Review Fujinon XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro – korte, compacte macro

De Fujinon XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro is de kortste macro voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Zowel qua brandpunt als qua afmetingen. De prestaties zijn daarentegen weer groots, zoals je van een macro mag verwachten. Het is ook nog eens weerbestendig.

TESTRESULTATEN Fujinon XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro:

VOORDELEN

NADELEN

  • Echte 1:1 macro

  • Compact en licht

  • Weerbestendig

  • Prima bruikbaar als standaardobjectief

     

  • Brandpunt wat kort voor insecten

De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is een macro die je ook prima als standaardobjectief kan gebruiken.

Introductie

Fujfilm maakt al twee macro’s voor zijn APS-C camera’s, de XF 60mm F2.4 R Macro en de XF 80mm F2.8 R LM OIS WR Macro. De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is niet alleen de nieuwste, maar ook de kleinste en lichtste macro. Het voordeel van zo’n korte macro, is dat het ook een prima standaardobjectief voor algemeen gebruik is.

Omgerekend naar kleinbeeld komt het brandpunt uit op 45mm. Je geeft dan natuurlijk wel lichtsterkte op ten opzichte van bijvoorbeeld de XF 33mm F1.4 R LM WR. Tegelijk is het een echte 1:1 macro waarmee je onderwerpen van net iets meer dan 2 centimeter beeldvullend in beeld kan brengen. Een nadeel van zo’n korte tele is dat het natuurlijk wel een hele uitdaging is om wantrouwige beestjes vol in beeld te krijgen.

De minimale instelafstand is 10 centimeter. Maar dat is vanaf de sensor. Vanaf de frontlens heb je dan maar 1,2 centimeter. Met de zonnekap erop zit je onderwerp dan al binnen de zonnekap. Anders dan de 80mm heeft het objectief geen beeldstabilisatie. De stabilisatie in de Fujifilm camera’s zal met een 30mm echter geen enkele moeite hebben.

Bouw

De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is heel compact en licht en toch rijk uitgerust. Het objectief is heel degelijk gebouwd en is weerbestendig. Het heeft naast een scherpstelring ook een diafragmaring en beide draaien lekker soepel.

Het optisch ontwerp bestaat uit 11 elementen in 9 groepen en heeft 3 asferische en 2 ED-elementen. Het diafragma heeft 9 afgeronde lamellen. De filtermaat is een hele bescheiden 43mm. Het objectief is namelijk aan de voorzijde slanker dan aan de achterzijde.

Scherpstelling

De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro stelt intern scherp en doet dat snel en stil. Je merkt dus nauwelijks dat je met een macro te maken hebt met een lang scherpstelbereik. De kortste instelafstand is 10 centimeter. Met een lengte van 69,5 mm en nog wat afstand tot de sensor blijft er maar weinig afstand over van de frontlens tot je onderwerp op die kortste instelafstand. Gelukkig is het objectief aan de voorzijde vrij smal, waardoor je niet zo snel al het licht van je onderwerp wegneemt.

Beeldkwaliteit

We hebben inmiddels al een eerste kennismaking met de Fujinon XF 30mm F2.8 Macro gehad en de ervaringen zijn zeker positief. De scherpte is hoog, al op volle opening.

Chromatische aberraties zijn niet waarneembaar, lichtafval is verwaarloosbaar en ook met tegenlicht heeft dit objectief geen enkele moeite. Macro’s staan over het algemeen bekend om hun hoge optische prestaties en deze Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is daarop geen uitzondering.

 

Fujinon XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

26°6’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand

10 cm

filterdiameter

43 mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)70×60 mm
gewicht

195 gr

bajonetaansluiting

Fujifilm X

bijzonderheden

1:1 macro

importeurwww.fujifilm-X.com
verkoopprijs€ 699,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Fujinon XF 30mm F2.8 R LM WR  Macro

De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is de macro die je altijd bij je kan hebben.

De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro is kleiner en lichter dan de 60mm F2.4 Macro en het verschil met de 80mm F2.8 R LM OIS WR Macro is natuurlijk nog veel groter. De Fujinon XF 30mm F2.8 Macro heeft zijn beperkingen als macro omdat je heel dichtbij je onderwerp moet komen om die 1:1 te halen, maar daar staat tegenover dat dit wel de macro is die je altijd bij je kan hebben. Dankzij de weerbestendigheid kan je hem ook onder alle omstandigheden gebruiken. De prijs is redelijk, gezien de mogelijkheden, de bouwkwaliteit en de optische prestaties.