Review GoPro Hero 11 Black – Grotere sensor en ietsje beter

0

De GoPro Hero 11 Black lijkt sprekend op de GoPro 10, maar heeft wel een nieuwe, grotere sensor. Die zorgt niet per se voor een betere beeldkwaliteit, maar vooral voor iets meer mogelijkheden. De 11 is een interessante upgrade voor beeldmakers die voor verschillende (social) media content maken.

TESTRESULTATEN GoPro Hero 11 Black:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grotere 8:7 sensor

  • 10 bit video

  • Betere horizonfunctie

  • Betere stabilisatie

  • Meer beeldverhoudingen

  • 10 bit video

  • Voor sommige toepassingen nog wat groot en zwaar

De GoPro Hero 11 Black biedt meer mogelijkheden en pixels dan de 10.

Introductie GoPro Hero 11 Black

De GoPro Hero 11 Black lijkt uiterlijk exact op de 9 en de 10 die eraan voorafgingen. De veranderingen zitten enkel van binnen. De belangrijkste verandering is natuurlijk de nieuwe, grotere 1/1.9” sensor. Die heeft een wat ongebruikelijke verhouding van 8:7. De sensor is dus bijna vierkant. Dat heeft twee voordelen. De camera kan hierdoor de horizon veel beter rechthouden dan bij een meer rechthoekige sensor en het is makkelijker om met verschillende beeldverhoudingen te werken. Met de GoPro 11 kan je nu in Lineair mode tot 5.3K/30p en 4K/60p de camera zelfs 360 graden draaien zonder dat de horizon scheef komt te staan. Doordat de sensor hoger is dan bij een meer rechthoekige sensor kan je makkelijker een vierkant of zelfs rechtopstaand beeld uitsnijden. Je kan namelijk filmen met gebruik van de volledige sensor om dan later de uitsnede te bepalen. Dat is ideaal voor beeldmakers die de ene keer op Youtube posten en de andere keer op Instagram of TikTok. De sensor heeft wat meer pixels en kan filmen in 10 bit, maar een echte verhoging in beeldkwaliteit hoef je niet te verwachten. Wel heeft de 11 meer videoformaten en snelheden om in te filmen en zijn er een paar nieuwe opnamestanden voor timelapse bijgekomen. Dat is dus winst. De beeldstabilisatie is volgens GoPro ook weer verbeterd, voor zover dat nog mogelijk was.

Bouw en bediening

De GoPro Hero 11 Black heeft exact dezelfde behuizing als de twee modellen ervoor. Het objectief met een redelijk groot scherm op de achterkant en een kleiner scherm naast het objectief op de voorzijde. Onder het objectief zit de ingebouwde microfoon. Op de linkerzijkant zit de mode-knop en een klep voor de USB-aansluiting en aan de rechterkant de klep voor de accu en de micro-SD kaart. Op de bovenkant zit enkel een grote startknop. Het ongewijzigde ontwerp betekent dat bijvoorbeeld de bestaande Media Mod voor het aansluiten van een externe microfoon ook op de 11 past. Aan de onderzijde zitten de bekende oortjes waarmee de GoPro op alle toebehoren past.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de GoPro Hero 11 Black is iets beter omdat de camera iets meer pixels op de sensor heeft. De 11 heeft een 27 megapixel sensor. Dat zijn 4 megapixels meer dan de 10 er had. Die 27 megapixel krijg je echter alleen als je ook gebruik maakt van de 8:7 beeldverhouding van de sensor. De pixels zijn niet per se beter bij weinig licht dan die van de GoPro 10, dus op dat vlak hoef je geen verbeteringen te verwachten.

Video

https://web.archive.org/web/20230321102441/https://www.youtube.com/watch?v=xhrAGJviQJA

De GoPro Hero 11 Black heeft wel een aantal nieuwe videostanden. Om te beginnen is er de mogelijkheid om de hele sensor te gebruiken. Bij veel merken wordt dit ‘open gate’ genoemd. Je krijgt dan een videobeeld dat 5312 pixels breed is en 4648 pixels hoog. Hier kan je dus zowel een 4K liggend beeld in 16:9 als een 4K staand beeld in 9:16 uit halen. Een nieuwe stand is HyperView. Dit is de opvolger van SuperView op de vorige modellen van GoPro. In HyperView perst de GoPro 11 alle pixels van de hele sensor in een 16:9 film. Natuurlijk geeft dat vertekening, maar het geeft ook een heel dynamisch beeld. De beeldkwaliteit van de videobeelden lijkt wat beter te zijn, vergeleken met oudere GoPro modellen. Mogelijk heeft GoPro iets aan de profielen gesleuteld, maar het kan ook zijn dat het komt doordat de GoPro 11 voor het eerst in 10 bit kan filmen.

Bijzondere functies

De GoPro Hero 11 heeft drie nieuwe timelapse standen voor nachtopnames: Star Trails, Vehicle Lights en Light Painting. Het zijn leuke standen om mee te spelen en vooral een optie als Star Trails is handig, omdat het in feite met 1 druk op de knop een video maakt zonder dat je allemaal losse opnames in elkaar hoeft te editen. De lengte van de sterrensporen en strepen van autolampen is instelbaar van in drie stappen: Max, Long en Short.

Ten opzichte van de concurrentie

De GoPro Hero 11 Balck is de beste GoPro tot nu toe, maar de concurrentie zit ook niet stil. De nieuwe DJI Osmo Action 3 komt dicht in de buurt en is een stuk goedkoper. Een camera als de Insta360 X3 is inmiddels zo goed, dat die ook prima als actiecamera dienst kan doen. De X3 is tegelijk als 360 camera wat veelzijdiger. De X3 is echter weer een stuk groter en voor sommige toepassingen is dat niet handig. De GoPro 11 is ook niet de lichtste en de kleinste actiecamera, maar is toch wel weer wat compacter. Als het nog kleiner moet, dan is er van de 11 ook nog een Black Mini versie, met iets minder mogelijkheden.

 

GoPro Hero 11 Black

 specificaties
  
sensor

27 Mp

video5k60p, 4K120p, 2.7K240p
ISO

100-6400 (video) 100-3200 (foto)

max. seriesnelheid10x in burst
opslagmedia

Micro SD

capaciteit accu1720 mAh
afmetingen

72x51x34mm

gewicht (incl accu)154 g
verkoopprijs€ 449,00 (body)
importeur

www.gopro.com

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test GoPro Hero 11 Black

De GoPro 11 is de beste GoPro tot nu toe, maar er zijn alternatieven.

De GoPro Hero 11 Black is de beste GoPro tot nu toe. Of je moet upgraden hangt een beetje af van hoe oud je huidige GoPro is en op welke manier je de camera gebruikt. Of je er een moet kopen als je nog geen GoPro hebt, is eerder de vraag. Een goede 360 camera biedt meer flexibiliteit. Wil je gewoon een hele goede, robuuste actiecamera waar ook nog eens veel accessoires voor verkrijgbaar zijn, dan is de GoPro 11 Black een prima keus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in