Review Fujinon XF 8mm F3.5 R WR – APS-C Supergroothoek

0

De Fujinon Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR is een supergroothoek objectief voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Het is compact en licht en zowel geschikt voor fotografie als filmen.

TESTRESULTATEN Fujinon XF 8mm F3.5 R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreme groothoek

  • Compact en licht

  • Weerbestendig

  • Schroeffilters mogelijk

  • Matig lichtsterk

De Fujinon Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR is veel lichter en kleiner dan Fujifilms FX 8-16mm zoom.

Introductie

De Fujinon Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR is een nieuwe ultrawijde groothoek voor de APS-C camera’s van Fujifilm. De beeldhoek komt overeen met die van een 12mm voor kleinbeeld. Voor gebruikers van het APS-C systeem van Fujifilm was er al een mogelijkheid om met zo’n grote groothoek te werken, in de vorm van de XF 8-16mm F2.8 R LM WR. Dat is een lichtsterkere maar ook veel zwaardere zoom, met een gewicht van meer dan 800 gram. De XF 8mm F3.5 R WR is een half stopje minder lichtsterk, maar het gewicht is met 215 gram bijna een kwart van dat van de zoom. Dat is heel fijn als je minder mee wilt nemen, bijvoorbeeld als je op reis gaat.

Het is ook een groot voordeel voor bijvoorbeeld filmers die dit objectief in combinatie met een gimbal willen gebruiken of vloggers die hun camera op armslengte willen houden. Dan is een verschil van bijna 600 gram ineens heel veel. Een ander voordeel dat de Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR heeft over de zoom, is dat dit objectief gebruikt kan worden met 62mm schroeffilters. De zoom heeft een bolle frontlens en dat maakt filteren heel lastig.

Bouw

De Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR is een objectief in de hogere prijsklasse van Fujifilm. Het is dan ook degelijk gebouwd, met een metalen behuizing, en goed weerbestendig. Vandaar de WR aanduiding. Het is vrij compact met een lengte van 53mm en het gewicht is met 215 gram ook prettig laag. Het objectief heeft een scherpstelring aan de voorzijde (zonder focus clutch) en direct daarachter zit de diafragmaring die op 1/3e stops inklikt en vergrendeld kan worden in de A-stand. Het objectief heeft een 62mm filtermaat waardoor het heel gemakkelijk met schroeffilters of een filterhouder gebruikt kan worden.

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 lenselementen in 9 groepen. 3 van die lenzen zijn asferisch en 2 zijn gemaakt van ED-glas. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De Fujinon XF 8mm F3.5 R WR heeft – uiteraard – autofocus en dat blijft toch een groot voordeel ten opzichte van vastbrandpunt groothoeken van andere fabrikanten zoals bijvoorbeeld de 9mm F2.8 Zero-D van Laowa of de 9mm F2.8 van NISI. Autofocus heb je niet altijd nodig. Handmatig kan je namelijk met de scherpstelling ingesteld op 36cm en het diafragma op F8 alles van voor naar achter scherp krijgen. Maar op F3.5 is het een ander verhaal en met autofocus kan je dan sneller inspelen op snel veranderende situaties. En je kan met de Fujinon natuurlijk ook handmatig scherpstellen (net als de Laowa) maar met de Laowa kan je geen autofocus gebruiken. De autofocus van de XF 8mm is volledig intern en de focus breathing is laag, volgens Fujfilm. De kortste instelafstand is 18 cm. en de maximale vergrotingsmaatstaf is een weinig indrukwekkende 0,07x, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met de enorme beeldhoek.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves lijken op het eerste gezicht niet heel indrukwekkend, zeker niet voor de curves bij 45 lijnen per millimeter. De score in het centrum is dan wel heel hoog, maar er zit meteen een verloop in naar de hoeken. Voor een extreme groothoek is dat echter heel normaal. Het verloop naar de hoeken zet iets eerder in dan bij de XF 8-16mm zoom op 8mm, maar het verloop is wel minder groot dan bij de zoom. De beide lijnen zitten gelukkig ook redelijk dicht bij elkaar en dat is meestal goed nieuws voor chromatische aberraties. Voor een volledig oordeel zullen we de testresultaten uit ons eigen lab moeten afwachten.

 

Fujinon Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

121°

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

18cm

filterdiameter

62 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

68x53mm

gewicht

215 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm X

bijzonderheden

diafragmaring

importeur

www.fujifilm.eu

verkoopprijs

€ 899,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Fujinon Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR

De Fujinon XF 8mm F3.5 R WR is makkelijk om te gebruiken en makkelijk om mee te nemen.

De Fujinon Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR is een mooie toevoeging aan het objectievengamma van Fujifilm. De compacte afmetingen en het lage gewicht zorgen ervoor dat je dit objectief altijd mee kan in de tas en makkelijk is in het gebruik. Het objectief is zeker fijn voor filmers en vloggers en ook voor hen is de mogelijkheid om filters te gebruiken een groot voordeel. Een ND-filter kan er nu eenvoudig op geschroefd worden. De prijs vinden we redelijk gezien de bijzondere beeldhoek en hoge bouwkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in