Full Review Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR – Nog beter

0

De Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR vervangt de oude 56mm F1.2. Het nieuwe objectief heeft een nieuw optisch ontwerp en meer diafragmalamellen. Het kan ook nog eens dichterbij scherpstellen en het is weerbestendig.

TESTRESULTATEN Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Nieuw ontwerp

  • Betere (hoek)scherpte op volle opening

  • Hoge lichtsterkte

  • Snellere autofocus

  • Weerbestendig

  • Ietsje groter en zwaarder

  • Duurder

De Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR is een uitstekende keus voor portretfotografie op APS-C.

Introductie

De Fujifilm Fujinon XF 56mm F1.2 R WR is de opvolger van de Fujifilm XF 56mm F1.2 R. Dat was een prima objectief. Maar die stamt uit het voorjaar van 2014 en is dus inmiddels ruim 8 jaar oud. 2014 was ook het jaar dat de X-T1 werd geïntroduceerd. Fujifilms toenmalige topmodel met maar liefst 16 megapixels. Inmiddels is 26 megapixel bij Fujifilm zo’n beetje normaal en heeft Fujifilm met de X-H2 en X-T5 zelfs twee APS-C camera’s met 40 megapixel. Kortom, wat toen goed en goed genoeg was, is dat nu niet meer. Fujifilm heeft in 2021 al een flink aantal objectieven met vastbrandpunt vernieuwd. Zo zijn er al nieuwe of verbeterde 18, 23 en 33mm objectieven die scherp genoeg zijn voor de 40 megapixel camera’s. De Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR past ook in dat rijtje.

Met zijn hoge lichtsterkte van F1.2 is de Fujifilm Fujinon XF 56mm F1.2 R WR  natuurlijk heel goed geschikt voor portretten. Het brandpunt komt overeen met dat van een 85mm op kleinbeeld en qua scherptediepte mag je een bokeh verwachten dat overeenkomt met dat van een 85mm F1.8 objectief op kleinbeeld.

Zachte achtergrondonscherpte op volle opening is waar je een objectief als dit voor aanschaft.

Wie het ultieme zoekt op bokehgebied, zou natuurlijk nog kunnen kiezen voor de XF 56mm F1.2 R APD. Dat is de oude 56mm met een apodisatie-element, voor een nog zachter verloop van de onscherpte. Die is nog steeds te koop. Je mist dan echter niet alleen de betere scherpte van de nieuwe 56mm, maar ook de weerbestendigheid van het nieuwe objectief. De Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR stelt ook nog eens dichterbij scherp en heeft maar liefst 11 bladen in het diafragma voor een zo rond mogelijke opening.

Bouw

De Fujinon XF 56mm F1.2 R WR is een objectief zoals je dat van Fujifilm mag verwachten. Een fraaie, volledig metalen behuizing met een fijn geribbelde scherpstelring en een diafragmaring daarachter. Het objectief is het breder aan de voorzijde en wordt smaller naar de achterkant, richting de bajonet. Het is iets breder en iets langer dan de oude 56mm, al is het verschil ook niet heel groot. Wat wel een groot verschil is, is dat de Fujifilm Fujinon XF 56mm F1.2 R WR weerbestendig is met pakkingen rond alle bewegende delen. Dat maakt het objectief veelzijdiger, omdat je het met gerust hart nu ook mee kan nemen naar locaties die nat en stoffig zijn.

Het optisch ontwerp is helemaal nieuw en bestaat uit 13 elementen in 8 groepen en bevat 2 aspherische elementen en 1 ED-element. Het diafragma heeft maar liefst 11 bladen. Hierdoor blijft de diafragmaopening rond, zelfs als je iets diafragmeert. De filtermaat is 67mm.

Scherpstelling

De Fujinon XF 56mm F1.2 R WR heeft een volledig nieuw AF-systeem dat veel zwaarder is uitgevoerd dan dat van de oude 56mm. Hierdoor is de snelheid een stuk hoger. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar het is zeker nodig om gelijke tred te houden met de verbeterde AF-systemen van de nieuwe generatie camera’s. In de praktijk merk je het verschil zeker. Voor studioportretten zal je er niet zoveel van merken, maar doe je straatfotografie of reportagewerk, dan is die extra snelheid echt bruikbaar.

Een snelle autofocus is handig om onverwachte ontmoetingen probleemloos vast te kunnen leggen.

De kortste instelafstand is ook verbeterd. Die was 70 cm of de oude 56mm en is nu 50 cm. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,14x. Dat is lang geen macro, maar het helpt wel om een heel close up portret te maken of details te fotograferen.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Fujinon XF 56mm F1.2 R WR zien er heel goed uit. De tweede grafiek, op 45 lijnen per mm, ligt een stuk hoger dan dezelfde grafiek van de oude 56mm die op 30 lijnen per millimeter is gemaakt. Hoe meer lijnen per millimeter, hoe moeilijker het objectief het heeft om die goed weer te geven. Dit is dus een prima resultaat.

In de praktijk zien we dit ook – gedeeltelijk – terug. De nieuwe 56mm presteert beter dan de oude, al zijn de verschillen niet altijd even groot. Vooral op de grootste openingen is de scherpte in de hoeken beter dan met het oude objectief. Wanneer je diafragmeert naar F5.6 of F8, dan zijn de verschillen tussen de oude en de nieuwe versie nauwelijks zichtbaar. De XF 56mm F1.2 R WR is heel goed en dat de oude op de optimale diafragma’s daar niet of nauwelijks voor onderdoet is een compliment aan de oude 56mm.

De Fujinon XF 56mm F1.2 R WR heeft een iets hoger contrast dan de oude 56mm en het objectief heeft weinig last van tegenlicht of overstraling. Het is mogelijk om met de Fujinon XF 56mm F1.2 R WR zonnesterren te krijgen, maar dan moet je flink diafragmeren en ze zijn niet heel erg scherp.

Lichtafval is zonder lenscorrecties al heel gering, zelfs op volle opening en met lenscorrecties zijn ze vrijwel afwezig. De Fujinon XF 56mm F1.2 R WR is ook vrij van vertekening en chromatische aberraties zijn minimaal. We hebben het gevoel dat de nieuwe Fujinon XF 56mm F1.2 R WR nog niet het maximale uit de veeleisende 40 megapixel sensoren van de X-H2 en de X-T5 haalt en je zou daardoor willen dat dit objectief nog meer scherpte levert. Daar staat tegenover dat het objectief zo goed scoort dat je nauwelijks nog verbeterpunten kan vinden.

De XF 56mm F1.2 R WR heeft geen last van chromatische aberraties en zelfs op volle opening nauwelijks van LoCa’s (longitudinale chromatische aberraties) waarbij de onscherpte in de voorgrond een magenta zweem krijgt en die in de achtergrond een groene zweem.
 

Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

28°5’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

50 cm

filterdiameter67 mm
diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

80×76 mm

gewicht

445 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm XF

bijzonderheden

weerbestendig

importeur

www.fujifilm-X.com

verkoopprijs€ 1199,00
  
scheidend vermogen/109
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/55
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,5

Conclusie test Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR

De Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR is een op veel punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger.

De Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR is een waardige opvolger van de vorige 56mm F1.2 R. Het is optisch verbeterd en de behuizing is een heel stuk beter. De autofocus is sneller, de kortste instelafstand is kleiner en het is ook nog eens bestand tegen weer en wind. Het is wel een stuk duurder dan de oude 56mm ooit was. Die oude versie kan nu voor een flink lager bedrag nog nieuw op de kop worden getikt. Wie gewoon een prima objectief van Fujifilm wil voor portretten met weinig scherptediepte, kan daar zijn voordeel mee doen door de oude versie aan te schaffen. Dat is nu een koopje. Maar als je een nieuwe X-H2 of X-T5 hebt aangeschaft, of dat wil gaan doen, dan is het wel zo logisch om daar ook de nieuwe objectieven bij te kopen. Dan haal je het maximale uit de 40 megapixel sensor en de verbeterde autofocus van de nieuwere camera’s. De hogere prijs van de Fujifilm XF 56mm F1.2 R WR moet je er dan wel voor over willen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in