Full Review Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro – korte, compacte macro

0

De Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR Macro is de kortste macro voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Zowel qua brandpunt als qua afmetingen. De prestaties zijn daarentegen weer groots, zoals je van een macro mag verwachten. Het is ook nog eens weerbestendig.

TESTRESULTATEN Fujifilm Fujinon XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro:

VOORDELEN

NADELEN

  • Echte 1:1 macro

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Compact en licht

  • Weerbestendig

  • Bruikbaar als standaardobjectief

  • Brandpunt wat kort voor insecten

  • Diafragma niet klikloos

De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is een macro die je ook prima als standaardobjectief kan gebruiken.

Introductie

Fujfilm maakt al twee macro’s voor zijn APS-C camera’s, de XF 60mm F2.4 R Macro en de XF 80mm F2.8 R LM OIS WR Macro. De Fujifilm Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is niet alleen de nieuwste, maar ook de kleinste en lichtste macro. Het voordeel van zo’n korte macro, is dat het ook een prima standaardobjectief voor algemeen gebruik is.

Omgerekend naar kleinbeeld komt het brandpunt uit op 45mm. Je geeft dan natuurlijk wel lichtsterkte op ten opzichte van bijvoorbeeld de XF 33mm F1.4 R LM WR. Daar staat tegenover dat het een echte 1:1 macro is, waarmee je onderwerpen van net iets meer dan 2 centimeter beeldvullend in beeld kan brengen. Een nadeel van zo’n korte macro is dat het natuurlijk wel een hele uitdaging is om wantrouwige beestjes vol in beeld te krijgen.

De minimale instelafstand is 10 centimeter. Maar dat is vanaf de sensor. Vanaf de frontlens heb je dan maar 1,2 centimeter. Met de zonnekap erop zit je onderwerp dan al binnen de zonnekap. Anders dan de 80mm heeft het objectief geen beeldstabilisatie. De stabilisatie in de Fujifilm camera’s heeft met een kort brandpunt als deze 30mm echter geen enkele moeite.

Bouw

De Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro is heel compact en licht en toch rijk uitgerust. Het objectief is degelijk gebouwd en is weerbestendig. Het heeft een opvallende bouw. Het wordt namelijk naar voren toe steeds slanker. Dat is mooi, omdat het hierdoor minder licht van het onderwerp wegneemt op de kortste instelafstand. Het heeft naast een brede scherpstelring ook een iets smallere diafragmaring en beide draaien lekker soepel. De diafragmaring klikt op 1/3e stops en je kan hem vastzetten op de A-stand, zodat je het diafragma vanaf de camera kan bedienen. Wat jammer is, is dat het diafragma niet klikloos kan worden gemaakt om mee te filmen.

Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 9 groepen en heeft 3 asferische en 2 ED-elementen. Het diafragma heeft 9 afgeronde lamellen. De filtermaat is een hele bescheiden 43mm. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

De Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro stelt intern scherp en doet dat snel en stil. Je merkt dus nauwelijks dat je met een macro te maken hebt met een lang scherpstelbereik. Dit objectief is ook prima om mee te filmen, omdat het nauwelijks last heeft van focus breathing. Het diafragma kan echter niet klikloos worden gemaakt. Dat is dan wel weer jammer. Handmatig scherpstellen gaat ook prima en dat moet natuurlijk ook, omdat je dat voor macro. De kortste instelafstand is 10 centimeter. Met een lengte van 69,5 mm en nog wat afstand tot de sensor blijft er maar weinig afstand over van de frontlens tot je onderwerp op die kortste instelafstand. Gelukkig is het objectief aan de voorzijde vrij smal, waardoor je niet zo snel al het licht van je onderwerp wegneemt.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro is uitstekend. De scherpte in het centrum is al op volle opening uitstekend en de hoeken zijn dan al goed. Met nog wat diafragmeren neemt de lichtafval in de hoeken af en het contrast nog wat toe, waardoor die er nog beter uit komen te zien. Op volle opening is het scherpstelvlak ook behoorlijk vlak. Scherpstellen in de hoeken zorgt niet voor een toename van de scherpte. Hierdoor is het objectief ook goed te gebruiken voor bijvoorbeeld reproductie van documenten of foto’s.

Chromatische aberraties zijn er een heel klein beetje, maar met de lenscorrecties aan zijn ze niet waarneembaar. Hetzelfde geldt voor de vertekening. Zonder correcties is er een aardige kussenvormige vertekening, maar met de correcties aan is Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro vertekeningsvrij. Het objectief heeft een klein beetje lichtafval op volle opening. Met twee stops diafragmeren is daar niets meer van te zien en het beetje dat er op F2.8 is, laat zich makkelijk corrigeren. Met tegenlicht heeft dit objectief ook geen enkele moeite. Je moet veel moeite doen om iets van lichtvlekken in beeld te krijgen. Macro’s staan over het algemeen bekend om hun hoge optische prestaties en deze Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro is daarop geen uitzondering.

Met een grootste diafragmaopening van F2.8 is de onscherpte in de achtergrond bij onderwerpen op een normale onderwerpsafstand minder fraai dan met een lichtsterker standaardobjectief als de Fujifilm 33mm F1.4 R LM WR  mogelijk is.  Maar zodra je in het dichtbijgebied komt, wordt de scherptediepte ook op F2.8 flinterdun. De kwaliteit van de onscherpte is dan heel fraai.

 

Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

26°6’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

10 cm

filterdiameter

43 mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)70×60 mm
gewicht

195 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm X

bijzonderheden

1:1 macro

importeurwww.fujifilm-X.com
verkoopprijs€ 699,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/54,5
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,2

Conclusie test Fujifilm XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro

De Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro is de macro die je altijd bij je kan hebben.

Het verschil met de 80mm F2.8 R LM OIS WR Macro is natuurlijk nog veel groter. De Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro heeft zijn beperkingen als macro omdat je heel dichtbij je onderwerp moet komen om die 1:1 te halen, maar daar staat tegenover dat dit wel de macro is die je altijd bij je kan hebben. Dankzij de weerbestendigheid kan je hem onder alle omstandigheden gebruiken en met een brandpunt van 45mm (kleinbeeld) equivalent, kan je dit objectief ook prima als alternatief voor een standaardobjectief gebruiken. De prijs is redelijk, gezien de mogelijkheden, de bouwkwaliteit en de optische prestaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in