Review Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR– Verbeterde kitlens

0

De Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR is de nieuwe kitlens voor moderne Fujifilm camera’s, die tegenwoordig tenminste 26 megapixel en in veel gevallen zelfs 40 megapixel sensoren hebben. Het objectief is optisch beter, heeft meer groothoek en is nu eindelijk ook weerbestendig.

TESTRESULTATEN Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Meer groothoek

  • Hogere beeldkwaliteit

  • Weerbestendig

  • Lichter

  • Geen beeldstabilisatie

  • Iets minder lichtsterk aan telekant

  • Iets minder telestand

De Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR is de perfecte kitlens voor de nieuwe Fujifilm camera’s met hoge resolutie.

Introductie

Gevorderde fotografen worden bij het horen van het woord ‘kitlens’ niet zo snel enthousiast. Vaak associëren ze zo’n objectief met goedkoop gebouwd en op zijn best middelmatige beeldkwaliteit. Oké voor starters die niks anders kunnen betalen, maar toch geen objectief dat je als enthousiaste en ervaren fotograaf wilt gebruiken voor het maken van echt mooie opnames.. In een aantal gevallen is dat gevoel echt helemaal niet terecht. Een van die ‘kitlenzen’ die al jaren in hoog aanzien staat, is de Fujifilm XF 18-55mm F2.8-4  R LM OIS. Dat objectief biedt een beeldkwaliteit en lichtsterkte die beter is dan van de gemiddelde kitlens en het is ook nog eens lekker compact. Alle reden om zo’n objectief ook als gevorderde fotograaf in je kit te hebben. Maar tijden veranderen. Die 18-55mm is ondertussen 12 jaar oud en nooit ontworpen voor APS-C sensoren met inmiddels 40 megapixel. Tijd dus voor een nieuwe kitlens: de Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR.

 

 

Het nieuwe objectief heeft 2mm meer dan de groothoekkant, en 5 mm minder aan de telekant. Het komt daarmee overeen met een 24-75mm objectief op kleinbeeld, waar het oude objectief meer leek op een 28-85. Voor veel fotografen zal de extra groothoekmogelijkheid belangrijker zijn dan een beetje minder bereik aan de telekant. Dat beetje telebereik kan je er ook bijmaken door wat te croppen in je beeld, wat geen enkel probleem is met een 40 megapixel sensor. Als je groothoek tekort komt, dan zul je achteruit moeten, en dat is in interieurs of drukke menigtes lang niet altijd mogelijk. Het nieuwe objectief is aan de groothoekkant net zo lichtsterk als het oude objectief, maar aan de telekant iets minder. Dat is wel jammer. Dat zorgt niet alleen voor iets langere sluitertijden, maar ook voor wat minder onscherpte in de achtergrond, zeker met het ook al wat kortere telebereik.

Verder is de beeldstabilisatie bij het oude objectief (OIS) ingeruild voor weerbestendigheid (WR). Dat is een goed idee. Stabilisatie zit in vrijwel alle huidige Fujifilm camera’s en hoef je voor een standaardzoom niet meer in het objectief te hebben. Maar met alle elektronica in moderne objectieven is het wel een rustgevend idee dat ze een spatje water kunnen hebben en ook behoorlijk afgedicht zijn tegen stof en zand.

Bouw

Hou je de Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR naast de oudere 18-55mm dan vallen meteen drie dingen op. De XF 16-50mm F2.8-4.8 is iets kleiner en lichter, zo’n 75 gram en bij toch al lichte objectieven valt dat op, en hij wordt niet langer bij het zoomen of scherpstellen. Alles gebeurt intern. De oude 18-55mm schoof wel uit bij het zoomen. De XF 16-50mm F2.8-4.8 is ook nog eens weerbestendig. Er zitten zowel pakkingen aan de binnenkant tegen stof en vocht, als een pakking op de bajonet.

Het objectief heeft een scherpstelring die lineaire handmatige scherpstelling mogelijk maakt, een brede zoomring in het midden en diafragmaring . Die diafragmaring heeft geen markeringen voor de ingestelde waardes, maar kan met een schakelaar linksachter de ring naar wens klikloos worden gemaakt voor videowerk of klikken per 1/3e diafragmastop. Het optisch ontwerp bestaat uit 11 lenzen in 9 groepen, met 3 asferische lenzen en 3 gemaakt van ED glas. De filtermaat is net als bij het oude objectief 58mm en het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR heeft zoals vrijwel alle moderne zooms interne scherpstelling. De oude 18-55mm had al een lineaire motor, bijzonder voor een relatief oud objectief, en natuurlijk heeft de nieuwe XF 16-50mm F2.8-4.8 die ook. De XF 16-50mm F2.8-4.8 is daardoor behoorlijk snel en stil en goed nauwkeurig.  

De kortste instelafstand is 24 centimeter over het hele bereik en de maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen op 50mm is 0,3x. Niet echt macro, maar

Beeldkwaliteit

Screenshot

Als we de MTF-curve van de Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR vergelijken met die van de oudere 18-55mm dan zijn er zeker duidelijke verschillen te zien. Met het contrast zit het bij beide objectieven wel goed, maar zodra we naar de resolutie gaan kijken, dan zie je dat het nieuwe objectief echt veel beter scoort, zowel in de groothoek- als de telestand. De grafieken voor 45 lijnen per millimeter beginnen bij het oude objectief zeker een streep lage aan de linkerkant (het beeldmidden) en eindigen ook rechts (de hoeken) lager. Ook in de praktijk zien we dat de Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR echt in staat is veel details weer te geven in combinatie met een 40 megapixel sensor.

 

We zagen nog wel een tikje vertekening in de groothoekstand maar we hebben het objectief dan ook geprobeerd op een camera zonder definitieve firmware. Mogelijk dat dit dus nog wat verbeterd.

 Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

83°2’- 31°7’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

24 cm (0.3x)

filterdiameter

58 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)65×71 mm
gewicht

240 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm XF

bijzonderhedenWeerbestendig
importeur

www.fujifilm.eu/nl

verkoopprijs

€ 799,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR

De Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR is een fijn objectief:  licht en compact en scherp

De Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR is een waardige opvolger van de XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS. De weerbestendigheid, hogere beeldkwaliteit en het extra groothoekbereik zijn allemaal prima toevoegingen. Het verlies van de beeldstabilisatie is niet meer zo erg, omdat dat in alle nieuwe body’s zit. Het prijsverschil met het oudere objectief is wel fors, en voor een ‘kitzoom’ vrij stevig. Maar in een kit is hij weer een stuk goedkoper en de kwaliteit is helemaal in overeenstemming met de prijs.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in