Full Review Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR – lichtsterke groothoek

0

Fujifilm X bestaat tien jaar. Het overzichtelijke cameraconcept, de X-trans sensoren en de filmsimulaties hebben bijgedragen aan het succes. Maar de al langer bestaande objectieven, zoals het 35mm F1.4 standaardobjectief, zijn aan verbetering toe. Voor die 35mm is een subliem, even lichtsterk 33mm model in de plaats gekomen en ook de 23mm en 18mm groothoekobjectieven zijn inmiddels vervangen. Die laatste door de Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR. Het  is een lichtsterke, weerbestendige groothoek. Hij is flink wat groter dan al bestaande XF 18mm F2 R, maar heeft dan ook wel veel meer te bieden.

TESTRESULTATEN Fujinon Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Uitstekende beeldkwaliteit

  • Snelle autofocus

  • Lichtsterk

  • Weerbestendig

  • Geen focusclutch

  • Geen beeldstabilisatie

De Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR is een lichtsterke groothoek die het gat tussen de 16 mm en de 23mm op vult.

Fujifilm XF 18mm productshot

Introductie

Fujifilm heeft al een heel uitgebreid aanbod aan objectieven, maar er valt altijd nog een gaatje te vinden. De Fujinon Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR vult zo’n gat. Het is een volle stop lichtsterker dan de XF 18mm F2 R en past prachtig tussen de XF 16mm F1.4 R WR en de XF 23mm F1.4 R WR. De 18mm is – omgerekend naar kleinbeeld – ongeveer een 28mm groothoek. We zien niet meer zoveel high end objectieven met dit brandpunt. Dat is jammer, want een 28mm op kleinbeeld of een 18mm op APS-C is eigenlijk heel mooi. Het is iets groothoekiger dan een 35mm, maar heeft net wat minder perspectivische vertekening dan de op dit moment meer populaire 24mm / 16mm. Ideaal om mensen in hun omgeving mee te fotograferen.

Een Amerikaanse benzinepomp, opgenomen met F2.0. Zie hieronder voor een detail van dit beeld.


De Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR is niet alleen een stop lichtsterker dan de al bestaande XF 18mm F2 R, maar ook weerbestendig. Hierdoor kan het onder alle omstandigheden worden gebruikt. Optisch is het natuurlijk een volledig nieuw ontwerp en ook de autofocus is verbeterd. De 18mm F2.0, een zeer compacte (pancake) groothoek, voldeed niet echt meer. De optiek en de autofocus waren rijp voor verbeteringen. Het nieuwe objectief is weliswaar groter en zwaarder, maar dus ook een stop lichtsterker en weerbestendig geconstrueerd. Het objectief heeft een brede scherpstelring en een diafragmaring. Deze klikt op derde stops in en hij heeft een vergrendelde A-positie. Voor algemene fotografie, straatfotografie, reportage, fotojournalistiek en landschapsfotografie is dit het aangewezen brandpunt. Meer groothoek, zoals het 16mm objectief (omgerekend 24mm), is op dit moment weliswaar populairder, maar kan mensen onflatteus vertekenen; je moet daar mee leren omgaan. De XF 18mm F1.4 R LM WR heeft geen beeldstabilisatie. Wie dat wil hebben, zal een Fujifilm camera moeten aanschaffen waar dat in zit.

Bouw

Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR zij aanzicht

De Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR heeft een metalen behuizing en het is dan ook geen echte lichtgewicht. De 18mm F1.4 weegt 370 gram, dat is ruim drie keer zo zwaar als de 18mm F2, die maar 116 gram is.  Het is maar een beetje dikker dan de F2 versie, maar wel ruim twee keer zo lang. Die 18mm F2 is dan ook wel een echt pancake objectief. De XF 18mm F1.4 R LM WR is optisch en mechanisch een heel ander objectief.

Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR graphic

In de constructie van vijftien lenzen in negen groepen is gekozen voor een asferische frontlens. Dat zien we meer bij recente groothoekontwerpen. Twee asferische lenzen verderop in het stelsel corrigeren op coma, vertekening en sferische aberratie, en een ED-lens corrigeert op chromatische aberratie. Het resultaat van dit ontwerp is succesvol, er zijn geen fouten van betekenis zichtbaar.

Zonnekap

Het objectief is ook weerbestendig dankzij pakkingen rond alle bewegende delen. Het is vorstbestendig tot tenminste -10 graden Celsius. Het objectief heeft een brede scherpstelring en een diafragmaring die in 1/3e stops klikt. Uiteraard heeft de diafragmaring ook een A-stand. Die A-stand heeft ook een vergrendeling. Het diafragma heeft 9 afgeronde lamellen en de filtermaat is 62mm. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige kunststof zonnekap. Voor de liefhebbers is er ook compact metalen exemplaar leverbaar met een rechthoekige afscherming.

Scherpstelling

https://web.archive.org/web/20230331133929/https://www.youtube.com/watch?v=08X4148ZhQU

Bekijk hier een eerste indruk van Gordon Laing van Cameralabs van de Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR

De XF 18mm F1.4 R LM WR heeft interne scherpstelling die wordt aangestuurd door een lineaire autofocusmotor. Die beweegt een groep van zes elementen en dat is nieuw voor groothoekobjectieven van Fujifilm. De lineaire autofocusmotor in dit objectief verschuift dit groepje van zes lenzen en dat gaat veel sneller dan het eerdere verdraaien daarvan. De autofocus is bijna onhoorbaar en indrukwekkend snel en precies, vooral met de gebruikte Fujifilm X-T4. Met de wat oudere X-H1 gaat het net een fractie minder snel. Handmatig kan het objectief zowel lineair als niet-lineair worden scherpgesteld. Lineaire scherpstelling is handig voor video, omdat daarmee herhaalbare focuspulls mogelijk zijn. Met niet-lineaire scherpstelling is de precisie afhankelijk van de snelheid waarmee je de scherpstelring draait en dat is handig wanneer je een hele nauwkeurige scherpstelling nodig hebt. Je kunt de mate van handmatige instelprecisie beïnvloeden door het sneller of trager verdraaien van de scherpstelring. Uiteraard laat je je daarbij helpen door de focus peaking. Jammer genoeg heeft de 18mm geen focus clutch, iets dat wel op de 16mm zit. Hierdoor kan je niet snel overschakelen naar handmatige scherpstelling door de scherpstelring naar achter te trekken. Je schakelt dus op de body van S naar C of M; keuzes die je tijdens het opnemen wel snel kunt maken. focus breathing is minimaal, maar iets meer zichtbaar in het close-up gebied. Dat is belangrijk voor wanneer je de scherpstelling verlegt tijdens het filmen. De kortste instelafstand is 20 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee krijgt is 0,15x.

Beeldkwaliteit

Voor een vrij lichtsterk objectief als die, zijn de MTF-curves heel goed, zeker als we in aanmerking nemen dat het een om een groothoek gaat. We zien een goede centrumscherpte en een licht verloop naar de hoeken. De volle lensopening toont in de praktijk inderdaad een iets zachtere hoekweergave, maar die is wel al zeer gedetailleerd. De weergave van het centrum is uitstekend. Bij F2.0 trekken de hoeken al bij en oogt het hele beeld egaal scherp en vol.

Een detail van een foto van de Amerikaanse benzinepomp, opgenomen met F2.0. Klasse!


Topwaarden zie je bij de diafragma-openingen F2.8 tot en met F11. Mijd F16, daar zie je de gevolgen van diffractie terug. Dankzij negen lamellen in het diafragma en de optische constructie is de weergave van de onscherpte naturel, met een mooi verloop. Fouten als de – lichte – vignettering en tonvormige vertekening worden met lenscorrecties aangepast.

Bij tegenlicht wordt overstraling goed gecorrigeerd dankzij de Super EBC-lenscoating.

 

 

Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

76°5’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

20 cm

filterdiameter62 mm
diafragmalamellen9 (afgerond)
beeldstabilisatie

nee

afmetingen (dxl)

69x76mm

gewicht370 gr
bajonetaansluiting

Fujiflm X

bijzonderhedenweerbestendig
importeur

www.fujifilm-x.com/nl

verkoopprijs

€ 999,00

  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/108
  
eindwaardering9,4

Conclusie test Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR

De Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR is heel mooi om mensen in hun omgeving mee te fotograferen.

De Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR is een buitengewoon mooi weergevend objectief, dat prachtig aansluit bij het recent uitgebrachte 33mm standaardobjectief. Hij is voorbereid op de toekomst met verbeterde sensoren met hoge resolutie. De volle lensopening is veilig te gebruiken en als er al kritiek zou zijn, zou dat betrekking hebben op het gemis van beeldstabilisatie (als je bijvoorbeeld fotografeert met de X-Pro modellen). De meeste camera’s van Fujifilm beschikken over IBIS, waardoor je probleemloos tot 1/30 seconde uit de hand kan fotograferen. Sinds kort verschijnen er ook van andere merken objectieven voor de APS-C camera’s van Fujifilm, maar een lichtsterke 18mm was er nog niet. De aankomende 23mm groothoek kan mooi het gat tussen de 18 en 33mm modellen opvullen. De Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR is niet goedkoop, maar in overeenstemming met de andere F1.4 objectieven van Fujifilm en redelijk voor de geboden mechanische en optische kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in