Het scherm kan nu ook uitklappen, tot 90 graden naar boven (handig om foto’s te maken met de camera op buikhoogte) en 30 graden naar beneden. Anders dan bij de X-T3 en X-T4 klapt het scherm niet uit in de verticale opnamemodus.

Bediening

De 4-wegs keuzetoets aan de achterzijde is verdwenen; om een scherpstelpunt te verplaatsen gebruik je nu een joystickje.
De andere vertrouwde bedieningselementen bleven bewaard. Rond de lens zit een ring om het diafragma in te stellen (F2 tot F16, of A voor automatisch). Bovenaan bevindt zich een wiel voor sluitertijd (1/4.000s tot 1 seconde, of A). Klik deze ring naar boven om de gevoeligheid in te stellen. Het klik-mechanisme is veranderd, waardoor het vlotter werkt en met één hand te bedienen is.
Via een ander wiel stel je belichtingscompensatie in, en er zijn nog twee instelwielen waaraan je zelf een functie kunt toewijzen. Ook de voorste ring op het objectief kan een functie krijgen, bijvoorbeeld om snel een filmsimulatie te kiezen. Door deze combinatie van fysieke bedieningselementen en vrij toewijsbare functies is de X100V een camera die je perfect op jouw manier van fotograferen af kunt stemmen.
Ondanks de snellere processor is de werktijd per acculading verhoogd. Met dezelfde NP-W126S accu als de X100F maak je nu 350 opnames met de elektronische zoeker of 420 met de optische zoeker. De accu kan opgeladen worden via de USB-C-aansluiting.

camerastuffreview-FUJIFILM_X100V
De zwart-wit filmsimulatie Acros past goed bij moderne architectuur. F2.8, 1/2.700 S, ISO 160

 

Nieuwe sensor

De Fujifilm X100V heeft dezelfde beeldsensor als de Fujifilm X-T3, X-T4 en X-Pro3. Deze 26,1 megapixel back-illuminated CMOS-sensor gebruikt Fujifilms unieke X-Trans-kleurfilter in plaats van het klassieke Bayer-kleurfilter. Door dit filter vermindert de kans op moiré, en daardoor is geen optisch laagdoorlaat-filter (optical low-pass filter) nodig. Een laag-doorlaatfilter verkleint bij conventionele sensors de kans op moiré, maar dit gaat ten koste van de scherpte. Deze sensor heeft een iets groter gevoeligheidsbereik dan de sensor in de X100F: ISO 160 tot 12.800 tegenover ISO 200 tot 12.800. Op de sensor zitten 245 AF-sensoren met fasedetectie; deze dekken bijna het gehele beeldoppervlak af.
Ook de beeldprocessor kreeg een upgrade. De X-Processor 4 met Quad-Core technologie zorgt voor een betrouwbare autofocus tot -5 LW, een verbeterde tracking van bewegende onderwerpen en een nauwkeurigere oog- en gezichtsdetectie.

camerastuffreview-FUJIFILM-X100V
De X100V is leverbaar in zwart en ‘zilver’.

 

Betere zoeker

De grote hybride zoeker is een van de belangrijkste factoren in het succes van de X100-reeks. Je kunt deze gebruiken als optische zoeker met 0,5x vergroting, als zuiver elektronische zoeker, of gecombineerd als optische zoeker met in de rechteronder-hoek een kleine elektronische voorvertoning. Via een hendeltje aan de voorzijde stel je de gewenste optie in.
Bij gebruik van de optische zoeker worden opname-informatie en een beeldkader geprojecteerd; deze zijn nu beter zichtbaar dan op de X100F. De grootste verbetering vind je echter bij de elektronische zoeker; met 3,7 miljoen beeldpunten is deze veel scherper dan bij de voorganger. Dankzij de snelle processor wordt het elektronisch zoekerbeeld ook sneller ververst (100 keer per seconde) waardoor je een rustiger beeld hebt.

Verbeterd objectief

Op het eerste gezicht is het objectief van de X100V ongewijzigd, met een brandpuntsafstand van 23mm (omgerekend 35mm) en een maximale lichtsterkte van F2. De optische formule is echter wel gewijzigd. Twee lenselementen zijn nu asferisch. Dat moet voor een hogere scherpte tot in de beeldhoeken zorgen. Nieuwe coatings verminderen de kans op ongewenste reflecties.
De centraalsluiter in het objectief maakt flitssynchronisatie tot 1/4.000s mogelijk. Een ingebouwd grijsfilter reduceert het binnen-tredende licht met 4 stops, waardoor ook bij veel licht de grootste diafragma’s bruikbaar blijven. Doordat de afmetingen van het objectief ongewijzigd bleven, passen de bestaande tele- en groothoekconverters.

Beeldkwaliteit

camerastuffreview-FUJIFILM_X100V
Met de standaard filmsimulatie zijn de kleuren natuurgetrouw. F2.8, 1/1.800, ISO 320

 

Wie in jpeg fotografeert, kan op de camera een van de 17 filmsimulaties kiezen. Deze bepalen onder meer kleurweergave, tooncurve, contrast en ‘korrel’ in de foto. De X100V kreeg de nieuwe Classic Neg-filmsimulatie met de neutrale kleuren van Superia 400-film.
Zelf fotografeerde ik met de X100V het liefst in de Fine + Raw modus, zodat ik een jpeg-bestand met toegepaste filmsimulatie én een vrij bewerkbaar raw-bestand had.
De Fujifilm X100V levert dezelfde uitstekende beeldkwaliteit als de X-Pro3. De scherpte is zeer goed van rand tot beeldhoek, ook op F2. De lichtmeting en witbalansregeling zijn betrouwbaar, en met de standaard filmsimulatie (Astia) zijn de kleuren realistisch. De opnames zijn zo goed als vrij van ruis tot ISO 3.200, met zichtbare ruis vanaf ISO 12.800. Het autofocussysteem werkt snel en accuraat en slaagt er ook in om bewegende onderwerpen te volgen.
Voor video is er de Eterna-filmsimulatie bijgekomen, met een ‘vlakke’ weergave en lage kleurverzadiging. Intern kan de X100V filmen in 4K-resolutie (8-bit 4:2:0 met een maximale bitrate van 200Mbps), of op een externe recorder in 10-bit 4:2:2.

camerastuffreview-FUJIFILM_X100V
Dankzij het uitklapbare scherm kun je vanaf buikhoogte fotograferen. F2.8, 1/2.700 S, ISO 160

 

 Fujifilm X100V
Specificaties 
  
sensorAPC-S X-Trans CMOS, 26 mp
video4096 x 2160/30p
ISOauto, 160-12.800
max. seriesnelheid11 bps C-AF
opslagmediaSD/SDHC/SDXC UHS-I
capaciteit accu350 opnamen
afmetingen128 x 75 x 53 mm
gewicht (incl accu)478 gr
verkoopprijs€ 1.499,-
importeurwww.fujifilm.nl
  
Beoordeling 
beeldkwaliteit9
scherpstelling9
lichtmeting9
witbalans9
scherm/zoeker9
prijs-kwaliteit9
bonus9
  
eindwaardering9

 

Conclusie test Fujifilm X100V

De vaste brandpuntsafstand kan je inspireren om creatiever te worden, maar sommigen zullen het als een beperking ervaren.

De beeldkwaliteit van een systeemcamera, maar dan in een compacter en lichter toestel dat in je jaszak past; het blijft de grootste troef van de Fujifilm X100V. Door de hybride zoeker en de uitgebreide instelmogelijkheden kun je met de camera werken zoals jij wilt. De vaste 23mm geeft de beeldhoek van een 35mm op full-frame – het favoriete objectief van heel wat iconische fotografen. De vaste brandpuntsafstand kan je inspireren om creatiever te worden, maar sommigen zullen het als een beperking ervaren. Voor hen zijn de X-T modellen met verwisselbaar objectief een betere keuze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in