Full Review Fujifilm GF 55mm F1.7R WR – lichtsterke standaard voor middenformaat

0

De Fujifilm GF 55mm F1.7R WR is een lichtsterk standaardobjectief voor de middenformaatcamera’s van Fujifilm. Het is pas het tweede objectief van Fujifilm met deze lichtsterkte en het eerste in dit brandpunt. Met de Fujinon GF55mm F1.7R WR krijg je meer mogelijkheden om te spelen met scherp en onscherp in opnames en het is natuurlijk ook een prima objectief voor als er wat minder licht is om mee te werken.

TESTRESULTATEN Fujifilm GF55mm F1.7R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Relatief compact

  • Weerbestendig

  • Prijs

Met de Fujifilm GF55mm F1.7R WR is het makkelijker om een echte ‘middenformaat’look te krijgen.

Introductie

De Fujinon Fujifilm GF55mm F1.7R WR is na de Fujinon GF80mm F1.7 R WR het tweede objectief van Fujifilm voor de GFX-camera’s met een lichtsterkte van F1.7. De 80mm is door zijn langere brandpunten wat geschikter voor portretten. De55mm is qua brandpunt vergelijkbaar met een 43mm op kleinbeeld. Het is dus een (iets groothoekig) standaardobjectief.

De lichtsterkte komt overeen met een F1.4 objectief op kleinbeeld. Die hoge lichtsterkte zorgt ervoor dat dit een ideaal objectief is voor fotografie bij weinig licht, zeker in combinatie met de nieuwe GFX100 II met zijn verbeterde beeldstabilisatie. Zelfs bij sluitertijden tot 1/6e seconde hebben we opnames uit de hand kunnen maken. Met F1.7 als lichtsterkte en de ISO flink wat stops omhoog, kan je dan bij heel weinig licht fotograferen.

Ook voor opnames met weinig scherptediepte is de Fujinon GF55mm F1.7R WR een goede keus. Een diafragma met 11 bladen helpt om de diafragmaopening mooi rond te houden voor een extra fraaie onscherpte, zelfs als je een paar stops diafragmeert.

De GF55mm F1.7 is gestoken scherp, zelfs bij opnames uit de hand.

Mooie achtergrondonscherpte is van oudsher iets dat geassocieerd wordt met midden- en grootformaatcamera’s. Daarvoor heb je dan wel objectieven nodig die lichtsterk zijn en de Fujinon GF55mm F1.7R WR  is dat. De Fujinon GF55mm F1.7R WR vergroot hierdoor de mogelijkheden van het GF-systeem. Met de Fujinon GF55mm F1.7R WR is het makkelijker om een echte ‘middenformaat’look te krijgen. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, maar dat is voor een standaardobjectief niet nodig op de GFX-camera’s vanwege de ingebouwde beeldstabilisatie.

Bouw

De Fujinon Fujifilm GF55mm F1.7R WR is ongeveer even lang als dik en redelijk compact voor een lichtsterk middenformaat objectief. Natuurlijk is het groter en zwaarder dan een vergelijkbaar objectief voor kleinbeeld, maar met een gewicht van 780 gram is het in combinatie met de compacte GFX100 S en GFX100 II mooi in balans.

Het objectief heeft een brede scherpstelring en een smallere diafragmaring die zowel in kan klikken als klikloos kan worden gemaakt. Ook kan de diafragmaring vergrendeld worden in de A-stand, zodat je het diafragma met een wiel op de camera in kan stellen. Het objectief is uitstekend weer- en vorstbestendig. Dat hebben we in de praktijk kunnen vaststellen, na een glijpartij van een sneeuwhelling waar zelfs agressieve sneeuwschoenen geen grip meer hadden. De camera en het objectief kwamen als een vreemd gevormde sneeuwbal beneden aan, maar bleven perfect functioneren.

Een middenformaatset met de GFX100 II is wel wat zwaarder en groter dan een kleinbeeldset zodra je wat objectieven meeneemt, maar o zo mooi voor landschappen. De apparatuur van Fujfilm kan ook heel wat hebben. Een nacht op 1800 meter hoogte met -9 Celsius en windkracht 6, daar worden de Fujifilm FGX100 II en de GF55mm F1.7 niet warm of koud van.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 10 groepen. 2 lenzen zijn asferisch en 2 zijn gemaakt van ED-glas.Het diafragma heeft 11 lamellen en de filtermaat is 77mm. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De scherpstelling is stil, redelijk snel en goed nauwkeurig dankzij een DC-motor. Het is niet zo snel als de beste kleinbeeldobjectieven, maar voor middenformaat zeker goed. De kortste instelafstand is 50 centimeter, gemeten vanaf de sensor. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen is 0,17x. Voor het maken van een close-up of het schieten van een klein detail is dit objectief dus niet de ideale keus.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves laten een uitstekende centrumscherpte zien, maar ook een verloop naar de hoeken op volle opening. In onze eerste ervaringen met dit objectief hebben we dit ook in de praktijk terug gezien. De 55mm is al op F1.7 goed bruikbaar en in het centrum gestoken scherp, zelfs op de veeleisende 100 megapixel sensor van de GFX100 II. De hoeken blijven dan nog een klein beetje maar dat is bij F4 al helemaal over. Dan is het objectief op zijn top en over het hele beeldveld egaal scherp met een fraai contrast.

Chromatische aberraties hebben we nauwelijks vast kunnen stellen en speelt hoogstens op de twee grootste openingen een kleine rol . Ook de gevreesde en lastig te corrigeren longitudinale chromatische aberraties, waarbij onscherpte in de voorgrond een andere afwijking heeft als onscherpte in de achtergrond zijn vrijwel afwezig. Lichtafval is er op volle opening wel, maar op F2 is het al veel minder en op F2.8 speelt het praktisch geen rol meer. Zonder de correcties aan (maar waarom zou je dat doen) heeft het objectief een klein beetje tonvormige vertekening, maar met de correcties aan, verdwijnt die volledig.

De Fujinon Fujifilm GF55mm F1.7R WR laat ook een mooi verloop van scherp naar onscherp zien. Bokehballen hebben vrijwel geen last van ‘uienringen’ of harde randen, maar zijn, zeker naar de randen ook niet helemaal rond meer.

 

Fujifilm GF55mm F1.7R WR

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

52°9’

sensorformaat

44x33mm middenformaat

min. instelafstand

50cm

filterdiameter

77mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

95x99mm

gewicht

780 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm GF

bijzonderheden

Weerbestendig

importeur

www.fujifilm.eu

verkoopprijs

€ 2599,-

  
scheidend vermogen/109,5
contrast/109,5
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54,5
autofocus/54
overstraling/55
uitvoering/109,5
  
eindwaardering9,4

Conclusie test Fujinon GF55mm F1.7R WR

De GF55mm is het mooiste standaardobjectief van Fujfilm voor het GFX-systeem.

De Fujinon Fujifilm GF55mm F1.7R WR is een objectief dat er misschien al wel veel eerder had moeten zijn voor het middenformaatsysteem van Fujifilm. Een middenformaatcamera koop je niet alleen omdat er meer pixels op een grotere sensor passen, maar ook omdat je er, bij dezelfde diafragma’s, een andere onscherpte mee kan krijgen dan kleinbeeld of APS-C. Met de Fujinon GF55mm F1.7R WR krijg je meer mogelijkheden om te spelen met scherpte en onscherpte dan met andere standaardobjectieven en alleen de 80mm F1.7 biedt dankzij zijn langere brandpunt een nog iets fraaier bokeh. De beeldkwaliteit van de Fujinon GF55mm F1.7R WR is ook erg goed. De GF55mm is daardoor het mooiste standaardobjectief van Fujfilm voor het GFX-systeem. Daar hangt dan wel weer een stevige prijs aan, maar het objectief is het wel waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in