Review Fujinon XF 50mm F1.0 R WR

0
Fujifilm XF 50mm
Fujifilm XF 50mm

Lichtsterke objectieven met vast brandpunt hebben meestal aanvangsopeningen van F1.4. Een enkel merk biedt een objectief met F1.2 aan, maar een lichtsterkte van F1.0 is echt zeldzaam. Als zo’n model ook nog eens autofocus heeft, mag je gerust van een unicum spreken. Levert de resulterende extreem korte scherptediepte nog wel een informatief beeld op?
We nemen de Fujinon XF 50mm F1.0 R WR onder de loep.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujinon XF 50mm F1.0 R WR

VOORDELEN

Nadelen

  • hoge lichtsterkte
  • fraaie voor- en achtergrondonscherpte
  • gewicht op kleinere X-bodies

Deze exoot is voor full-frame M-camera’s ontwikkeld.

Er is een vast brandpunt dat nóg lichtsterker is: de vermaarde Leica Noctilux- M 50mm F0.95 ASPH, een glaswerkje van ruim elfduizend euro met een gewicht van 700 gram. Deze exoot is voor full-frame M-camera’s ontwikkeld. Kijken we naar het APS-C formaat, dan heeft Fujifilm al een 56mm F1.2 type in twee uitvoeringen. De hier geteste Fujinon XF 50mm F1.0 R WR werkt omgerekend naar full-frame als een 76mm korte tele, met een vergelijkbare grootste opening (wat betreft scherptediepte) van F1.5. Dit brengt de aanvankelijke opwinding over die enorm hoge lichtsterkte in een normaler perspectief: F1.4 modellen kennen we als 85mm portretlens al veel langer.

Fujifilm XF 50mm F1.0 R WR front

Bouw 

De Fujinon XF 50mm F1.0 R WR is een stoer, vrij dik objectief met een lengte van 104 mm en een gewicht van 845 gram. Hij is voorzien van een ruim 3 cm brede scherpstelring en een diafragmaring met derde stops. Uiteraard is ook de rode A-automaatpositie aanwezig. Schuifjes ontbreken, de uitvoering is weerbestendig.

De super EBC-coating op de frontlens weert overstraling en de vorming van nevenbeelden. Het ontwerp heeft twaalf lenzen in negen groepen, met een asferisch element en twee ED-glaslenzen. In de elektronica zijn noodzakelijke lenscorrecties opgenomen en je moet voor een doelmatige werking de betreffende camera een firmware update geven. Fujifilm gaat daarin ver terug: zelfs voor de X-T1 is zo’n update beschikbaar! Ondanks de hoge lichtsterkte is de filtermaat de gangbare 77 mm.

Fujifilm productshot

Scherpstelling

De Fujinon XF 50mm F1.0 R WR werd getest op een X-H1 (waarvan de firmware van de update is voorzien), vanwege de grotere uitvoering en de IBIS-beeldstabilisatie. Dat is een heel fijne combinatie. De X-T4 heeft een betere autofocus, maar is kleiner; een Vertical Battery Grip verbetert de greep en de verhoudingen. Alle – recente – functies zijn beschikbaar en werken zoals verwacht. Dat geldt ook voor de gezichts- en oogdetectie. Het objectief heeft een stille autofocus met een normale snelheid. Voor sportfotografie zou ik hem niet inzetten, maar slecht licht vormt geen belemmering voor de AF: er komt veel licht op de sensor. In een donker bos kreeg ik combinaties als ISO 200 met 1/180s bij F1.0. Die lage ISO-waarde voegt veel kwaliteit in de vorm van detaillering in de schaduwen toe. Verrassend fijn is de nauwkeurige werking in het dichtbij-scherpstelgebied bij de handmatige scherpstelling. Ondersteund door de focus peaking leg je precies dáár het scherptevlak waar je dat wilt.

Weer de volle lensopening. Voor- en achtergrond komen mooi los van elkaar. 1/220S, ISO 400

Beeldkwaliteit

Liefhebbers van portretten met een korte scherptediepte komen met de Fujinon XF 50mm F1.0 R WR aan hun trekken. Op de volle lensopening is de centrumscherpte al zeer goed en dus bruikbaar; de hoekweergave is slechts minimaal minder. De onscherpte is heel mooi: zacht en rond met een mild verloop. Mooier dan bij de 56mm F1.2 lens die dan weer veel lichter is en voordeliger (€ 879,-), maar niet weerbestendig uitgevoerd. Reportages, opnames van details, avond- en nachtfotografie… De mooie scherp-onscherp kwaliteit is een absolute troefkaart van dit objectief. Fotografeer je op wat grotere afstanden, dan blijft de voor- en achtergrondonscherpte nog een rol spelen bij de volle lensopening. Diafragma F4 tot en met F8 laten een prachtige kwaliteit zien die we kennen van veel andere Fujinon X-lenzen. In sommige omstandigheden zie je enige chromatische aberratie.

model
Portret van Jennifer in kunstlicht en met F1.0 op een meter afstand. De prachtige beeldvoordracht pleit voor deze korte tele. 1/60S, ISO 400

Sfeer versus informatie?

Fotografeer je bij zonlicht met volle lensopening, dan wordt al snel de kortste (mechanische) sluitertijd van 1/8.000s overschreden, met overbelichting tot gevolg. Zet de camera dus op E+M (mechanische plus elektronische sluiter tot 1/32.000s). Let wel op: bij de elektronische sluiter kun je niet flitsen. Zelf zou ik ook een 3-stops ND-filter in de fototas meenemen. De opnames met een zeer korte scherptediepte doen soms denken aan beelden van een tele- of een macro-objectief.

Bij beiden wordt de achtergrond verwist, soms tot onherkenbare kleurvlakken. Als daar relevante informatie in aanwezig is (trouwreportage..!), mis je die; gebruik dan een kleinere lensopening. Het wie/wat/waar is een essentieel gegeven bij reportages en in de fotojournalistiek. Bij F11 en F16 wordt aan scherpte iets ingeleverd, echter wel met behoud van prachtige zonnesterren.

Fujifilm.eu

Chromatische aberratie in een 100% vergroting.

 Fujinon XF 50mm F1.0 R WR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)32°
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand70 cm
filterdiameter77 cm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
lengte104mm
gewicht845 gr
bajonetaansluitingFujifilm X
bijzonderhedenMF scherpstelslag van 120°
importeurfujifilm.eu
verkoopprijs€ 1.599,-
  
scheidend vermogen9
contrast9
chromatische aberratie4
vertekening5
vignettering5
autofocus5
overstraling5
uitvoering9
  
eindwaardering9,3

Conclusie test Fujinon XF 50mm F1.0 R WR op camera 

Optisch en mechanisch is dit korte teleobjectief een juweel.

Liefhebbers van scherp-tegen-onscherp fotografie (en filmshots) komen met deze Fujinon XF 50mm F1.0 R WR geheel aan hun trekken. De balans met de kleinere, lichte X-body’s is wat minder en voor de rechterhand vermoeiend; een batterijgreep biedt meer houvast en een betere balans. Optisch en mechanisch is dit korte teleobjectief een juweel. Vooral de combinatie met de X-T4 is subliem, vanwege de betere autofocus en de IBIS daarin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in