Review FUJIFILM XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR – supertele

0

De FUJINON Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR is een supertele als we naar het bereik kijken. Op de APS-C camera’s van Fujifilm werkt dit objectief als een 225-914mm op full frame. Kijken we naar de afmetingen en het gewicht, dan lijkt het eerder op een 100-400mm. Het is namelijk relatief licht en klein.

TESTRESULTATEN FUJINON FUJIFILM XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Relatief kort en licht van gewicht
  • Wordt niet langer bij zoomen
  • Geen focusbreathing
  • Goede beeldkwaliteit
  • Weerbestendig
  • Bruikbaar met teleconverters
  • Iets minder lichtsterk op 600mm

De Fujinon Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR koppelt een enorm bereik aan bescheiden afmetingen

Introductie

De Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR is het langste teleobjectief van Fujifilm. Het bereik van 150 tot 600mm komt overeen met dat van een 225 tot 914mm op een kleinbeeldcamera. Dat is enorm. Daarmee haal je onderwerpen die veraf zijn gemakkelijk dichtbij. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld fotografie van kleine of schuwe dieren of voor sporten waarbij je niet dicht op de sporters zit. Denk bijvoorbeeld aan sporten als zeilen of skiën. Wat niet enorm is, is het gewicht en de afmetingen.

Het objectief weegt net iets meer dan 1600 gram en is met een diameter van nog geen 10 centimeter en een lengte van 31,5 centimeter vrij klein. Extra bijzonder is dat die lengte niet groter wordt bij het inzoomen. Alles gebeurt intern. Hierdoor verandert de balans niet. Dat is zowel voor fotografie als video prettig. Dit objectief is ook ontwikkeld voor hybride gebruik. Het heeft bijvoorbeeld vrijwel geen last van focus breathing, waardoor je de scherpstelling tijdens het filmen probleemloos kan verleggen. De 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR is ook nog eens bruikbaar met zowel de 1,4 als 2x converters van Fujifilm, waardoor het bereik nog verder kan worden uitgebreid. Uiteraard verlies je dan wel 1 tot 2 stops aan lichtsterkte. Dat is eigenlijk het enige minpunt van dit objectief. Op 600mm is het ongeveer 2/3e stop minder lichtsterk dan zooms met een vergelijkbaar brandpunt voor full frame.

Bouw

De Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR is een behoorlijk compact objectief, als we kijken naar het brandpuntsbereik. De afwerking is een soort satijnwit dat we ook zien op de 200mm F2. Volgens Fujifilm is een lichte kleur nodig omdat het optisch stelsel van dit soort lange tele’s gevoelig is voor uitzetting door hoge temperaturen. De buitenzijde van het objectief is gemaakt van een composietmateriaal om het licht te houden, maar de dragende delen aan de binnenzijde zijn gemaakt van een magnesiumlegering. Het objectief heeft een viertal focus lock knoppen vlak voor de scherpstelring zitten. In het midden zit een brede zoomring. Het objectief wordt geleverd met een draaibare en afneembare statiefvoet, maar is ook prima uit de hand te gebruiken.

Het optisch ontwerp bestaat uit 24 elementen in 17 groepen. Het objectief bevat 3 ED en 4 Super ED elementen. Het diafragma heeft 9 afgeronde lamellen en de filtermaat is een voor dit soort objectieven keurige 82mm. Het objectief is weerbestendig en stof- en spatwaterdicht. De royale zonnekap is al even licht, maar heeft wel een schuif waardoor je gemakkelijk bij filters kan om ze te verdraaien, zonder de zonnekap af te hoeven nemen.

Scherpstelling

De XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR heeft een lineaire scherpstelmotor en stelt intern scherp. De scherpstelling is over het algemeen heel snel voor zo’n lang objectief. Soms heeft het objectief wel wat moeite, als het onderwerp heel dichtbij is en de scherpstelling op veraf staat, of omgekeerd. De onscherpte is dan zo groot dat het objectief moeite heeft om te bepalen welke kant het op moet om de scherpte te vinden. Dat is niet iets dat bijzonder is voor dit objectief, maar dat vaker optreedt bij lange tele’s of macro’s. Voor die situaties is er de scherpstelbegrenzer. Die kan het bereik beperken van oneindig tot 5 meter. Ook is het mogelijk om een bepaalde afstand in te programmeren en toe te wijzen aan de SET-knop.

De kortste instelafstand is 240 centimeter. Dat is flink lang, maar dankzij de kleine beeldhoek is dat toch nog voldoende voor close-ups van bijvoorbeeld bloemen of wat grotere insecten. Met een teleconverter kan je de beeldhoek nog verder verkleinen zonder dat de kortste instelafstand groter wordt. Hierdoor kan je iets meer macro maken. De XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR heeft vrijwel geen last van focusbreathing, waardoor het ook heel goed voor video is te gebruiken.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Fujinon 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR is veelbelovend. Het objectief is al op volle opening scherp. Niet alleen in het centrum, maar ook in de hoeken en chromatische aberraties zijn vrijwel helemaal afwezig. Het objectief is ook niet erg gevoelig voor tegenlicht en heeft weinig last van overstraling. Het helpt natuurlijk dat het objectief niet bijzonder lichtsterk is. Wat je dan verwacht bij een objectief dat een aanvangsopening heeft van F8, is dat het bokeh niet fraai zal zijn. Door het lange brandpunt hoef je daar niet bang voor te zijn. Zelfs in een dierentuin verdwijnt gaas voor en achter dieren volledig in een fraaie onscherpte.

 FUJINON FUJIFILM XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)10.8°-2.7°
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand240 cm
filterdiameter82 mm
diafragmalamellen9, afgerond
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)99×315 mm
gewicht1605 gr
bajonetaansluitingFujifilm X
bijzonderhedeninterne zoom
importeurwww.fujifilm-x.com
verkoopprijs€ 2199,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test 

 

De FUJINON FUJIFILM XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR kan voor extra bereik nog worden uitgebreid met teleconverters.

De Fujinon Fujifilm XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR is een objectief dat heel aantrekkelijk is voor sport- en natuurfotografen. Het is relatief compact en licht en wordt ook niet langer tijdens het gebruik. Vooral voor fotografen of filmers die soms lange afstanden af moeten leggen om op locatie te komen is de XF 150-600mm ideaal. We hebben al vast kunnen stellen dat de optische kwaliteit uitstekend is en de autofocus is vlot. Voor extra bereik kan het objectief ook nog eens worden gebruikt met teleconverters. De lichtsterkte op 600mm is wel iets lager dan bij andere, soortgelijke objectieven. Dat hebben we op zich wel over voor een laag gewicht, maar het kan voor fotografen die veel onder slechte lichtomstandigheden of bij schemering werken wel een beperking zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in