Review Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR – Powerzoom

0

De Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR is een powerzoom met een groot bereik en vast brandpunt. Het objectief wordt niet langer tijdens het schermstellen of zoomen en dat is voor videowerk met een gimbal of een drone ideaal. Voor fotografen is het gewoon een goede, compacte zoom die heel allround is.

TESTRESULTATEN Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Mooi bereik voor video en fotografie

  • Vast brandpunt

  • Licht en compact

  • Intern zoomen en scherpstellen

  • Weerbestendig

  • Geen beeldstabilisatie

  • Geen indicatie van zoomstand

De Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR is heel allround.

Introductie

De Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR is een objectief met een mooi, allround bereik en een vaste lichtsterkte. Het is 6,6x  zoom met, omgerekend naar kleinbeeld, een bereik van 27 tot 183mm, van redelijk groothoek tot bijna 4x tele. De lichtsterkte is F4 over het hele bereik. Voor fotografie is het daarmee een mooie allroundzoom. Het objectief is weerbestendig en ook nog eens licht en compact, dus ideaal als reis- of vakantiezoom.

Voor filmers is dit objectief nog veel interessanter. De Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR is namelijk een powerzoom die ook nog eens parfocal is. Dat wil zeggen dat je op ieder brandpunt kan scherpstellen en dan kan zoomen zonder dat de scherpstelling verandert. Hierdoor kan je zoomen tijdens het filmen. Er zijn maar weinig zooms die dit kunnen en de meeste zijn kostbare cinezooms. Het objectief heeft ook nog eens nauwelijks last van focus breathing. De beeldhoek verandert dus vrijwel niet als je de scherpstelling verandert. Ook dat is iets dat filmers kunnen waarderen. Het zoomen en scherpstellen vindt volledig intern plaats. Het objectief verandert dus niet van lengte en het zwaartepunt verplaatst zich dus niet. Dat is ideaal voor gebruik op een gimbal of een drone omdat de cameraset hierdoor altijd in balans blijft.

Met de Fujifilm XF 18-120mm zoom je snel van groothoek (boven) naar bijna 4x tele (onder). Dat is een 6,6x zoombereik en daar kan je een hoop mee doen.

Het diafragma kan traploos worden versteld en het objectief heeft programmeerbare knoppen om een bepaald brandpunt, focuspunt of een vaste zoomsnelheid in te stellen. Het is zelfs mogelijk dit objectief op afstand te bedienen. Dit is dus eigenlijk een echt cineobjectief, maar dan voor een bescheiden bedrag.  Voor fotografen heeft al dit moois een klein nadeel: er is geen indicatie meer van de ingestelde afstand of zoomstand op het objectief.

Bouw

Voor het zoombereik is dit een vrij compact objectief en het mooie is dat het ook nooit langer wordt dan 124mm. Het gewicht valt ook best mee, met 460 gram. De behuizing van de Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR is gemaakt van hoogwaardige kunststof. Het objectief is weerbestendig en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Het objectief heeft de scherpstelring aan de voorzijde. Daarachter zit de zoomring. Die heeft geen indicatie, omdat dit tenslotte een motor-aangedreven zoom is. Achter de zoomring zit een schakelaar waarmee je de snelheid van de zoom en de autofocus kan beïnvloeden. Schakelen tussen zoomen en scherpstellen kan met de Z/F knop die er direct achter zit. Tenslotte is er een T/W schakelaar waarmee je kan in- en uitzoomen met een vaste snelheid. Voor wie dat nog niet genoeg is, zit er op de Fujfilm X-H2S ook een mogelijkheid om de zoom via het aanraakgevoelige scherm te bedienen. Deze functie zal via firmware updates ook op andere camera’s komen.

Het objectief heeft 15 lenselementen in 12 groepen. Drie lenzen zijn asferisch en drie zijn gemaakt van glas met een extra lage brekingsindex. Het diafragma heeft 7 afgeronde diafragmalamellen en de filtermaat is 72mm. Het enige dat op dit objectief echt ontbreekt is beeldstabilisatie. Daarvoor ben je dus afhankelijk van de stabilisatie in de camera.

Scherpstelling

De Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR stelt heel stil scherp en redelijk snel. De scherpstelling verloopt ook mooi soepel, zodat je de autofocus ook prima kan gebruiken tijdens het filmen. Het objectief is parfocal. Voor fotografie is dat handig omdat je hierdoor bijvoorbeeld op de 120mm stand kan scherpstellen en daarna kan uitzoomen. Zo zie je beter waar je op scherpstelt. Voor filmers is dit nog handiger, omdat je op kan zoomen tijdens het filmen, zonder dat de scherpstelling naar voor of achter verschuift. De XF 18–120mm F4 LM PZ WR heeft ook nauwelijks last van focus breathing. De beeldhoek verandert dus niet tijdens het scherpstellen. Voor filmers is dat belangrijk. Een objectief met veel focus breathing lijkt te zoomen tijdens een focus pull en dat leidt voor kijkers erg af. Deze Fujinon heeft daar dus geen last van. De kortste instelafstand is 60 cm. Voor de groothoekstand is dat niet heel veel en voor fotografie kan dat een nadeel zijn. Zoom je in, dan haal je hiermee nog wel een redelijke maximale vergroting van 0,2x.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve laat op volle opening een goede centrumscherpte zien, met weinig verloop naar de hoeken, behalve voor de fijnste details. We hebben een eerste indruk van de beeldkwaliteit kunnen krijgen met een preproductiemodel. De opnames zagen er goed scherp uit met een fraai contrast en ook het bokeh zag er voor een F4 objectief heel acceptabel uit.

 

Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)76.5°-13.5°
sensorformaat

APS-C

min. instelafstand60 cm
filterdiameter72 mm
diafragmalamellen7, afgerond
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)77×124 mm
gewicht460 gr
bajonetaansluitingFujinon X
bijzonderhedenparfocal powerzoom
importeurwww.fujfilm-x.com
verkoopprijs

€ 999,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

 

Conclusie test Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR

 

Voor hybride beeldmakers is dit objectief een ‘no-brainer’.

De Fujinon Fujifilm XF 18–120mm F4 LM PZ WR is natuurlijk vooral een objectief waar je als filmer erg enthousiast van kan worden. Betaalbare zooms met een vaste lichtsterkte die parfocal zijn en geen last hebben van focus breathing zijn zeldzaam. Die kwaliteiten in een objectief dat ook nog eens zo licht en klein is en dat zo’n groot bereik heeft, is heel bijzonder. Voor filmers is dit misschien wel het enige objectief dat je nodig hebt, tenzij je echt veel meer lichtsterkte wilt hebben. Voor fotografen is dit gewoon een hele mooie allround zoom die je voor bijna alle situaties op je camera kan laten zitten. De powerzoom is de eerste keer een beetje wennen, maar hij werkt best lekker snel. Voor hybride beeldmakers zou je eigenlijk  niet eens over dit objectief na hoeven te denken. Gewoon doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in